Môže si toto zamestnávateľ dovoliť?

panidia
2. apr 2015

Ahojte dievčatá,chcem vás poprosit o radu.Asi pred mesiacom len co som prišla do práce,už som mala telefonát z domu a syn mi volal,že mu je velmi zle.Mal horučku,celkovú unavu a slabost a bolelo ho hrdlo.Dostal chrípku a kedže vieme aký rýchly nástup má chrípka,večer som si nič nevšimla,lebo mu ani nič nebolo.Takže som sa od majstrovej vypýtala domov a tu nastal problém,nechcela ma pustit,že má príkaz od nadriadeného a nemože nikoho pustat,ani k dietatu,ktoré je samo doma.Takže som ju nakoniec nejako po hodine uprosila,že s ním skočím k lekárke a vrátim sa.Nakoniec ma pustila,ja som sa po vyšetrení u lekárky vrátila do práce a syna som nechala samého.Asi zasa po hodine telefonát,plačúci syn ma prosil aby som prišla domov,že celý horí a je mu na odpadnutie.Takže zasa dotahovačky s majstrovou a kedže nechápala, že situácia sa zhoršila,odišla som aj bez jej súhlasu.Pritom mohla byt rada, že som nesla na OčR a v další den si to už viem zariadit,manžel si potom k nemu zobral dovolenku.No proste mala som z toho problémy a ustne pokarhanie za to že som si dovolila odíst k chorému synovi,pritom za štyri roky čo tam robím som s ním bola raz na OčR,vždy som sa ja aj kolegyne snažili zamestnávatelovi vychádzat v ustrety ale zrazu človek zistí, že ked ja niečo potrebujem nemajú pre to pochopenie.Takže vás chcem poprosit o názor,ako je to v zákone,či si toto zamestnávatel može dovolit,že jednoducho zamestnanca nepustí domov k chorému dietatu,alebo je to iba na jeho dobrej voli.Dakujem velmi pekne za odpovede.

bubutko
2. apr 2015

Ano, moze. Pokial nemas papier od lekara OCR alebo dovolenku schvalenu alebo PN od lekara. Je to len a len na dohode medzi tebou a zamestnavatelom. Ja by som sa porozpravala s este vyssim nadriadenym tvojej nadriadenej a ak inak nie, uvazovala by som nad zmenou zamestnania. Nie je to moc fer jednanie a zatial som sa este nikdy nestretla s takym ze by ma nepustili z prace za chorym clenom rodiny.

radsej_knihu
2. apr 2015

OCR je prekazka v praci zo strany zamestnanca a podla zakonnika ju musi zamestnavatel umoznit. V slusnej spolocnosti sa ohladom navstev lekara a OCR vzdy da dohodnut, aby boli spokojni aj manager, aj zamestnanec, no ak to nejde, proste tuto skutocnost pisomne zamestnavatelovi oznam a chod, papier si u lekara mozes vypytat aj dodatocne.

cecil36
2. apr 2015

Zakonnik prace ti umoznuje 7 x do roka ist s dietatom na celodenne vysetrenie. Proste oznamis, ze ides a donesies papier od dr. To uz ake hyeny tam robia, ked matke s malym dietatom neumoznia ist s nim k dr. napriek tomu, ze na to ma narok.....

velkacica
2. apr 2015

@cecil36 či už matka alebo nematka, má podávať výkony zamestnávateľovi, nie riešiť rodinu v pracovný čas. Už 14-ročné decko by mohlo mať chochmes riadiť si liečbu samo, matka mu môže ukázať ako a čo v celú druhú polovicu každého pracovného dňa, a určite celodenne cez víkendy.

mircalla
2. apr 2015

Suhlasim s @cecil36 7 krat do roka lekarovi.....zo zakona
Podla mna to je uplny hyenizmus, ze nikoho nepusti z prace ani kvoli chorobe, moj zamestnavatel by si toto v zivote nedovolil....ale vsak slovensko....

@velkacica No comment k tomu, co si napisala...neviem, ci to mam chapat tak, ze nemoze ist lekarovi v pracovny cas....kedy ma ist v noci? co pises, je totol non-sense a chore

sasa1310
2. apr 2015

no záleží či si mala papier od dr. Ak áno tak nemôže si toto zamestnávateľ dovoliť. Ak si nemala tak môže.
@velkacica nemáš pravdu. 7 dní do roka môžeš mať aj na manžela. To je na člena rodiny....takže je jedno koľko má dieťa rokov

1bambulka1
2. apr 2015

@velkacica musí navštíviť lekára 🙂

lillika
2. apr 2015

@velkacica Boze,ty si inteligentna a empaticka asi ako prasok do peciva 🙄

katarinamarkova
2. apr 2015

ja uz chapem preco sa tak uboho spravaju niektori zamestnavatelia k zamestnancom.......lebo mozu, lebo dotycny si necha skakat po hlave a drie ako otrok bez ludskych prav a prava na slobodny pohyb.
praca - nie je vazenie
hodinu prosikat majstrovu nech ma pusti ku choremu dietatu???
ja som asi ina povaha......poviem raz - musim ist domov mam vazne chore dieta, letim s nim na pohotovost, ocr donesiem - poslem. nie nemozem? ok, idem za vasim- nasim nadriadenym, situaciu vysvetlim tam......
sorry- ale na to, ze mas 14 rocne dieta by si za tych 14r. mohla mat v malicku tieto veci.....to ti dieta za 14r. ani raz nebolo chore popri tom ako si pracovala?
nepusti ta majstrova s dietatom k lekarovi? to co je za blbost? - donesiem papier od lekarky s datumom a casom a vybavene!
to mi chces povedat, ze keby tebe prislo straaaasne zle v praci, odpadla by si, chytal by ta infarkt a ona ti povie, sorry, nemozem nikoho pustat domov 🙂 - hodinu by si ju prosikala?
ona nema pravo ta v praci z akehokolvek dovodu zadrziavat.....boze ludia, bojujte trosku za svoje prava, za svoje zdravie, za zdravie svojich deti....nenechajte si skakat po hlave!

