Môže si zamestnávateľ pýtať príspevok na inventár?

ossr
1. okt 2013

Ahojte má právo zamestnávateľ pýtať od zamestnanca príspevok na nový inventár ( poháre, nádoby, košíčky na cukor - mesto práce - bar )
v sume 0,50 eura za jeden odpracovaný deň? Pritom nikdy nevieme čo a za koľko sa kupuje. Máme právo brániť sa a neplatiť. Keď som raz nezaplatila, strhol mi prémie 120 eur . Ďakujem.

alples
1. okt 2013

preboha...to som ešte nepočula

majusqa77
1. okt 2013

to aj ja pocujem prvykrat.. ...chcela by som vidiet, ako to potom uctuje do prijmov spolocnosti...

andreah25
1. okt 2013

To čo je za debilinu? Sorry za výraz, ale jasné, že na to nemá právo. To by som aj ja chcela podnikať tak, že zamestnanci by mi zaplatili vybavenie kancelárie a pod.
Má právo iba vtedy, ak si niečo poškodila, rozbila a pod. - má právo žiadať náhradu, ale inak v žiadnom prípade. A tiež pochybujem, že máš niečo podobné uvedené v pracovnej zmluve.

sissy27
1. okt 2013

@ossr to akože každý mesiac ti strhne 10€ za nový inventár? tak takúto kravinu som ešte nepočula a silne pochybujem, že to má nejakú oporu v zákone... max. ti tak môže dať podpísať hmotnú zodpovednosť pre prípad, že niečo poškodíš... veď to nie je inventár pre vás zamestnancov, ale pre hostí, a to si celkom isto dáva do nákladov... pekne vás tam o....a 😝

ossr
autor
1. okt 2013

No ak vidím tak som sa nemýlila , táto kaviareň je v každom vacsom meste a nákupnom centre. Urcite ju poznáte aj vy. No setria kde sa dá 🙂

sisaha
1. okt 2013

@ossr mas o tom doklad, ze si mu to zaplatila? šup s tym na inšpektorat prace... ako zamestnavatelia su rôzni vychcanci, ale o tomto som tiez este nepocula..

ossr
autor
1. okt 2013

Doklad nemám, nechceli mi nic dat, platili sme to na obidvoch zmenách - prevádzkarke ktorá si to odkladala to kasičky 🙂

ossr
autor
1. okt 2013

Tak, že platit nemusím že ? Aj tak z tade už odchádzam lebo som tehotná a mam na dobu urcitu a hadajte co ...... 🙂 a aj tak robia problemy.

matozazzo
1. okt 2013

Ako zamestnavatel som o tom este nepocula... ale ak to mate v zmluve, ze sa to takto plati,podobne akonsu ine prispevky tak je to ok. Ak to v zmluve nemas,nema na to pravo.

timeab
1. okt 2013

tak ako píše sisaha, šup šup na inšpektorát práce. to si rovno môžeš otvoriť vlastný bar ak máš prispievať na inventár

sisaha
1. okt 2013

@ossr žiadaj si všetky peniaze naspäť!!! To už kde sme, aby si takto prilepšovali nezdanenymi peniazmi...

klincek
1. okt 2013

@ossr no ani nahodou, to co je za kravinu?!! to su jeho prevadzkove naklady, ktore si odpisuje z dani, a vy mu ich mate preplacat? to si snad robi srandu!
napiste s kolegami mily list na inspektorat prace, oni uz budu vediet, co s tym.

eeffka
1. okt 2013

@klincek
@ossr
no predpokladam ze je to cashovka, bez dokladu takze akurat poziadaju o potvrdenie, co nema... je to blbost ten prispevok, normalne zasnem ... len co si pomoze, nezaplattis 0,5e zoberu ti 20-30% platu? (premie)

klincek
1. okt 2013

@eeffka @ossr ten "prispevok" sa mu asi nepodari dokazat, ale par inych nedostatkov by mu kontrola urcite nasla..nech to nema take lahke.

inak na premie moze bohuzial zamestnavatel siahnut kedykolvek, lebo su (spravidla) nenarokovatelnou zlozkou mzdy. a vlastne keby tento trpak trochu rozmyslal, rovno by odpocital z premii ten svoj "poplatok" a zamestnanci by si to ani nevsimli..ale ak vyplatenie premii priamo podmienuje jeho zaplatenim, to mi uz trosku zavana vydieranim. tak ci tak je to voci zamestnancom hnusne 😖 .

ossr
autor
1. okt 2013

písala som už na inšpektorát práce , uvidím čo odpíšu.