Dnes som bola oznámiť, že vo februári nastupujem do práce (manžel prišiel o prácu, hypotéka na krku). V septembri som zamestnávateľovi zaslala žiadosť o RD v trvaní DO 31.1.2014 (pracujem v ZŠ). Riaditeľ mi oznámil, že zastupujúcu pani neprepustí (kvôli nejakému projektu, v ktorom je zaangažovaná) a mne "vyskladá" náhradný rozvrh (nebudem vôbec učiť to, čo mám v kombinácii - to by mi ale ani nevadilo - do júna sa to dá zvládnuť). Problém je v tom, že mi tam zahrnie aj hodiny v školskej družine. Tým pádom klesnem platovo (o dosť veľkú sumu!), končiť budem o 16.30 (celé doobedie budem sedieť doma!), neviem, kto mi pôjde pre deti do škôlky (v prípade, že si manžel nájde prácu) atď. Bolo mi povedané, že je to môj problém. Čo robiť? Máte niektorá podobnú skúsenosť? Zo strany zamestnávateľa nie je vôbec ochota nájsť riešenie, ktoré by vyhovovalo obom stranám. ☹
zavisi od toho co mas v pracovnej zmluve....
Ahoj, zamestnávateľ Ťa musí zamestnať na rovnakú pracovnú pozíciu, ako si mala pri odchode... aj keď sa nevraciaš hneď po MD, pracovné miesto a pracovné podmienky musia byť rovnaké a rovnako výhodné ako pri odchode. To, že prijali niekoho, kto im teraz vyhovuje, nie je vôbec argumentom na Tvoje prepustenie alebo znevýhodnenie... musíš si pozrieť pracovnú zmluvu, lebo nie je jasné z Tvojho opisu, či sa dané zmeny odrážajú v pracovnej zmluve. Úplne prvoradé je nastavenie Tvojej pracovnej zmluvy. V tomto prípade nie je možné zamestnávateľom jednostranne meniť dohodnuté pracovné miesto (ani mesto, mzdu..). No a ak to máš tak nešťastne nastavené, že tieto zmeny sú dohodnutou prac.zmluvou umožnené, tak by som sa ale stále nevzdávala a napísala pomocou nejakého právnika silný a bojovný, ale stále slušný list, ktorý by bol v cca znení ako som písala vyššie... proste trochu pánovi riaditeľovi pripomenúť aké máš práva a ako je nastavený Zákonník práce... vie to veľmi pomôcť... mám jedného známeho právnika, ktorý toto robí, ak budeš potrebovať 🙂
osobne riešim niečo podobné, aj ked ja som v sluzobnom pomere, tento tyzden som davala odvolanie proti personalnemu rozkazu, ktorym som bola ustanovena do funkcie o dve platove triedy nizssej, na kt, sa vyzaduje len stredoskolske vzdelanie, pricom ja mam VS... a zda sa, budem uspesna a ak nie, taham to az na zalobu 🙂
nie je to uplne podobne, ale rovnako nespravne riesenie zo strany riaditela: Sestra, tiez ucitelka na ZS nastupovala po 1,5r materskej naspat do prace s tym ze mala z case pred MD usetrenu dovolenku, ktoru si chcela po nastupe vycerpat (nastupovala v lete ked ucitelia nepracuju, tak si myslela ze docerpa staru dovcu a potom zacne koncom augusta robit). novy zvazok mala nie 100% ale iba 85% riaditelka jej nevedela dat vacsi pocet hodin, ale to jej vyhovovalo, lebo koncila 12.30 a mohla sa malej venovat. No ale k veci/ tu dovolenku ktoru nevycerpala jej chcela riaditelka preplatit novou mzdou 🙂 cize nie podla stareho platu ale podla noveho o 15% nizsieho platu a aj ked sa s nou sestra dohadovala ona jej povedala: ja som riaditelka, vysa do toho nerozumiete.
Tak sa sestra nastvala, napisala to na krajsky skolsky urad ci kam a tam riaditelke klepli po prstoch a este ju aj zvozili 🙂
tak to mozes skusit aj ty 🙂
Svojvolne jednostranne nesmie zamestnavatel menit znenie zmluvy.na vsetko musis podpisat dodatok. A samozrejme ta nemoze dat na slabsie platene miesto(iba ak s tym budes suhlasit) .na vsetko musia byt podpisane dodatky k zmluve,ktoru by si musela podpisat. A tiez ti nesmie menit cas vykonu prace. Normalne ma vsetko fungovat,ako pred odchodom na matersku....
Nedávno som čítala na SME, že zo zákona, učiteľ musí odučiť 51% hodín takých, na aké má kvalifikáciu, tak ako ťa môže dať iba do školskej družiny a na predmety, ktoré si nevyštudovala? Radšej si mala založiť diskusiu... A píšeš, že manžel prišiel o prácu, tak asi on zostane doma s deťmi a bude môcť chodiť aj do škôlky, či nie?
Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.