Ahojte, potrebujem sa spýtať, keďže sa v tom nevyznám. Nastupujem do nového zamestnania, kde mi dali hrubú mzdu nižšiu ako je minimálna mzda. Ale su tam prémie ktoré to navysia nad výšku minimálky. Je to ok? Prečo je to pre zamestnávateľa výhodnejšie? Ďakujem.
Toto zaváňa pruserom. Nemôžeš mat nižšiu hrubú mzdu ako je minimálna mzda.
A tá je momentálne 750 eur.
Ako ti napísala
@viestta tak prémie odmeny a osobne sú nenárokovateľne časti mzdy, teda nemusíš ich mat každý mesiac alwbo aj nikdy
Bud sa ozvi na personálne, alwbo si hľadaj inú prácu
@natalia1619 Nejedna sa o pracu v statnej sprave? Tam zvyknu byt tabulkove platy, ktore su niekedy nizsie nez minimalka.
Zmluva by takto postavena nemala byt. ALE je tu dalsia vec, on ti nemoze vyplatit menej ako je minimalna mzda a je jedno ci tam bude odmena alebo ako si to nazve. Cize doplatky do minimalnej mzdy sa vyplacaju, program to mne napr. automaticky vie doratavat.
urcite ale je to na diskusiu tam, s buducim zamestnavatelom a vysvetli ti
@natalia1619 ja som tak mala kedysi - hrubá mzda + prémie, ktoré boli každý mesiac. Skôr to bolo o tom, keby niekto urobil nejaký prúser, aby mu mali na čo siahnuť, ale zároveň tam bola tá istota pravidelnej mzdy. Ale ani zďaleka to nebolo na úrovni minimálnej mzdy.
Nemáš skrátený úväzok? Alebo nejde o fixnú a variabilnú zložku mzdy (teda nie premie)?
@majka36912 nieje to štátna správa.
@gab1sol nie, je to normálne 40h, celková suma aj sedí ako sme sa dohodli na pohovore, len mi to nesedí ako môže mať hrubú mzdu 680 plus prémie. Je tam písané premie. Nemyslím ze spravím nejaký pruser, akurát je to také...
@gab1sol aj keby si urobila pruser, nemozu ti dat menej ako minimalku
@natalia1619 a premie su nejak definovane, pevna minimlana, maximalna suma alebo percento zo zakladu? Asi nie, takze keby nieco tak sa ich ani nedockas a nemusis ani nic spravit, jednoducho premie nevyplati, lebo premie nie su narokovatelna zlozka mzdy. Ja na tvojom mieste mu poviem, ze premie nemusi do zmluvy uvadzat, staci ak uvedie celu hrubu mzdu, ktoru mi bude kazdy mesiac zmluva garantovat.
@viestta mam tam percenta
inak ak je to sukromnik, asi by som ho upozornila na to, ze tie zmluvy nema dobre urobene... a ako som pisala, realne ti nemoze vyplatit v ziadnej vyplate menej ako je minimalka, ci nieco spravis alebo nie.
https://www.money.sk/novinky-a-tipy/mzdy-a-pers...
Pre výpočet miezd sú pre účtovníkov dôležité dve zložky:
Základná zložka mzdy – označuje sa aj ako pevná zložka mzdy, je poskytovaná na základe odpracovaného času alebo dosiahnutého výkonu, nedá sa meniť bez písomnej dohody medzi zamestnancom a zamestnávateľom (do základnej zložky mzdy nepatria príplatky za nočné zmeny, nadčasy či rizikové zamestnanie ani bonusy, odmeny, 13. a 14. plat)
Pohyblivá zložka mzdy – označuje sa ako variabilná zložka mzdy, ich vyplatenie ako aj konkrétna výška závisí od splnenia kvantitatívnych alebo kvalitatívnych parametrov, prípadne na základe pracovnej disciplíny a podobne.
