Máte skúsenosť s prácou realiťáka?

lenkaham
31. okt 2019

Baby, máte skúsenosti s prácou realitného makléra? Všade v inzerátoch čítam samé superlatíva, no nerobila som to, tak si to neviem ani len predstaviť. Viem že žiadna práca nie je ideálna, ale ako vlastne odmeňujú, čo očakávajú, sú tie inzeráty a cena práce reálne?

nikolieta9
31. okt 2019

@lenkaham tak presne ako si napisala nic nie je idealne, ziadna praca, ja si myslim, ze praca v realitach je tazka a ze realitakov je fakt vela, posobis pod realitkou, priradovanie inzeratov neviem ako prebieha, jeden znamy to robil a viem, ze mal stale na fb, ze ak je nieco na predaj alebo prenajom, ze mu mame dat vediet no neviem...

andreagartnerova
31. okt 2019

Určite musíš ovládať veľa veci, lebo v súčasnosti sa napr. všetko predáva ako stavebný pozemok a ty to tak predas a nakoniec sa tam stavať ani neda a máš to na triku ty. Taktiež vyhotovovať zmluvy. Ja som tiež nad tým uvazovala mimo práce keďže robím s nehnuteľnosťami a význam sa, ale dosť času to zaberie aj obhliadky všetko. Práca zaujímavá len musíš vedieť, ale všetko sa dá naučiť. Z praxe poznám, že ľudia ťa povlacia aj po súdoch, keď im predas niečo kde sa stavať nedá, alebo sú problémové prístupové cesty, adt..

moonlight1210
31. okt 2019

Isto by bolo dobre mat prehlad v zakonoch, ktore sa tejto oblasti tykaju. Pri predajoch sa nie raz stretnes s roznymi zamotanymi vlastnickymi, rodinnymi a dedicskymi pripadmi okolo nehnutelnosti i pozemkov (ako spominala andrea. predas dom a o sto metrov dalej zrazu pristupovu cestu zablokuje iny hadavy majitel, lebo tam na pozemok, atd.) Plus rozne hypoteky a uvery, kde figuruje aj ta nehnutelnost. Vediet poradit, ako sa da taky pripad vyriesit a predaj zrealizovat.

My mame realitaka, ktory (ked sme ho spoznali) si akurat zalozil kancelariu a zacinal na zelenej luke. Dnes je jeden najznamejsi a vyhladavany v okrese. Ale uz sa mu aj parkrat stalo, ze musel aj pravnou cestou riesit obvinenia od rozhadanych rodin, ked sa clenovia navzajom zalovali za podvodne predaje nehnutelnosti a pozemkov a zalovali rovno aj realitnu kancelariu, ktora v tom vraj vedome napomahala. Nikdy nevies, do akeho sporu sa nechtiac dostanes.
Takze je dobre mat prehlad aj v oblasti darovania, dedenia a pod. (Vo veciach, co suvisia s nadobudanim nehnutelnosti, nielen predajom.)
Dokonca ovladat aj stavebny zakon, ked predavas rozostavanu nehnutelnost.
A treba mat aj odhad na charakter ludi.

Plus si neustale strazis svoj rajon, snazis sa mat xy dobrych znamych, aby si sa prva dostala k info, co je na predaj, alebo co kto zhana, aby si mu urobila ponuku, ze mas take a onake nehnutelnosti prave na predaj.
Plus vedela aj ludi popresviedcat, ze nieco predat uz chcu, ak su este okolo toho taki nerozhodni, ale ty uz kupcu mas, co by to bral.
A este je fajn byt zadobre s uradnikmi, lebo sice byvaju lehoty na vybavenie veci, ale da sa to aj rychlejsie. Trebars taky notar je super, ked je tvoj dobry znamy a vie byt napr obcas ochotny odbehnut do kancelarie a overit podpisy aj mimo svojich pracovnych hodin, ked to suri (casto napr pred osmou rano, nez sa otvoria ostatne urady a ty mozes potom ist rovno na kataster, s klientami do banky, atd.).

ivkazba
31. okt 2019

Z vlastnej skúsenosti, nakoľko roky spolupracujem s realiťákmi. Dobrý realiťák vie zarábať nadštandarde (od 5 tisíc hore každý mesiac), vie si riadiť čas, nemusí byť hodiny zavesený na internete a sociálnych sieťach (lebo klienti mu cez referencie chodia sami). Ale... strať sa dobrým realiťákom trvá roky.

