Môže byť epileptik chirurgom?

29. júl 2024

Ahojte.🙂Neviete niekto náhodou, či človek s epilepsiou môže vykonávať v medicíne chirurgický odbor? Samozrejme, za predpokladu, že je ochorenie zaliečené a záchvaty, ak máva, len po zobudení, inak cez deň nie. Má niekto skúsenosť, prosím?

kataina
29. júl 2024

jediný kto má skúsenosť aby ti mohol odpovedať, je chirurg s epilepsiou. Tak očakávaj kvantá chirurgov, ktorí ti tu napíšu že : v pohodeee 🙂 ja som neurochirurg a epilepsiu mam "zaliečenú" (čo znamená zaliečenú? ) a podľa zákona nikoho nemôžem ohroziť

alickapusinka
29. júl 2024

čo je zaliečena epilepsia.Ja ju mám roky rokuce a neviem čo je to zaliečena.

koniarova
29. júl 2024

Podľa mňa nie. Je to psychicky náročná práca, práca v noci, potrebuješ jemnú motoriku používať. Ale to len polemizujem.Neviem.

janinah
29. júl 2024

To nie je o len tom,že uprostred operacie dostaneš záchvat.Je to o celkovom nasadení pocas štúdia aj práce,nočné služby,stres,nedostatok spánku,zlá životospráva....
Chirurgovia majú choroby,dokonca sú aj liečení onkopacienti,ale nepoznám nijakého s epi.A je to samozrejme otázka na tvojho neurológia.Ak medicínu vôbec vystudujes potom sa rozhodni.Chirurgia nie je len chirurgia brucha a kostí,trebárs aj taka mikrochirurgia oka je nádherná práca.Len tiež ma tie služby,stres,nepravidelnú stravu,malo relaxu....

egonsk
29. júl 2024

no moze, pokial jeho splopracujuci aj pacient budu akceptovat, ze keby to na neho prislo, moze to pri operacii vyzerat ako texasky masaker motorovou pilou 🤪😋
Lebo zvycajne pred zachvatom byvaju tiky.

kacena4
29. júl 2024

nie, dcere nedovolili studivat v zdravotnictve, a nie len kvoli "zaliecenej" epi ake aj kvôli narocnosti studia, nocnym smenam 12stkam.... a to chcela rehabilitacny odbor nie chirurgiu. lekar nedal potvrdenie a ak by aj dal skola rovno odmietla, ze s epi nie.

deti95060810
29. júl 2024

@kacena4 to nedovolili strednú a či vysokú...

janinah
29. júl 2024

Ja som epi záchvat zdrav.asistenta v sluzbe zažila ,človek na novom oddelení sa nikomu nepriznal akú má dg,poplach a stres riadny,záchvat dlhý a silný,pacienti vystresovani....toto ozaj nie. Z tej prace " bol odideny",netuším co robí teraz.

janinah
29. júl 2024

@egonsk to zas nie,nikdy pri operácii nebude sám,tam každý sleduje každého a včas sa zasiahne

ibrunova
29. júl 2024

A to je už hotový lekár? Či chce ísť na medicínu?

tanyan
29. júl 2024

Môže človek s epilepsiou pracovať v noci?
Podľa mňa nie...

ptvw
29. júl 2024

@ibrunova veru presne, ak sa ešte len chystá na vš lekár jej ani len nepotvrdi prihlasku

lonely66
29. júl 2024

ak svoju diagnózu zatajíš, môžeš. logicky mi z toho vyplýva, že nie. veľmi nerada by som zverila svoj život v prípade jeho ohrozenia človeku, ktorý môže práve počas mojej operácie dostať záchvat. to aby aj ten lekár mal "poruke" náhradu za seba, keby niečo...
mimochodom, zaliečená epilepsia neexistuje. nikdy nevieš, kedy sa opäť ozve. prakticy by si vedome ohrozoval životy pacientov, ktorým ich máš práve zachraňovať.

autor
29. júl 2024

@ptvw Prečo by nepotvrdil? Ste všeobecný lekár alebo neurológ alebo o čo sa opiera vaše tvrdenie?

Medicínu už študuje, bez problémov, bez záchvatov, v septembri už 4.ročník… takže to nie je pravda, že sa to nepotvrdí. A pojem „zaliečená” používajú aj naši lekári - obvodný a neurologička, tak neviem. Znamená to, že je nastavený na liečbu, ktorá mu vyhovuje a je vďaka nej bez záchvatov.

sisa_s
29. júl 2024

A co tie zachvaty po zobudeni?

autor
29. júl 2024

@sisa_s Písala som, že ak máva, tak len po zobudení, že hocikedy počas dňa nie, vraj je to nejako pri tomto konkrétnom type viazané na spánok, ale na liečbe už roky nemal. Je to už vyše 5 rokov.

sisa_s
29. júl 2024

Tazko povedat...24h (niekde az 30+h) sluzby, stres, nedostatok spanku mozu vyvolat unho zachvat, teraz pocas skoly moze byt v pohode a prejavi sa to v plnom pracovnom zatazeni... zalezi, ako to posudia na pracovnej vstupnej prehliadke do zamestnania...nepoznam osobne chirurga s epilepsiou, takze v tomto konkretne neporadim...

