Môže pedagogická asistentka známkovať deti?

katarinka25
31. jan 2024

Prosím vás ak niekto pracuje ako pedagogická asistentka poraďte mi. Môžete známkovať deti? Podľa mňa určite nie. Ani tie ktoré sú vám pridelené. Hlavne ak mám len stredné pedagogické vzdelanie, nie VŠ. Aj keď mi dieťa pridelili na pracovné vyučovanie,bez učiteľky sama vediem túto hodinu. Ževraj som ju mala aj známkovať. Ak mi viete poradiť budem veľmi rada.. ďakujem

denkatn
31. jan 2024

@katarinka25 normalne asi by asistent nemal znamkovat, ale aj ten zakon ze moze niekto ucit a pedagogicke minimum si robit uz popri uceni je nejako nahlavu. ved v tom zakone malo ist o to, aby neucili ti co o uceni nic nevedia. moc sa netrap. daj jej jednotky, ved aj ucitelky pracovne vyucovanie moc neriesia (moja dcera tretiacka nevim ci vobec preberaju nieco). Vyries nejako šalamunsky ze daj jej jednotku a chod si to dat odobrit ucitelke predloz jej co ste preberali a pracu mas vybavenu. podla mna dietata to neposkodi, aj ked sa to tak nema. ale su horsie veci na tych skolach ktore robia pedagogicky pracovnici, ako to ze pracovne vyucovanie uci asistent.

sella38
31. jan 2024

No pockaj, ja ti nerozumiem... bez ucitelky vediem hodinu... to znamena, ze si asistent a v ramci uvazku ucis pvc naor. v 3.B, ano? Ak ma skola schvalene znamkovanie aj vychov,tak ano, znamkujes.

kiki68
31. jan 2024

Nie, nemas ju znamkovat. To ma robit ucitel a moze mat iba podklady od Teba.

kacena4
31. jan 2024

ja to mám tak, ze pripravim vsetko ucitelke, test, písomku, pracu na hodine, diktát, projekt, ... a zanesieme ju ohodnotiť ucitelke ktorá uci daný predmet celu triedu, ona zadava znamky. ak to mas ako svoju hodinu, kde riešiť v edupage plany, dochadzku tak potom aj znamkujes.

katarinka25
autor
1. feb 2024

@denkatn ďakujem za váš názor. Lenže na túto hodinu pracovného vyučovania nie je stanovený zodpovedný učiteľ, s ktorým ja plánujem hodinu. Všetko si robím sama, držím sa plánov, nikto mi nepovie zo zodpovedných učiteľov že čo mám robiť. Mňa tam dali ako učiteľku a pritom učiť nesmiem ako pedagogická asistentka. Mne nevadí,že vediem s ňou hodinu, ale zodpovednosť za známky, hlavne keď je dieťa mentálne postihnuté variant A,tak to si nebudem brať na svoje plecia.

katarinka25
autor
1. feb 2024

@sella38 áno ja som tam stanovená ako učiteľka, o čom som nevedela, myslela som že je niekto iný zodpovedný napr. Triedna učiteľka, alebo špeciálny pedagóg a ja mám v rámci svojho 23h.rozvrhu len asistenciu pri nej. Som jej asistentka ktorá s ňou vyrába všetky tie veci, ale o známkovaní mi nikto nehovoril. Údajne ževraj áno a ja teraz vyzerám ako nezodpovedná a pritom celý polrok to nikomu nechýbalo, ani na štvrťročnej porade neriešili známky, a teraz pred pol rokom zrazu chýbajú známky. Ale prístup na edupage mi dali len taký aby som si mohla zapísať do triednej knihy, ale známky, poznámky mi nikdy nešlo dať, vždy mi tam nabehlo, že nie som triedny učiteľ.

katarinka25
autor
1. feb 2024

@kacena4 no mne až teraz pred polročným vysvedčením povedali že som mala známkovať. Do teraz nikomu nechýbali známky. A kázali mi až teraz že som si tam mala vytvoriť hodinu a vtedy by ma asi pustilo aj dávať známky do edupage. Ale ja som o tom nebola upovedomená aj keď si vedenie myslí že mi to povedali. Ale ako môžu kázať asistentke aby si vytvorila v edupage hodinu a znamkovala deti keď nemám VŠ? Niekto zodpovedný mal byť stanovený ako učiteľ a ja som mala len pomáhať na hodine.

