Mobbing a bossing v práci

lucia37
22. sep 2017

Ahojte dievčatá, stretli ste sa niektorá s týmto problémom na pracovisku? Ja tento problém mám a som už psychicky na dne. ako ste to riešili? Ďakujem za každú radu 😔

lienqa
22. sep 2017

No fuha, no najjednoduchšie by bolo dať výpoveď, keď už si na tom takto zle, ale to asi sama vieš, záleží na povahe každého človeka ako sa s týmto vysporiadava , buď mať úplne na "háku" , alebo druhý prípad toto, že človek si to pripúšťa a je psychicky na dne. Jednoduché je radiť daj výpoveď ako si úplne zdravie zničiť, ale ak potrebuješ prácu , a nemáš možnosti si ju zmeniť tak ťažko je radiť. Neviem teda čo chceš počuť.

pininka
22. sep 2017

Treba sa ist poradit na inspektorat prace. Urcite by som takto v praci netrpela.

lucia37
autor
22. sep 2017

@lienqa výpoveď si zatiaľ nemôžem dovoliť dať, som rozvedená s 2 ďeťmi, z toho jedno je ZŤP a druhé na strednej školy. Jasné, že ex mi platí výživne, ale potrebujem aj ja príjem, aby sme vyšli. Momentálne si hľadám novú prácu.

lienqa
22. sep 2017

@lucia37 No chápem, tu už jedine poradiť, aby si nedávala najavo svojím vystupovaním, že si ustráchaná, že sa bojíš, a že ti to robí zle, ak máš aspoň niekoho kto ťa v práci podporí nejaká kolegyňa, bolo by to fajn, no a v konečnom dôsledku ak je to naozaj vážne rozmýšľala by som nad právnou pomocou. 😕 Nepíšeš konkrétne ako a čo, ti "robia". Neviem si to predstaviť 😔 no držím ti palce, aby si našla čím skôr novú prácu

juliet86
22. sep 2017

@lucia37 ak ti mozem poradit.... pokus sa mat dokazy pisomne (smsky, mejly, ine dokumenty) vsetko screenshotuj a nahravaj. Aj audio zaznamy si rob. Aj sa da nahravat si hovory. Kontaktuj ludi co organizuju bielu vranu. Maj kolegov ako svedkov. Ziadaj si veci pisomne. Vseobecny lekar ta moze pislat zadarmo na cca 10 sedeni k psychologovi aby si tam nacerpala silu a iny pohlad. Plus aj na tvojom urade prace je socislny odbor kde by ti mali bezplatne pisytnut rodinne/psychologicke poradenstvo. Uvedom si ze si v pozicii obete. Aj psychicke nasilie je nasilie! Nacerpaj info zo stranky pomocobetiam.sk drz sa! Verim ze si neurobila nic zle. Porad sa s blizkymi ludmi. Zvladnes postavit sa za seba a za deti. Sikana je odsudeniahodna a trestna. Zdravie mas len jedno zrelaxuj sa vzdy ked sa da!

xili99
22. sep 2017

Toto je veľkým problémom, len myslím, že sa o tom moc nehovorí. Viem, že máš pocit, že sa z toho nemôžeš dostať. Skús hľadať zmysel v iných veciach. Prácu ber len ako prácu. Odrob si čo máš a venuj sa potom čo najviac detičkám, ale hlavne si neprestaň hľadať aj niečo iné. Veľa sily!!

lucia37
autor
22. sep 2017

@lienqa
@juliet86 Bohužiaľ kolegyňu mám len jednu a tá drží s vedúcou. Šikana prebieha asi tak, že po úrade o mne šíria klamstvá, proste ma hnusne ohovárajú, píšu si o mne škaredé maily, vedúca dáva všetku prácu robiť len mne, za každú prácu, ktorú spravím podľa jej pokynov, mi aj 20 x vráti, na všetkom vidí chyby, ale to je už len také slovíčkarenie. Jasné, že si zbieram dôkazy, nahrávam na mobil, zapisujem každý deň do notesa, čo presne sa v práci stalo, aby som potom nezabudla. Oni 2 sa akože vyberú na kontrolu niekam, pritom idú domov. to viem, lebo z každej akože kontroly nemajú podpísané zápisnice od kontrolovaného subjektu, ani pečiatku, ani podpis. Pracovnú dobu máme do 15.00, oni skoro denne odchádzajú najneskôr o 13.00. Do knihy dochádzok sa neodpisujú, tak to si potom každý deň prefotím na kopírke. Odpíšu sa až na druhý deň s tým, že tu boli do 15.00.
Okrem toho mám epilepsiu, čo mi pri takomto strese vôbec nepomáha. V októbri som už objednaná k psychiatrovi. Je toho ešte veľa, čo robia, no to mi nenapadne všetko naraz.

