Manželova šéfka vyžaduje správu z pohotovosti

carddama
12. sep 2023

Manžel v piatok resp.sobotu okolo. 4:00 bol prevezený na pohotovosť, bolo mu veľmi zle, celý víkend preležal. Lekár povedal že prepracovanosť, nakoľko šéfka mu volá pomaly aj o polhoci,že má ísť na pracovnú pohotovosť, prekračuje to hranice, zasahuje nám to do súkromného života, keď. má byť doma s rodinou a ona mu zavolá v nedeľu na obed že má ísť zoservisovať nejaký prístroj.
Podľa záka už dávno tie limity vyčerpala, manžel má 120 hodín pohotovosti za mesiac..
Videla som na ňom už niekoľko týždňov aký je vyčerpaný, navrhla som mu aby povedal šéfke že odstupuje od dohody o pracovnej pohotovosti, ničí nám to manželstvo, prichádza o čas so svojim synom, a to takmer na dennej báze.
Jej reakcia bola že to nie, že to oni takých nepotrebujú čo nemôžu na pohotovosť. Pracovnú pohotovosť zaviedli len asi 2 mesiace dozadu, pričom manžel je tam zamestnaný rok a pol, a v zmluve ani v žiadnom dodatku sa nespomína žiadna prac.pohotovosť.
Zrejme od vyčerpania a konfrontácie začal v noci hyperventilovať, preto sme išli do nemocnice na pohotovosť, v pondelok zavolal lekárovi všeobecnému, odniesol mu papier z pohotovosti a on mu dal týždňovú PN.
No a šéfka mu dnes poslala večer SMS-ku, že chce vidieť lekársku správu z pohotovosti. Ja nerozumiem, čo si dovoľuje tá žena? Môže toto vôbec chcieť? Bolo to o 4 ráno, ani nemal byť v práci...

nika11103
12. sep 2023

Tak toto je naozaj strašne . Tvoj muž je pn a tým to hasne , ona nemá absolútne žiadne právo vedieť niečo o jeho zdravotnom stave a tobôž nie si pýtať správy z pohotovosti . Toto je extrém . Nech si pekne doma poriadne oddýchne , nemôže mu nič .

lulu8491
12. sep 2023

Muž nech je čo najdlhšie PN a nech hľadá novú robotu. Od takýchto psychopatov čo najrýchlejšie preč

januska12323
12. sep 2023

Je na PN, žiadnu robotu nemôže riešiť. Ideálne keby sa do nej už ani nevrátil. Tú pohotovosť má vôbec nejak zaplatenú?

moonlight1210
12. sep 2023

Ona ma doklad o pn a to jej ako zamestnavatelovi staci.

Ze on bol na pohotovosti, to ona vediet, ani vidiet nemusi, kedze ho v tom case nevolala na aktivny vykon pracovnej pohotovosti a on sa neospravedlnil tym, ze nepride, lebo je v nemocnici.
Nijak to nepotrebuje zaznamenat, ani zdokladovat v evidencii dochadzky.

Ine by to bolo, keby volala. A aj to by jej stacil Iba doklad od lekara z pohotovostnej ordinacie, ze tam bol. Klasicka opeciatkovana priepustka.

Do spravy od lekara s popisom ochorenia nema pravo nahliadat, ani to ziadat. To by mala vediet.

pribinak
12. sep 2023

Hentej xantipe by som raz dvihla mobil a do konca života by di ten telefonát zapamätala

Žiadnu správu vidieť nepotrebuje a muž nech zváži zmenu prace

1234321
12. sep 2023

@carddama Oh ta šéfka musí byť riadna je.lina 🙄 žiadnu lekársku správu vidieť nebude za prvé a za druhe už by som aj toto riešila, čo si dovoľuje otravovať tvojho manžela mimo pracovného času. Manžel nech oddychuje aj dlhšie ako týždeň ak sa dá.

