Mlčanlivosť v zmluve

22. okt 2023

Čo presne znamena ta mlčanlivosť? V zmluve mam medzi osobitnymi nariadeniami ze som povinny zachovavat mlcanlivost o skutocnostiach ktore som s adozvedel pri vykone zamestnania a nesmiem ich oznamovat 3. stranam. A ze tie skutocnosti nebudem vyuzivat v svoj prospech alebo prospech 3. osob.

Ake presne skutocnosti to su? Vo vsetko musim drzat v tajnosti?

reddflowerlife
22. okt 2023

Ved zalezi kde robis… ja som to mala pri podpise zmluvy do nemocnice

slovakboy
22. okt 2023

To je napísané veľmi vseobecne. Závisí čo je tl za práca. Ak si vo firme kde môžeš vyniesť know how, tak to sa týka len odbornych veci fotky dokumenty ceny. Ale inakno robíte môžeš rozprávať. Čo robíte atd. A sú tam aj napísané postihy ak nedodržís mlčanlivosť?

autor
22. okt 2023

@slovakboy postihy tu pisane na zmluve nie su, pracujem v odbornej firme kde robime s tlačou

slovakboy
22. okt 2023

@reddflowerlife u nás mame hospic a viem že sa tam k ľuďom nesprávajú dobre no zamestnanci majú podpísané zmluvy s majiteľkou že nič nesmú nikde vytrúbiť. Ja by som nestaranie sa o pacientov dal ako podnet a hoci aj anonymne. No vyhodila tak už ľudí zo zamestnania vraj.

jaga18
22. okt 2023

Podľa toho, kde robíš a s kým, resp s čím pracuješ. Ja mam mlčanlivosť ohľadom osobných údajov klientov a taktiež ohľadom interných nariadení, internej pošty atď...

slovakboy
22. okt 2023

Spýtaj sa šéfa možno ti to vysvetli že sa majú na mysli len odborne veci a skutocne to tak aj budú aplikovať. Akurát to blbo napísali do zmluvy lebo ju robil slabý právnik.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
slovakboy
22. okt 2023

No to je blbo napísané. To sa treba s právnikom poradiť.

autor
22. okt 2023

@slovakboy alebo nebudem s nikym hovorit o praci a nebude problem :D

reddflowerlife
22. okt 2023

@slovakboy nie , tu ide o mlcanlivost ohladom pacienta. Cize ja ako lekar nemozem dvojej kamoske hanke v kaviarni rozpravat o pacientke tak, ze poviem jej meno , priezvisko a kde byva a s cim prisla. Ked sa hovori o pacientoch tak len vseobecne tak ako su kazuistiky, napr Starsia pacientka prisla s tym a tym.. ale nemozeme povedat osobne udaje, cize Jana Mrkvicvkova ktora byva na Florianskej prisla s ..

slovakboy
22. okt 2023

Nie to nie je tak myslené. Ak by si robil u tajných tam by boli určite nejaké špeciálne formulácie v tom zmysle že nesmieš o tom ani s manželkou hovorit. Ale tu je len fádne napísané — skutočnosti ktoré sa dozvedel u zamestnávateľa. Že riaditeľ je blbec je taká skutočnosť?

slovakboy
22. okt 2023

@reddflowerlife to áno to beriem. Personalistiky nesmú hovorit o platoch zdravotníci o pacientoch. Ale ani veduci vo fabrike nemá sa pýtať na choroby zamestnancov.

jamimo
22. okt 2023

záleží od toho, v akej oblasti pracuješ. Napríklad ak pracuješ v obchode, nehovorí sa o tržbách, prevozoch peňazí... ak v pomáhajúcej profesii (zdravotníctvo, psychológ, soc. pracovník, školstvo...) neklebetíš o ľuďoch, diagnózach, známkach = to sa ale bežne deje, totálna neprofesionalita a zadubenosť!!! Naša suseda pracovala v zdr. poisťovni a len tak mame vo výťahu vytrúbila, že sused má rakovinu. 🤦‍♀️Ak pracuješ v muničnom sklade, alebo zbrojárskom priemysle, tiež nemáš čo rozprávať kade-tade o výrobe, množstve, zákazkách, bezpečnosti. Ak pracuješ v inej oblasti, možno majú na mysli know how, ochrana známky, patentov, duševného vlastníctva....

zmrzlinka2021
22. okt 2023

@slovakboy Poukazat na neadekvatne postupy a starostlivost nie je predsa porusenie mlcanlivosti. To je povinnost zamestnanca. A nie, zato ta nemozu vyhodit.

jamimo
22. okt 2023

@slovakboy a tie najviac rozprávajú 🤷‍♀️

petamich
22. okt 2023

tak ja napr. pracujem v IT firme a pred tym som pracovala v bankach - primarne sa to tyka obchodneho tajomstva, strategie, klientov, zamestnancov, mzdy, interne pracovne postupy a smernice, skratka interne veci suvisiace s vykonom prace a pracovnej cinnosti, to uz snad, ked sa nad tym sedliackym rozumom zamyslis, tak cca. vies, co by to tak mohlo byt, kedze to moze byt vsade nieco, zalezi od povahy prace

vanilkovazmrzka
22. okt 2023

Ze ked robis napr v banke, nemozes zverejnovat udaje o kilentoch a banke samotnej, s ktorymi pracujes, ked robis v it, nemozes zverejnovat technologie, na ktorych pracujes a vyuzivat ich pre sukromne ucely alebo pre rozvoj nejakej konkurencie.

vanilkovazmrzka
22. okt 2023

Ked kolega sikanuje druheho kolegu, o tom mlcat nemusis.