Materská počítaná z nového zamestnania

14. jan 2022

ajojte, máte niekto reálnu skúsenosť s tým, že keď žena pred materskou zmení zamestnanie a má odrobenych 90 a viac dní,tak automaticky bude materská počítana z toho platu? Pýtam sa,lebo teraz mám plat mizerný,no od 1.2. budem zamestnaná s oveľa lepším platom,teda aj odvodmi...tak dúfam,že naozaj budú brať so úvahy len tento plat...stretli ste sa s tým ? A následne budú aj PN Počítať už z nového zamestnania ? 🙏Keď odrobim 90 dni?

dame2
14. jan 2022

Ahoj, materskú zatiaľ zo skúsenosti neviem (nástup na MD mám 31.1.), ale odrobila som +-100 dní u nového zamestnávateľa a od novembra som pn a áno, pn mi vypočítali z tohto nového zamestnania. Materskú teda uvidím za pár týždňov 🙂 ale podľa mojich info by sa tiež mala počítať z nového zamestnania.

jajanka31
15. jan 2022

Vcera som to riesila, PN mi za december prisla z noveho zamestnania, matersku este neviem ale co mam info bude tiez iba z noveho zamestnania.

jajanka31
15. jan 2022

A este pozor ja som aj napriek zdravotnym problemom mala problem v tom ze ma gynekologicka nechcela vypisat na pn. Nechapem ako to robia ine zeny ze kazda je tehotna hnedna pn ale ja som chodila do roboty estevdecembri lebo ma moja super doktorka nechcela vypisat, aj ked mam 2 zamestnanoa, bola som maximalne vytazena a s roznymi problemami. A este robim v nemocnici kde sa mozem nakazit. Nic ju nezaujimalo. Nakoniec ma vypisal obvodny, kvoly uplne inemu problemu a ju som vymenila za sukromneho lekara...

lenka9g
15. jan 2022

Počas tých 90dni nesmieš byť PN a mne kontrolovali zamestnávateľa a čakala som na rozhodnutie 2mesiace, bolo to stresujúce, pretože ja som si odvody platila sama, zamestnal má kamarát naoko

jajanka31
15. jan 2022

@lenka9g ano to viem ze nesmies byt pn ani ocr ani navsteva lekara... Ja si tiez platim odvody sama. No nic to uvidime ako bude.

autor
15. jan 2022

@lenka9g aa kolko si si platila prosím odvody ?

autor
15. jan 2022

@jajanka31 a koľko si si platila dôvody prosím ?

jajanka31
15. jan 2022

Ako kolko? Som zamestnancom teda, vsetky odvody ako zamestnanec cca48% plus dan 19% z celkovej ceny prace.. Ako zamestnanec.. Ci ako myslis casovo? No viac nez 100dni urcite

autor
15. jan 2022

@jajanka31 písala si,že si platis odvody sama...a viem,zze pri najvyššej materskej je to cez tisíc e ...tak som chcela vedieť koľko 🙂

jajanka31
15. jan 2022

Ako sumu.. No ja mam pravovny pomer. Kedze som ten existujuci nechcela zrusit a neprist on. Jedina moznost bola mat dalsi. Dobrovolne sa pripoistit moze len vojacka, policajtka alebo zena na UPSVaR. A tak som popri existujucom pp mala este jeden.... Priklad. V zamestnani A mas 1000€ v hrubom. V zamestnani B mas 1200€ v hrubom.. Pri nastupe na matersku das 2 ziadostia oni ti vyrataju matersku z jedneho aj z druheho samostatne. Pri oboch musis splnat samostatnu podmiemku 270 dni poistenia, obe musia trvat alebo musis byt v ochrannej lehote 8mesiacov. No a stoji to presne odvody a dane za 270 dni zamestnania podla jeho vysky.. Ked mas hrubu mzdu 100€ tak zo 100 ked 1000 tak z 1000...

jajanka31
15. jan 2022

A ano najviac dostanes z najvysdieho DVZ co je 74€ je to cca 2450€ no a ked len z tohomas zaplatitodvody a dan tak ocakavaj fakt viac nez 1000 ty si kolko platila?

joannita
15. jan 2022

@jajanka31 ani navsteva lekara? Toto ako myslis prosimta

jajanka31
15. jan 2022

@joannita musis mat min. Za 90 dni zaplatene odvody, teda musis mat odpracovane vsetko akopn ocr a ine kde sa za dany den odvody nezaplatia.. Sa nerata. Navyplatnej paske mas odpracovane 20 dni a 2 dni PN napriklad... Tak sa rata len 20

autor
15. jan 2022

@jajanka31 no mne to vyjde určite viac ako 1500 e odvody mesačne...pri najvyššej materskej

jajanka31
15. jan 2022

No je to palka, tak to je.. A dufam ze budes mat tych 270 dni a ze ti to prejde.. Ale vies na co to robis a vies aj kolko dostanes ked ti to svhvalia a nenajde sa chybicka. Som rovnakeho nazoru.. Preco nie.. Ved naslednych 380€ je dost malo...

lenka9g
15. jan 2022

Ja som si platili len okolo 600€, materskú som mala potom okolo 800€.

jajanka31
15. jan 2022

@jajanka31 kedy nastupujes na matersku? Mas max. Aj tehotenske? Ja som davala 2 ziadosti a zena z uradu mi volala ze si s tym nevie rady.. Trochu sme pokecali a uz sa nasla.. Tak som zvedava co z tohp vznikne... Ako, aka vyska tehotenskeho..

joannita
15. jan 2022

@jajanka31 jasne, ale ked ides k lekarovi, odvody sa platia predsa 🙂

joannita
15. jan 2022

@jajanka31 a dalsia vec, do tych 90 dni sa zaratavaju aj vikendy. Nielen pracovne dni. Tak mi to povedala mzdarka

jajanka31
15. jan 2022

@joannita VÝPOČET DVZ

DVZ sa vypočíta ako podiel vymeriavacieho základu v rozhodujúcom období a počtu kalendárnych dní rozhodujúceho obdobia. Pri výpočte sa neberú do úvahy dni rozhodujúceho obdobia, za ktoré poistenec nie je povinný platiť poistné na nemocenské poistenie (§ 140 zákona o sociálnom poistení, sú to napríklad dni, kedy bol PN, poberal ošetrovné, materské) a obdobia prerušenia povinného nemocenského poistenia (§ 26 zákona).

DVZ sa zaokrúhľuje na 4 desatinné miest

jajanka31
15. jan 2022

@joannita ano stacia 3 klasicke mesiace pozor na februar

joannita
15. jan 2022

@jajanka31 nerozumiem tomu co si skopirovala o DVZ? Teda tomu rozumiem, ale preco to adresujes mne? Ved to som ja neriesila.....