Môže mi dať absenciu?

29. dec 2022

dobrý deň som pracujúca ktorá pracuje stále a potrebovala som na pondelok dovolenku lenže šéfka mi nevie povedať či na isto mi ju dá ale ja ju potrebujem a povedala že ak by som pouzila aj priepustku tak mi dá absenciu lenže mám narako ešte na 3 priepustky ..takže moja otázka znie može mi tu absenciu aj tak dať?aj keby teda dovolenku nedala a použila by som priepustku?

viestta
29. dec 2022

Priepustku na cely den ti uznat nemusi, nic ju k tomu nenuti. Paragraf na osetrenie je len na nevyhnutny cas na osetrenie, cestu do zdr. zariadenia a spat na pracovisko.

luccija
29. dec 2022

@viestta ako to je, keď napríklad ľuďom rozkvapkavaju oči, rezu zub, či chodí na infúzie kvôli chrbtici veď ja som z nich bola pol dňa ako opitá.Len tak ma to zaujíma..

hradnapani
29. dec 2022

@luccija vtedy ti tam lekar moze napisat ze celodenne - lebo tvoj zdravotny stav to vyzaduje. Bezne to zamestnavatelia neriesia, ale najdu sa aj taki, ktori sa budu bit o kazdu minutu pracovneho casu zamestnanca.

draik
29. dec 2022

@viestta
Toto tu síce píšete stále dookola, ale nemáte pravdu. Zamestnávateľ totiž nemá veľa možností, ako neuznať tzv. paragraf, ak lekár potvrdí celý alebo skoro celý deň. A to pokojne nie z dôvodu, že by ošetrenie trvalo celý deň, ale napriklad preto, že sa u neho dlho čaká, hoc by to mala byť len zástierka. To však už zamestnávateľ nemá ako preskúmať, čo sa samozrejme zneužíva.

matovicova
29. dec 2022

Zamestnávateľ v zásade nemá právo posudzovať skutočnosť, či vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca malo trvať celý deň (celú pracovnú zmenu), či pol dňa, či kratšie. Ide o odbornú otázku, o ktorej rozhoduje výlučne lekár (ten by mal na potvrdenie uviesť čas trvania vyšetrenia, prípadne poznámku o celodennom ošetrení). Určenie rozsahu vyšetrenia je teda v kompetencii lekára. Preto, ak lekár zamestnancovi potvrdí, že ide o celodenné vyšetrenie (v rámci pracovnej doby), tak by to zamestnávateľ mal rešpektovať, pretože on sám nie je odborníkom a nemôže vedieť, aký je zdravotný stav zamestnanca. Okrem doby vyšetrenia sa do celkovej doby prekážky v práci započítava aj nevyhnutná cesta tam a späť a čas strávený čakaním pred vyšetrením.

Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/pracovne-pravo-bozp/p... © Podnikajte.sk

deti95060810
29. dec 2022

my sme mali v predch . práci že ak na celý deň - tak sme potrebovali 2 pečiatky t. j. návštevu u dvoch lekárov....
na jedného lekára bolo 4 hodiny...

mariet24
29. dec 2022

Mne bežné detská lekárka napíše na priepustku ,,platí celý deň" keď idem k detmi

muchotrafka298
29. dec 2022

@draik mna by zaujimalo, ze ci je zakonom dane, kolko osetreni mozes mat v jednom mesiaci. Je udane, ze 7 dni do roka. Dakujem pekne za odpoved.

petronellla87
29. dec 2022

@luccija ked mi trhali zuby tiez mi napisala zubarka na priepustku ze plati cely den, po takom zakroku by som bola aj tak v robote uzitocna jak mrtvemu zimnik😅

e1i
29. dec 2022

V pondelok je uz novy rok,to ze mas tento rok narok este na 3 ti je k nicomu. Budes cerpat uz z novych

slavomira236
29. dec 2022

Pondelok ti už pôjde nova

luscious
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zmrzlinka2021
29. dec 2022

