Zdravim, pri hľadaní zamestnania ste automaticky ku každému životopisu písali a posielali aj motivačný list, alebo ste ho prikladali len ak bol požadovaný v inzeráte?
najlepší motivačný list je ísť osobne 😀 (ak sa dá). alebo cinknúť (ak je to vhodné). všetko závisí na pozícii, iné keď sa hlásiš do korporátu a iné keď do rodinnej 10-osobovej firmy
Ja ked posielam cv, zvacsa mailom, napisem taky mini motivacny list do spravy. Predstavim sa, v kratkosti opisem svoj pracovny zivot, svoje prednosti a preco mam zaujem pracovat v ich firme, akym prinosom by som mohla byt pre nich.
My sme pomerne malá firma (cca 20 ľudí), CV bez motivačného listu automaticky vyradujem, hoci ho explicitne nikde nevyžadujeme. Pokiaľ niekomu nestojím ani za krátky text, tak on nestojí za môj čas.
@amelie2017 presne tak
suhlasim aj ja, ked to nejaka firma chce ma to napisane v ponuke ze teda okrem CV poslat aj motivacny, osobne si myslim ze je to celkom hlupost, lebo cez jeden papier ta clovek ani nevidi ani nespozna a mozno neodhadne, preto treba ist na osobny pohovor - teda tak by to mohla firmy robit.
@janett_332 nie je to celkom hlupost, sice ta nevidi, nespozna, ale uz z tvojho pisomneho prejavu si vie utvorit prvy obraz a moze to zvysit sancu na to, ze ta pozve na pohovor. Alebo ju potopit.
@janett_332 ak sa nebavíme o pozícii pani upratovačky, tak to hlúposť nie je ani náhodou. Aj písomný prejav mi dokáže o človeku dosť povedať.
Nie, posielam len životopis a žiadosť.. motivačný len ak vyžadujú
Ďakujem za odpovede 🙂
Nikdy som ho nepisala a napriek tomu som bola takmer na kazdom pohovore,kam som poslala cv. Ak sa clovek hlasi na tu spravnu pozicou s tymi spravnymi predopkladmi, znalostami a skusenostami, myslim si,ze tych par otrepanych fraz v motivacnom liste nic nezmeni. Ak personalista vyraduje cv,len kvoli tomu,ze chyba motivacny list, tak mi pride ako vysoko neprofesionalne. Momentalne je situacia na trhu prace taka,ze chybaju kvalitni ,kvalifikovani ludia.
Asi zalezi aj od pozicie, o ktoru sa uchadzas. Ale ja som napriklad zakazdym posielala k zivotopisu aj motivacny list. Vsak to by bolo asi dost odveci poslat v maily len CV, nie? Treba k tomu aj nejaky ten obkec. Ved je to len par viet, tam zase netreba neviem co vymyslat.
Jasne,vzdy a vzdy na mieru danemu inzeratu posielam. Mas ovela vyssiu sancu,ked popises co ponukas,preco by mali zamestnat prave teba,ako ked posles len to ako sa volas,co si studovala a kde si robila.
ja som si tiez myslela ze motivacny automaticky vsade a perfektne napisany musi byt ako pise vroni, nepracujem teda na personalnom, zeby som sa tomu venovala ale tiez som mala takuto nejaku predstavu
@iwesska tiez pri hladani prace prepisujem motivacny na danu poziciu aby to bolo proste top....
@zuzanka.zuzu No z mojej skusenosti je prave ist osobne niekedy dobre faux pas. Raz som tak bola,lebo moji rodicia po skole mi dali tiez tuto skvelu radu a ked som nabehla do jednej firmy,ako prve sa ma pytali na recepcii,s kym a kedy mam dohodnute stretnutie a kedze som nemala,zobrali zivotopis a vypoklonkovali ma prec. Zivotopis podla mna hned skartovali,lebo sa nikto viac neozval. Ti co robia pohovory,aj manazeri maju predsa rozplanovany den,stretnutia,nikto tam nebude sediet a cakat,ci nahodou nepride kandidat. Jedine tak v obchode to mozno takto funguje.
@janett_332 No prave ak sa hlasis napr.na nejaku kreativnu pozicii,alebo taku,kde je potreba vybornej reci,ci stylistiky,je mot.list priam nutnost. Predavacka ten motivacny zas az tak posielat nepotrebuje. Za mna je to nieco ako meno a priezvisko. Zivotopis je to "meno" a mot.list to "priezvisko",co ta blizsie identifikuje.
@vroni zvláštne je práve to, že vyžadujete motivačný list a napriek tomu v inzeráte tuto skutočnosť neuvediete. Ak vám niekto posle životopis bez motivačného listu ani sa naň nepozriete. Sú pozície, na ktoré sa motivačný list posiela a nie je potrebné to v inzeráte spomínať, no naopak (hlavne v korporátoch) sú pozície, kde nikoho motivačný list nezaujíma a nemajú čas ho ani čítať. Keby som sa hlásila do malej firmy na pozíciu napríklad administratívnej pracovníčky, tak by som určite neposielala motivačný list pokial by to nevyzadovali 🤷♀️ Ale nebavíme sa samozrejme o úvodnom texte sprevadzajucom životopis pre upútanie potencionalneho zamestnávateľa.
@hefo povedzme si úprimne akým štýlom sa píšu motivačne listy… stiahne si na nete nejaký vzor a prepise pár slov aby sa to hodilo k danej pozícii. Koho taký motivačný list zaujíma? Hold keď ti prejde niekoľko životopisov a motivačných listov rukami tak vieš presne, ktorý je stiahnutý. Potom sa stáva aj take, že príde na pohovor a sotva vie v akej firme sa ocitol. Stále sa bavíme o bežných pracovných pozíciách.
Ale vtip dobry 😂
@lusy1507, v inzeráte tiež neuvádzame, že považujeme CV. Keď hľadám šéfa analytikov, nebudem sa prehryzať jeho x stranovym cvckom ci náhodou neobjavím ihlu v kope sena. Hlavne ked mi tých ponúk príde plno a väčšina z nich je úplne od veci. Nehovoriac o tom, že z motivačného listu narozdiel od CV vidím uroven jazyka (teraz nehovorím o gramatike, ale často dotyčný jazyk krajiny neovláda vôbec alebo len absolútne zaklady a dúfa, že si to nikto "nevšimne", resp. to nebude naozaj treba. Stráca čas on i ja). Pripúšťam, že bežné pracovné pozície týmto spôsobom neobsadzujeme vôbec. Na tie sa väčšinou rovno odporúča nejaký človek, takže sa pozícia vôbec nevypisuje.