evkakorcek
22. sep 2017

@lucia37 Ahoj. Ja mam osobnu skusenosť s bossingom. Ako náhle sa kolegyna stala veducou, uz som bola tercom jej bossingu. Ale ona celkovo ako clovcek je bez chrbotevj kosti. Stále ma ohovárala pred kolegami. Zistovala o mne sukromne informacie skrz kolegov. Ci som tehotná, či s niekym chodím ........ Kydala na mna samé špiny pred vedením. Uplne nezmyselne mi mesiac co mesiac strhavala peniaze za , doteraz neviem co. Prestala som sa jej zdraviť ked som prišla rano do prace, ignorovala som ju. Potom som si ju blokla na FB, lebo tam ma lustrovala kazdu chvilu. Vkuse mi pisala na megssengeri, ak mimo práce, ze preco som nespravila to a to. Vyhrazala sa mi, ze ma vedenie chce vyhodiť a bla bla. To som si s vedením ujasnila a zistila som, ze ma vobec nechu vyhodiť a ze veduca kalama! a nakoniec som jej prisla na tolko klamstiev ze sa az hory zelenali. Ked zistila ze prosti mne jednoducho "bojovať" nemoze, tak sa snazila celý kolektív rozostvat. Jedna smena na druhu kydali a nakoniec sme zas zistili ze klamala vo vela veciach a ze sa vlastne hadame, lebo si vsetko nasa pani veduca vymyslela. Tiez sa snazila kolegov postavit proti mne, ale ani to jej nevyslo a to som uz bola v stave, kedy som melela z posledneho a dala som vypoved. Aj ked som nemala ziadnu inu pracu. Tiez som rozvedena a mam syna. No co ja si kydat na seba nenecham. Tiez som len clovek a mam svoje a nie vkuse pocuvat cloveka, ktory si brusi ego, ale kompenzuje nieco z detstva. Alebo mi dokonca nieco zavidi.
Nasla som si potom do mesiaca pracu a teraz som v novej, som spokojna, vysmiata a HLAVNE chodim z práce a do práce s čistou hlavou. A nie že čo zas bude, co si zas ta veduca na mna vymyslí..... Aj pre syna som vyrovanejsia maminka.
Velmi malo sa o bossingu vie, co je dosť smutne, pretože sa to deje na 80% pracoviskách. a ten kto je terčom takehoto niecoho, je nutny dat vypoved, alebo kvoli zivotnej sitacii ostat, ale za cenu psychickej nevyrovnanosti a doslova strachu.
Je na tebe co spravis. Pozri, ja som v prvom rade spravila to, ze som si sadla snou a porozpravala sa. Nakoniec sme po sebe ziapali, ako dve truby v kancli.... Takze dalsia moznost - povedala som to vedeniu. Tým to na dva tri tyzdne "pomohlo", pretoze ju konfrontovali. Ale do mesiaca to zas bola tam kde predtým a dokonca este horsie. Potom som ju zacala ignorovat - to pomohlo, ale iba tak na 50%, pretoze vzdy si nasla cesticku ako na mna tlacit a hukat do mna. No a potom, ked som vycerapala vsetky moznosti, tak som dala vypoved. Pracu som si nasla, dokonca nie 12tky, ale 8h denne a vikendy a sviatky volne. Cize som max spokojnáááááááá.
Niektorí ludia su jednoducho zlí. Robí im dobre, ked sa medzi sebou ludia hádajú, ale ked utlacaju jednotlivca. Masíruje im to ich ego a cítia sa super nadradene. Nespravíš s tým nic bohuzial.
Ak sa chceš o tom porozprávat kludne mi napís IP.

deti95060810
22. sep 2017

@pininka čo na inšpektoráte práce pomôžu??😀 tam by som s takým problémom isto nešla...Najlepšie by bola tá výpoveď, ale to nie vždy ide...