@hradnapani
Lenze ak budes buzerovat zamestnanca, tak ti odide a budes mat sakra problem, hlavne ak to bol sikovny clovek.
Dnes je tazke najst normalneho sikovneho cloveka.

zmrzlinka2021
29. dec 2022

@viestta
Nie som pravnicka, ale ak jej lekar da priepustku na cely den be uvedenia konkretneho casu jej platnosti, tak zamestnavatel nema sancu tu dokazovat a riesit "nevyhnutny cas".
Zamestavatel nema ako preukazat tuto vec a neuznat priepustku.

hradnapani
29. dec 2022

@zmrzlinka2021 mne je to absolutne jasne. U nas (zatial) problemy s priepustkami nerobia, ale viem, ze su firmy, kde to prehanaju. Akoze vyzadovat dve priepustky na jeden den (ako pise niekto vyssie) - tak to uz je naozaj na hrane.

zmrzlinka2021
29. dec 2022

@hradnapani U nas keby som taketo veci vyzadovala, tak tu nikto nepracuje a mozem si to odrobit sama 😀
Sa velmi cudujem, ze ludia si nechaju srat na hlavu.

h2
29. dec 2022

U bývalého zamestnávateľa mi presne takúto priepustku na celý deň neuznal, musela som si polovicu pracovnej doby nahradiť. U súčasného zamestnávateľa zase nie je absolútne problém. A u môjho muža v práci dokonca ani ten papier od lekára netreba, napíše si P-čko kedy potrebuje. (Nezneužíva to vôbec, naozaj len keď ide k lekárovi, aj to potom väčšinou ide ešte do práce, lebo robí prevažne večer.) Čiže veľa závisí od zamestnávateľa. Čo hovorí zákon, je síce pekné, ale nie každý zamestnávateľ sa tým riadi a nie každý zamestnanec sa chce kvôli tomu dostať so zamestnávateľom do konfliktu.

luscious
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
h2
29. dec 2022

@luscious Tak chvalabohu tam už dlho nerobím. Brala som to ako veľkú nespravodlivosť, lebo všetko, čo sa dalo, som si riešila po pracovnej dobe a toto jediné mi neuznal na celý deň, len na max. 4 hodiny. Bola to maličká rodinná firma, dvaja manželia, ich syn a okrem toho už len ja a jeden ďalší kolega. Bola som mladá, bola to moja prvá práca po škole. Viem si predstaviť, že by mi vedel znepríjemniť život, keby som trvala na svojich právach.

muchotrafka298
29. dec 2022

Toto je velmi individualne a zalezi od zamestnavatela. Ja pracujem uz dlhe roky a mala som roznych zamestnavelov a rozne sa k tomu aj stavali. Zazila som kolegov, ktori mali hromady fejkovych potvrdeni od lekara a vyuzivali to, ked sa im nechcelo sediet v praci a bola navsteva lekara pocitana na hodiny. NIkto nemohol s tym nic urobit, aj ked oni sa tym netajili. Alebo opacny pripad, mam narok na celodenne osetrenie, nic mi nie je, idem na preventivku, ale MAM NAROK. ja sa necudujem zamestnavatelov, ze pri dnesnom pocte spekulantov tieto veci obmedzuju alebo aj schvaluju. Ja musim mat kazdu navstevu lekara vopred schvalenu zamestnavatelov v systeme dochadzky. Nasledne nahlasim realny pocet hodin, ktore som tam bola a pocitam aj cestu tam a spat. Vacsinou sa normalne vraciam do prace. Vynimkou bolo, ked mi robili zubny zakrok a tam som mala P cely den, lebo som nebola schopna nic.

