icon

Môže priateľ počas PN začať novú prácu?

evahunkova15
6. jún 2024

Moze pritel počas PN nastúpiť do novej práce čo by sa dialo ak by to spravil ?

alenah31
6. jún 2024

@evahunkova15 mal by problém. Poruší tak liečebný režim a tým pádom nemá nárok na výplatu nemocenského odo dňa porušenia liečebného režimu do skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti, najviac v rozsahu 30 dní odo dňa porušenia liečebného režimu určeného lekárom. Ak poruší povinnosť dodržiavať liečebný režim počas prvých desiatich dní, stratí nárok na náhradu príjmu. Okrem toho Sociálna poisťovňa za porušenie povinností dočasne práceneschopného poistenca môže v zmysle § 239 zákona o sociálnom poistení uložiť pokutu až do výšky 16 596,96 eura. Pri ukladaní pokuty Sociálna poisťovňa zohľadní závažnosť porušenia povinnosti ustanovenej týmto zákonom.

mamina7070
6. jún 2024

ved novy zamestnavatel ho ani neprihlasi do socpoist ked ma aktivnu PN

alenah31
6. jún 2024

@mamina7070 ale prihlási - pokiaľ mu to zamestnanec neoznámi - nemá ako nový zamestnávateľ vedieť, že má vystavenú ePN. Už sa mi to stalo viac krát, že nový zamestnanec zamlčal skutočnosti, pre ktoré nemôže vykonávať iný prac. činnosť. No SP hneď bude nového zamestnávateľa kontaktovať a vyžiada si minimálne doložiť dochádzku.

liz_lemon
6. jún 2024

ja zasnem, co ludom nenapadne 😲

bublinka1426
6. jún 2024

@evahunkova15 PN je praceneschopny. co je nepochopitelne?

taynee
Odpoveď bola odstránená
zmrzlinka2021
6. jún 2024

@evahunkova15 Jasne, ze nie, ved je praceneschopny? Ci len klame?

evahunkova15
autor
6. jún 2024

@bublinka1426 ja sa pýtam čo by sa stalo keď do prace by nastúpil pretože si hľadal prácu a vedeli sme že musí prv ukončiť PN a potm sa môže zamestnať v novej práci… ale práveže oni chceli nástup ihneď na další deň a hľadať ďalšiu je veľmi ťažké v tejto dobe už budú požadovať aby upratovačka aj mala skúsenosť s mopom a mala na to aj papier

bublinka1426
6. jún 2024

@evahunkova15 no zrusia mu PN. tak co je to za zamestnavatela ked neakceptuje ze cllovek je na PN? ved nech sa s nimi dohodne,. ked je raz pn ma na to dovod...

matullienka
6. jún 2024

@evahunkova15 najskôr musí ukončiť PN, akonáhle mu vykáže nový zamestnávateľ hodiny príde o nemocenské dávky

evahunkova15
autor
6. jún 2024

@liz_lemon sú to diskusie pýtať sa prečo, za čo, ako… nie aby ste ešte aj ľudí otravovali primitívim komentárom akože prepáč ale ide o to aby sme si pomáhali ak radili .

evahunkova15
autor
6. jún 2024

@matullienka Ano chápem ďakujem za vysvetlenie… no do práce radsej nešiel… so zamestnávateľom sa musí dohodnúť a povedať že od 1.7 nastúpi to je najlepšie riešenie no ak sa mu to nepaci a chce všetko hneď tak nech si hlada iného poskoka… nám to nestojí o to aby sme aj peniaze stratili…. V dnešnej dobe každé euro nám je dobre a nehovoriac o tom že mame novorodeniatko ..

matullienka
6. jún 2024

@bublinka1426 tak dosť pochybujem, že hociktorý nový zamestnávateľ bude čakať kým zamestnanec, ktorý ešte ani nenastúpil do práce ukončí PN čo môže byť aj o pol roka a on potrebuje zamestnanca

mamina7070
6. jún 2024

@alenah31 hej tak som myslela ze budu ho hned kontaktovat, mne sa stalo ze este ani osoba nemala rozhodnutie a uz kontaktovali ze je ID a zle bolo odvedene 😂

bublinka1426
6. jún 2024

@matullienka ale ved ok potom nech clovek na PN prehodnoti co je podstatnejsie ci zdravie ci praca. jasne pokial nema infekcne ochorenie, sa moze dat vypoisat z PN a ist hned pracovat.

tykat
6. jún 2024

@mamina7070 mozno ho ani prihlasit nechcel 😁 ...len potreboval silu, typicke pre gastro, stavby, pomocne prace... vyplata na ruku.
PNka sa da ukoncit hned, a hned aj nastupit do prace, to problem nie je. Problem je ak PN trva pocas prac.pomeru a zamestnavatel nebude chciet ukoncit PP dohodou podla zelania zamestnanca lebo ide do inej prace. Tam moze byt komplikacia.

evahunkova15
autor
6. jún 2024

@tykat so zamestnávateľom je dohodnutí o ukončení pp dohodou a dnes ukončí pn a zajtra môže nastúpiť volali sme s novým zamestnávateľom že mu to problém nerobí … a je to práca na TPP

evahunkova15
autor
6. jún 2024

@zmrzlinka2021 má chronovu chorobu a mal pár dni take bolesti no uz bol aj na vyšetreniach a už je to okej… nie neklame

tykat
6. jún 2024

@evahunkova15 tak potom super, uz len korektne ukoncit PN a nech je zdravotne OK, crohn je umorny a nevyspytatelny.

evahunkova15
autor
6. jún 2024

@tykat ďakujeme ano je to veľmi zákerná choroba..