pininka
22. sep 2017

@deti95060810 preco davat vypoved ked ona nic zle neurobila,cize sa ma nechat este aj potrestat? Na inspektorate maju svojich pravnikov a vedia presne co podla zakona uz bossing je a co nieje. Aby ju potom niekde nevysmiali. Mam s tym konkretne skusenosti a pravnik z inspektoratu mi velmi pomohol,hlavne psychicky.

deti95060810
22. sep 2017

o šikanovaní na pracovisku sa samozrejme nehovorí resp. málo...ale mňa by zaujímalo prečo to vedúci robia .... chcú dostať na uvolnené miesto niekoho známeho či??

janinka007
22. sep 2017

@lucia37 praktiky ako na trnavskom inšpektoráte práce...

ludmilaka
22. sep 2017

@lucia37 Zrejme pracujete v štátnej alebo verejnej správe. Žiaľ, tu je to bežné. Zažila som. Aj štátnu aj verejnú správu. V súkromnom sektore som to nezažila. Mám odpracovaných 16 rokov. V týchto inštitúciách len 3. Navyše, ja som si aj povedala svoj názor.

dajna8
22. sep 2017

No v takejto situácii by som povedala, že by bolo najlepšie si začať hľadať inú prácu a do tej doby to ešte nejako pretrpieť. Je to ťažko, teraz majú všetci ľudia pocit, že si nemôžu vyskakovať aby neprišli o prácu a vedenie to využíva.

lucia37
autor
22. sep 2017

@ludmilaka Pracujem v štátnej správe

heni79
22. sep 2017

@evkakorcek Málo sa vie o bossingu. To máš pravdu. Je to umelý, "moderný", termín na to, o čom sa vie roky. Máme na to aj termín. Šikanovanie! Presne to sa ti dialo a je mi to ľúto.
Šikana tu je, bola a bude. Pokiaľ proti nej nezačneme bojovať. Odísť z práce nie je boj, ale výsledok úspešnej šikany. Boj chce veľa energie, ktorú človek spravidla práve kvôli šikane a nemožnosti dovolať sa spravodlivosti vzdáva. Ja sa ani nečudujem. Som rada, že si na novom mieste spokojná.

@lucia37
Keď si všetko dokumentuješ, chceš začať boj? Ako? Podáš podnet na nich? Počkáš na výpoveď a budeš sa súdiť o neplatnosť výpovede? A pozor na nahrávanie bez súhlasu dotyčných. Ty sa dopúšťaš trestného činu, ak by si to zverejnila. Pre potreby súdu, či polície je to tiež nepoužiteľné. Odporúčam poradiť sa s právnikom.

kittykat22
22. sep 2017

@lucia37 to mi je veľmi ľúto. Ja som sa s tým stretla v bývalej práci. Zložila som sa z toho nátlaku a dala som výpoveď. Trvalo to rok a pol. Napriek tomu, že problem bol len s jednou kolegyňou, a so zvyškom firmy som mala dobré vzťahy, tak som situáciu nezvládla. Šikanovala ma jedna z nadriadených. Ja som riešila problém výpoveďou - bez náhradnej pozície, pretože som bola mladá a bez závazkov, a mohla som si to dovoliť. Spatne, keď sa na to pozerám tak by som nezmenila nič. Odchod bol to najlepšie, čo som mohla urobiť. V novej práci (ako na všetkých budúcich pozíciách) som sa mala dobre, a už nikdy som sa nestretla s tak príšerným prístupom ako v práci starej. Po svojej skúsenosti ti odporúčam odísť do práce novej, ktorú si samozrejme nájdeš počas toho ako budeš pracovať s súčasnej firme.

deti95060810
22. sep 2017

myslím, že za onej éry šikanovanie na pracovisku nebolo...aspoň to nespomínali moji rodičia....takže to prišlo až s novým réžimom , kde ľudia sa boja o prácu...

pininka
23. sep 2017

@deti95060810 sikana tu bola vzdy,moja mama nastupila po strednej robit do hotela ako majsterka ucnov, jej nadriadena ju nutila dva roky robit pripravy, kazde rano jej ich kontrolovala a za kazdu somarinu ju opravovala. Vadilo jej aj ako chodila oblecena. Pritom ako samostatny ucitel vobec tie pripravy nemala uz robit. Ale bala sa ozvat.

