Môže ma zamestnávateľ prepustiť?

15. júl 2024

Pracujem 2. mesiac v jednej firme. Kolektív máme oničom, s jedným kolegom tak dobre vychádzam, ostatným sa nedá. Pred nástupom som bol na PN, potom som mal dovolenku (nútenú; kvôli rodine), 2 paragrafy na vyšetrenie. Teraz potrebujem ďalší paragraf a v auguste ďalší paragraf. Mávam kontroly u lekárov. O mesiac mi skončí skúšobná doba.
Ako som spomínal na začiatku, že kolektív máme o ničom, nedá sa s nimi vychádzať. Každý ináč mi povie ako mám robotu robiť a to vidí aj ten kolega s kým vychádzam, že takto to nefunguje. Lebo Každý ináč mi vysvetľuje a ja mám z toho potom zmätok. Tak to potom radšej robím podľa seba. Tu ide každý proti sebe.
Vyhrážal sa mi jeden kolega arogantný, hnusný, agresívny, že mi nepredlzia zmluvu po skúšobnej. Hovorím ty si tu malý Boh aby si o tom rozhodoval, na to je tu vedúci. A mám taký pocit že mi nepredlzia ale povedal som si v sebe že sám od seba neodídem, zarábam pekné peniaze. Aj to som povedal že pracoval som na 4 miestach a nikde ma neprepustili všade som odišiel ja sám.

Môže mi zamestnávateľ nepredlzit zmluvu po skúšobnej dobe kvôli paragrafom a kvôli PN? Teraz budem potrebovať ďalší paragraf a na ďalší mesiac ďalší.
Môže mi povedať v deň skončení skúšobnej doby že somnou nerátajú?
("NECHCEM HĽADAŤ DRUHÚ PRÁCU"); ale mám takú zlú skúsenosť, že pracoval som v jednej firme, odišiel som dobrovoľne, nemal som prácu 2 týždne, nevedel som nájsť prácu. Z toho som sa ponaucil a nechcem tak dopadnúť jak vtedy.

micusa2222
15. júl 2024

okamžite odísť,ak by som mala pracovať v tomto "príjemnom kolektíve o prostredí ", tak som radšej na úrade práce...

muchotrafka298
15. júl 2024

Pocas skusobnej doby mozes kedykolvek odist a aj ta mozu poslat prec bez udania dovodu. Pokial casto marodujes a chodis po lekaroch pocas skusobnej doby, zamestnavatel si ta tam nechat nemusi. Dnes je bezna prax povedat cloveku posledny den, dakujeme za pracu a koncis tu.

autor
15. júl 2024

@micusa2222 každý deň chodím s ťažkým žalúdkom, napína ma na vracanie ale nevracam. Mám pocit na vracanie

autor
15. júl 2024

@muchotrafka298 no ved to na poslednú chvíľu to je teda úžasná doba

muchotrafka298
15. júl 2024

Mojej znamej sa to stalo uz niekolkokrat, pricom nemaroduje, je zodpovedna, sikovna zena. Vacsinou to robia rozni sukromnici, nie velke firmy.

melanta
15. júl 2024

Môže mi zamestnávateľ nepredlzit zmluvu po skúšobnej dobe kvôli paragrafom a kvôli PN?
Môže ti ukončiť v skúšobnej dobe pracovný pomer z akéhokoľvek dôvodu a môže aj bez udania dôvodu.

Teraz budem potrebovať ďalší paragraf a na ďalší mesiac ďalší.
Informoval si zamestnávateľa pred podpisom pracovnej zmluvy, že potrebuješ často navštevovať lekárov? Ak áno, je si toho vedomý. Ak nie, môže to vnímať ako závažný problém.

Lebo Každý ináč mi vysvetľuje a ja mám z toho potom zmätok. Tak to potom radšej robím podľa seba.
Ty nemáš robiť podľa seba. Máš robiť tak, ako ti povie tvoj priamy nadriadený. Nie jeden či druhý kolega, ale priamy nadriadený. Takže ak máš zmätok v tom, čo a ako máš vlastne robiť, poraď sa s nadriadeným. Pre mňa by toto bol problém a dôvod na ukončenie pomeru v skúšobnej dobe, ak zamestnanec povie "robím podľa seba".

každý deň chodím s ťažkým žalúdkom, napína ma na vracanie ale nevracam.
Bez ohľadu na ostatné záležitosti, ak sa niekde necítiš dobre, dokonca sa tam cítiš takto zle, odíď.

no ved to na poslednú chvíľu to je teda úžasná doba
Možnosť aj v posledný deň skúšobnej doby ukončiť pracovný pomer nie je žiadna "teda úžasná doba". Platí do odjakživa a toto právo má ako zamestnávateľ, tak aj ty ako zamestnanec. Čiže aj ty môžeš posledný deň pracovnej doby prísť, položiť papier na stôl a skončiť.

