Mobbing na pracovisku

emie5494
17. dec 2021

Ahojte, chcela by som sa spýtať či sa niekto z Vás stretol s podobnou situáciou a ako ste ju riešili. Pracujem v administratíve a zažívam neustále šikanovanie a nátlak. Začalo sa to hneď po nástupe nátlakom na pracovný čas. Stanovený máme osem hodinový prac.čas. Keď som však z práce začala chodiť domov po ôsmich odpracovaných hodinách, za ktoré som sa snažila na maximum splniť všetky zadané povinnosti, bolo mi neustále netaktnymi poznámkami vyhadzovane na oči,že druhé kolegyne sedia v práci do večera. Následne šéfka začala chodiť do kancelárie po mojom odchode a prekvapene sa pýtať,kde som,zhadzovať ma pred kolegyňami,že mám asi málo roboty, keď si môžem odísť domov. Podotýkam,že kolegyne,ktoré tam sú do večera, chodievajú počas pracovnej doby na dvojhodinové pauzy,na nákupy a pod. Nevšímala som si to,aj doma mi rodina poradila,že v tomto nesmiem povoliť,mám si splniť svoje povinnosti a odísť po odpracovaných hodinách domov,aby so mnou nezačali zametať. Vyhrotilo sa to do tej miery,že som sa nadriadenej na rovinu spýtala,či je pre ňu môj pracovny čas problém a či je nespokojná s mojím výkonom, na čo reagovala,že nie. Keď videla,že takýmto spôsobom na mňa nezatlaci, začalo sa to ešte viac stupňovať. Každé ráno mi nezabudla splechnut do tváre,že kým ja som bola doma,tak ona do pol desiatej do večera pracovala. Začala mi pridávať enormné množstvo práce,aby som to nestíhala. Pracovné úlohy mi začala zadávať päť minút pred koncom pracovnej doby. Vždy si vymyslela niečo čo je veľmi urgentne a musí to byť hotové ihneď. Ďalší problém nastal v prípade nároku na dovolenku a ošetrenie u lekára. Dovolenku aj priepustku lekárovi nám schvaľuje nadriadena, čo patrične zneužíva... vždy do poslednej chvíle necháva človeka v neistote a nevie,či dovolenku dostane alebo nie, či mode absolvovať termín u lekára a podobne. Urobila mi to aj v prípade,keď som ju poprosila o dovolenku pred vlastnou svadbou či v prípade vopred nahláseného zaplateného pobytu. Dovolenku síce napokon väčšinou schváli,ale vyvolá v človeku také výčitky,že je úplne znechutený a ide z práce s pocitom,že si ju radšej ani nemal pýtať. Ako bonus po návrate od lekára alebo z dovolenky zavali človeka takým kvantom práce,že sa z toho nevie vyhrabať,čím mu dá pocítiť,ako sa na dovolenke flakal a ako museli jeho prácu robiť druhí, že čo si to vlastne dovolil. Máte niekto podobnú skúsenosť? Spôsobuje mi to veľký stres a silné migrény. Situácia v kolektíve je taktiež veľmi zlá. Šéfka má pri sebe tri kolegyne, ktoré s ňou "držia",neustále jej donášaju a žalujú akúkoľvek drobnú chybu či preklep v dokumentoch, pričom sa navonok tvária ako dokonalý kolegiálny team, kde sa všetci majú radi. Momentálne som na PN a pri predstave,že sa tam vrátim mi je hrozne.

pribinak
17. dec 2021

@emie5494 nehladas si niečo iné?

lenka7477
17. dec 2021

zmeň prácu -len toľko - krásne Vianočné sviatky prajem

lianka123
17. dec 2021

@emie5494 nic nepomoze, iba najst si inu pracu. Ak nie si financne zavisla na tejto praci tak este pred odchodom by som sa skobtaktovala so sefom tvojej sefky a pekne sa vyrozpravala plus by som oslovila personalne a tiez vymalovala tento problem.
Ja som sa s tymto stretavala pomerne casto, raz som bola vybrana do timu, kde ma ignorovali, chodili na obedy bezo mna, ohovarali na cele so sefom. Mala som z toho silne bolesti chrbta. Tim sa rozpadol a ja som sla na inu poziciu.
Som silny introvert a nemam rada ludi, som rada sama, cize s tymto bojujem cely zivot. Vobec nezapadam do timu.

