Môže ma zamestnávateľ prepustiť?

lienkaam16
1. apr 2014

Ahojte žienky,
chcem sa informovať, keď mi končí pracovná zmluva 1.11.2014 a ja pôjdem na materskú dovolenku v októbri 2014 je zamestnávateľ povinný predĺžiť mi pracovnú dobu, alebo ju môže ukončiť toho 1.11.2014?
Čítala som, že žena musí odvádzať nemocenské dávky 270 dní. Ja pracujem od 1.11.2014 rátajú sa do toho aj víkendy... vtedy je materská pol roka vyššia?
ĎAKUJEM ZA VAŠE ODPOVEDE.

alexandra1104
1. apr 2014

@lienkaam16 No nieje ti poviny predlzit zmluvu mozes stym tak vybabrat ze pojdes na pn kym ti zacne materska ked mas 270dni tak ano mas vyssiu matersku na pol roka

nana85
1. apr 2014

zamestanec je ten,kto je zamestnany u nejakeho zamestnavatela,cize ty si zamestnanec,zamestnavatel ta moze prepustit ked ti skonci zmluva,kedze ju mas na dobu urcitu,zmluvu ti nikto predlzovat nemusi.a materska sa pocita z hrubej mzdy asi 65% tusim cize ked niekto napr.zaraba minimalnu mzdu tak mu ta materska moc vysoka nevyjde...

nana85
1. apr 2014

tak uz je to opravene 😀

lienkaam16
autor
1. apr 2014

Teda ja keď, budem od októbra na materskej a pracovná zmluva mi končí v novembri nemusí mi ju predĺžiť dobre tomu chápem??? :/

mima4
1. apr 2014

@lienkaam16
tebe nic nemusi predlzovat, tebe uplynie doba, kedy si pre neho robila.
Materska sa ti pocita z hrubeho prijmu za predch. rok, cize ak si ho mala napr. 1000 eur, tak 65 % z toho - 650 eur.. nie je to vela, ale teda tym, ze budes bez prace, mas volne ruky a mozes robit u neho zamestnavatela. Voci sucasnemu nebudes mat ziadne povinnosti..

lienkaam16
autor
1. apr 2014

Aha no nevadí :/ som si myslela, že je povinný držať mi miesto kým mi neskončí MD, že je to podobné ako keď si na PN. Ďakujem za vaše rady 🙂

lienkaam16
autor
1. apr 2014

@mima4 za predchádzajúci rok, to sa mi neráta, keď robím tých 270 dní do MD? Predtým som chodila na VŠ a hneď po skončení som sa zamestnala. Ráta sa mi teda aj tento plat?