Ahojte, potrebujem poradit, co v mojom konkretnom pripade...
na matersku som nastupila 26.3.2011. po skonceni MD si checm cerpat 25 dni dovolenky v praci a potom nastupit na rodicovsku.
Co, kde a kedy mam urobit?
v lehotniku som si nasla, ze koniec MD je 18.11.2011-> piatok
to znamena, ze do prace sa vratim az 21.11.2011 a to bude moj prvy den dovolenky? mozem uz od toho dna cerpat rodicovsky prispevok? (kedy a kde o to poziadam?) a aky status mam vlastne 19-20.11? ani MD ani praca?
ked chcem cerpat 25 dni dovolenky, tak posledny den dovolenky v praci mi vyjde 23.12.2011 -> kedy mam teda nastup na RD? v sobotu 24.12. alebo az po sviatkoch?
ako je to s papierovackami a kedy mam ist kde co nahlasit prosim?
@elllla
Ak ti končí MD 18.11.2011, tak ak požiadaš od 21.11. o čerpanie riadnej dovolenky, tak od 19.11. si riadny zamestnanec s trvajúcim poisteniím v soc.poistovni, teda už bez čerpania md, ako keby si pracovala a bol víkend až do dna, odkedy nepožiadaš o RD.
S tými sviatkami sme to riešili aj s mantelom, no v Zákonníku práce sme nenašli vtedy riešenie. Myslím záleží trochu aj od mzdárky/zamestnávatela. Ak ti ozaj vychádza čerpanie dovolenky do piatku 23.12 a sobota nedela je 24-25.12. a ešte v pondelok26.12. je sviatok, tak v prípade, že požiadaš o RD od 27.12., tak by ti mal (mohol) zamestnávatel ešte preplatiť sviatok 26.12. Skús, ved prinajhoršom ti to opravia na čerpanie RD od 24.12. a sviatok nepreplatia. Alebo sa priamo spýtaj.
Neviem, či sa v tomto niečo v ZP menilo, no nechce sa mi to hladať, snád niekto ešte odpvie.
Nárok na rodič.príspevok podla terajších zákonov ovplyvnuje poberanie materského ale neovplyvnuje ho poberanie mzdy ani náhrady mzdy za dovolenku. tj. dnom 19.11. môžeš požiadať o RP.
A tie dátumy odkedy budeš čerpať rodič.dovolenku sú podstatné pre podanie prihlášky na soc.poistovni, lebo treba zájst na soc.poistnovnu podať prihlášku NAJNEKôR 23.12.=piatok (ak nástup na rd bude 24.12) alebo 27.12. (ak nástup na rd bude 27.12.) . lebo spätne sa nedá prihláška podať. Zisti si radšej v predstihu, aké majú úradne hodiny v čase okolo sviatkov.