Mobbing a bossing - štátna správa

18. jan 2023

Dobrý podvečer. Rada by som si vymenila skúsenosti s reálnymi ľudmi, ktorý pracujú alebo pracovali (ale len v štátnej správe) a majú skúsenosti so šikanou, mobbingom, bossingom zo strany nadriadených. Bohužiaľ ako iste všetci viete, v tejto sfére sa ľudia na vysokých pozíciách dosadzujú politicky a podobne. Máme u nás jednu takúto vyššie postavenú pani… Každou zmenou vedenia (šéf, riaditeľ, minister) sa títo ľudia pod nimi vymieňajú. Ona nie, tá sa drží snáď 5 vedenie. Škaredo šikanuje ľudí, ktorí jej nevyhovujú (lepšie povedané, majú toho v hlave trochu viac ako ona). Je fakt zlá, psychicky pravdepodobne chorá, slabý jedinec. Nemôžem sa konkrétne rozspisovat. To bohužiaľ nejde. Ľudia sú ticho, samozrejme, nechcú prísť o robotu. Vravím si, že stačilo. Poprosím konkrétne rady na koho a kde sa obrátiť. Len teda…Je to už pravdepodobne vopred prehratý boj. Ale nevadí.

twinflame
18. jan 2023

autorka je niekolko moznosti - ist na osobny urad a vyriesit to sama, zalezi na tom ci je problem len v tej konkretnej nazvime ju vyssie postavenej uradnicke a inak Ta praca bavi, vidis v nej zmysel / nastavit sa vnutorne na vlnu bez odporu - neriesis, poddas sa a ides si po svojom k inym uloham / postavis sa jej na odpor s rizikom, ze dostanes vypoved a mozno par mesacne odchodne k tomu. Skus si usporiadat myslienky ktora cesta je pre teba schodna a co ti za to stoji. Univerzalna rada neexistuje. Najhorsie je neustale bojovat, vycerpas sa.

zooeynka
18. jan 2023

Asi nema az taku vysoku poziciu ked nebola vymenena. Mozno je odbornicka vo fachu(inventar), pozna kade-koho a nikdy nevies kto a preco za nou stoji...

autor
18. jan 2023

@zooeynka no bohužiaľ má..

autor
18. jan 2023

@zooeynka a od odborníčky ma teda ďaleko

luccija
18. jan 2023

Hlavne nečakaj, že keď sa bude niečo riešiť, že sa kolegovia pridajú.Ked tam je roky vie prečo... veľa šťastia ja som išla na šťastie na materskú a tá osoba sa presunula na iné ministerstvo a iné a tak...všade je pár rokov, pokym sa nezmení vedenie

dreamss
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lilope
18. jan 2023

@dreamss mafiánsky štát? Nebuď smiešny.
@autorka ak más dôkazy či svedkov o šikanovaní na pracovisku, obráť sa na inšpekciu. Bez konkrétnych dôkazov je to slovo proti slovu v každom zamestnaní a bez toho nebude nikto obracať vysoko postaveného zamestnanca, takže si ich priprav a choď tam, prípadne napíš.

twinflame
18. jan 2023

@autorka - este mozes hodit vyhybku - horizontalne alebo vertikalne 🙂 teda uchadzat sa o nove miesto vramci vnutorneho vyberoveho konania v sluzobnom urade a ist na iny odbor alebo postupit vyssie a tym zmenit nadriadeneho. Cesta odporu je ta najtazsia a najrizikovejsia, tu by som ti neradila.

anicka182
18. jan 2023

A presne preto sa zly ludia drzia na svojich poziciach, pretoze každý radi nevsimat si zlobu co robia a starat sa len o svoje blaho...a tak vyzera byt na oko vsetko v poriadku aj ked v skutočnosti nieje...

dagmarovita
18. jan 2023

Slabý jedinec asi neni. Zažila a stazovala sa tam kde to spadá a nič, smiesna odpoved, ziadna pomoc. To vies Slovensko je ako nejake velkomestá..Moskva, New York, každý kazdeho pozná, hej mafiansky štát skoro, banditi. Mozes sa poradit s pravnikom.