anjelicek26
12. sep 2023

Nie je v zmluve - neexistuje, cez vikendy teda robit nemusi a ani ziadny mobil dvihat... ked ho teda nepotrebuje, podakovat sa za spolupracu a hladat si novu robotu.. kludne za cenu par tyzdnov nezamestnanosti na potrebny oddych... ked takto bude dalej pokracovat, tak ho to polozi...

vroni
12. sep 2023

@carddama, treba niekoho, kto sefke "vysvetli", co môže a čo nie. A tak, aby jej to do tej evidentne arogantnej a tupej hlavy vliezlo. Hovorím o tvrdom a ostrom vysvetlení, nie o vyhrazkach, vulgarizmoch ci nedajboh ešte niečom horšom. Podľa toho, ako píšeš, ste s manželom skôr nekonfliktne typy, ale takto si z vás šéfka urobí (čo urobí, už urobila) trhaci kalendár. A nie, šéfka nemá nárok na správu z pohotovosti.nema nárok na nejaké (nepísané) dohody o pohotovostnej službe v neobmedzenom rozsahu a keby mi volala o polnoci ci na obed, spravím z nej trhaci kalendár ja. Pokiaľ sa tvoj manžel nechá vmanevrovat do stavu, aký popisujes, treba mu veľmi nutne inú prácu. Ale aby ho nerozdupala táto skôr, než ju nájde, treba trochu skrotiť aj šéfku.

hianicka13
12. sep 2023

Pokial to nema zakomponovane jasne v zmluve, tak to neexistuje a nema to preco od neho chchiet. Dobre si ju prejdite a podla toho nech sa manzel zariadi. Je pravda, ze niektori veduci fakt nevedia niekedy prestat a cloveka doslova uhanaju, aj ked nemusia

tamvtme
12. sep 2023

Ako bolo uz vyssie pisane,ak by bol na pohotovosti v pracovnom case, tak by to musel vydokladovat, ale len potvrdenim, ze tam bol, ziadne ukazovanie spravy....ale kedze v tomto pripade bol na pohotovosti v case volna, tak sefka sa moze strcit, nepotrebuje ani vediet, ze tam bol, ma PN od obvodneho a to jej musi stacit....

janinah
12. sep 2023

Ja prác.pohotovost doma na telefóneam roky.Ma to svoje pravidlá.To čakanie doma na telefonát z práce mám platené.sice biedne.ale mám.Som povinná dvihnúť telefón.Pizrite si zákonník práce.Taka pohotovosť môže byť nariadená určitý malý počet hodín v mesiaci alebo dohodnutá bez obmedzenia.Po 50 nemusím slúžiť vôbec.ale beriem ohľad na kolegov.im by to pribudlo.U nás nezoberú do práce niekoho.kto s prác.pihotovostou nesúhlasí.Manzel nech ide na PN a potom sa rozhodne ako ďalej.Ale dosť povolaní takto žije.jwdnoducho je to potrebné.da sa naučiť s tým žiť.aj keď je to obmedzujúce.

syslik81
12. sep 2023

aj sefova musi mat nadriadenych ..spisat staznost ak mas dokaz-sms email etc prilozit a pohrozit kontrolou a zvazit zmenu prace

vroni
12. sep 2023

@janinah, ako hovoríš, ma to svoje pravidlá. Aj keď je pohotovosť možná nad zákonný rámec vrámci dohody so zamestnancom, pochybujem, ze by pred súdom pohotovosť 24/7 obstála. Nehovoriac o tom, ze aj dohodnutá pohotovosť je zo zákona honorovana, co v tomto prípade asi nebude tak.

janetinka27
12. sep 2023

@carddama inspektorat prace by sa mohol na jeho pracovnu zmluvu a aj sms od sefky pozriet.

lenuska9999
12. sep 2023

@carddama ona nemá právo nahliadať do manzelovych zdravotných dokumentov. Musí jej stačiť PNka a tým to hasne. Ostala by som na jeho mieste na PN čo najdlhšie a popri Tom si našla inú prácu

simca06022011
12. sep 2023

Zakonnik práce nech si nastuduje, vy jej len dajte PN. A nech si vypne mobil a oddychuje.