sisa_s
29. júl 2024

Ak je syn stvrtak, je najmenej, aby zasiel na kliniku pracovneho lekarstva a chirurgiu a opytal sa, ci ma vobec rozmyslat nad tym odborom 🙂 bude to mat z prvej ruky, nie spekulacie na internete

lonely66
29. júl 2024

autorka, pojem "zaliečený" neznamená, že sa nemôže z ničoho nič opäť choroba ozvať. dokonca aj uprostred dňa, noci, nielen ráno... práca chirurga je stresujúca a tam nikdy nevieš, kedy prebudíš "diabla"

mircalla
29. júl 2024

@kataina Jaj, som sa zasmiala ako davno nie

autor
29. júl 2024

@sisa_s ďakujem pekne za rady, to nám ani nenapadlo🙂.. neurologička sa vyjadrila, že ona nevidí problém, ale niečo ako mikrochirurgiu oka určite nie… nie je ale 100% nastavený, že chirurgia, ešte len v podstate začína tú kliniku, skôr je to v takej rovine, že či vôbec nad takým smerom uvažovať z toho zdrav. hladiska. Ďakujem ešte raz.🙂

alickapusinka
29. júl 2024

Ja som bez záchvatov už 16 rokov a ani vodičák mi nechcu dať a toľke roky som nemala záchvat. S epilepsie nie si vyliečena nikdy záchvat môže prísť kedykoľvek.Mám kamarátku a teraz mala po 22 rokoch záchvat 22 rokov nič a teraz sa jej obnovila epilepsia. Zaliečena neexistuje epilepsia je ako časovana bomba.

alickapusinka
29. júl 2024

@tanyan veru tak nie nemôže

autor
29. júl 2024

@alickapusinka Tak ja nie som lekár a ani nepoznám tvoj zdravotný stav, ale ak sa riadime platnou legislatívou a píšeš pravdu, tak nárok na vodičák je najnovšie už po roku bez záchvatu.
A ja som nikde nepísala o vyliečení z epilepsie, nepíš mi tu veci z cesty… asi dobre viem o tej diagnóze, keď sme sa s ňou doma museli naučiť žiť. Píšem ešte raz, pojem „zaliečená” používajú bežne naši lekári a aj som vysvetlila, čo pod tým myslím, tak keď nemáš čím prispieť do diskusie, tak nespamuj, ď.

ivangeline
30. júl 2024

Skôr by ti prešiel psychopat ako epileptik.

30katrusa40
30. júl 2024

Ľudia s epi časti nesmú ani šoférovať . Myslis že niekoho operovať áno ? To pochybujem.

nevenka
30. júl 2024

Tak tazko povedat, asi by som si zvolila iny odbor. Ja som po porode 2.dietata dostala hypertyreozu s trasom ruk a aj ked som mala niekolko vzplanuti a som v remisii (teda zaliecena), bez protilatok, liekov, tak niekedy v case unavy a psychickeho vypatia, ten jemny tras ruk napriklad mam. A keby som robila chirurga, asi by som musela prestat. Kvoli zodpovednosti a svedomiu. Aby som neublizila.

alickapusinka
30. júl 2024

Určite tak aj sa spýtam neurologa čo je to zaliečena epilepsia taka neexistuje a mne je jedno či si doktorka či zastupuješ pápeža ja som TI napísala situáciu a dalšia vec epileptici nemôžu robiť nočne smeny to sú základy to by si mala samozrejme pani dôležita vedieť.Skôr než chceš byť dôležita musiš vedieť fakty. A pokiaľ viem lekári nočne smeny robia takže dalšie mínus.Pochybujem že by si s epilepsiou robila chirurgiu.Skôr na nejaku ambulanciu a nie na nočne smeny.A o epilepsi viem viac než dosť mam ju ju cez 30 rokov takže o tom niečo viem.Ked som začinala liečbu lieky neboli na takej urovni ako teraz takže o žiadnej zaliečenej epilpesi neviem.Ak mi to potvrdi môj neurolog primár kliniky ospravedlnim sa TI tu verejne.Epilpesiu bud máš alebo nie a to je ako časovana bomba môžeš dostať aj po 30 rokoch.Takže musiš najprv ovladať základy lekár v noci nesmie robiť má obmedzenia pri epilepsi.

alickapusinka
30. júl 2024

@30katrusa40 nie nemaju ja som bez záchvatu 16 rokov a neprejdem v autoškole ani neurolog nechcel o tom ani počuť.

alickapusinka
30. júl 2024

Jasne po roku od záchvatu TI dajú vodičák aspoň si nevymyšľaj somariny.Ja som čista bez záchvatu 16 rokov a neurolog nechce o tom ani počuť.Mám strach že po roku bez záchvatu daju vodičák.Si mysliš že každý je debil ovládam o epilepsi veľa veci takže raz ked píšem že nie tak asi ani po roku.Sused ma autoškolu opýtam sa ho či sa môžem prihlásiť ale raz ak je že nie tak nie.Pochybujem že po roku od epi záchvatu si môžeš urobiť vodičák.Neverím fakt neverím že niekto môže byť fakt taký naivný.