zafir
17. dec 2021

@emie5494 má šéfová nad sebou šéfa, alebo je TOP MANAGEMENT? Podľa odpovede na túto otázku by som zvažovala dva spôsoby, možno tri spôsoby riešenia. Sťažovať sa nadriadenému, požiadať o zmenu pracoviska/ oddelenia, alebo si nájsť normálnu prácu s normálnym zdravým pracovným prostredím, keďže zdravie máme len jedno.

ingush616
17. dec 2021

@emie5494 viem ti povedať jedno, takáto šéfka nie je dobrá šéfka. Možno teraz šéfuje viacerým a mysli si ze toto je dobrý smer, ale je na veľkom omyle. Dobrý sef/šéfka v prvom rade sa musí vedieť dobre vychádzať s ľuďmi na pracovisku, ostatné ide po tom. Ale ona asi o manažmente nevie veľa.
Je to jej firma?
Keď nie, ja by som takéto správanie nahlásila vyššie a odišla by som preč.

emie5494
autor
17. dec 2021

@ingush616 Nie je to jej firma, pracujem vo verejnej správe. Ona je šéfkou daného oddelenia.

lenka7477
17. dec 2021

@emie5494 ešte by som navštívila inšpektorát práce - aspoň by si mala pokoj na duši - oni vedia čo robiť

kittykat22
17. dec 2021

@emie5494 odisla by som. V sekunde. Ja som sa stretla s natlakom v praci ako mlada baba a dnes ako zrela zena, lutujem, ze som to nezabalila ihned. Mala som z toho nervy a smutok. Koli hlupani.

lavender273
17. dec 2021

@emie5494 nenechala by som to tak. Bude to robit aj inym, deptat a znechucovat pracu.
Sa sprava ako by bola zemepan na panskom. Boze ako ja neviem vystat takychto ludi.

jana_eyre_2
17. dec 2021

Hrôza koľko mentálne vykradnutych ľudí existuje na svete..

ingush616
17. dec 2021

@emie5494 chápem. Tak vo vs mate karty, a stikate sa. A pokiaľ viem všade to takto funguje. Ako ona môže chcieť aby tam niekto bol dlhšie???
A keď si vo vš o to ľahšie, treba to riešiť vyššie ale nie priamo u tých šéfov ktorý sú nad ňou.
A viete ľahko sa hovorí ostatným tu že odísť, keď je takéto obdobie aké je a vs je iste miesto ("v podstate").
Ps dúfam ze to nie je PPA,🙈🤦‍♀️

ingush616
17. dec 2021

@emie5494 na Vašom mieste by som asi požiadala skôr o preloženie na iné odd, kde je iná vedúca. Keď bude nato niekedy možnosť, v prípade by som sa nato po pýtala.
Možno to by vyriešil problem.

luccija
17. dec 2021

@ingush616 isté miesto za akú cenu?despoticka sefka, zle donasajuce kolegyne, práca nadčas, vyprosene voľno hneď by som odišla buď na iné oddelenie, alebo úplne preč.Stazovat sa vyššie nepomôže na takýchto miestach nič.
@emie5494 na tvojom mieste natahujem PN čo najdlhšie a hľadám inu pracu nikdy to nebude lepsie

ysseba
17. dec 2021

@emie5494 Fuuuha. Inak som prekvapená. Ja som tiež pracovala vo verejnej správe a teraz v štátnej správe a toto nikde nikto neriešil, že odchody a dovolenky. A s lekárom ti akože čo schvaľuje? To nie je ako dovolenka, to ti musí dať aj keby sa na hlavu postavila....Ja som si myslela, že tieto maniere sú len v súkromnom sektore. No nič ti neostáva, len nájsť si inú prácu 🙂 Tiež by som najprv skúsila iné oddelenie....

