Manželstvo na pracovisku, diskriminácia a porušovanie ZP

1. okt 2023

Ahojte, potrebujem súrne poradiť.
Sme manželia na pracovisku a pár tvoríme už niekoľko rokov.Sme bezdetní pár.
Doteraz nám zmennosť nastavoval vedúci ktorým som bola aj ja.Takže viem, že sa to dá aj bez šikany.Vždy sme si zmennosť nastavovali tak aby sme všetci boli spokojní, teraz nie je spokojný nikto.
V minulosti sme mali pri jednej osobe problém ktorá robila naschvál každému a mysleli sme si, že táto éra je už za nami.No teraz sme zašli až tak ďaleko, že ľudia ťahajú aj po 8 dní 8smičky, 12stky niekoľko dní a vedeniu to evidetne neprekáža.Jedná sa o zamestnanie kde musí byť človek pozorný, nesmie byť unavený.My ako manželia sme dostali zmennosť kde nám nevychádza ani deň spoločného voľna a 1 spoločná zmena.Keď to takto bude pokračovať tak sa môžeme rovno rozviesť.Trápi nás hlavne to spoločné voľno a preto sa chcem spýtať, že či to nie je určitý druh diskriminácie.Či sa dá voči tomu brániť alebo jeden z nás bude musieť zmeniť zamestnanie.
Čo sa týka ťahania zmien, som si vedomá, že pri našom úväzku sa jedná o porušenie ZP a idem to riešiť.

Ďakujem vopred za odborné odpovede.
Nechcem odpovede od ľudí ktorí rešpektujú porušovanie práv.Ďakujem za pochopenie.

autor
1. okt 2023

Dodám ešte, že sme v situácií keď potrebujeme lekárov navštevovať spoločne, čakáme na termíny niekoľko mesiacov a musím to rušiť.

bolarazjedna
1. okt 2023

Prepáč, poradiť ti neviem, ale podľa mňa polož otázku v právnom poradenstve tu na MK, za pár dní ti príde odpoveď od právnika, je to zadarmo.

modrykolibrik
2. okt 2023

Zo zakona nesmies robit 8 12tiek. U nas uz odmietaju po 3

martinmmartin
2. okt 2023

To ze ste manzelia nic neznamena. Manzelia mozu pracovat v dvoch roznych podnikoch a cakat ze sa budu musiet nejako zakonom povinne synchronizovat naozaj nemozes. To ze pracujete nahodou na jednom mieste je uplne jedno z tohoto pohladu

liz_lemon
2. okt 2023

k lekarovi chodite spolu? preco?

tanyag
2. okt 2023

@martinmmartin Súhlasím.

Autorka - ja som pracovala vo firme, kde doslova nevzali do práce pár (či už manželov, alebo partnerov)...a už keď sa v práci vytvorili páriky, čo sa stáva, že si človek nájde v práci niekoho...hneď ako vedenie firmy na to prišlo, ten párik rozdelilo...každého na iné pracovisko, alebo zmenili im pracovné časy...bolo to aj v zmluve napísané. Dôvod bol ten, že z predchádzajúcich skúsenosti zistili, že páriky sú menej koncentrované, riešia vecí, ktoré by si mali riešiť doma, niekedy sa pohádali, niekedy na seba nakričali, niekedy sa pusinkovali a padali aj dotyky. U nás vo firme to neakceptovali a bolo to pekne napísané aj v zmluve. Nikto s tým nemal problém. Skús sa na to pozrieť tak, že ak by ste s manželom pracovali každý niekde inde, tiež by ste sa možno videli 1-2x do týždňa. Nedá sa všetko prispôsobiť vám ako páru.
Čo sa týka toho dlhého pracovného času - poraď sa s niekým, kto sa v tom vyzná.

moonlight1210
2. okt 2023

Zakonnik prace neriesi, zeby manzelia (ci ini rodinni prislusnici) mali mat spolocne smeny, volno, alebo cas dovolenky. Ibazeby to mala firma niekde v internych smerniciach, ci v kolektivnej zmluve takuto ustretovost. Aby si sa mala na co odvolat.