Pevná zložka nesmie byť nižšia ako minimálna mzda, výška pohyblivej zložky nie je obmedzená a nemusí byť pravidelnou súčasťou mzdy.
@natalia1619 Nie, nie je to v poriadku. Ak ide o plný úväzok, čo píšeš, že ide, tak hrubá mzda uvedená na PZ musí zodpovedať minimálne minimálnej mzde, ktorá je aktuálne platná. Firma kráča po tenkom ľade, stačí do toho troška šťuchnúť a majú prúser riadny.
Pracovných zmlúv som vystavila veľmi veľa a teda toto by mali byť základné poznatky, každej účtovníčky a personalistky. By ma zaujímalo, kto u nich pripravuje PZ 🥴
@simca06022011 však píšem, že ani zďaleka to v mojom prípade nebolo na úrovni minimálnej mzdy. Ok, nenapísala som, ktorým smerom. Teda, v mojom prípade už hrubá mzda bola podstatne vyššia ako minimálna v tom čase. Plus premie, ktoré boli vyplácané každý mesiac, ale v prípade prúseru vyplatené neboli. Ale hrubá mzda, vyššia ako minimálna bola vyplatená vždy.
@mima172 zmluva mi prišla od HRistky, ale je to Česká firma s pobočkou na sk, či to robila baba z Čiech alebo niekto tu z firmy neviem.
Ďakujem Vám napísala som im, uvidíme co odpovedia
@natalia1619 A presne tu mohol nastať problém, podľa mňa len ich personalistka urobila chybu, možno menej sleduje legislatívu na SR (co ju neospravedlňuje). Je super, ze to riešiš 👍
necitala som vsetko ale moja osobna kusenost v zamestnani. podobnym typom zmluvy bola na zaplakanie, poviem to jednoducho napriklad na pohovore si si dohodol hruby prijem 1400euro, ked sme podpisovali zmluvy dali nam podpisat fixnu zlozku 800 euro a variabilnu teda odmeny 600 euro dokopy 1400.. lenze tou variabilnou zlozkou nas vydierali, ked si musel ostat doma lebo si ochorel, ist k lekarovi, nemal si 100 percentnu dochadzku aj v medziach zakona nedali ti odmeny, ked si bol na dovolenke v lete napriklad, cez vianoce proste dlho planovana dovolenka.. nedali ti odmeny.. vzdy si nasli nieco aby ti tie odmeny dat memuseli.. bol to tam nemenny system roky, nakoniec som odisla a toto bol jeden z hlavnych faktorov
@mima172 uvidíme co povedia. Ďakujem 🙂
@mirola dúfam že toto nebude ten prípad, lebo aj na pohovore vyzerali ako fajn ľudia. Tak uvidíme co bude.
Takže sa do minimálny počítajú aj prémie tak to není pod. Neviem uvidíme co to bude. Ďakujem všetkým za vyjadrenia.
@natalia1619 áno, je to tak. Môže byt taká PZ, je v poriadku.
Zo zákona nemôže byt iba tvoja mzda nižšia ako minimálna. Do nej sa počítajú i prémie, osobne ohodnotenie… nepočítajú sa príplatky, nadčasy.
Nikde v zákone nie je uvedené, že ´pevná´ zložka či ´hrubá´ mzda uvedená na zmluve musi byt vo výške minimálnej mzdy.
Plati sice, že pohybl.zložka je nenárokovateľna (i keď i tu by mali byt stanovené pevne pravidla od coho závisí a určuje sa). No v prípade jej nevyplatenia a nižšej brutto mzdy sa dopočíta doplatok. Toto je v súlade so zákonom.
@tiika ďakujem
@natalia1619 lebo premie ti nemusi vyplatit. Ak mas plny uvazok, tak hruba ma byt hruba minimalka a mas zarucene, ze ak odrobis cely mesiac, dostanes aspon tu minimalku. Premie nie su narokovatelna zlozka mzdy. Zvaz ci taku, pre teba nevyhodnu, zmluvu podpises