benny2020
12. sep 2023

@lulu8491 úplne suhlasim

kiki68
12. sep 2023

Kontaktovat inspektorat prace a glassy inu pracu. A byt na PN. Ako co je moc, to je moc

kitycat
12. sep 2023

Aloze 120h pohotovosti je sialene vela, jasne, ze furt vola vsak to je vsetok jeho volny cas

cafelatte
12. sep 2023

PN je postačujúce, nič iné nemôže od Vás žiadať.

lubina
12. sep 2023

Za prve stazovat sa na sefku jej nadriadenym, za druhe nedavat jej ziadne spravy z pohotovosti, to ona nema pravo pytat, ostat na PN co najdlhsie a hladat si inu pracu. Toto je tak na infarkt. Len na okraj, napr. v takom Francuzsku uz zamestnavatelia ani nemozu pisat mailiky zamestnancom cez vikend, pretoze zamestnanci maju narok na oddych do prace.... prave pre taketo sefky a taketo spravanie je coraz viac "vyhorenych" ludi, co su totalne odrovnani z prace, z rodinneho zivota, z volneho casu lebo su nenormalne unaveni a to sa riesi a naprava mesiace, nie za tyzden ci dva.

viera27
12. sep 2023

K pracovnej pohotovosti aktivnej/neaktivnej musi byt dodatok a samozrejme priplatky. Max 8h tyzdenne do max 100h rocne. Neviem,aku ma dohodu na 120h mesacne? A o sprave z nemocnice mila sefka moze akurat tak snivat.

janinah
12. sep 2023

@viera27 toto ak je nariadená...ak je to dohodou.tak môže byť oveľa viac

simona92101
12. sep 2023

@janinah S manzelom mame obaja prac.pohotovost ako dispeceri.aj v noci aj cez vikend.ALE NIE NONSTOP!vsetko v zmluve uvedene,s kolegami sa striedame, ziadne ze tahat tyzdne den noc.po nocnej pohotovosti mame narok zostat cez den doma.120h pohotovosti je na kontrolu!

valeria_h
12. sep 2023

Inšpektorát práce na takú sviňu.

viky173
12. sep 2023

@carddama nehnevaj sa, ale to co mas za chlapa, ze si nevie v praci otvorit hubu a sefku upratat? sefka si dovoli len tolko, kolko jej bude pritakat... nema v zmluve ziadnu pohotovost a ide sa pre to zodrat 🤦 mna by nehlo ani na minutu pohotovosti nie to vyse 120h, ved to je chore a celkovo by som uz v takej praci nezostala ani sekundu a nie ze este necham so sebou zametat ako s poslednou handrou az pokym neskoncim na pohotovosti

luccija
12. sep 2023

@carddama nic jej neposielaj má PN.Zaujimalo by ma, keby sa mu niečo na výjazde stalo ako by to riešili, keď sa to stalo v práci a ani nemá dodatok, že má mať pohotovosť.Nech naťahuje PN čo najdlhšie a hľadá si inú prácu a zavolala by som na inšpektorát.Muza zničia, keď neodide

carddama
autor
12. sep 2023

@viky173 Keď bol dokonca raz krpatý chorý a ja som fotila svadbu čiže som bola mimo domu do 1 rána, manžel bol doma, tak ona mu volala že má ísť neviem kam a neviem kam večer o 9.. povedal že má doma chorého syna, povedala že dobre zložila a na druhý deň ho tak zdrbala že si má nájsť opatrovateľku a takéto veci a že aj ona má deti ( akurát že tie majú 14 15 a náš malý má 7 nemôže byť v noci sám) ... on si otvoril potom ústa že nikdy by nenechal chorého syna s nejakou oopatrovateľkou... a vtedy zmĺkla...

alickapusinka
12. sep 2023
viera27
12. sep 2023

@janinah hej,ved preto som pisala,ze neviem aku ma dohodu. Na 120h mesacne? A vravi ze bez zmluvy,tak to uz naozaj nechapem,aka je dohoda. Ustna?