Ale to tahanie smien za sebou so zle nastavenym volnom medzi nimi uz riesi. A riesil by to aj inspektorat prace.

janagem
2. okt 2023

Myslím, že diskriminácia by to bola keby vám dávali rovnaké zmeny na ukor ostatných, len preto, že ste par

Čo sa týka dĺžky zmien to treba hlasit

moonlight1210
2. okt 2023

A samozrejme zamestnavatel manzelom na jednom pracovisku vacsinou dovolenku v rovnakom case da, ale to je uz skor otazka spolocenskej moralky. Zakon to neriesi, ze musi.

babulkomale
2. okt 2023

@liz_lemon pravdepodobne sa snazia o dieta 🤔 to mi len tak napadlo v suvislosti s tym, na akom fore sa nachadzame.

babulkomale
2. okt 2023

Ked mate dlho dopredu terminy, tak nechapem preco to rusis. Zober si priepustku na navstevu lekara a ked budu mat sproste reci, pisomne firme oznam to, co si tu napisala. A tiez inspektoratu prace.

bolarazjedna
2. okt 2023

Mňa ešte napadlo písomne požiadať o zo súlade ie zmien s manželom. Možno to neprejde, ako písali vyššie, nemusia vyhovieť, ale skúsiť môžte, nejakú písomnú odpoveď by ste mohli dostať. Na druhej strane, kebyže máte malé deti, tak by ste práve takéto zmeny privítali, aby deti nikdy nebolo samé. Každopádne ide o ústretovosť šéfa.
Pripadne skúste tie zmeny vymeniť s iným kolegom, tak aby pre vás bolo výhodnejšie.

eliska13
2. okt 2023

Na vyšetrenie si zoberieš priepustku, alebo dovolenku.Odpocinkovy čas medzi smenami musí byť dodržaný.Niekomu vadia vaše spoločné smeny

banalu
2. okt 2023

@babulkomale no existuju kadejake pary... u nas si jeden par (nebol to jediny par vo firme) bral spolocne Pcko aj PN/OCR jeden na druheho, aj pri obycajnom vysetreni na koznom ci angine a chripke... chapem, ak je nutny doprovod, pri akutnom stave, ale oni proste chodili vsade spolu aj pri "banalitach" a ked bol doma jeden, tak aj druhy 🤷‍♀️
Ak by boli spolu v 10 clennom teame (a chceli byt kvoli pracovnemu casu) tak to ohrozi funkcnost a efektivitu daneho teamu, nehovoriac o tom, ze ti nepride par a este ti niekto rano zavola, ze ide na pn, ocr ci ma planovanu dovolenku...
autorka - mozes riesit maximalne nedodrziavanie zakona pri pridelovani smenovky, ale to je asi tak vsetko... to ze sa ti nezhoduje smenovka s muzom nie je nikde zakonne osetrene.

simca06022011
2. okt 2023

Jedine dohodnúť sa v práci rozumne. Nič iné na to nie je. Na lekárov sú priepustky.

kikulienkadd
2. okt 2023

Ahoj,neviem ti poradiť iné ako to,že sa obráť na inšpektorát práce. Alebo možno predtým zájdi za zamestnávateľom s tvojou požiadavkou a skúste nájsť spoločné riešenie, s tým,že ak nie,tak to dáš ako podnet na prešetrenie inšpektorátu. Držím palce a chápem ťa, byť s manželom v jednom zamestnaní má výhody aj nevýhody. Máme to tiež tak už 16 rokov.

babulkomale
2. okt 2023

@banalu ano poznam, aj tu su take zeny ze ich treba vozit vsade autom a drzat za ruku pri sone prsnikov.
Tiez sa nad tym vzdy pozastavim, hlava mi to neberie.
Ja som po akutnej operacii isla domov taxikom s ruksakom cez plece, aj to som bola rada ze dieta postrazili svokrovci, nie aby som ich este nahanala ist pre mna. Manzel bol na sluzobke.
Poznala som taky zavisly par, oni svorne vsetko a potom vysvitlo, ze spolu aj fetuju a vozia marisu zo svojich vyletikov za bio stravou 😃

andrejka1974
2. okt 2023

Ja si myslím že keď tak zmeniť zamestnanie a spolu mať smeny nie je tiež žiadna výhra treba aby jeden z vás spravil ústupok a dvanástky ťahať stále sa neda

melanta
2. okt 2023

K službám sa tu už vyjadrili, že diskriminácia iných by bola to, ak by vám dávali služby spoločne podľa vášho želania. Je potrebné si uvedomiť, že zamestnávateľ nie je povinný vám dať ani dovolenku v spoločnom termíne. To, že obaja pracujete u jedného zamestnávateľa je vaše rozhodnutie. Vyjadrím sa ale primárne k tomu porušovaniu zákona ohľadom mnohých smien v rade. Dáva každý zamestnanec vždy pri takomto porušení zákona podnet na inšpektorát práce? Predpokladám, že ešte nikto nikdy. Takže, môžete vyzvať zamestnávateľa písomne na dodržiavanie smien. Ak sa tak nestane, podnet na inšpektorát. Alebo tak urobiť rovno. Žiaľ, zamestnávateľ vidí, že sú ľudia ochotní pracovať ako mulice s prepáčením, tak to využíva. Ako píšem vždy, zamestnávatelia si dovolia toľko, koľko mu povolia zamestnanci.

