Matka samoživiteľka a prepúšťanie v práci

27. dec 2024

Ahojte, je nejako chránená matka samoživiteľka s jedným dieťaťom 13 r.pred prepúšťaním? Povedzme z 35 ľudí sa bude prepúšťať dvoch. Ak by prišla posledná do práce, tak ide prvá? Ak su povedzme na takej istej pozícii ešte dve kolegyne? Jasne, že to záleží hlavne asi od nadriadeného, ale či je možnosť nejaká zákonná, že samoživiteľku by neprepustili...

ukgirls
27. dec 2024

nie nieje...

autor
27. dec 2024

@ukgirls hmmmaj som si myslela... Takže záleží na nadriadenom...

muchotrafka298
27. dec 2024

Ziadna zakonna moznost ochrany samozivitela nie je. Je vecou zamestnavatela, koho prepusti.
Mnohokrat vobec nezalezi od toho, kedy clovek prisiel alebo kolko v praci robi.

autor
27. dec 2024

@muchotrafka298 akože ja si prácu svoju plním na 100%. Len či to stačí...

maranco
27. dec 2024

Hlavne si daj pozor nepodpíš hneď zbrklo nejaký papier, ale si ho vezmi domov na preštudovanie a poradiť sa.
Už tu písali taký čo podpísali dohodu o skončení PP a prišli o odstupné.

ukgirls
27. dec 2024

logicky ak si vsetci plnia pracu na 100% fer by bolo aby vyhodili poslednych co nastupili.. to ze si samozivitelka ta neuprednostnuje.. lenbo nevidis ake to maju doma iny ... mozno ta co ma manzela ma daleko horsi zivot a potrebuje pracu viac ako ty .. a ked sa tolke ohanaju nad diskriminaciou ked sa prijima do prace a pyta sa ci maju deti a kolko maju rokov etc.. a hned ako sa to naskytne sa prave n to ohanaju,ze by mali byt uprednostnene ... hold koho prepustia uvidis az ho prepustia

caroline_
27. dec 2024

@ukgirls uplne suhlasim

iv007
27. dec 2024

Samozivitelka ma predsa vyzivne, danove bonusy a pridavky a teda v konecnom dosledku vyssi prijem ako slobodny clovek alebo clovek pred dochodkom.

laila22
27. dec 2024

@iv007 ale aj väčšie výdavky...

autor
27. dec 2024

@maranco ďakujem za radu

mondolina
27. dec 2024

@iv007
a to jej má nahradiť príjem? 🤔

autor
27. dec 2024

@ukgirls no nie všetci si plnia prácu na 100% alebo majú 100% dochádzku, ale sú zas šéfovi pichnutie v zadku. Takže logicky sa obávam. Keby šlo o to, ako kto chodí do práce a robí si prácu, tak sa nemám o čo báť.

autor
27. dec 2024

@iv007 výživné má niekto aj len50€, prídavky sú 60€ a o bonus človek príde keď nemá prácu...

iv007
27. dec 2024

@mondolina to netvrdim, ale pri prepustani nevidim dovod na uprednostnovanie

iv007
27. dec 2024

@laila22 ano, aj castejsie OCR 😏

autor
27. dec 2024

@iv007 tak keď ma ocr, tiež je nižší príjem. Ale ja som bola za 5 rokov raz ocr, keď mala dcéra operáciu.

mirage
27. dec 2024

@iv007 vyzivne, vyska casto nedostacujuca, o bonusy a pod pride teraz od januara

mondolina
27. dec 2024

@iv007
rozhodne sa jej zamestnávateľ koho prepustí, tak tu nemusíš hľadať dôvody prečo sa neoplatí mať za zamestnanca slobodnú matku.
na to sa nikto nepýtal.
a ešte aké super je byť slobodná matka.

iv007
27. dec 2024

Autorka tak ked si pracu robis svedomito a nevyuzivas ani OCR, nechapem tvoju obavu. Zakonnik prace neochranuje vyslovene samozivitelky, v dnesnej dobe ked kazda druha zena je nevydata tak by mohla byt "samozivitelka" a tazko by sa to dokazovalo.

autor
27. dec 2024

Tak ono je to smutné, že niekedy človeku nepomôže, ani že si robí svoje na maximum, dochádzku má tiež 100% a nepomôže mu to. Jedna kolegyňa prišla až po mne, druhá síce má inú pozíciu, robí fi v práci čo chce, v dochadzke 8 hodín, ale je tam šesť, sef hej nič nepovie, ešte to kryje. Ja robím vo môžem, aby som mala prácu a nakoniec takéto majú šťastie. Preto sa pýtam, či človek môže argumentovať aspoň tým, že mám len jeden príjem... Jasne že ako jeden argument to nestačí a bolo by to nefér, chápem

iv007
27. dec 2024

@mondolina ja nehladam dovody, odpovedam ze nevidim dovod na uprednostnovanie nevydatych zien pred ostatnymi ludmi pri prepustani.

autor
27. dec 2024

@mondolina presne, úplne super je byť sama na všetko a žiť z jedného platu... Ako vidím, ešte je to podľa niektorých aj výhodné 🤔🤣

autor
27. dec 2024

@iv007 rozumiem. A bojím sa ako som vyššie písala... Nie vždy stačí makať v praci

laila22
27. dec 2024

@iv007 to nie je pravidlo.

bobaas
27. dec 2024

Ide len o to, že my ostatní nemôžeme za osud matiek samoživiteliek... nikto vám partnera nevyberal

autor
27. dec 2024

@bobaas veď to súhlasim. Len bojím sa, kedze ako píšem, objektívne dôvod nie je, aby prepustili mna, ale už šéf vravel, koho neprepusti a boli tam prave tieto, co ani nie sú v práci idem hodín, alebo midi za nich robiť niekto druhý...

iv007
27. dec 2024

Ja rozumiem ze ti to pride nefer, ale nevidis do zivotov a obyvaciek inych ludi. Niekto slobodny mozno ma vysoku hypoteku a dieta si dovolit ani nemoze, niekto ma zdravotne problemy a vela penazi nechava v lekarni, iny ma tesne pred dochodkom a male sance sa zamestnat inde. Kazdy koho prepustia sa bude citit nejakym sposobom ukrivdeny. Treba verit ze ty medzi nimi nebudes. 😉

ivana11155
27. dec 2024

Si pisala, ze tie dve su pichnute sefovi v riti a nerobia robotu na 100%. A ked by tam oni ostali a teba by prepustil, kto by tu robotu urobil? Tie dve asi tazko a sef bude robit za nich? Aj tak sa da na to pozerat, ktoremu sefovi sa chce robit robotu za podriadenych...

petracandle
27. dec 2024

Na jednej strane je to nefér lebo si na všetko sama a potrebuješ prácu (ideálne dobrú prácu), ale zas musíš to brať aj z tej druhej strany, že keby boli samoživitelky chránené zo zákona pred výpoveďou, ver, že by sa našli tisíce špekulantiek, ktoré by mali príšerný pracovný výkon lebo veď "aj tak ma nemôžu vyhodiť" 🤷🏼‍♀️

autor
27. dec 2024

@ivana11155 áno.... On je taký blbý šéf, že ti, čo nerobia, su chránení a tlačí na tých, čo robia. A ani, robí za je aj on niekedy.