Dobrý deň. Môže učiteľ Etickej výchovy, ktorý statnicoval aj z didaktiky, pedagogiky, psychológie robiť učiteľa nultého ročníka? Ďakujem
Podľa mňa skôr nie, ale učiteľov je málo.
Prípravný alebo úvodný ročník sa to volá....bude učiť kvalifikovan,e ale neodborne, ak nemá žiadnu z aprobacií potrebných v úvodnom ročníku... môže začať študovať...
Úvodný ročník býva väčšinou pre deti s nejakým oslabením/ znevýhodnením - najčastejšie NKS - bolo by fajn, keby v ňom učil niekto, kto dokáže deti rozvíjať práve týmto smerom a pripraviť ich na vstup do prvého ročníka. Vedel by etikár pracovať s deťmi s narušenou kom.schopnosťou?
A prečo nie? Za pár rokov aj tak nebude mať kto v školách učiť. 🤷♂️
@fido69 nemyslím si, som učiteľka, momentálne na strednej škole, s kombináciou chemia, fyzika a už pár rokov je pre mňa neskutočne náročné nájsť si prácu. Tak isto poznám pár kolegýň, ktoré sú na UP, pretože v školách klesol počet žiakov, bolo prepustené a aj napriek dlhodobému hľadaniu nič nenašli. Žiaľ, aj takáto je realita...
@nikaeli
Nemôžem snáď opravovať elektrospotrebiče, keď nie som opravár? Alebo piť bylinkové čaje keď nie som lekár? A prečo by zubár nemohol operovať pokiaľ pozná anatómiu ľudského tela? Ver tomu, že keby bola vojna alebo nedostatok iných lekárov, tak by to dokázal.
Mám dojem, že v súčasnosti je naša spoločnosť posadnutá diplomami a certifikátmi a máme strach, že bez certfikátu nič nejde. Ale ono to ide! 😉
@fido69 ja si myslím presne to isté, dôležitá je aj charizma daného učiteľa a hlavne aký má vzťah k deťom. Poznám aj ľudí špeciálnych pedagógov s titulom a veru osobnostne sa nehodia na túto prácu.
@nikaeli veď práve, že môžeš dať aj dieťa s AS do špecialnej školy pre tieto deti. Kde plná škola špeciálnych pg, ale 3 krát za rok im zmenia triednu učiteľku, prehodia skrinky a kopec vecí čo aj laik bez stredoškolského vzdelania vie čo autista neznáša. Ale áno je ich 5 v triede s dvomi dospelými špeciálnymi pg...
@nikaeli Chodil som do školy, keď sme nevedeli čo je to ADHD a pod, keď sme v školách nemali asistentov.... a nemyslím si, že sme boli hlúpejší alebo menej šťastní.
V súčasnosti sa vytráca z ľudí priebojnosť a dravosť byť lepší a výnimočnejší než ostatní. Ak je súťaž, tak všetky deti dostanú odmenu, aby z toho náhodou nemali nejakú psychickú traumu... ale život je iný. Je nespravodlivý. Prečo na to deti nepripravujeme? Prečo z nich vychovávame nepoužiteľných "mäkkých" ľudí, ktorí sa namiesto riešenia krízovej situácie rozplačú?
@fido69
@autor
Je to váš názor a ja vám ho neberiem.
Keď sme my chodili do školy.....
Niekedy žili ľudia v jaskyniach a prali v potoku.
Niekedy boli deti s autizmom v kategórii 'nevzdelávateľné' a boli doma, zatvorené pred svetom. Dnes ich posúvame do bežných škôl. Podmienky pre nich tam však takmer nemáme. Jednou z tých podmienok je aj odbornosť pedagóga. Dávam vám na vec pohľad z praxe. Máte potrebu mi oponovať, ok. Mne to nevadí 🤷♀️ môj názor sa tým nezmení.
Pracujem v špec.MŠ a aktuálne posúvame niekoľko predškolákov do úvodných ročníkov práve kvôli NKS, či PAS (do bežnej školy). Pedagóg v tejto triede by mal vedieť také veci, ako je fonematické uvedomovanie, ako rozvíjať deficity čiastkových funkcií, čím sa predchádza vzniku rôznych foriem porúch učenia, ako poskytovať logopedickú intervenciu deťom, ktoré nemajú čistú reč. Hovorí ti niečo Sindelar? Handle? Eľkonin? trúfla by si si učiť v takej triede? tieto deti idú do úvodného ročníka, aby o rok nastúpili bez problémov do prvého. So vzdelaním, aké máš, môžeš zatiaľ robiť v tejto triede asistenta. Aj ja mám štátnice z didaktiky a pedagogiky, napriek tomu nejdem učiť dejepis na základku, či matiku na gymko. Viem anglicky, no nejdem učiť anglinu na bilingválku. Neštudovala som odborné predmety. Som špeckar, venujem sa deťom so špec. potrebami. Chcela si poradiť alebo potľapkať po pleci? Úvodný ročník patrí pod 1.st. a ty na to nemáš aprobáciu. Ale môžeš si ju doplniť 😉
Nepotrebujem potľapkať po pleci. Ja by som si trúfla, ale len preto, že týmito deťmi som veľmi často v kontakte. Viem, že to patrí pod 1-4 a to je to prečo tomu nerozumiem. Lebo učitelia 1-4 u nás majú takú prax s tými deťmi ako ja. Dovolím si tvrdiť, že menšiu, keďže ja sa reálne s nimi stretávam a pomáham pri úlohách...
0. ročník už 2 roky neexistuje