Ahojte ,rada by som sa vás spýtala a dozvedela sa čo najviac manžel je zamestnaný na čiastočný pracovný pomer už 2 roky...teraz musí celá firma prejsť na živnosť (niekto s tým súhlasí ,niekto dáva výpoveď ) je to lepšie? Viem,že prvý rok je oslobodený od odvodov ..ale keď pôjde na PN z čoho sa to bude počítať? Chcela by som či najviac info. Ďakujem 🙏
Nie je to celkom legálne
https://fgconsulting.sk/co-je-svarcsystem-a-pre...
ak by predsa prešiel na živnosť a nebude platiť odvody do SP, nebude mať nárok na platenú PN a nepočítajú sa mu odpracované roky
Môže samozrejme platiť dobrovoľne
@patka06 tak ďakujem veľmi pekne a ešte nejaké výhody/nevýhody. Na živnosť sm nikdy neboli ani nikto z rodiny.
Výhody v tomto prípade nevidím, keďže bude pracovať rovnako ako doteraz kým bol zamestnancom.
Ako zamestnanec má nárok na platenú dovolenku, stravné, určite má nárok na platenú PN a OČR vo výške vypočítanej zo mzdy
Má starosti navyše s platením odvodov, účtovníctvom
@patka06 ďakujem pekne.
no logicky keď nebude platiť odvody nemôže čakať ani platenú PNku... ak chce pracovať ako živnostník tak potom musí mať také príjmy, aby si z toho mohol platiť odvody aj dane a nemal menej ako keď bol zamestnancom, taktiež si treba započítať dovolenku - živnostník keď nepracuje nemá nič, zamestnanec keď je na dovolenke má ju platenú... čiže dobre spočítať koľko by mal fakturovať
@lucka_ke dievčatá a kolko sa teraz platia odvody? Koľko platit dobrovoľne aby vyšla normálna PN?
Minimálne odvody sú do SP 216,13 a ZP 97,80
Čo je normálna PN?
ako často je na PN? spočítajte si to
@patka06 a p i takých odvodoch ako píšete mu video aká PN ..viem z sa pýtam jak čisto hlúpa ,ale fakt tomu rozumieme minimálne .
Myslím, že pri min. odvodoch vychádza 55% PN cca 11 Eur/ deň
potom nech si hľadá inú prácu ako zamestnanec, živnosť pre neho nie je vhodná ke´d tomu sám nerozumie, navyše pri živnosti sa s ním môžu kedykoľvek rozlúčiť alebo mu nevyplatiť faktúru, zamestnanci sú viac chránení
Za obdobie PN odvody neplatí
Živnosť môže zrušiť kedykoľvek, nie je tam žiadna lehota
tak výhody živnosti sú - je sám sebe pánom a dostane viac peňazí na ruku, nevýhody: ak neplatí odvody do SP - žiadna platená PN a ani obdobie sa mu nezarátava do dôchodku, neplatí si ani odvody do nezamestnaneckého, čiže ani prípadná podpora, nemá platenú dovolenku ani stravné(aj keď toto môže byť dohodnuté v zmluve u prípadného zamestnávateľa)...pokiaľ si platí odvody dobrovolne do SP tak pravdepodobne si bude platiť minimálne odvody, čiže aj všetky prípadné dávky budú minimálne z toho obdobia.....
inak pochybujem že kamarát mu bude ochotný platiť "plat"aj počas PN aj v prípade živnosti...ono na živnosť ich dáva preto, že ako zametsnávateľovi sa to viac finančne oplatí ako ak sú len zamestnanci.....so živnostníkom sa napr.môže rozlúčiť z hodiny na hodinu a bez odstupného, nič mu neplatí v prípade dovolenky a podobne....
Náklady zamestnávateľa na zamestnanca stále stúpajú, preto ich presviedčajú prejsť na živnosť, aj keď to nie je celkom legálne, ako som písala v prvom príspevku
Robí sa to preto, aby zamestnávateľ ušetril na odvodoch, neplatil PN a pod jednoducho nemal starosti, že ten je PN, ten vo výpovednej...dostane faktúru uhradí a nič ho nezaujima ..nevidím nič zle na živnosti, ale prídeš o dovolenku, PN, príspevok na dovolenku byť zamestnaný má výhody aj nevýhody ak živnosť🙂...nech si on vyráta, keď z toho platu zaplatí odvody, benzín, účtovníčku, dane či sa mu to oplatí...
Môj muž tiež tak prešiel ono to nie je úplne v súlade so zákonom tzv.Svarc systém prečítaj si o tom, ale môj muž na taký hybrid má mandátnu zmluvu so zamestnávateľom, že mu dovolenku preplatí musí odrobiť v tom mesiaci aspoň určitý počet dní.Pozri si niečo aj o závislej činnosti nechce sa mi to písať baby znale Ti to vysvetlia ..
On mu bude dohadovať prácu?
Môj muž získal finančné, ale tiež nad tým dlho premýšľal plus živnosť využíva aj na niečo iné.
To je plat, ktorý mal aj predtým či sa navyšuje o odvody atď...prečo tvoj muž nepracuje iba sám na seba boji sa, že nebude mať toľko zákazok?
@luccija tak po pravde mimo firmy pracuje sám na seba. Chodí robiť elektrinu po domoch ,a taktiež občas nejaké zasklenie ...ale ako hovorís ...boji sa,že či bude mať stále zákazky ...na všetko treba reklamu atď ,aby ľudia o tebe vedeli.
Koľko mal predtým v hrubom na páske? Píšeš že teraz bude mať 1600 na faktúru.
Tak, keď sa nechce úplne osamostatniť a má teraz čas aj na iné bokovky tak pôjde na živnosť.A asi pôjde na paušálne výdavky ono by bolo najlepšie nech mu to nejaká účtovníčka po lopate vysvetlí
@lenkahvh tak bol na čiastočný ...cca 300 eur na účet ...a ostatné 1100 eur do ruky dostával .
@luccija tak to asi hej to máte pravdu ...musíme sa niekde opýtať na rozum. Aby potom neľutoval .
Faktúry by im robila firemná účtovníčka každému kto prejde na živnosť .
Teraz na RTVS - Peniaze.
https://www.rtvs.sk/televizia/program/20795
@stastnamanzelka
@niekto2hy ďakujem vám veľmi pekne ♥️
Ja sa spytam, bude robit sam za seba? Alebo v mene firmy? Bude si sam urcovat pracovny cas? Bude mat vlastne nastroje, auto...? Lebo ak toto vsetko zastresuje firma, ide o zavislu pracu a vykonavat ju na zivnost je nelegalne. Nehovoriac o tom, ze ak si bude platit len minimalne odvody, tak bude vyzerat aj jeho dochodok. Ak sa mu stane pri praci nejaky uraz, tiez si moze len piskat. Ze sa na toto ludia daju nahovorit 🤦♀️ Preco myslis, ze firma chce aby sli na zivnost? Pretoze je to pre nu vyhodne a zbavi sa vsetkej zodpovednosti.
Ešte dodám,že pri živnosti bude fakturovať cca 1600eur . Je to práca s oknami/zasklenim .