Materská počas zamestnania

lacino88
18. jún 2018

Ahoj, chcem sa s Vami poradiť ohľadom možnosti poberať materskú a zároveň naďalej pracovať a poberať aj plat.
Drobec bude mať o pár týždňov 2 rôčky. Manželka bola pred pôrodom zamestnaná (viac ako 2 roky), potom poberala materskú a teraz je na rodičovskej doma s drobcom.

Otázka znie:
Môžem ja ako otec dať žiadosť o materskú a zároveň ostať v zamestnaní ako doteraz? Mojim zamestnávateľom je ŽSR a od 1.júla sa mi mení funkcia v zamestnaní. Funkcia je podľa môjho názoru odlišná od pôvodnej. Pôvodná mala charakter údržby a nová funkcia je prevažne kancelárskeho charakteru. Papier o zmene zatiaľ nemám, mal by sa ku mne dostať koncom mesiaca. Pravdepodobne formou dohody.

Kolega v robote takto poberal aj plat aj materskú. Síce jeho situácia bola iná v tom, že prestupoval od iného zamestnávateľa. Zhodou okolností bol v jeho okrese na soc.poistovni, tak som ho poprosil nech sa povypytuje na moju situáciu. Pani na soc.poistovni tvrdila, že je to možné aj keď sa mení len funkcia.

Pár dní na to som bol u nás v sociálnej poisťovni, kde sa mi nepodarilo zastihnúť pani ktorá to má na starosti. Bola tam iná pani s ktorou sa striedajú a tá sa vyjadrila, že vraj je to možné. Vraj pokiaľ nová funkcia nebude rovnaká alebo porovnateľného druhu tak sa to dá, aj keď bude zmena formou dohody.

Dnes sme boli zasa v soc.poistovni za pani, ktorá to ma konkrétne na starosti a tá bola úplne odmeraná. Chceli sme sa poinformovať či sa to vôbec dá, ako postupovať, aké žiadosti podať a pod. Vyjadrila sa stručne, že ona nám nebude v tomto radiť ani poskytovať návod ako na to. Že si to máme zistiť sami.

Následne som skúšal volať na infolinku soc.poistovne. Kde som vysvetlil situáciu a opýtal, či je to možné. Pani na telefóne mi mi tvrdila, že vraj to nie je možné. Vraj pokiaľ nemením zamestnávateľa ale len funkciu tak na to právo nemám. Ja som sa následne spýtal či je si istá, keďže som sa na interne dočítal, že mi to patrí aj pri mene funkcie, či zmene pracovného pomeru z doby neurčitej na určitú. Ona mi sebavedome tvrdila naďalej že to možné nie je.

Vie mi prosím Vás niekto objasniť moju situáciu. Ako postupovať, či je to vôbec možné o čo sa snažím? Pri každom z prípadov keď som sa bol informovať som mal pocit, že mam chcú zastrašiť inšpekciou, ktorá bude preverovať či nezneužívam systém.
Ale podľa môjho názoru je nová funkcia úplne iná. A pokiaľ daná inšpekcia dôjde k inému záveru tak budiš, ale za pokus to určite stojí.

Za pomoc a nejaké to usmernenie vopred veľká vďaka.

majusqa77
18. jún 2018

muselo by ist o novu zmluvu, s novou naplnou prace a pracovnou poziciou.
Ak to bude iba zmena sa to neda

basska_b
18. jún 2018

Asi len zastrašuju, usudzujem z komentára "nebudem Vam radiť, ako na to" - som zvedavá tiež na prípadné skúsenosti. Zatiaľ čo viem, že keď napríklad by som ja chcela počas materskej robiť vo firme, nesmiem meniť svoju pracovnú zmluvu, na ktorú je naviazaná materská, ale uzavriem inú, kde musí byť aj funkcia, pracovná pozícia iná, inak pomenovaná. Takže čosi sa asi dá

majusqa77
18. jún 2018

@basska_b presne tak. Z jedneho prac.pomeru sa cerpa materska a na novy, iny sa pracuje

lacino88
autor
18. jún 2018

Takže mi ostáva len počkať kým budem mať papier o zmene v ruke a od jeho charakteru sa bude odvíjať či sa to bude dať alebo nie.

Ešte taká otázka:
Ak by sa to nedalo, uvažujem aj o pláne B a to:
Manželka by prerušila rodičovskú. Začala by poberať podporu (asi 50% z hrubej mzdy ktorú poberala pred materskou) a ja by som sa prihlásil na rodičovskú. Pokiaľ viem v tomto by nemal byť žiaden problém.
Avšak tie zmeny v mojom zamestnaní sú komplikované o to, že zmena má byť na dobu určitú do konca roka. A od nového roka by mala byť nová zmena, kde tu novú funkciu budem vykonávať na dobu neurčitú. Ak by táto zmena prebehla formou novej zmluvy, budem si vedieť potom uplatniť materskú?

majusqa77
18. jún 2018

@lacino88 aj tam ale zalezi, ci to nebude len dodatok k zmluve..
..ale - ak uz budes raz poberat RP, nemozes sa vratit s5 na md.
btw.zene kedy skoncil prac.pomer?

lacino88
autor
18. jún 2018

31.12.2017 Mala zmluvu na dobu urcitu a pani ktoru zastupovala sa vratila.

lus83
18. jún 2018

@lacino88 precitaj si prosim danove a odvodove tipy od Jozefa Mihala na Fb. Pripadne si zadaj do google otec na materskej od neho. Dozvies sa vsetko. Kazdy otec moze poberat materské.

majusqa77
18. jún 2018

@lacino88 tak to ma v poho, narok vznika do 2 rokov od skoncenia pp

evittam
18. jún 2018

@lus83 Najskor ten otec musi splnat podmienky nároku na MD, cize nie kazdy otec môže poberať MD. A to nepotrebujem ani Mihala-najskor po.ral co mohol a teraz radi a este si to necha aj zaplatiť.😁

sasesoe
18. jún 2018

@lacino88 treba sa dohodnut so zamestnavatelom. nova zmluva s novou funkciou, moze byt i dohoda na dobu urcitu, ale potrebne je aby "stara" zmluva stale trvala, z nej sa cerpa md a nova mala inu funkciu. Uplny ideal by bolo to mat od ineho dna ako 1.v mesiaci, aby za ten mesiac bol aj narok na rp, takze kludne od 2heho ci 15teho. Ale aj od toho 1veho he lepsie ako nic.

jamika27
18. jún 2018

@lacino88 musí ísť o novú zmluvu, nie len o zmenu. Čiže teraz na aktuálnu pracovnú zmluvu musíš ísť na MD, a zamestnávateľ (aj ten istý) ti môže vytvoriť novú pracovú zmluvu na inú funkciu. Po uplynutí MD zrušíte pôvodnú a ostávaš na novej. Ale z jednej pracovnej zmluvy poberáš MD. Keď sa len zmení je to len jedna zmluva

sasesoe
18. jún 2018

Pozri podobne temy tam najdes dalsie detaily

https://m.modrykonik.sk/forum/search/?q=Otec na...

evittam
19. jún 2018

@sasesoe Len ta poopravim. "Stara" zmluva nemusi trvat.

evittam
19. jún 2018

@jamika27 No, ideálnejšie nech je nová zmluva napr.len na dobu urcitu pocas MD a nastúpi na pôvodnú zmluvu.

sasesoe
19. jún 2018

@evittam vdaka