Môže mi zamestnávateľ zrušiť voľno?

12. dec 2023

Može zamestnávateľ zavolať zamestnanca do práce a prinútiť ho prísť aj keď je mimo domu a má klasické voľno napríklad víkend? S tým, že žiadnu náhradu voľna nedostanete.
Nemyslím plánovanú dovolenku, ale deň odpočinku.
Odpracujete 5 dní a v sobotu si zmyslí keď už ste niekde odcestovaní, že máte prísť.

maty112
12. dec 2023

nemoze, pokial ste nepodpisali ze v sobotu pracujete...

autor
12. dec 2023

@maty112 Pracujeme 7 dní v týždni.

autor
12. dec 2023

@maty112 Ale nedá sa dlhodobo ťahať s jedným dňom voľna alebo pracovať pomaly 2 týždne vkuse.

lienka.7
12. dec 2023

@autorka musíte mat prestávky v zmysle ZP.

zmrzlinka2021
12. dec 2023

Proste po práci nedvihaj telefonát alebo mu povedz, že si mimo a nemôžeš

autor
12. dec 2023

@lienka.7 Pýtam sa lebo sme mali také situácie a niekedy nám za 13 dní práce vyšli 2 dni voľna.
Takže mne je jedno, že či to voľno mám v nedeľu a pondelok alebo v sobotu a nedelu, ale to voľno keď nám stiahli tak sme ho inde nedostali.
Týmpádom človek ťahal bez poriadneho oddychu.

autor
12. dec 2023

@zmrzlinka2021 No snažím sa zistiť informácie lebo kolegovia sa boja, že keď odídu niekam ďalej tak musia prísť až z konca slovenska.
Ja som názoru, že nemusím zdvihnúť ani telefón a mám nárok na 2 dni voľna keď mi tam vyšlo po x odpracovaných dňoch.

maty112
12. dec 2023

neviem aky mas pracovny cas, ale pokial oznamis dopredu ze konkretny den nemozes tak by ti to nemal zrusit...ak si na ten konkretny den das lekara to ti musi povolit...

autor
12. dec 2023

@maty112 My máme dopredu celodenné paragrafy kedže niekedy nevieme či by sme stihli dôjsť do práce.A zbytočne by tam kolega prišiel na 2 hodiny.

Týždenný pracovný čas je 37,5 hodiny.
Maximálne 5 pracovných dní v týždni.Je jedno v ktoré dni, ale nemôže byť 6.
Ak treba zaskočiť, zaskočíme, ale asi ťažko ma niekto môže stiahnuť do práce keď som odcestovaná.Keď dopredu viem, že mám voľno tak si tak plánujem veci.

martinka13
12. dec 2023

Pokiaľ nemáš pracovnú pohotovosť telefón dvíhať imo pracovnej doby nemusíš. Ak to teda nemáš presne špecifikované v prac.zmluve

mirkava
12. dec 2023

Prosím ta, to kde pracuješ? Veď to už je na slučku toto. Za 13 dní dva dni voľna? A ešte aj to ta stiahnu? Neľudské 🤔.

ajusa12
12. dec 2023

Nesmieš robiť viac než 6 dni za sebou podľa zákonníka práce. Siedmy musíš mat voľno. 13 dni vkuse robiť to je na pokutu ako hrom.

janulik2008
12. dec 2023

Ja som tak robila v KE na letisku
6x ranná za tým 6x nočná takže 12 dní vkuse, keď som odmietla prísť resp podpísať tak ma prinútili (moja chyba, prvá robota no sprostá som bola 🥴).

Trz síce robím na letisku ale napr sobotu dávajú vedieť že sa ide, to isté nadčasy keď sú. A všetko "nad" máme zaplatené

slovenka753
12. dec 2023

Ak nemáš nariadení pracovnú pohotovosť nemusíš zdvíhať telefón - ťa by mala byť oznamena vopred. Zaroven má zamestnanec nárok na dva dni po sebe idúce dní odpocinku za tyzden, primárne cez víkend, ak to povaha práce neumožňuje tak cez tyzden. Najmenej však jeden deň (nedeľa) za dva týždne pričom náhradnú deň odpočinku musí byť poskytnutý do 4 mesiacov.

autor
12. dec 2023

@martinka13 Nie nemám pracovnú pohotovosť.
Len keď niekto vypadne tak sa zháňa človek ktorý nie je na dovolenke, ale má obyčajné voľno.
Ja nemám problém prísť, zaskočiť keď som doma.
Ale nemienim cestovať hore, dole keď ma to stojí peniaze a mám naplánovaný výlet mesiac dopredu.Proste som názoru, že s výpadkom zamestnancov sa má rátať.A nie, že niekto bude ťahať aj 8 dní lebo niekto ochorel.