panelacikova
17. dec 2021

@emie5494 a tá tvoja šéfka už nemá nad sebou inú šéfku/šéfa? ak áno, vie ten dotyčný o takomto prístupe? a k tvojej otázke, nikdy som sa s tým nestretla. celý život sa riadim heslom (vo všetkom), že keď niečo začne liezť na nervy, opustím to. to je jedno, či ide o chlapa, prácu, koníčky... jednoducho to zahodím. v prípade práce odídem. to isté som urobila tento september. šla som doslova do neznáma. podala som výpoveď prakticky takmer zo dňa na deň. niežeby ma buzerovali, to nie, ale boli tam iné veci, ktoré nemienili rešpektovať a ja som ich už mala fakt plné zuby (ako vedenia)... čiže ako píšu viaceré, odísť, žiadať o preloženie... prípadne danú vec oznámiť "vyššie". akože toto by som nezniesla. a viem si predstaviť, že pri takomto jednaní by som jej pri prípadnom opustení miesta šplechla do tváre pred všetkými niečo veľmi štipľavé 🙂

floren
17. dec 2021

tiež som to zažívala, zmenila som robotu a mám pokoj

emie5494
autor
17. dec 2021

@lavender273 Máte pravdu,s odstupom času som sa totiž dozvedela,že kvôli tomuto predo mnou odišli s daného miesta už tri ženy. Jedna z nich dokonca dala výpoveď po týždni. Ostatné buď držia so šéfkou,alebo to trpia, lebo nemajú na výber kvôli existenčnej situácii.

emie5494
autor
17. dec 2021

@ingush616 PPA to nie je,ale nechcem špecifikovať, predsa len, problémov mám už aj tak dosť.
Nechápem to, spočiatku som si myslela,že to ja som neprispôsobiva,pretože som sa s tým doteraz tiež nestretla, aby človek chodil s výčitkami domov. Bude mi končiť pracovná zmluva,ktorú mi chce šéfka predlžovať, nové zamestnanie zatiaľ nemám, hoci si ho už dlhší čas aktívne hľadám. Neviem vôbec čo mám urobiť. Viete ako, človeku niekedy pomôže aj to, keď vidí,že v tom nie je sám a dodá mu to odvahu hľadať východisko

ivkazba
18. dec 2021

@emie5494 poviem ti pohľad manažéra. Choď za šéfom tvojej šéfky. Ak to nepomôže, tak o ďalšiu úroveň vyššie. Ja som vyhodila dvoch manažérov, ktori nezvládali svoje pozície a odnášali si to ich ľudia. A to je pre mňa neakceptovateľné. Samozrejme, môže sa stať, že aj šéf šéfky nie je dobrý manažér a nepochodíš. Ale budeš vedieť, že si pre to niečo urobila a odídeš potom.

A k tým úlohám tesne pred koncom pracovnej doby, lekárom či dovolenke. Na lekára máš nárok zo zákona, na to sa povolenie nepýta, to sa oznamuje. Takže to jej oznám a viac nerieš. Nemá žiadny právny nárok zakázať ti to. Dovolenku ak sa ti nevyjadrí včas, pošli mail v kópii aj na ňu na jej šéfa. Že potrebuješ mať schválenú dovolenku a nakoľko šéfka sa ti nevyjadrila, tak žiadaš vyjadrenie vyššie. Ak ti dá úlohu pred koncom pracovnej doby, povedz okej, zajtra sa tomu budeš venovať. Ak povie že musíš dnes, povedz jej, aby ti to napísala mailom, nakoľko podľa zákonníka práce sa má nadčas nariadiť písomne. A nech ti v tom maily rovno napíše, či dostaneš za nadčas zaplatené alebo náhradné voľno. Proste buď asertívna. Že iní majú strach a sedia tam do večera, je ich problém. Každý má tak, ako si zariadiť a ako dovolí so sebou zametať.

pieksamaki
18. dec 2021

@emie5494 ja som to nedavno zazila....verejna sprava.....odisla som.....to bol taky sok zo sukromneho sektora.......no teraz pracu hladam dlho....

