Mohla by som ísť učiť ako nekvalifikovaná?

12. jún 2024

Mohla by som ísť učiť na II.stupen ZŠ síce ako nekvalifikovaná, nakoľko mám VŠ (verejnú správu) ukončenú titulom Mgr...?
Myslíte, že by mi vedeli dať vôbec šancu? Neviete, čo všetko by som si musela časom dorobiť? Tak nerada by som robila opäť ďalšiu celú VŠ...no je pravda, že moja súčasná VŠ (skúšky či štátnice) so školstvom a predmetmi, ktoré sa mi páčia (slovenský jazyk a občianska výchova) až tak nesúvisí ...jedine tá občianska výchova, nakoľko celá moja výška bola postavená na právnych skúškach....vopred ďakujem za rozumné odpovede a prajem ešte pekný deň 🙂

simona20201309
12. jún 2024

Určite nie.
Potrebuješ pedagogickú fakultu a odbor ktorý chceš učiť. Dokonca SJ sa ani nedá študovať externé (aspoň tak to bolo keď som chcela študovať externé ja)

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sisa_s
12. jún 2024

@taynee ale aj s tym by mohla ucit len statnicove predmety nie?

autor
12. jún 2024

@sisa_s veď toto si myslím aj ja, že by mi ped.minimum bolo de facto k nicomu....

basulaak
12. jún 2024

Moj brat je ucitelom uz xy rokov na strednej skole, nema pedagogicke minimum. Vyucuje anglictinu. Vystudoval prekladatelstvo. Ale asi je tam vacsia spojitost aj ked uci bez pedagogickeho vzdelania.

lucka_ke
12. jún 2024

môj muž má Ing. na TUKE, urobil si dvojročné pedagogické štúdium a učí informatiku a technickú výchovu, lebo z toho má štátnicu, ostatné by tiež mohol učiť, ale ako nekvalifikovaný učiteľ za nižší plat, ešte by mohol učiť elektrotechniku, ale to nechcel

autor
12. jún 2024

No teraz si spomínam ...kamarátka sa takto uchytila v školstve na istý čas a to mala len Bc. v tej dobe ...z tej istej VŠ ako ja ...zrejme platí : " kde je vôľa, tam je cesta " i keď aj menej oficiálna ;)

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
barka1
12. jún 2024

A ty by si si trufala učit SJ bez vzdelania?

januska12323
12. jún 2024

Môžeš učiť ako nekvalifikovana len predmety z ktorých máš štátnu skúšku, čo vo verejnej správe asi nemáš nič z druhého stupňa ZŠ.

patus_2
12. jún 2024

Potrebuješ minimum a po dohode by si mohla ísť učiť s tým, že si do určitého času doplnia rozširujúce štúdium daných predmetov.

autor
12. jún 2024

@barka1 bez problémov !

barka1
12. jún 2024

Fakt? Tak to si dobrá. Alebo vobec nevieš, o čom píšeš 😉

autor
12. jún 2024

@patus_2 ďakujem!

autor
12. jún 2024

@barka1 áno, som presvedčená o svojich kvalitách v materínskom jazyku!

majka36912
12. jún 2024

U nas riaditelka v nudzovej situacii zobrala ucit na druhy stupen aj dievcinu, co mala iba maturitu. S tym, ze popritom si robila pedagogicke minimum. Tym, ze pedagogov je dlhodobo nedostatok, ti podla mna urcite daju sancu.

pribinak
12. jún 2024

Bez urážky , ale ty chceš učiť slovenčinu a nie si kvalifikovaná ucitelka
Uvedomuješ si, že decka robia prijimacky na stredne školy a potrebuju mega dobrú slovenčinu aby sa dostali napr na gymple?

Vo veľkých mestách praskajú školy vo švíkoch, v Ba je napr tak malo miest, ze učiteľky robia poobede aj doucka pre decka ak chcú, aby decka mali šancu na lepších stredných školách a ty nekvalifikovaná chceš učiť taký predmet.

Ako tebe totálne chyba sebareflexia. Prosím Tá, zamyslí sa nad sebou

autor
12. jún 2024

@majka36912 ďakujem za názor 👍🙂 tiež si to myslím...a sama si spomínam, že v 5. rocniku ZŠ ma učil 19-ročný chlapec len s maturitou z pedagogickej strednej školy ...a to nás učil slovenčinu, dejepis i zemepis

vkatush
12. jún 2024

Tak milá autorka, ako človek, čo ten slovenský jazyk a literatúru vyštudoval na VŠ, poriadne tých 5 rokov, by som chcela vidieť, ako pôjdeš učiť tento predmet. Lebo ovládať y/i, čiarky alebo základných autorov na to rozhodne nestačí, vyštudovať SJL je masaker.
(nehovoriac o tom, že aj tak nie, nemohla by si ísť učiť bez školy. To nie je technický predmet, pri ktorom si dorobíš minimum).

