Môže toto zamestnávateľ urobiť?

umelko
10. aug 2017

Dnes ma sokoval clanok v miestnych novinach, kde moj zamestnavatel rozoberal temu zneuzivania PN. Co ma sokovalo bolo, ze menoval v clanku konretnych zamestnancov, ich lekarov a diagnozy, na zaklade ktorych im bola PN vypisana a verejne ich tym znemoznil...Moze taketo nieco zamestnavatel urobit? Ze islo zrejme naozaj o zneuzivanie PNniek je jedna vec, ale mal pravo ich takto verejne menovat? Nestalo sa to na SK, ale v jednej z krajin EU.

bluka2
10. aug 2017

Povedz o aku krajinu ide...

yogi123
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
stastnablcha
11. aug 2017

u nas by to bolo cez ciaru, ale uplne chapem ak to niekto urobi, lebo to ako sa PN zneuzivaju je na zaplakanie

veto
11. aug 2017

@umelko
Zalezi na zakonoch danej krajiny, je mozne, ze zamestnavatel vie, kam az moze zajst, bol by hlupy, keby to urobil bez porady s pravnikom. Ludia PN obecne zneuzivaju, aspon na SR a v CR urcite. To je jeden z dovodov, ktory ma odraduje od vlastneho podnikania a zamestnavania ludi.

zuzkavladko
11. aug 2017

A mal dokaz, ze naozaj islo o zneuzitie PN? Mne to pride dost cez...pisat o zneuzivani PN je jedna vec, ale menovat konkretnych zamestnancov? Na jeho mieste by som im dala vypoved, ak teda mal dokaz, ze sa umyselne flakali....ale rozmazavat ich v novinach je prehnane....

umelko
autor
11. aug 2017

V ziadnom pripade sa tych ludi nezastavam, ani neviem o koho konkretne ide, kedze nas je vo firme skoro 300 a nepoznam vsetkych. Ale z toho clanku vobec nebolo jasne, ci ma aj dokaz, ze dotycni ludia PN zneuzili. Diagnozy, ktore boli uvedene boli silne bolesti chrbta, opotrebovane platnicky a pod. A islo o robotnikov, ktori tazko fyzicky pracuju....Ved ak mal dokaz, ze zneuzivaju PN, mal im dat padaka a hotovo...Naco taketo teatro? Chcela som len vediet ake nazory na to maju nezainteresovani...

moonlight1210
11. aug 2017

@umelko ak to zakony dovoluju, mohol to urobit. verejne varoval budúcich zamestnavatelov, ze od týchto ludi ruky prec.

na SVK sa taketo veci siria medzi spriatelenymi personalistami ustne. ze ak taky a taky clovek pride pytat pracu, tak si to rozmyslite, lebo z minulej odisiel sice na dohodu, ale realne urobil niekolko pruserov, takze odist vlastne musel.

nie je to fer, lebo mu to vopred zužuje sance na dalsie zamestnanie. ale tiez zamestnavatel nemoze za to, ze niekto ma mizernu pracovnu moralku. a ma pravo sa na takom cloveku neopalit.
kazdopadne zamestnavatel moze usudit, ze su to len reci a jemu sa ten clovek pozdava a vezme ho.
je to rovnaka situacia, ako ked ti niekto pride s dobrymi odporucaniami a ty nadobudnes pocit, ze mozno je dobry, ale asi skor v inom type prace. a nevezmes ho.

fefe123
11. aug 2017

@zuzkavladko predpokladám, že dôkaz mal.... veď zakladateľka témy píše, že zrejme naozaj išlo o zneužívanie PN, či je v preklade, že išlo, lebo bez vetra sa ani lístok nepojne... tak neviem, prečo sa cítia menovaní poškodení.... veď keď to tak robili, majú si za tým stáť.... ja mám tiež zamestnancov a dávam im výplaty a nie malé, dovolenku majú ....... a takí čo čerpajú PN neoprávnene, len naviac odoberajú peniaze zo systému, ale takých ja nezamestnávam... a potom, že prečo nemáme na vyššie materské, dôchodky a pod...

