Mladí ľudia a práca

30. aug 2022

ahojte..na uvod chcem napisat ze nechcem tu zazehnat nejau ostru diskusiu ale aj vam sa zda ze dnesna mladez ktora po skole nastupi do prace nevie co to je pracovna disciplina?..ja to vidim u nas v praci, pracujem na veducej pozicii a ked pride mlady clovek cca okolo 20 tky tak je velky problem aby pochopili napriklad ze ked raz pracovna doba zacina od osmej tak ma proste osmej sediet v kancli..velakrat sa stane ze nepridu do prace vobec cely den bez toho aby dali vediet na toaletach travia enormne vela casu..proste ja neviem..co toto je za generaciu..rovnako aj moj muz v robote..najst mladeho chalan ktory vie ako vyzera kladivo je pomaly utopia..ja neviem akoze kto bude na nase dochodky robit takto..

h2
30. aug 2022

Neprídu celý deň do práce bez toho, aby dali vedieť?! To je na vyhadzov!

babovka2321
30. aug 2022

S takymi som sa stretla aj pred 10 rokmi... To su ti, co potom pindaju, ako maju vyzit z 800eur, ze aj oni si zasluzia dostojny plat, lebo kazdu pracu niekto robit musi... A nadavaju na stat, ze sa o nich chudacikov nestara.

azzflo
30. aug 2022

Zrejme robis v odvetvi, kde ludi nepotrebuju byt prilis ambiciozni a disciplinovani...
V mojom okoli mam prave naopak skvelych mladych ludi, ktori su sikovni, radi sa ucia, maju respekt voci druhym a su velmi otvoreni. Su si vedomi toho, ze nic nie je zadarmo a ak sa chcu mat dobre, musia makat. A nemaju s tym problem.
Taketo predsudky ako mas ty su absolutne neopodstatnene... Mlady chalan nevie co je kladivo? Co to je prosim ta za tvrdenie? Ak mlady chalan nema vyssie ambicie ako robit s kladivom (ano, viem ze remesla su tiez dolezite), tak asi netreba ocakavat 100% pracovnu disciplinu

melanta
30. aug 2022

Takí ľudia boli aj v 90-tych rokoch. Možno sa pohybuješ v spoločnosti, kde rozumu ani šikovnosti moc nie je. Dcéra má 25, jej čoskoro manžel 26 a teda obaja sú veľmi zodpovední a chlapec je aj dosť zručný. A väčšina mladých ktorých vidím vo svojom okolí detto. A čo sa týka dôchodku, na ten si sporím už dávno sama, ani náhodou sa nespolieham na štát.

autor
30. aug 2022

@h2 ano..nepride ..neda vediet na druhy den napise ze jej bolo zle..a o tyzden donesie papier od lekarovi

melanta
30. aug 2022

A o aké pracovné pozície ide? Zrejme nekvalifikované. Tak je logické, že úroveň zodpovednosti je nízka a je úplne jedno, či ide o človeka vo veku 20 či 50 rokov.

viky173
30. aug 2022

Neviem v akom odvetvi pracujes, ale teda ja takychto ludi okolo seba nemam. Hned po skonceni skoly som pracu brala zodpovedne a chodila aj skor ako som mala. To iste aj moji kolegovia - cerstvi absolventi. Teraz mam uz druhu pracu a tu tak isto som mala aj novych kolegov, cerstvo po ukonceni skoly a ziaden problem s nimi nie je, dokonca by som povedala, ze sa snazia viac ako kolegovia, co su tu 10 rokov.
Takze neviem kde zijes, kde pracujes a s akymi ludmi sa stretavas, mozem Ti vsak zarucit, ze v mojom okoli takych nevidim. Takze nie, nezda sa mi, ze "dnesna mladez" nevie co je to disciplina. Je to subjektivny pohlad na nejaku skupinu ludi v Tvojom okruhu.

autor
30. aug 2022

pracujem v administrative..

viestta
30. aug 2022

Dovolia si len toľko, koľko im vy dovolíte. Keby po lapsusoch nasledoval trest, veľmi rýchlo by sa naučili co je pracovná disciplína. Možno už u ďalšieho zamestnávateľa, ale naučili by sa, že robota nie je holubnik. Zrejme im ten holubnik v ich hlave tolerujes. Ako vedúca máš predsa dosť zákonných prostriedkov na to aby si zjednala poriadok. Keď ho zjednať nevieš, nečuduj sa, že to majú na háku.

