Ahojte, dnes som bola v novej práci do ktorej nastupujem v utorok vypĺňať dotazník k pracovnej zmluve. Bola tam kolónka ohľadne mená manžela, detí, ich dátumy narodenia a rodné čísla. Je to prosím bežné? Ja som sa s tým ešte nestretla. Načo im to môže byť? Uvedomila som si to až doma, bol tam zhon, tak mi to narýchlo nedošlo. Zajtra sa im tam chystám zavolať. Ďakujem
Tieto údaje sú potrebné, napríklad pri uplatnení daňových upľav (daňový bonus, nezdaniteľná čiastka na manzela/ku) a pod. Môžu to mať zakomponované do nejakého dotazníka….
daňový bonus napr.?
U nas v praci sa to nevyzaduje,iba ak si uolatnujes danovy bonus,ale to davas zvlast uctovnicke do tlaciva,ktore posiela pred spracovanim danoveho priznania. U vas to zrejme robia hromadne,nech potom nemusia osobne zhanat,ked bude treba. Takze by som v tom nic zle nehladala. Ak ste vacsia firma,je to bezny postup kvoli uctovnym veciam.
A na co by prosim ta mohli zneuzit mena tvojich deti, manzela a rodne cisla? 🤦♀️
Popravde, aj som si myslela, že to bude kvôli daňovým úľavam. Problém samozrejme nehľadám, len ako som napísala, nestretla som sa s tým ešte. Pracovala som predtým v oblasti, kde viem, ako sa dá zneužiť rodné číslo, preto ma to zneistilo. Ale teda je to bežný postup. Ďakujem všetkým za odpoveď a prajem pekný deň.
RČ s sa dá podľa mňa zneužiť len v zdravotníctve…
Je to bežne. Zas netreba hľadať problém kde nie je