zuzkavladko
11. aug 2017

@fefe123 ved dobre, suhlasim s tebou, ale rozmazavat to v novinach???? To ako maju byt exemplarny priklad pre ostatnych 300 zamestnancov? Ja sa ich nezastavam, len riesenie problemu mi pride trosku prehnane. Ved ich mal vyrazit a hotovo...

prvosienka7
11. aug 2017

Nuž podľa mňa ak by to nemohol urobiť tak by to v tých noviných asi ani nebolo, podľa mňa by neriskovali kvôli takejto veci, že dostanú od štátu nejakú pokutu. U nás by to asi urobiť nemohol ale tiež ma celkom zarazilo, že tam mohol napísať aj to aké majú diagnózy a podobne, veď u nás o tom ani lekár nemôže povedať nikomu inému ako blízkej rodine

umelko
autor
11. aug 2017

@prvosienka7 no to je dalsia vec, co som nespomenula. Ze okrem konkretnych diagnoz, konkretnych lekarov, ktori PN vypisali napisal v clanku aj presne cislo PNky ...kod diagnozy+kod lekara+nejake dalsie kombinacie cisiel a datumy....

sharmana
11. aug 2017

@umelko dalo by sa to napadnúť a zo strany zamestnávateľa je to naozaj veľmi neetické, ked si dovolí menovať ľudí. Nie sú to verejné osoby. To by sme mohli dať kludne do novín aj my, že tá a tá suseda neumýva schody a pritom je to v domovom poriadku, alebo pracovník banky môže tiež potom zverejniť stav účtu svojho klienta ? Berte to nadnesene prosím.
Nevidím dôvod niekoho osobne menovať, aj keby zneužil PN. Toto má riešiť zamestnávateľ so zamestnancom na pracovisku. A v tomto prípade môže ísť o zneužitie osobných údajov, ktorými sú určite aj lekárska správa, či diagnoza a podobne, ktoré síce môže zamestnávateľ vidieť na PNke, ale nemôže ich zverejňovať. Ak majú lekárske potvrdenia, musel by zamestnávateľ dokázať opak revíznym lekárom. AK takýto dôkaz nemá /iba že by zamestnanci porušovali liečební režim/, môže byť aj obvinený z ohovárania.
Mňa by to skôr odradilo ísť k takémuto človeku pracovať a to ja nechodím na PN vôbec.

sharmana
11. aug 2017

"liečebný režim".. sorry, už sa nedalo opraviť.. nemám rada hrúbky :D

zlaticko118
11. aug 2017

@umelko: uvadzas ze sa jedna o robotnikov ktory tazko fyzicky pracuju a diagnozu mali bolesti chrbta a opotrebovane platnicky. Uz z tohto mi je jasne ze tazko to bolo zneuzitie pnky, kedze tato diagnoza je pre robotnikov uplne bezna (moj otec bol takto mesiac pn). Ak dodrziavali pravidla pnky tak ich nemal z coho obvinit a na mieste tych robotnikov by som sa kludne obratila na pravnika. Ak vsak porusili pravidla pnky tak ano, zamestnavatel ich mal pravo potrestat ale nie zverejnením udajov o ich pnke ci mien v miestnych novinach.

deti95060810
11. aug 2017

čo je zneužitie PN? je to dosť diskutabilné....nech mi zamestnávateľ dokáže že má nebolí chrbát....Inak rada by som vedela o ktorú krajinu sa jedná...žeby Severnú Kóreu? 😉

majusqa77
11. aug 2017

u nas by to mozne nebolo - ochrana osobnych udajov

veto
11. aug 2017

@umelko
Tieto vsetky informacie ale zamestnavatel ma legalne, z toho potvrdenia o neschopnosti.Mzdovka predsa dostava ten jeden ustrizok(je to tak v mnohych EU krajinach) a tam su kody,ktore pri trochu vyhladavania na googlu poskytnu konkretnu diagnozu. A co je na tom utrzku,to moze zamestnavatel pouzit pre svoju potrebu,napr. navstevu zamestnanca doma a naslednu kontrolu ked mu napr.hradi alebo doplaca k PN nejaku ciastku.