tanyan
30. aug 2022

Tiež som si všimla, že ľudia narodení cca po 1986 majú častejšie slabšie pracovné návyky, slabšiu vnútornú motiváciu a sú viac "nad vecou." Chýba mi ten pocit zodpovednosti a snaha urobiť na prvýkrát svoju prácu dobre, nedajbože ešte prejaviť iniciatívu a konať preventívne proaktívne. Pri robotníckych pozíciách to vyzerá ako lenivosť, avšak je pre mňa nepochopiteľné, ak je v administratíve zamestnancovi jedno či píše gramaticky správne (s "argumentom" ... veď obsah pochopia), či súčet sedí (... no bóže, tak som sa pomýlil), či naplnil zákonné požiadavky (... som zabudol, že podľa § tam má byť aj toto)...
V podstate sa v dôsledku takýchto prístupov vytvára ďalšia práca pre výkonný aparát, ktorý musí opravovať chyby z predchádzajúcich krokov procesu, prípadne sa generujú doplnkové pracovné pozície (kontrolórov a asistentov). Potom sa robia projekty na odstraňovanie chýb, ktoré sa už v prvopočiatku vôbec nemali vyskytnúť, pokiaľ by pracovník pristupoval k vlastnej práci dostatočne zodpovedne. V konečnom dôsledku klesá pracovná morálka všetkých, pretože klesá motivácia na bezchybnú prácu a dôslednosť, keď ostatní robia s minimálnym nasadením a podpriemerným výsledkom za rovnakých platobných podmienok.
Je to podobné ako v škole, keď celá trieda sa tempom aj hĺbkou prispôsobuje slabším, pretože učiteľka musí naučiť všetkých - nemôže nechať tretinu alebo štvrtinu prepadnúť.

autor
30. aug 2022

@viestta a kto vám povedal že neviem zjednať poriadok..dotyčná už dostala vytykaci list ..ešte jeden prúser a letí

autor
30. aug 2022

@viestta nechápem prečo je treba hneď útočiť .

autor
30. aug 2022

Kamarát ma stavebnú firmu a on mladých ľudí odmieta zamestnávať..má také.skusenosti že dovidenia..

viestta
30. aug 2022

Ja neutocim, to len ty si vztahovacna

azzflo
30. aug 2022

Vsetko co sa tu spomima sa da krasne vidiet uz na pohovore, respektive v skusobnej dobe... Ked to ako manazer niekto nevie rozpoznat, tak by nemal byt manazer. Pokial mate take pracovne podmienky, ze si ludi nemozete vyberat, tak asi treba robit zmeny inde.

Ale toto nie je vobec otazka veku.

terezka1947
30. aug 2022

Musím sa trošku zastať mladých ľudí. Hoci som už generácia,kt.by ma deti v tomto veku.
Mám mladučkú kolegyňu,nastúpila tesne po maturite a hlboko sa skláňam pred jej chcelostou,ambicióznosťou,šikovnosťou. Všetko v zdravej miere.
No,bohužiaľ,sú aj mladí,kt.su opakom. Prac.diba im nič nehovorí, dovolenkuju kedy chcú,oznámia to ráno,robia iba striktne to,čo musia,nie majú....
Lenže,povedzme si úprimne:je to o veku? Asi ťažko.
To by potom neexistoval tento typ ľudí v neskoršom veku

melanta
30. aug 2022

@azzflo presne tak, absolútne súhlasím, každý priemerný manažér vie ohodnotiť človeka už na jednom pohovore. Neexistuje, že som niekedy prijala k sebe do tímu niekoho, kto sa ukázal ako zlý zamestnanec.

luccija
30. aug 2022

Vzdy boli aj taki ludia....mladi nemaju zavazky hypo, deti, byvaju u rodicov tym je jedno, ze pridu o pracu.Moj kamarat ma taky street bufet v Ba nastupil k nim kuchar za 1200 netto a po 3 dnoch odisiel v polke dna...Kamarat sadol do auta a isiel pracovat zanho.Zavolal mu a dohodli sa, ze konci, lebo tp nezvlada...o 5 dni mu pisal, ze sa ospravedlnuje rupli mu nervy a ci sa moze vratit🙂vzal ho spat, lebo najst kuchara v lete je pomaly nemozne.Brigadnicka sa slubi, ze pride v nedelu v pondelok pise, ze jej bolo zle ci moze prist o tyzden.Je to vsade...vzdy boli ludia zodpovedni a nezodpovedni
Najlepsi zamestnanci su zeny samozivitelky, alebo chlapi co maju velku rodinu vedia, ze si nemozu dovolit spekulovat tak mi tvrdi kamaratka co pracuje ako HR.Ale zase je nepekne, ze taki ludia su casto zneuzivani

pukina
30. aug 2022

Nie je to zalezitost len 20rocnych. My sme takto prijali chalana po 40ke, absolutne ignoroval bezpecnostne predpisy, bol arogantny, tvaril sa ako majster sveta v odbore a po 3 dnoch v praci mal na dochadzke minus 4 hodiny. Nechcelo sa mu a ani nemal ako dochadzat aj ked tvrdil, ze auto ma (co je pre mna absolutne nepochopitelne taketo tvrdenia, ked si hladas pracu mimo bydliska), ked sme mu navrhli alternativy, jeho argument bol, ze by musel skoro vstavat🤯😆 a nemal absolutne zaujem o pracu. Pritom na pohovore vedel nadherne krasne rozpravat 🙂 Takze po tyzdni isiel papa.