janetinka27
19. jan 2023

my sme to riesili pred 10 rokmi. boli to dokonca 2 nadriadene - priama nadriadena (veduca oddelenia) a jej nadriadena (veduca odboru). proti prvej sa to riesilo viackrat u riaditela, zamestnankyne vypovedali, bol pritomny aj najvyssi zastupca odborov, ale vzdy ju niekto podrzal. zamestnankyne mali potom peklo, bud odisli, alebo nemali kam ist a zostali.
trvalo to par rokov.
potom sa zmenil riaditel a urobil poriadok s vyssou veducou (pracovne urobila prehmaty) a ta isla na extra lepsie miesto (mala kontakty).
potom zakratko prisiel dalsi riaditel, ktory poznal tu nizsiu veducu a znova sa urobilo vysetrovanie, zamestnankyne vypovedali, najprv asi polovica "naivne" vypovedala proti sefke, ostatne odmietli, lebo uz po rokoch tusili, ze sefku opat niekto podrzi. neskor ale vysetrovanie pokracovalo a ostali len 4, ktore trvali na svojich vyjadreniach. a zazracne vtedy riaditel poslal tuto nizsiu sefku naozaj prec. a ta vystrelila zazracne kvoli znamostiam uplne najvyssie na "centralu", kde bola nadriadena svojim predoslym podriadenym nadalej, ale uz ovela vyssie, takze nepriamo. ale aspom uz neslo o priamy denny kontakt.
ale trvalo to roky a vela ludi dalo kvoli nim vypoved a ostatne tie roky trpeli otrasne spravanie a falos

barborachors
19. jan 2023

Oficiálne nedosiahneš nic, aj ked to samozrejme urobit mozes. Je potom aj ina cesta, účinnejšia, ale ta oficiálna nie je. Najlepsie je odist, nech sa tam žerú medzi sebou.

bluka2
19. jan 2023

Tiež som mala možnosť zažiť “profesionálov” na vysokých postoch v slovenskej štátnej správe. Pekne, že s tým chceš niečo urobiť, ja som ostala presne 2 týždne. Tiež si myslím, že dopredu prehraný boj, ale zas, ak sa nikto o nič nepokúsi, bude to tak navždy.

dreamss
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dudos
19. jan 2023

@autorka pracovala som vo verejnej sfére. Priamo som spadala pod sekčného riaditeľa. Bol to naozaj zlý človek. Nebudem to rozpisovať. Každý vedel, aj GR, že je despotický cholerik. Nepomohlo nič. Viem, že jedna kolegyňa sa kvôli jeho správaniu psychicky zrútila a bola liečená. Tá mala potom možnosť nechodiť na porady a služobné cesty, na ktorých sa zúčastňoval tento riaditeľ. No ona mala nad sebou odborového riaditeľa a ten spadal pod tohto sekčného. Ja som to šťastie nemala. “Zachránilo ma a nás” /ostatní kolegovia/ len zmena politickej situácie na SR a tým pádom výmena na určitých pozíciách. No je tomu už 18 rokov ale doteraz si nesiem z toho obdobia traumu ako niekoho podriadená. Naozaj bol veľmi veľmi zlý, nepríjemný.
Škaredo nám nadával aj pred ministrami, aj vysoko postavenými ľuďmi na politickej scéne. Bola som s ním v kontakte 10 hod. denne. Niekedy aj viac.

adrianap83
19. jan 2023

Najlepšie odísť. Moja skúsenosť s takýmto typom človeka bola taka, ze už v systém veľmi neverím. Bol to len kolega, žiadny nadriadený. No sikanoval celú inštitúciu, postupne vyštval niekoľko ľudí. A nikto nim nepohne, lebo začne napádať aj vyššie miesta. Kazdeho mal nejakým spôsobom v hrsti a keď sa začal navážať do rodiny, všetci uhli. Nepomohli právnici, súdne spory, nič. Psychiater, psycholog a sociológ by riadnu štúdiu urobili.

megg1
21. aug 2024

Inak je hrozne kolko ludi ma s tymto skusenost a ze prakticky nie je moznost to zmenit pokial ide o cloveka, ktory ma tu moc. Je to smutne. Autorka, ako to dopadlo?