bimbambom
18. dec 2021

@emie5494 zažila som , odišla som , iné ti nepomôže . Ja som sa aj sťažovať bola . Vraj keby nás bolo viac tak by to vedela poriešiť , ale keďže som jediná čo má problém ,nevie s tým nič urobiť . Problém mali všetci len boli ticho . A ako bonus , moja ctená nadriadená obvolala všetky svoje kamošky ( asi polovicu mesta) aby ma nezamestnali. Asi toľko .... Ale utíchlo to časom a už je dobre 🙂

marcellka32
18. dec 2021

@ivkazba si top pomoc 👍 ja by som sa ťa rada spýtala, kamoška nastúpila do práce, pracuje na oddelení, kde je 6 žien, ktoré majú rovnakú náplň práce, samozrejme nevedela do čoho ide, pomaly jej prideľovali viac a viac práce až sa jej to nedalo stíhať porobiť v čase 8,5 hodiny pracovnej doby (nadčas nemohla, má malé dieťa, je ssmozivitel, musí bežať do škôlky), ukázalo sa, že veľkú časť práce jej starších kolegýň dali jej, tým pádom to nestihala (už ani na obed nechodila aby to stihla), ostatné chodili denne dokopy 2,5 hodiny z pracovného času na cigaretu a kávu, ostatné mali hotové už o 14.00 keďže mali málo práce... mala posedenie po 2 mesiacoch so šéfkou, kde jej kamoška povedala pravdu, že sa to časovo nedá stihnúť (na druhý deň už prišla ďalšia várka práce), na konci skúšobnej doby posledný deň ju nechali pracovať do 15.00, potom si ju zavolali a dali ukončenie v skúšobnej dobe (dôvod nestíhanie svojich pracovnych povinnosti), podotýkam, že kamoška nie je suchtava, pomalá, rýchlo chápe, keďže som s ňou pracovala predtým v inej práci....moja otázka je: dá sa proti tomuto nejako brániť alebo je to len vypočítavosť z ich strany a človek sa s tým musí zmieriť ?

ysseba
18. dec 2021

Ty kokos, tak to je riadna šupa, že posledný deň si ju o 15:00 zavolali a ukončili pomer. Fuuuuha 😨

ivkazba
18. dec 2021

@marcellka32 tá šéfka je majiteľ firmy? Ak áno, tak neurobí nič žiaľ. Jediné čo by som urobila je podnet na Inšpektorát práce kvôli tomu, že jej oznámili ukončenie PP v skúšobnej dobe až tesne pred koncom pracovnej doby v posledný deň. Spravidla sa má dať stanovisko 3 dní vopred. Niekedy sa to samozrejme nedá, ale v tomto išlo evidentne o úmysel. Takže podnet na Inšpektorát práce by som určite dala.

Ak je šéfka len súčasťou firmy a má nad sebou niekoho, tak riešiť to s vyšším nadriadeným. Netreba sa toho báť. Hoci, ja som nevedela o všetkom čo sa deje v mojom tíme iba prvé týždne na novom mieste, kým som všetkých ľudí poriadne spoznala a kým som spoznala skutočnú tvár každého, nielen tú ktorú ukazovali keď som prišla. Potom si už neviem predstaviť, že niektorí z mojich manažérov nevie riadiť ľudí (a toto je neschopnosť byť vedúci pracovník) a nevedela by som o tom. Hovorí sa, že ryba smrdí od hlavy, takže je vysoko možné, že aj šéf šéfa nebude správny manažér. Úroveň na Slovensku je velmi nízka žiaľ.

ivkazba
18. dec 2021

@marcellka32 ešte doplním, že ak je jej šéfka len súčasťou firmy, poslala by som info o čase oznámenia PP vedeniu s dovetkom, aby firemný právnik inštruoval vedúcich pracovníkov, že takýto postup by mohol v určitých prípadoch firmu stáť problémy, ak by to niekto riešil súdnou cestou alebo inšpektorátom práce. Na Slovensku taketl veci veľa ľudí nechá tak, pretože sa boja alebo nechcú bonzovať. Ale kým s tým ľudia nezačnú niečo robiť, nezačnú sa niektorí podnikatelia správať zákonne.

marcellka32
18. dec 2021

@ivkazba kamoška to nechala tak...Ta jej šéfka bola len súčasťou firmy, korporat, takže určite mala nadriadeného, ale je možné, že by aj tam nepochodila...v každom prípade mi to bolo ľúto za ňu, ale poviem jej, čo si napísala, do budúcnosti, ďakujem

deti95060810
18. dec 2021

ja by som tu PN potiahla čo najdlhšie... 😉
nech pani šefovú trafí...