slovenka753
12. dec 2023

Môžeš jednoducho odmietnuť a žiadny postih ti za to zo zákona nehrozí.

autor
12. dec 2023

@mirkava Paradoxne mám dobré zamestnanie, len vedenie využíva neznalosť ZP ostatných kolegov a nechávajú sa zastrašiť.
Myslia si, že keď si napíšu dovolenku tak je to istota voľna a počas dňa pokoja musia prísť aj z konca sveta.Ja som názoru, že nemusím ani zdvihnúť telefón ani reagovať na smsky.
Mám voľno, nie je to služobné číslo.

autor
12. dec 2023

@janulik2008 Ja mám rozhádzané dni.Nikdy neviem dopredu ako budem pracovať o 2 mesiace.Viem to v daný mesiac a podľa toho si plánujem veci.Ak niekto vypadne tak sa zháňa náhrada.My sa vieme zaskočiť, ale určite nebudem cestovať niekoľko km z hodiny na hodinu a myslím si, že nemám povinnosť prísť keď mám voľno.

eeffka
12. dec 2023

Nedvihmem, nepocula som. Bodka

mirkava
12. dec 2023

No presne tak, ak nemáš pohotovosť, telefón dvíhať nemusíš 👍

autor
12. dec 2023

@slovenka753 Aj som si myslela.Kolegyňa mi neverí, že musíme prísť keď nás stiahnu.Tak lepšie je mať napísanú dovolenku ak niekam chceme ísť.

autor
12. dec 2023

@mirkava Drzosť, že ma obťažovali v zahraničí a nie ešte cez dni pokoja dvíhať telefóny.
Majú mať dostatok zamestnancov podľa mňa.
A keď chcú určiť pohotovosť a platenú.

kvietok2012
13. dec 2023

Opytaj sa ich či ti preplatia cestovné náklady, lebo momentalne sa nachadzaš na druhom konci SR.

cacianka
13. dec 2023

Pracovná doba končí napr.18.00 a pred tebou 2 dni voľna.
Od 18.01 nedviham telefón nikomu z práce !
Ani neznáme čísla, nauč kolegov poslať Max sms že sa niečo deje a číslo nepoznáš. Daj odkazovku že si mimo príjmu, nech pošlú sms (myslím neznáme čísla ak by niekto zo šéfov chcel volať z iného mobilu).
A tej neveriacej kolegyni kúp pod stromček zákonník práce, prípadne jej daj prečítať prípady na nete , tu na MK v skupine Právne poradenstvo.

autor
13. dec 2023

@cacianka Ja si dávam letecký režim.
Už ma raz sprdli za to, že som nezdvihla na mieste kde ani nie je signál.
Pritom som ich vyslovene žiadala, že do ktorého dátumu ma môžu kontaktovať.
Opýtala som sa tu na MK, že či ovládam ZP správne lebo už som niekoľkokrát takto vybojovala aby nás neodrbali.
Mne na to kolegyňa povie, že sa nezhodneme v názoroch ja jej odpovedám, že to nie je názor, ale zákonník práce.

autor
13. dec 2023

A práca nadčas ak vypadne zamestnanec a treba ho nahradiť? Môžu nás takto donútiť prísť do práce?
Čítala som si zákon a tam je znenie.

Prácou nadčas sa nemôže nahradzovať potreba vyššieho počtu zamestnancov. Potreba nadčasovej práce preto musí mať charakter naliehavosti.

cacianka
13. dec 2023

No čo ti napísať, keď je trúba tak za ňu nebojuj, nech behá a dá sa odr....
Potom to takto vyzerá, že sa ľudia nezastanu svojich práv, šéf na nich aj drevo rúbe a odskacu si to všetci.
A ešte ty si tá čo jej nepritakava, 🤦
Neviem kde pracuješ, aké to zamestnávateľ má povinnosť rozvrhnúť pracovné smeny tak, aby boli podľa zákona.
Ak sú časté výpadky ľudí, môže to riešiť človekom/ľuďmi v režime pohotovosť, pridelí služobný telefón na túto pozíciu, urobí dodatky k pracovnej zmluve, zaplatí pohotovosť, a je to.
Ale trúba to nepochopí, aj keby si jej nakreslila...

autor
13. dec 2023

@cacianka Presne to mi napadlo, že platená pohotovosť a nejak by sa to točilo.
Len neviem ako kedže ani jeden mesiac neoracujeme rovnako a je možné, že by pohotovosť vyšla viackrát na jedného.

cacianka
13. dec 2023

Striedať, na osoby

autor
13. dec 2023

@cacianka Skúsim to navrhnúť ak bude treba, ale už vidím, že začnú špekulovať o tom, že to platené byť nemusí 😂.
Naši nadriadení sú takí tajtrlíci čo si nič nevedia zistiť.