heni79
23. sep 2017

@deti95060810
Šikana bola aj za tvrdého komunizmu. Na VŠ som bývala na priváte u jedného manželského páru. Pani mi rozprávala, aké to mala v práci. Bola účtovníčka, výborná, svoju prácu milovala. Najviac sa tešila na účtovné chyby, rada ich vyhľadávala a opravovala. Jej nadriadenej to nesedelo, možno sa cítila menejcenná, ťažko povedať. Začala najprv iba ohováraním, neskôr pritvrdila a začala nahlasovať, že moja pani domáca robí nejakú podvratnú činnosť. Došlo až k odsúdeniu pani domácej, na základe údajného porušenia zákona na ochranu republiky. Pani skončila na psychiatrii. Po prepustení z liečby sa už mohla zamestnať iba ako pracovníčka na JRD v rastlinnej výrobe. Chodila sadiť zemiaky, okopávať atď.. A aj tam veľa ľudí od nej bočilo.

emilia25
23. sep 2017

Aj v muzovej byvalej robote co mi vcera hovoril tak nutia chlapov robit nadcasy.a ked nie tak im nedaju vyssie premie co sa im aj odzrkadli vo vyplate.jeden tam mal 15dni nadcasov kazdy bozi den v praci plus aj svoje smeny.a tak ho ojebavaju ze mu preplatie len tie co su zo zakona a dalsie akoze presunu co ho vlastne okradnu lebo dalsi mesiac urobi zas kopu nadcasu a uz sam robotnik ma vtom chaus.moj muz ma stale na pameti ziadne nadcasy iba ozaj max ces sviatok tam su riadne priplatky ale takto by nedrel ved ma aj rodinu a clocek sa ma venovat aj jej nie byt len non stop v praci.

juliet86
23. sep 2017

@lucia37 no tak si to zapisuj stale dalej. Mozes si fotit ich odchody. A ich nadriadeny organ je kto??? Nemozes to riesit vyssie? Aj vedua ma veducu ci?

jana_eyre
23. sep 2017

To je chore, ako sa dokazu spravat niektori ludia.. Jedine co ma napadlo a asi by som urobila by bolo, ze by som za dotycnou zasla osamote a konfrontovala ju.. Viem aka som, praskli by mi nervy a poriadne by som ju vyspovedala aky ma somnou problem, ze ci sa nehanbi sa spravat takto hlupo..

Viac krat sa mi stalo, ze sa na pracovisku niekto pokusal o taketo hlupe spravania, mna to vzdy tak nasralo, ze som sa s nim pohadala priamo a dala som vypoved.. Zazracne som sa vzdy potom dozvedela, ze vlastne oni chceli aby som tam ostala, vraj vobec neslo o mna ale o toho a tamtoho.. Jednoducho skusali co kto vydrzi a priznavam, mne je uplne proti srsti ohovaranie a riesenie podobnych zalezitosti.. Postavila som sa niekolko krat aj za ine kolegyne ktore boli takto ohovarane, vzdy som z toho vysla ja ako nervak.. Ale nevadi, aspon som mala pocit, ze som spravodliva..

Neviem ci su moje riesenia vhodne, nikdy som za sebou nemala v tych casoch deti o ktore som sa musela starat, ale toto ma vedelo vzdy strasne nasrat a nenechala som si kadit na hlavu (sorry za slovnik, ale vazne ma vytaca taketo spravanie dospelych ludi uz len ked o tom citam)

jana_eyre
23. sep 2017

Navyse ludi moje nervy vzdy prekvapili, pretoze ja som introvertny tichy clovek, tak si o ne mysleli, ze to budem ticho znasat..

jana_eyre
23. sep 2017

@deti95060810 mojho otca vyhodili z vysokej skoly, lebo vydal satiricky clanok v skolskych novinach, musel chodit k psychiatrovi a hrozilo mu vazenie.. Moja mama si nemohla dokoncit ani ucnovku, lebo bola psychiatricky pacient kvoli rozvodu rodicov a potom mala tiez problem sa zamestnat a ak tak len tazke prace a navzdy ostala v ociach okolia ako blazon.. Susedia sa vedeli krasne spravat.. Dedovi zabavili cely dom aj s obchodom.. Toto bola sikana najhrubsieho zrna byvaleho rezimu..