melanta
30. aug 2022

Ja teda takéto skúsenosti s mladými ľuďmi vôbec nemám. Nezodpovednosť z mojich skúseností nemá nič s vekom.

luccija
30. aug 2022

@terezka1947 tak tie nove generacie Y,Z ci ako sa to vola maju viac sebavedomia, vedia jazyky, kazdy im hovori ake maju prava len nie povinnosti.Doma si ich hyckaju rodicia, polka z nich nevie co je klasicka rodina, muzsky vzor nemaju..minule som niekde citala, ze dnesni 30 tniaci sa spravaju ako volakedy 20 tnici.Dnes je cool nemat zavazky, zit zo dna na den, ak sa mi nepaci odist...ved aj vztahy a celkovo zivot sa berie dost povrchne, hned su zo vsetkeho unaveni, frustrovani a vyhoreni🙂a niekedy nestaci, ze maju dobry vzor v rodicoch, ktori maju dobru pracu, pracovali na sebe...decko moze byt povalac.

autor
30. aug 2022

@luccija presneeee..ste to trafila..uplne ako keby im nezalezalo na tej praci..ze vsak budem si robit co chcema ked sa ti nepaci tak ma vyraz...

autor
30. aug 2022

muz ma v robore dvadstiatnikov..pridu po hodine roboty ze oni nevladzu..kadzych 10 minut su bud na wc alebo fajcia vonku..a vkuse na telefonoch..musi za nimi chodit ako za skolkarmi a upozornovat..

caroline_
30. aug 2022

Mozno je to taka generacia co sa nechce nechat zdierat za par eur, kde ich lusknutim prsta vymenia za ineho cloveka...a treba sa spoliehat sam na seba, nie na dochodok a "stat".

oliva276
30. aug 2022

Mám skúsenosť, že mladí programátori, ktorí vo firme pracovali už počas školy a dostali slušný nástupný plat, makajú ako "šróbi", bez námietok potiahnu i nadčasy.

Motivujúca mzda j pre väčšinu z nás rozhodujúca, od nej sa odvíja i postoj k práci . Ak však nejaký zamestnávateľ ponúka nízku mzdu a očakáva vysoký výkon a lojalitu zamestnancov, pretože je ťažká doba, má zvyčajne vysokú fluktuáciu a zlú povesť v regióne. A ak má firma povesť, že zamestnanci sa tam menia ako použité vreckovky, jej imidžu to rozhodne nepridá.

Práca (zvyčajne) nie je charita, žijeme z nej. Priestor na dobročinnosť je v inej sfére.

jana_eyre_2
30. aug 2022

Môj muž má tiež podobné skúsenosti, tak isto kamarátka lekárka... Hlavne to, že prídu do.zamestnania a očakávajú že svet sa bude točiť len okolo nich a všetci na nich čakali..
Ja poznám viac mladých ľudí, nemám z nich taký pocit, ale je možné že také typy o akých píšeš v práci vytrcaju a tak si to ľudia zapamätajú.. určite sa to však nedá vravieť o všetkých mladých absolventoch, tak ako vždy.. ja si pamätám pred viac ako 10timi rokmi k nám prišiel podobny chlapec čo si myslel že firma len na neho čakala a do roka bude milionár bez toho aby robil pre neho podradnu robotu 😅

Ja už dlho nepracujem, dúfam že čoskoro budem a na tieto spoločenské problémy sa veľmi neteším... Mne sa páči že ľudia majú sebavedomie, len niektorí ho majú až nezdravo vysoké.. 😏

kiwi3
30. aug 2022

urcite taki nie su vsetci, ale nieco na tom bude. my teda nikoho tak mladeho vo firme nemame, ale viem, ze je vseobecne problem zohnat brigadnikov. vsade. asi vedia, ze im rodicia ajtak kupia mobil aj drahe tenisky a nemusia pohnut ani prstom. ja som napriklad brigadovala kazde leto od 15-tich, lebo az vtedy som si konecne kupila, co som chcela. nebol taky materialny nadbytok ako dnes a rodiny fakt rozmyslali, co si este mozu dovolit.

terezka1947
30. aug 2022

@luccija ono by nebol problém v ich benevolentnom prístupe. Lebo keď to zamestnávateľ toleruje, zrejme nemá ľudí,čiže si tento prístup dovolí môžu.
Pokiaľ zamestnávateľ chce kvalitných ľudí,tak si takýchto zamestnancov nebude držať.
Ale nie je to celkom o veku. Sú aj teraz mladí a šikovní ľudia,čo berú veci vážne a zodpovedne. A sú 40,50,60r,čo vybabravali so systémom.

77katarina
30. aug 2022

@luccija úplne s Vami súhlasím 👍

martina1985ba
Odpoveď bola odstránená
Zobraz