melanta
15. júl 2024

@muchotrafka298 je veľa neserióznych zamestnávateľov. Ale aj zamestnancov. Tu autor píše o tom, že bol predtým PN a potrebuje často navštevovať lekára. Mal o tom informovať zamestnávateľa vopred, bolo by to fér. A nie nepovedať nič a potom čerpať od úvodu pracovného pomeru paragrafy. A ďalší problém autora - prístup k práči štýlom "robím podľa seba", no u mňa by s týmto prístupom išiel už dávno. Určite má pracovnú náplň a svojho nadriadeného. Ak napriek tomu pracuje "robím podľa seba", tak to je čo za prístup?

petronela1985
15. júl 2024

Tie paragrafy a PN sú istým spôsobom varovný prst pre zamestnávateľa. Povedz si úprimne, keby je to tvoja firma, či by si takého zamestnanca chcel. Ja keby som šéf v mojej vlastnej firme, tak by som o takého zamestnanca nestála, to by si musel byť fakt super kvalifikovaný a zapracovaný v odbore.

ukgirls
15. júl 2024

samozrejme ze ta moze prepustit ..ci to spravi je uz len na nom ... ja osobne by som ta nechcela.. v priebehu 2mesiacov ked mas ukazat co je v tebe si tam hodis jak na hodiny klaviru plus s nikym nevychadzas .. ok ak je kolektiv na prd ale ty pracu potrebujes zatnem zuby a idem - usmievam sa a od kazdeho jedneho si vezmem aspon nieco -aj ked vysvetluju kazdy inak - vzdy maju tu svoju pravdu a svoj system -taks i to poskladaj tak aby to vyhovovalo vsetkym .. a nie,ze sa budes stazova,na pracu nadavat ale aj tak tam chces ostat ... peniaze niesu vsetko

muchotrafka298
15. júl 2024

@melanta uplne s tebou suhlasim.

cookie29
15. júl 2024

@melanta to perfektne vystihla. Prepustit Ta kvoli PN a paragrafom je nelegalne takze nemoze. Ale v skusobnej dobe moze ukoncit pracovny pomer bez udania dovodu.

irusa
15. júl 2024

to ty tu pravidelne zakladáš témy ohľadom práce, či ????

autor
15. júl 2024

@irusa nie. Prvýkrát. O práce som tu nikdy nepísal

simona20201309
15. júl 2024

@irusa presne som si spomenula na podobný príspevok kde rovnako podrobné opisoval konflikt s kolegom.

Autor, píšeš ze nechceš ostat bez práce. Véd ešte nie si prepustený, tak si hladaj zavčasu. Tie vyšetrenia nepockaju aspoň po skúšobnej dobe??? To sú celodenné vyšetrenia?
Keby si aspoň preukázal snahu, že pôjdeš na vyšetrenie skoro ráno a do 10 si v práci. Ale celodenné P? Prezradim ti, v skúšobnej dobe sa to skrátka nerobí. Ak tak veľmi si chceš tu úžasnú prácu udržať, tak tie pecka si si fakt mohol odpustiť. Minimálne počkať tie 3 mesiace

stanulienkat
15. júl 2024

Podľa mňa si to ty, ktory tu pravidelne zakladáš témy o tom ako nevieš žiadnej práci vydržať a všetci ti krivdia a sú na teba zlí. Len treba si uvedomiť, že v práci máš podávať aj nejaký výkon a prácu za teba musí reálne niekto spraviť. Nikto nie je nadšený, keď z dvoch mesiacov 1 celý chýbaš a podobne.

sevrin
15. júl 2024

Tak ako píše muchotrafka298 - skúšobná doba platí pre oboch, zamestnanca aj zamestnávateľa. Zamestnanec môže kedykoľvek požiadať o ukončenie pracovného pomeru a to isté môže spraviť aj zamestnávateľ - obaja bez udania dôvodu - toto je zmysel skúšobnej doby, vyskúšaš a uvidí sa.

AUTOR píšeš "to je teda úžasná doba", nie, to s dobou nemá nič, odjakživa to takto fungovalo.

autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
15. júl 2024

@stanulienkat nekrivdili mi v žiadnej práci len tu. Dôvody prečo som odišiel lebo bol zlý kolektív, malý plat. Ja spravím všetko čo treba a nemarodim mesiac ako tu vypisujes . 2x som mal paragraf keď si nevšimla písal som ze 2x áno a ešte 2 potrebujem to je celý mesiac? O čom ty rozprávaš?

stanulienkat
15. júl 2024

To bola nadsazka. Citaj s porozumenim.

autor
15. júl 2024

@stanulienkat ved rozumiem co píšeš a na to odpovedám

micusa2222
15. júl 2024

fúúú...celé zle..držím palce..hneď odíď...kým neskončíš na liekoch...

janagem
15. júl 2024

@stanulienkat ja si tiež myslím, že to je ten istý týpek čo mal potýčku s nadriadeným a nezvláda kvalitu. A predtým rodičia chceli aby odišiel s frajerkou z domu xD

autor
15. júl 2024

@janagem nemám frajerku. Mýliš ma s niekým

cukroska
27. júl 2024

Samozrejme môže prepustiť a tu už taký príspevok je.