Trošku sebareflexie a reality check.

autor
12. jún 2024

@pribinak skús sa aj Ty zamyslieť nad svojou prhkosťou...mám dojem, že samú seba vytáčaš 🙃 to neznamená, že to, čo robí očividne problém Tebe a nevieš si to predstaviť na sebe, ...že to musí robiť problém aj druhému.....a dar učiť a vysvetľovať nie je len záležitosť konkrétneho vzdelania 😉 nezabúdaj ...

teki1
12. jún 2024

Autorka,v tvojom texte sú gramatické chyby.Nás nemusíš presviedčať ako ovládaš slovenský jazyk.😉

autor
12. jún 2024

@teki1 nech sa páči, kľudne ich oprav 😁

sisa_s
12. jún 2024

*pokojne

autor
12. jún 2024

@sisa_s s nejakým i/y - preklepom by to bolo zaujímavejšie 😉

heleninamama
12. jún 2024

Slovenčina a matematika sú na 2. stupni ZŠ najdôležitejšie predmety, keďže sa z nich píše monitor a sú na prijímačkách. Dať ich učiť človeku, ktorý ich vôbec neštudoval, je nielen zúfalstvo, ale aj hlúposť riaditeľa a pre mňa osobne by to bol dôvod, aby som hľadala dieťaťu inú školu. Veď predsa nemôže učiť hocikto z ulice hocičo, len preto, že on si to chce skúsiť.
Ako môže niekto, kto študoval verejnú správu, zrejme kvôli ľahkej ceste k titulu, naučiť deti morfológiu a syntax tak, aby tomu rozumeli? Tu nejde o pedagogické minimum a žvásty z pedagogiky a psychológie, ale o odbornosť a vedomosti z predmetu. Tá u autorky úplne absentuje, rovnako ako aj sebareflexia a autorka zrejme ani netuší, čo všetko sa takí ôsmaci, deviataci učia a čo musia ovládať, aby zvládli prijímačky na výberovú školu. Pre začiatok by som si pozrela nejaký monitor a vypracovala ho aj s vysvetlením, prečo je daná odpoveď správna a ako som sa k nej dopracovala.

martul
12. jún 2024

ty chceš učiť slovenčinu a ani vlastné príspevky nie si schopná napísať správne.....
S vyštudovanou verejnou správou chceš ísť učiť? Trošku sebareflexie by ti nezaškodilo.

mirkam3
12. jún 2024

Autorka, ako ti tu už bolo povedané, v texte máš pravopisné chyby, tak už to o niečom vypovedá… Mňa by tiež bavila medicína, ale študovať ju už asi nepôjdem, tak neviem, kto by sa mi zveril do starostlivosti. Treba sebakriticky zhodnotiť svoje aktuálne schopnosti a prípadne na nich zapracovať, ak je práca v školstve tvoj sen. Ináč mamičky tu niekedy chcú podávať petície za kadejaké somariny - to by som chcela v praxi vidieť, ako by reagovali pri zistení, ze ich dieťa bude vzdelávať niekto nekvalifikovaný.

melanta
12. jún 2024

som presvedčená o svojich kvalitách v materínskom jazyku - učiť neznamená mať iba znalosť. Znamená to aj vedieť učiť, vedieť deti viesť. Ale bolo spomenuté, môžeš učiť predmety, z ktorých máš štátnice a popri práci si externe urobíš ped. min.

januska12323
12. jún 2024

Tvoje ego výrazne presahuje tvoje vedomosti.

autor
12. jún 2024

@heleninamama môžem i nemusím súhlasiť ...a ja teda nesúhlasím....doučila som už pár ľudí slovenčinu (nie v zmysle memorovania autorov či diel, to by mal zvládnuť každý sám, si myslím ...) ...veľmi jednoducho som im vysvetlila gramatiku a zo 4-karov boli razom 1-kári z diktátov ....zanedbaná gramatika je totiž častý jav ...no viem ju veľmi jednoducho vysvetliť ....nejdem sa tu ďalej rozpisovať ...čakajú ma tie najkrajšie povinnosti, ktoré prajem každej žene bez ohľadu na vzdelanie ....mať možnosť pohladiť a vychovávať svoje poklady ...pekný deň aj tým menej prajným z vás !