Ale ano, ludia co mali stastie si to nezazivali ako moji svokrovci napr.. Hlavne bolo, aby drzali hubu..

emilia25
23. sep 2017

Raz sa stala muzovy taka vec v robote maju satnu tam sprchy a samozrejme ze tam vsetci fajcia a raz taky dobrak si chcel pri vyrobit na premiach a tak zacal fotit najlepsie tam bolo vidiet muza a tak akoze na kobercek ale muz sa nedal hned povedal ako si moze niekdo dovolit fotit chlapov v sprche ked tam chodia holy.samozrejme ze fotky zrazu zmyzli joj cela robota hovorila o nom.proste niekedy treba si povedat svoje a nebat sa keby slkopil usi mal by isto zapis a 3 mesiace bez premii tak to urobili ze iba 1 mesiac.

evkakorcek
24. sep 2017

Pri mobbingu a bossingu ide o hrube porušenie pracovno pravnych vztahov a porusovanie dobrych mravov na pracovisku. Tazko povedať prečo sa taketo veci deju na pracoviskách. Podla mojho nazoru a od toho čo som za tie roky spozorovala. Ked sa veduci timu, manažer, alebo niekto nadradeny stane obycajny luzer, ktory o tej svojej funkcii nema ani paru, tak mu nejde ani tak o odvedenu pracu ludi co ma pod sebou. Ale riesi veci, ako niekoho zbuzerovať a zdrbať. Ci uz si najde jedneho cloveka, alebo buzeruje rovno celu skupinu, ktorú ma pod sebou.
Je to clovek nevyrovnany, psychicky nestabilný, clovek bez chrbtovej kosti, neludsky a neschopny svojej prace.
Sam nevie ako ma viest tím ludí, a plnit si svoje povinnosti. Tak schválne pozdvihuje chyby niekoho ineho.
Moja byvala veduca svojim spravanim pomalicky odohnala vsetych dobrých kolegov, lebo jej na kazdom jednom nieco nesedlo. behom roka sme odtial odišli iba kvoli nej 5 Ludia!!!!! Plnila som si svoje povinnosti na 120% aj tak jej vkuse nieco nevonalo. Ohovarala, klamala, dokonca ohovarala kolegovu manželku! No jeden velky hnus!
Ked sa tak na to pozriem spätne, tak naozaj jedina vec ktora ma tam drzala bolo to, ze som bola sama z jedneho zarobku na syna. Iba to jedine cele tie roky.....
@lucia37 Lucia, musis stanovit kde mas svoje hranice. Velmi ti nepomoze si kopiruješ ich odchody z prace. a ine veci..... Teraz si dolezita ty! Tym ze sa zaujimas o veci ohladom ich neplnenia povinnosti, im psychologicky posielas energiu. Sustred sa na seba, na svoju robotu. A nevsimaj si ich. Uplne ich odstrihni. Ak sa veducej nieco nebude pacit, prerob to, alebo sa jej rovno spytaj ako si to predstavuje a podla toho to sprav. Ak tani to nepomoze, tak sa zbal. Fakt sama v sebe si povedz ci ti to stoji za tie nervy.
Ja aj ked som mala snahu sa rozpravat s veducou v klude, tak zacala na mna ziapat ako na chuderu, tak som zacala aj ja a bola z toho hadka. Cize nie vzdy rozhovor pomoze.

lucia37
autor
25. sep 2017

Ďakujem vám všetkým za rady, uvidím, čo ďalej.

deltaa
14. feb 2018

Bossing pachaju ti ludia ktori sa maju male ego alebo sa citia nejakym sposobom ukrivdeni a takymto sposobom si tento svoj deficit ci problem kompenzju na ludoch.
Jedna moja sefka ked si ma pozve do kancelarie a zavru sa vsetky dvere tak sa zacne robit dolezitou a nahodi vyzor "hitlera". Zrazu zacne vsetko co povedala pred ostatnymi alebo mimo kancel prevracat ci sa jedna o zvysenie platu napriklad, navodi pocit hoc ste svedomity a dochvilny pracovnik a nema vam co vytknut tak povie ze sta sa nepozdravii na vratnici a podobne somariny. Robi to preto lebo asi ju jej nadriadeny nerespektuje alebo jej dalsi nejaky kolega. Je to to ist ako ked si sa vas zasadne ucitel v skole.