Ak začínaš, zamyslela by som sa úplne v prvom rade nad spoločnosťou, v ktorej by si pôsobila:
- má právnika, ktorý bude zodpovedný za právnu stránku zmlúv?
- koľko % z provízie budeš dostávať (žiaľ, poznám ľudí čo s provízie dostávali iba 20%)
- aký servis tam dostaneš (platené prístupy na realitné portály atď)
- bude sa ti niekto venovať, kto ti povie základné info - ako fotiť nehnuteľnosť aby zaujala fotkami, ako napísať zaujímavé znenie inzerátu, ako komunikovať s klientom, ako identifikovať v rozhovore s klientom "kulehy" atď
- spolupracuje realitka s nejakými hypo maklérmi, ktorým môžeš posúvať klientov na hypo za tipérsku odmenu

Ak nemáš inú prácu a vyššie spomenuté ti firma poskytne, nemáš čo stratiť, ak to skúsiš. Ak neskúsiš, nevieš. Možno zistíš, že je to job pre teba.

lula313
31. okt 2019

Kamoska robi v realitách asi 15 rokov v Ba a priemerne na živnosť zarobi cc1300 mesačne. Ale hovorí, že je to tazke, lebo niekedy ide 50x na obhliadku a nič z toho..

emmi101
31. okt 2019

Začiatky nemáš nikde ľahké, je to asi veľmi aj o tom ako si vieš organizovať čas a tak isto ako ti písala ivkazba, pod akou realitkou by si predávala vieš

mogaa
31. okt 2019

@lenkaham záleží koľko bytov predáš....pravdepodobne je tam nejaký fix(minimálny) a zostatok provízie z predaja....

dagmara17
31. okt 2019

Pri realitke je to tak, že raz si hore a raz dolu. Je to proste nevyspitateľné kedy zarobíš, kedy nie. Veľa času to človeku vezme, ale dá sa dobre zarobiť. Mám kamaráta, čo to robí a ten si pochvaľuje, ale zase netreba mať prehnané očakávania zo začiatku 😉

kendova_anna
31. okt 2019

@lenkaham treba si to rozhodne nastudovat, ale studium a nejake vzdelavanie sa je nutne vsade, ale myslim ze ako full time to nie je uplne ok

fokuska
31. okt 2019

Brala by som do uvahy aj to, ze vacsina pracujucich ludi bude chciet chodit na obhliadky po svojej pracovnej dobe, cize po veceroch po tej 17-18tej alebo cez vikendy.

A tiez mat zaludok na niektore praktiky, ponukat, dopytovat, presviedcat, prekrucat, klamat...

Kamoska predavala byt, ozvala sa jej akoze kupujuca, tvrdila ze chce kupit pre seba, ze je sukromna osoba, nakoniec sa z nej vyklula realitacka, ktora to chcela pre svojho klienta.
Ked sme hladali nehnutelnost my, mali sme preluskane portaly a inzeraty, vedeli sme co je aktualne v ponuke. Rano 08:00 sa objavil novy inzerat, 08:10 som zatelefonovala, ze mam zaujem a chcem si dohdonut obhliadku a na to mi makler odpovedal, ze to je uz bohuzial predane, ale moze mi ponuknut nieco ine - poznala som jeho ponuku a nic z toho nevyhovovalo. Toto sa stalo mozno 20-30x pocas doby co sme hladali. A inzeraty ostali v zasade aktivne dalsich aspon 3-6 mesiacov a ked som vzdy po 4 tyzdnoch volala znova a znova ze mam zaujem a vzdy mi bolo povedane, ze je predany a ze ano, inzerat stiahneme... ale nestiahli.
Nahodit krasny lakavy inzerat, ale dana nehnutelnost nemohla byt nikdy realne v ponuke, kedze sa zazracne predala za 10 minut.

natalia_2
1. nov 2019

@lenkaham Dobrý deň pracujem aktívne v realitách už 7 rok.Môžem povedať že je to ťažka práca a nie každý človek je nato stavaný.Pravda je že mám krásne zárobky ale vypýtalo si to aj svoju daň.Večne na telefóne dokonca aj po večeroch.Taktiež víkendy.Stále sa mám čo učiť chodím na školenia ktoré si platím výslovne len Ja.Práca ma baví aj ked je to veľakrát zložité.Vo firme máme právničku,mám slušné percentá a hlavne chuť pracovať.Odporúčam aj hypotekára s ktorým mám výbornu spoluprácu. Mám aj svoju klientelu tak dosť predávam.pôsobím v dvoch okresoch.

lucia0001
2. nov 2019

@natalia_2 ak sa môžem opýtať, je v súčasnosti možné sa tým živiť aj v menšom meste? Je tu síce dosť RK ale asi by to bolo ťažké keďže ponuka nie je až taká veľká. Alebo sa ľudia ešte veľmi nenaučili dôverovať realiťakom.

natalia_2
3. nov 2019

@lucia0001 každý realitný maklér zarába inak.Ja som sa zabiehala zo začiatku 2r vytrvalo.Teraz už fungujem 7rokov. V mojom prípade pekne viem vyžiť bez inej práce preto idem zavrieť obchod ktorý zatial vlastním.Ale samozrejme sú aj náročné obdobia december-januar ked sú hluchejšie mesiace.Počas dobrých mesiacoch si šetrím na tie menej zárobkové.Vdaka realitám si plním svoje sny a cestujem na dovolenky, z bežnej práce by som nemala asi na kávu :´-))