uskrnica
11. aug 2017

No ja byt tymi zamestnancami tak sa voci tomu ohradim. Bez ohladu na to ci sa to v tej krajine moze alebo nie, ako on moze vediet ci mna ten chrbat boli alebo nie? Pokial su nejake lekarske spravy kde sa pise, ze s tym mam problem tak ako ma on moze oznacit za zneuzivatela pnky? Ked sa mu to nezdalo tak si to mal preverit, popripade podavat vypovede (aj ked to tiez neviem ci by bolo celkom koser) a nie to takto davat do novin

surriana
11. aug 2017

@deti95060810 ....ani doktor mi nedokáže ze ma naozaj neboli....nieto este zamestnavatel🙂....ja poviem ze ma boli a hotovo!inak na tej bolesti chrbta sa teda PN zneuzit dá...🙂

bluka2
11. aug 2017

@deti95060810 Severna korea je uz v EU?

juliet86
11. aug 2017

Na sr by to bolo proti ochrane osobnych udajov.. nemoze sa dat cele meno. Max krstne meno prve pismeno priezviska vek a mesto. Vsetko ostatne je zalovatelne. Najma zverejnovanoe zdravonickych veci. Tu by sa mali zmobilizovat aj dotknuti lekari. Myslim ze to je zalovatelne. Ak to je elektronicke medium screenshotni si to aby dokazy ostali zachovane ;)

ajush5
11. aug 2017

@bluka2 Jop vstúpili do EU pred necelou hodkou... je toho plny minimax aj jim jam

veto
11. aug 2017

@umelko
Prosim Vas,Vy ste maminka alebo ocino? Lebo v inej diskusii ste vystupovala v muzskom rode..😊 Len ma to zaujima 😊

ajush5
11. aug 2017

😂 😂 😂 toto Nieeee :D

deti95060810
11. aug 2017

@umelko Pane Bože robíš okolo toho také tajnosti ako keby túto stránku sledovala FBI... niečo začneš a nedokončíš.....jednoznačne treba napísať kde sa to stalo, lebo potom to vyzerá ako keby si to vymyslela...😉

vroni
11. aug 2017

V ziadnej EU krajine toto zamestnavatel urobit nesmie. Toto je hrube porusenie zakona o ochrane osobnych udajov, poskodzovanie dobreho mena, ohovaranie a este par drobnosti. Ked ho, debila, neroznesu na kopytach ti robosi, tak to urobia lekari a poistovna. V kazdom pripade, moze svoju uzasnu firmu po takomto kroku zavriet. A divim sa aj tomu zvlast inteligentnemu platku, co to zverejnil, ti to sice uhraju na pokutu, ale aj tak...

sisaka
11. aug 2017

Mne osobne sa nezdá, žeby zamestnávateľ s 300 zamestnancami nemal právnika a išiel niečo take zverejňovať ešte aj s menami lekárov. Čo toto môže byt za krajina? Rumunsko? Ukrajina?

simca06022011
11. aug 2017

Iste nie, kde to vyslo? by sme si precitali... minimalne zdravotne diagnozy su lekarskym tajomstvom v kombinacii so zverejnenim Mena atd, je to riadny "pruser". Ani len cele meno nemozu zverejnit bez suhlasu v nicom, nikde...

deti95060810
11. aug 2017

hm nedostali sme odpoveď na naše otázky - pravdepodobne to autorka vzdala....Možno to ani nebola pravda ten jej článok...🙂

ajush5
11. aug 2017

@deti95060810 autorku podla mna urazila otázka ci je mama alebo ocko 😂 😂 😂