viestta
29. dec 2022

@zmrzlinka2021 ked je zamestnanec neschopny prace cely den, tak ma mat PN na ten jeden den.
@draik toto sme riesili u byvaleho zamestnavatela, aj s Inspektoratom prace aj s odbornikmi na pracovne pravo z odboroveho zvazu. Vysledok bol ten, ze zakon je na strane zamestnavatela, pretoze ZP pise na cas nevyhnutne nutny a v pripade celodennej nepritomnosti bud PN alebo OCR ak ide o sprievod clena rodiny.
Ale mne je jasne, ak sa v miestnosti zidu traja pravnici ked skoncia tam mame 4 pravne nazory a 5 vykladov zakona 😉

hradnapani
29. dec 2022

@zmrzlinka2021 ja sa tiez cudujem - uz by som tam bud nebola alebo by som si prezistila ako to ma byt na inspektorate prace

zmrzlinka2021
29. dec 2022

@viestta prepac, ale ja s tebou sa vobec nestotoznujem - kde mas legislativne upravene, ze ak nie si schopna prace cely den, musis mat PN, nie priepustku?
Ja nie som pravnicka, aj ked so zakonmi sa bezne stretavam, ale tu nevidim ziadnu legislativnu oporu a hlavne ako pisal @draik dokazovanie - raz ked lekar da priepustku cloveku bez ohranicenia casu, nedokazes nič ako zamestavatel a musis ju proste uznat.
Vsetko co chces spravit musis preukazat a ak to nevies tomu zamestnacovi preukazat, ze lekar mu dal priiepustku iba od 08:00 do 10:00, tak nezmozes nic.

draik
29. dec 2022

@muchotrafka298
Nie je dané. Ale zneužívanie, najmä ak ide o bežného zamestnanca, sa dá ošetriť pomerne jednoducho, a to nielen výpoveďou, ale aj odmenami, bonusmi a podobne.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
aurorastone2
29. dec 2022

@deti95060810 no to pekne ze max 4 hodiny jeden lekár , u mojej bývalej gyn sa bežne čakalo aj 5 hodín 🤷‍♀️ prišla som o 6:30 a dnu som sa dostala po obednej prestávke 🤣 ordinovat začínala o 8 aj to len 2krat do tyzdna

zmrzlinka2021
29. dec 2022

@draik
@elizabet173
Ak by v pripade potreby lekara mi zamestnavatel siahol na odmeny, tak mu dam rovno vypoved.

Chapem, ze toto sa robi a berte to ako expresivne vyjadrenie - s robosmi, ktorych vedenie povazuje za mukle a nahradi ich hocikym, kto vie citat a pisat... ale podstata je ta, ze:

Odmeny, premie a neviem co su najma za excelentne odvadzanu pracu, jej pridanu hodnotu, prinos pre firmu... a aby sikovnemu clovek, kvoli navsteve nietko siahol na odmeny... no way...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zmrzlinka2021
29. dec 2022

@elizabet173
Ale to je hlupost. Som kvalitny clovek v praci, robim biznis, chodim na meetingy, kde riesim firemne problemy a idem dajme tomu jeden den na gyndu a mne vezmu za to 200 EUR?

V zivote by ma tam nevideli.... toto su fakt praktiky ludi, co nevedia manazovat ludi.

A to som bola v zivote na PN asi raz, na ziadnej OCR, zo 7 dní "péčko" mám za celý rok 2022 vybuchané ledva 3 dni...

Ale proste raz, ked porebujem chodit k lekarovi, alebo ked som chorá a týzden som na PN a takto ma niekto "potresce", tak sa po mne len tak zapráši... Ja bezne mávam pracovné ponuky "do konkurencie", aj na vedúce pozície...

S tymto proste nie som stotoznena - trestat ludi "za dochadzku" bez ohladu na ich prácu a prínos. A ver tomu, ze clovek, co bol v mesiaci dajme tomu 5 dní PN, a je sikovný, spraví pdostatne viac ako ten, čo si tam celý mesiac "odsedel"

muchotrafka298
29. dec 2022

@draik dakujem Ti velmi pekne za odpoved.