Ahojte, čo si myslíte o mojom plate. Robím v gastro a tam dávajú na pásku minimálne a ostatné bokom. Vraj to všade tak funguje. Ešte som takto nerobila a ani sa mi to nepozdáva... Mzda je 750€ keď zrátam na páske 550€+200€ bokom ale mne sa to zdá málo...
Robím 40h týždenne bez víkendov...
Je to normálne?
mám normálne pracovnú zmluvu
no pre teba nevyhoda, mas mensi VZ pre PN a OCR aj do dochodku.nizsi DB na dieta.
@sara0705
@sara0705 nemas normalnu zmluvu, mas tam asi menej hodin uvedenych pretoze mimalna mzda je 750 euro.
áno to už som zistila, že OCR je mensia ale nevedela som, že aj nižší DB na dieťa...
@sara0705 ano je. tam prichadzas o peniaze...ale celkovo chapem ze toto je gastro no pre teba nevyhoda.
Pokým budete stále takto pracovať a podporovať sivú ekonomiku a ešte k tomu okrádať aj samých seba, tak dovtedy to tu bude takto fungovať.
autorka nepise ci uvadza cistu alebo hrubu mzdu
Len debil takto moze robit.
Odrbávajú na odvodoch, čiže teba na dôchodku, nemocenskej a vlastne na všetkom čo nejako súvisí s oficálnou výškou príjmu. Poznám ľudí čo takto robili 30-rokov, peniaze žiadne ušetrené a v systéme figurujú ako ľudia čo celý produktívny vek zarábali minimálku. Ak tie peniaze "bokom" viete investovať tak aby vám v budúcnosti pokryli výpadky príjmov tak ešte dobre... Ale ináč je to výhodne iba pre vášho zamestnávateľa.
Autorka hlavne presne informacie treba, lebo tu budes mat xy roznych reakcii a kto vie ci spravnych (550+200 v cistom? ci ako?)
Pracovnu dobu mas v poriadku, tvoja minimalna brutto mzda na paske ma byt 866EUR/brutto za 40h/tyzdenne, nakolko tato praca je v 2.stupni narocnosti, ak si casnicka, pracujes s hotovostou atd. K tomu si vypocitas cistu mzdu napr tu: https://www.platy.sk/vypocet-mzdy aj s detmi a bonusmi ako ti to vyjde. A to mas dostat na pasku. TAKTO S JEDNYM DIETATOM, by si mala na ruku 750EUR + stravne / oficialne cez pasku/. kludne si to nahod do kalkulacky
Od 1.1. zase zmeny v DB pridu.
Ak mas odmeny navyse na ruku, tak budis (ano, gastro tak funguje, specialitka je aj ofcialne iba dohoda, na par hodin a pritom su tam tie zeny normalne cele dni ako na TPP) = Ale zmluva, paska by mala sediet na minimum, aj pre pripad kontroly. Niekde ignoruju napr stupne narocnosti prace. A to vyzera aj u vas tak, 750ti dali asi brutto a to je minimalka pre 1.stupen narocnosti.
Ak mas iny uvazok v zmluve, ine sumy, tak to samozrejme neplati.
Podla mna si kludne pytaj viac.
Ľudia by nemali dovoliť takto s nimi zaobchádzať, to je nonsens takéto výplaty.
Okradas v konečnom dôsledku samu seba
@ericka_l v gastre toto bezne.
Je to nevýhoda pre teba. Ja by som do toho nešla
No a teraz daj celú pravdu. Lebo takto to nikto neporadí dobre.
Akú máš pracovnú pozíciu? To na páske 550€ je v hrubom či v čistom? Pokial robíš naozaj 40h týždenne, bez víkendov, tak nemáš nárok na príplatky, preplatené nadčasy v porovnaní s väčšinou zamestnancov v tomto obore a teda porovnávať ich vyššiu mzdu s tvojou nie je celkom adekvátne.
Kvôli chýbajúcom info napíšem, že by si mala mat netto mzdu minimálne 615€/700€;pokial to ide cez pásku.
@sara0705 okrem toho, co tu uz bolo povedané, zákon porušuje samozrejme zamestnávateľ, ale ked s takouto vyplatou na ruku suhlasis, tak ho porusujes aj ty. Cize ked sa nieco zomelie, napriklad ti z akýchkoľvek dovodov odmietnu vyplatiť tu cast na ruku, nielen ze staznostou nic nedosiahnes, ale ešte ty môžeš byt sankcionovana, kedze je to trestny cin. Velmi dobre si rozmysli, ci tam chces robit. Ako pisala @zuzka1117, kym to ludia dovolia a sami sebe budu skodit, dovtedy si budu zamestnávatelia dovolovat. Toto proste treba zastavit. A zastavia to len ludia, ktori to odmietnu.
Dievčatá čítala som pracovnú zmluvu a je tam dokonca 35h a hrubá mzda 660€. Len sme sa dohodli na plate v čistom 750€, že to u nich sa dáva ostatné bokom....
Tak ako by to malo byť správne, napísala @simca06022011. Za peniaze bokom nie sú odvody, nič. Toto neskôr bude chýbať pri PN, pri podpore v nezamestnanosti, pri dôchodku, a pri všetkom, čo je priamo alebo nepriamo naviazané na príjem (napr. pôžičky a hypotéky).
Na Slovensku je to tak. Bohužiaľ
Robíš čašníčku alebo akú máš pozíciu? Ak by si mala oficialnu min.mzdu 866€, tak netto je to cca 700€. No takýto nízky mesačny plat ako čašník ma málokto. Ich mzdové náklady by boli 1180€.
Takto ty máš navyše 50€ plus stravné, oni ušetria 81€ (899€+200€). Podľa mna sa ti to za tu smiešnu sumu navyše neoplatí. Záleží však na tom, aké máš možnosti, či by si inde zohnala pre teba vyhovujúce prac.podmienky.
Čašníčku nerobím, robím vo výrobe v potravinárstve. Tak ako som písala 35h týždenne 660€ v hrubom. Na pásku dostanem minimum a ostatné bokom mi doplatí do 750€ v čistom
@sara0705 ako mozu dat na pasku 550, ked minimalna mzda je 750? Tych 200 nemoze byt bokom...alebo to nie je normalny TPP..je to dohoda?