Minuté paragrafy

22. jan 2024

Ahojte, prosím vás, ak počas roka potrebujem chodiť k lekárom, a miniem 7 "pčok", ako sa postupuje? Nemôžem už ísť na vyšetrenie alebo to budem mat ako neplatene voľno? Ďakujem

januska12323
22. jan 2024

Dovolenka?

viestta
22. jan 2024

Dovolenka, nadpracujes po dohode so zamestnavatelom alebo neplatene ospravedlnene volno a doplatis si odvody do ZP

magic08
22. jan 2024

mas narok na "pečko" aj nad limit tych 7 dni, akurat to nebudes mat preplatene

summer23456
22. jan 2024

@magic08 naozaj? Ale tak aby si človek nemusel platiť odvody?

magic08
22. jan 2024

@summer23456 odvody za teba plati zamestnavatel, to ze mas narok na 7 § počas roka neznamena, ze viac k lekarovi nesmies ist a musis cerpat dovolenku. Znamena to len, ze tych 7 § mas preplatených akoby si bola v praci, ak potrebujes k lekarovi častejsie ako 7x, tak ten den len nebudes mat preplateny. Ale ospravedlnenu nepritomnost z dovodu navstevy lekara mat budes. Mnoho ludi navstevu lekara riesia dovolenkou z nevedomosit, ze mozu mat viac, ale nezaplatenych, alebo preto, ze nechcu prist o peniaze. No uprimne, velka suma to nebude

summer23456
22. jan 2024

@magic08 a zamestnávateľ je povinný tá takto k lekárovi pustiť? Lebo počujem to 1x, dobre vedieť...

elenkaba
22. jan 2024

@magic08 cize mozemaj viac ako 7x, len to nebude zaplatene. Zamestnavatel to musi akceptovat? Za ten den si musim sama platit zdravotne alebo socialku alebo nieco?

magic08
22. jan 2024

@elenkaba neplatis nic, je to normalne ospravelnena nepritomnosť v prací
@summer23456 Tak zamestnavateľ by ti nemal braniť navstívit lekara, ak mas zdravotny problem

summer23456
22. jan 2024

@magic08 ďakujem ti, veru to som nevedela.

salamistka
22. jan 2024

Ak sa dá, treba chodiť k lekárovi len na nevyhnutný čas, takže sa ti tých 7 dní paragrafov bude míňať po hodinách a nie po dňoch...aj ja musím tento rok častejšie chodiť na vyšetrenia, ale budem to riešiť tak, že ráno normálne prídem do práce a z práce pôjdem na konkrétnu hodinu k lekárovi, alebo naopak.

magic08
22. jan 2024

@salamistka ver, ze aj tak dokazes minut 7 dni paragrafov coby dup.

tradaaa
22. jan 2024

Ešte doplním, že nad 7 dní sú platené paragrafy v prípade lek. prehliadok súvisiacich s tehotenstvom, ak má niekto ZŤP dieťa alebo ide darovať krv. Inak je 7 dní v roku platených na seba + 7 na rod. príslušníka. Viac zamestnávateľ ospravedlní, ale nezaplatí, prerušuje sa poistenie do SP aj do ZP, zdravotné poistenie si zamestnanec musí doplatiť sám (sociálne sa doplatiť nedá ani keby chcel. Nepočíta sa to do dôchodku a pod. takéto neplatené dni)

rachel36a
23. jan 2024

@elenkaba za cas kedy cerpas neplatene pecko si musis zaplatit zdravotku

autor
23. jan 2024

@magic08 súhlasím, ja bývam na dedine som bez vodicaku a len cesta tam a naspäť ku všeobecnej doktorke mi trvá cca tých 5 hodín autobusom s prestupmi