maciatkolulu
2. apr 2015

@velkacica 14.rocne dieta same k lekarovi ist nemoze! Dokonca aj ked sa moja 17rocna dcera neciti dobre v skole, musim napisat sms, ze suhlasim, aby isla sama domov a o 14rocnej ani nehovorim, tam ficia iba na priepustky a u lekara sa podpisuje vzdy papier a je tam ze zakonny zastupca. A len tak mimochodom, uz som maturovala, ked ma moja mama uplne hotovu, spotenu s vysokou horuckou vliekla do sprchy a prezliekala ma, podotykam, bola to klasicka chripka, ale citila som sa desne a bolo mi fajn a lepsie, ked bola mama pri mne. Nehovoriac o tom ked som bola 1x.tehotna a bolo mi blbo, mama pomohla ;-D niezeby si brala ocr, ale bola pri mne... takze 14.rocne decko, ked sa neciti dobre a prosi matku, aby prisla domov, asi je fakt zle. Nikdy, ale ze nikdy nemozes vediet, ci to nie je nieco vazne. Takze tak.

seahorse27
3. apr 2015

Treba sa dať orazit priepustku u lekára, že si ten deň bola s dieťaťom na vyšetrení a Dr. ti tam napíše, že doprovod nutný cely deň. Podľa zákona máš do roka nárok na 7 platených "P- čok" na seba a 7 na dieťa. Ked vieš, ako to u vás robote chodí, tak nabudúce sa už zariadis...v tomto ti brániť zamestnávatel nemôže.

mima4
3. apr 2015

čo sa tyka zakona, nemoze si to zamestnavatel dovolit... toboz z ludskeho hladiska, ak ide o vazny zdravotny stav a potrebny cas na nevyhnutnu navstevu lekara.
a co sa tyka kazdodenej reality zadubenosti niektorych ludi - zvyknut to cloveku "spocitat".. ale to su ludia, ktori stoja za fajku dymu, hlavne ak za posledne roky si bola iba raz na ocr, čo znamena, ze mas aj zodpovedny pristup k praci.

david93
3. apr 2015

to robíš pri jadrovom reaktore, že nemôžeš ísť k lekárovi?

0silvia0
3. apr 2015

@velkacica keď ti raz tvoje 14 ročné decko doma odpadne, udrie si hlavu a niečo sa mu stane, alebo vo vysokých horúčkach bude zvracať a nebude vládať ísť ani na záchod a ty si budeš spokojne plniť svoje úlohy výkonného a dokonalého zamestnanca... potom si môžeš trieskať hlavu o stenu čo si to za matku 😠
Toto som zažila v decembri, keď môj 13-ročný syn mal obyčajnú virózu, žiadna chrípka a vysoké teploty. Išiel na záchod, zakrútila sa mu hlava a odpadol. Našťastie si neudrel hlavu a našťastie som bola doma, ale behal mi mráz po chrbe, čo sa mohlo stať, keby som doma nebola 😒 Myslíš, že keby sa hoci 14-ročnému decku niečo stalo, že ti zamestnávateľ nejako pomôže??? Nie, zodpovednosť zostane len a len na rodičovi...
Prehoď si v hlave trocha priority 😉

xevulax
3. apr 2015

@velkacica z nas prfiatricka vyzadovala, aby sme chodili do 18 tky v sprievode rodica!!!! To koli moznemu blicovaniu. A sorry, krd mal moj otrc vysoke teploty riez som ho viezla na pohotovost, hafam by nesoferoval v takom stave. Ak je chory a potrebuje doprovod nevidim dovod preco by sa nedalo so zamestnavatelom dohodnut, koniec koncov, ma na to pravo. Ci sprepacenim radsej ma nechat syna skapat aby bola majsterka v praci spokojna? Pokial je slusna zamestnankyna, ktora riadne chodi do prace a nespekuluje, tak je to normalne. Raz za cas sa kazdemu nieco moze vyskytnut a neviem ako u mna je na prvom mieste rodina. Do prace sa chodi lennpreto, aby sme mohli nrjak slusne zit a mali peniaze. Ale dnes je trend povysovat ptacu na prve miesto, travit tam cas od tana do noci, najlepsie aj zadara. Kazdy zamestnanec ma svoju todinu, tak isto ako aj zamestavatel (no ten je na koni, kedze ten pracovny cas sicie prisposobit aj svojim potrebam), taky operator pracujuci na smeny si ho pridposobit podla seba nemoze, takze obcasne vypadnutie koli zdraviu Je normalne. Sme ludia pre Boha!

amstelko
3. apr 2015

@velkacica akonáhle som si pozrela tvoje príspevky, alebo témičky, ktoré si sem dávala a dávaš, ani ma neprekvapili tie tvoje komentáre, ku tejto téme, usudzujem, že si zatrpknutá, samoľúba, pesimistická žena, ktorá je nahnevaná na každého a na celučičký svet, podľa všetkého, nie si matkou, lebo nepoznáš čo je to strach o svoje dieťa, všetko sa dá vyriešiť rozumne a dohodnúť sa, aby boli spokojné obe strany, prepáč, ale neposerem sa kvôli robote a ani zamestnávateľovi, tomu je to úplne jedno, koho má v robote, hlavne nech sa dá zodrať a on nech si užíva peniaze, ktoré mu zarobili jeho zamestnanci