denkatn
1. feb 2024

@katarinka25 ano malo to tak byt ako pises. ale vela matiek tu vie ako je to na skolach zle s pedagogmi, nedostatok a tak. nie je to voci tebe osobne asi, ale ide o to ze na chuda dieta nevysiel pedagog. prosim ta daj jej nejake motivacne znamky a neber si to k srdcu, ked ti to nadriadeny prikazali. neviem o tom, ze by z pracovneho vyucovania nejaky ziak mal dvojky, mozno to niekde je, ja som o takom nepocula. len o motivacnom, aby deti chceli nieco robit.

katarinka25
autor
1. feb 2024

@denkatn ja som nemala učiteľku ktorej by som to mohla ísť odobriť. Keď sme niečo vyrobili, išla som to ukázať špeciálnemu pedagógovi, pochválila sa učiteľkám v zborovni ale mne nikto nepovedal že to mám známkovať. Keď to tak podľa nich bolo, že mi to údajne povedali v septembri,tak prečo ma špeciálny pedagóg na to neupozornil, že mám dať známku? Veď mi nešlo dať ani poznámku do edupage lebo nie som triedny učiteľ.

denkatn
1. feb 2024

@katarinka25 rozmiem, ze nepostupovali spravne. asi ta to hneva. (asi kazdeho by to)

katarinka25
autor
1. feb 2024

@sella38
@denkatn veď sme jej dali jednotky aj nejaké dvojky ale na vysvedčení mala 1. Áno nemala by som si to brať k srdcu, ale ide o ten princíp,že teraz mňa budú presviedčať že mi to povedali, a nepovedali, a kladú na mňa zodpovednosť a pritom nemám na to právo udeľovať známky. Keby prišla kontrola tak určite by sa všetko znieslo na mňa. Obávam sa že by vedenie vycúvalo.

katarinka25
autor
1. feb 2024

@denkatn áno máte pravdu, nemali koho dať ako učiteľa, v čase pracovného vyučovania dieťaťa majú ostatný spolužiaci iný predmet. Takže to takto spravili,ale povedať mi to mohli. Ja to robím rada, aj ju teda budem známkovať ale nie je to s kostolným poriadkom.

kacena4
1. feb 2024

@katarinka25 a to ste neriesili na 1/4 rocnom hodnoteni? ze dieta nema znamku z daneho predmetu? to sa vyvrbilo az teraz? za mna stanovit si pravidla. dieta ma triedneho tak nech to donahadzuje on a druhy polrok uz sa dohodnite ako to bude. a aj ucitel bez VS moze ucit a hodnotit len tam je podmienka, ze si dorobi skolu do urciteho veku (zakon tak hovori) takze kludne mozes ucit ak si s tym suhlasila na zaciatku roku

eliska13
1. feb 2024

@kacena4 to je do neba volajúce, že asistentka si robí školu a môže deti učiť a znamkovat.Dobry postreh na štvrťrok nikomu nechýbali známky?

@katarinka25 na FB je skupina asistenti učiteľa sú tam fundovane odpovede.co nemáš písomne v mailoch, alebo náplni práce nie je tvoja chyba

kacena4
1. feb 2024

@eliska13 co je na tom do neba volajuce ked pedagogicky zamestnanec skoly uci hoci v danej chvili nema ukoncenu aprobaciu, popr. nie je kvalifikovany na dany predmet?? je to bezne na skolach. ak to vie dany clovek oducit a trufne si na to preco nie. kolko ludi pracuje a nema vystudovane to co robi? ucitelov je tak malo, ze ina moznost casto nie je...

denkatn
1. feb 2024

@katarinka25 este ma napadlo, vypytajte si to pisomne tie instrukcie, a to tak, ze v maily sa opytate toho nadriadeneho, ze prosim vas ako v 2. polroku so znamkovanim? viete ze nie som ucitelka. a ked to budes mat pisomne, tak mas dokaz pri kontrole ze ides podla pokynov. vzdy dolezite veci ries pisomne, mailom. ked ti nieco budu hovorit a vies ze ta chcu zatiahnut tak povedz, teraz sa ponahlam, ale napisem vam mail. skus to,