autor
2. okt 2023

@liz_lemon Lebo nemôžeme mať deti

autor
2. okt 2023

@andrejka1974 My si nepožadujeme zmeny spolu.To je nám popravde úplne jedno.Nám ide o to, že teraz nemáme spolu ani deň voľna.Nevieme nikam spoločne ísť, nič vybaviť.Jeden je v práci ráno, druhý poobede.Cez týždeň aj cez víkend.

autor
2. okt 2023

@melanta Mne takto prišlo upozornenie z personálneho už pri 6 zmenách v týždni (nie po sebe) lenže u nás sa to niekedy inak nedá.8 dní však ťahať po sebe bez jediného dôvodu keď kľudne mohol prísť niekto iný a mohol lebo inak by si tam niečo dopísali je hlúposť.Už teraz sme museli ťahať 6 po sebe a nikoho vinou len vedenia keby nám nezrušili zmeny a na poslednú chvílu sme si ich nemuseli dorábať.Ešte k tomu z 12stiek bol prechod na 8smičky.

autor
2. okt 2023

@simca06022011 Na priepustku môžeme ísť len vtedy keď za nás príde náhrada.Minule som ledva zvracajúca s horúčkou odišla.Zháňala som brigádničku ktorá našťastie prišla.

autor
2. okt 2023

@eliska13 Nás nezaujímajú spoločné zmeny doteraz sme ich mali zopár.Nás zaujíma to, že nemáme voľno ani deň voľna spolu.Všetci sme nespokojní nie len my momentálne.

eleanor2510
2. okt 2023

@autorka, opakujes, ze nechcete spolocne zmeny, ale spolocne volno, ale princip je rovnaky, proste chcete prispôsobiť pracovny cas vasim požiadavkám. Ostatní kolegovia si mozu povedat, kedy chcu volno? Ak nie, tak by bola diskriminacia, keby vam spolocne volno dali. Rozvrhnutie zmien tak, ako ho mate nastavene, nie je v poriadku, a uz vobec nie je normálne, aby ste si nemohli zobrat paragraf a zhanali za seba nahradu, to je jasne porusenie zákonníka a to treba riesit. Ale spolocne zmeny, resp. spolocne volno je niečo, na co zo zakona narok nemate, je to len dobra vola zamestnávateľa

autor
2. okt 2023

@babulkomale Pripustku by som si zobrala, ale na priepustku musí prísť náhrada zo svojho voľna.Tá nepríde.Ja som mala naplánovanú obednajšiu zmenu aby som nenarušila pracovný proces.Nadriadení urobil zmennosť podľa nejakého kľúča kde nič nesedí a vyšla mi ranná.Nemám to s kým vymeniť.

autor
2. okt 2023

@eleanor2510 Ostatní kolegovia mali omnoho viac výhod než by ste si mysleli.Zmeny podľa detí, dovolenky sme si mi dvaja posúvali aj o týždne, niektorí nerobili obednajšie lebo doprava/deti.Prispôsobené zmeny kvôli 2 práci.
My sme robili všetko.Takže oveľa viac sa prispôsobovalo iným za čo som aj prišla o funkciu.Lebo kolegovia nerobili obednajšie.Napísali si kde môžu/nemôžu a prispôsobilo sa všetko čo sa dalo a v kolektíve bol kľud.Teraz prišli o dovolenky, voľná, všetko je rozhádzané.
Doteraz to robil vždy človek ktorí poznal potreby toho druhého.Teraz to robí človek ktorý to rozhádže a ani hodiny nesedia.

maranco
2. okt 2023

Prečo ty zháňaš náhradu za seba a doprosuješ sa kolegom kto ťa príde zastúpiť? Veď od toho je vedenie, ty len oznámiš kedy ideš k lekárovi a nech sa starajú.

autor
2. okt 2023

@maranco My to všetko vieme, ale naše vedenie nie.Bolo viacero porád kde som musela vysvetľovať ako to má podľa ZP vyzerať.Nechceli pustiť človeka v bolestiach kým nemá náhradu pritom lekárka povedala, že má okamžite prísť.Zobral sa oznámil, odišiel a skončil na koberci, že nemal náhradu.Náhrada došla o 2 hodiny neskôr, on musel prísť hneď.

eleanor2510
2. okt 2023

@autorka, ved preto pisem, ze ak vychadzaju v ustrety ostatnym, mali by aj vam, ak nevychadzaju nikomu, tak zial sa neda nic robit, lebo nastavovanie zmien je v kompetencii zamestnávateľa, samozrejme, v medziach zakona, co sa u vas porusuje, ale vo vseobecnosti maju mat vsetci rovnake podmienky