Manžel nedostal už 6 mesiacov výplatu. Ako ďalej?

ivet121
24. apr 2014

Zdravím, potrebujem poradiť. Manžel pracuje v súkromnej firme, ktorá má už rok finančné problémy, neplatia odvody, stravné lístky nemajú asi 5 rokov, teraz už 6 mesiacov nevypláca mzdy. Niektorí už odišli sami, ale bez peňazí aj odstupného. Ako to je ak by sa dal prípadne vypísať?

inffinity
24. apr 2014

a na co čekal 6měsíců? Když nedostanu výplatu první měsíc tak přece nebudu nikomu robit zadarmo.. je to smutné..

klincek
24. apr 2014

to nic nevyriesi. treba okamzite skoncit pracovny pomer (z dovodu nevyplatenia mzdy) a hladat inu pracu. a bolo by fajn spojit sa s kolegami a ist sa poradit s pravnikom, ci nie je mozne peniaze vymoct v ramci konkurzu alebo aspon sudnej zaloby (aj ked tipujem skor ten konkurz).

stanislavao
24. apr 2014

fakt nepochopim, ako moze niekto robit pol roka zadarmo. treba podat spolocnu zalobu na zamestnavatela za nevyplatenie mzdy. treba sa ist popytat na urad prace, nech firmu preveria a daju im rozkaz uhradit dlzne mzdy.

simca06022011
24. apr 2014

Presne tak, ako vravia ostatne. Zajtra nech nejde do prace ale ide pekne na urad sa popytat ako presne postupovat. Urad prace som myslela. Debatovat o tom, ze uz to mal urobit davno ani nejdem... Ale treba ist za advokatom/pravnikom a poradit sa, na zaklade toho kolko mala byt vyplatena mzda mozete podat celu vec na sud, na vydanie platobneho rozkazu a exekutor uz to poriesi (v pripade, ze je to s.r.o. ste naozaj mali konat cim skor a teraz mu radim cim skor to urobit, lebo ak sa nazbiera vela dlznikov, ktori takto budu konat samostatne mozete ostat bez penazi).. a samozrejme, hladajte si novu pracu.. podla mna toto nie je seriozny zamestnavatel uz davno, kedze neplni ani zakladne prava zamestnanca (stravne...a kto vie co este).

sunshine85
24. apr 2014

presne, treba ukoncit pracovny pomer z dovodu nevyplacania mzdy, je tam narok aj na odstupne, treba preluskat zakonnik prace alebo poradit sa s pravnickou. my sme taketo riesili, ale hned ako mm neprisla druhy mesiac mzda, zamestnavetelovi sme poslali list, kt. nam napisala pravnicka a do dvoch dni boli peniazky na ucte 😉 len jeho zamestnavatel nemal financne problemy, ale robil mu napriek kvoli tomu, ze dal mm vypoved a nechcel ju prijat a blabla, ale akonahle nevyplatil mzdu, tak mas narok okamzite skoncit pracovny pomer....

mima4
24. apr 2014

dat to okamzite na inspektoriat prace a najst si pravnika, nechapem co ti zamestnanci 6 mesiacov tam robia..

zuzanapp
24. apr 2014

My sme v podobnej situacii, manzel nedostal tiez dlhoi vyplatu ale s nimi sa to taha uz rok a pol, nieco dostalli vyplatene, nieco ziadali z nejakych fondov, ale aj to dostali len 50% sa mi zda, teraz stara firma je v konkurze, spravca konkurznej podstaty im este nic nevyplatil a to uz druhy krat mu posielall ziadost o vyplatenie mzdy, momentalne ich zobrala ina firma, a vyplatu by mal dostat do konca mesiaca, tak snad uz nieco z toho bude, na marodku myslim ze ma pravo, ale ak nahodou firma skrachuje tak to zmysel asi nema, oni maju kolegine co su na materskej a dostanu vypoved, lebo firma ma krachnut k 1.5

victory1
24. apr 2014

1. podat vypoved
2. skocit na policiu a podat trestne oznamenie...nevyplatenie mzdy je trestnym cinom

Este pri tej vypovedi by mozno stalo za to porozpravat sa so zamestnatelom, ze manzel mieni podat to trestne oznamenie, mozno sa lady pohnu a mzdu mu vyplatia.

janzajden
24. apr 2014

treba dať podnet na Bezpečnosť práce BOZP, tam sa bude riešiť dalši proces, najlepšie by bolo keby ste išli viacerý ktorý nedostali mzdy, Je možnosť dostať peniaze nejakých fondov. Ale tam vám to vysvetlia

lily_89
31. okt 2016

U nás začína byť nevyplácanie mzdy bežné, je to smutné. Známej v rovnakej situácii pomohla DASka, kde bola poistená. Oni jej prípad vysúdili.

ibrunova
31. okt 2016

Nárok môžeš mať na kadečo, ale ak on preukáže, že nemal peniaze, nedostane nikto nič..