Manžel hasič

suzy2508
1. máj 2023

Zdravím, môžem poprosiť info ohľadom práce hasiča? Muž zvažuje zmenu povolania a toto ho vždy lákalo. Vieme, že musí prejsť fyzickými a psychickými testami, avšak zaujímala by nás aj finančná stránka, nakoľko máme hypo aj dieťa a nepočula som, že by to bola nejaká lukratívna pozícia. Viem, že závisí od kraja, ale pre predstavu by som potrebovala vedieť nástupný plat bez príplatkov, od čoho závisia príplatky a celkovo ako vy, manželky, vnímate manžela, ktorý túto prácu vykonáva a dopad na rodinný život. Ďakujem pekne.

jj298
1. máj 2023

@suzy2508 moj nevlastný otec je hasič. neviem ti povedat ako je to finančne ale velá výhoda je, že je to stabilná práca a učrite sa nemusí báť o miesto. ako štátny zamestnanec má istú výplatu a robí dva dni volno a jeden den 24h. takže mu stačí vziat den volna a je 5 dní doma🙂

babulkomale
1. máj 2023

@suzy2508 manzela hasica nemam ale viem ze kamarati hasici maju v tych dnoch volna dalsie zamestnanie. Vseobecne je zname ze ako hasici velmi malo zarabaju.

jj298
1. máj 2023

@babulkomale nemyslím, že málo zarábajú ale majú vela volného času, takže by boli blbí keby si válali šunky.
mimochodom hasiči nie sú tabulkoví?

babulkomale
1. máj 2023

@jj298 myslela som ze su tabulkovi, ale pravdupovediac neviem. Urcite niekto napise kto vie.
Kazdopadne viem ze je taky vseobecny nazor ze malo zarabaju 🤷
Minule mi znamy hovoril nastupny plat policajta a tiez som bola velmi prekvapena, aky bol nizky. Ako vzdy, sumu si uz nepamatam ale malo to bolo.

jj298
1. máj 2023

@babulkomale hej no, snád niekto napíše, ale čo poznám hasičov nemajú sa zle. taký štandard, oni majú ale viacero výhod ako slušné príspevky na kúpele a podobne. a teda tá pracovná doba je super, ale zas je to práca pre silné žalúdky a nešla by som ju robiť ani keby bol plat 4-ciferný.

babulkomale
1. máj 2023

@suzy2508 takze na minv.sk su stupnice taríf v pdf.

4stanka4
1. máj 2023

Brat je u hasičov už 11 rokov a plat ma slušný ale zo začiatku to nebola žiadna sláva. Ako tu bolo spomenuté robí 24 a potom je 2 dní doma, popri tom má ešte ďalšie brigády. On je na takej menej frekventovanej stanici (nie je to mesto) akože majú dosť výjazdov ale iné to je ako keby bol v meste. Mávajú previerky fyzickej zdatnosti, musia ovládať pravopis (malo by to byt samozrejmosťou ale tak nie každý vyniká vid MK). Treba mať na to povahu a celkovo nie je hasič zamestnanie ale poslanie ❤️

belllinka
1. máj 2023

@4stanka4 ved napis konkretnu sumu, pre kazdeho znamena “slusny plat” nieco ine

maminkadeticiek
1. máj 2023

Neviem presne tabulky,ale nastupny plat je naozaj nizky.Navyse drzim manzelovi palce,dostat sa medzi hasicov je velmi velmi velmi tazke,casto je to vdaka znamosti,je o tie miesta velmi velky zaujem.Vyhodou je ze majunvrlminvela casu mimo prace takze vacsina ma bokovku job,takze si nestazuju.

vkatush
1. máj 2023

@suzy2508 hasičská rodina, 3 hasiči.

Na začiatok by mal v čistom sotva 700 eur.
Na dobré miesto bez riadnych obálok a kontaktov zabudni.
Ak nie je mladý, neoplatí sa mu ísť.
A psychiku musí mať pevnú ako !!!

Príklad, na ktorý nezabudnem.
Svokor, jeho prvý výjazd ako hasič pred XX rokmi. Vyťahoval z domu 3 zhorené telá malých deti.

Mal by na to tvoj muž žalúdok ?

goodidea
2. máj 2023

Ku hasičom sa oplatí ísť ako 20 ročný, nástupný plat hasiča je cca 800 v čistom čiže na región BA a západné Slovensko veľmi slabé. Preto sa aj dá dostať do BA relatívne jednoducho ak človek spraví prislušne testy. Ja som začínal ako 20 ročný v BA, teraz po 14 rokoch už slúžim na východe..mám plat cca 1300 v čistom( v septembri navyšujú o 10%,) bez bonusov na dieťa ktoré teraz navýšili. Plus benefit že v 45 rokoch mam nárok na výsluhový dôchodok.

jj298
2. máj 2023

Presne tak ako pisu vyssie. Je mamzel stotozneny s tym ze bude zoskrabavat mrtvoly z cesty? Zbierat rozthane telo z kolajnic?
Ta praca sa nerobi pre peniaze. Vyuzit volno by mal na nejaku bokovku (pracu nie zenu). Ale zase budu sa na neho vztahovat povinne valorizacie platu, o com v sukromnej sfere moze snivat.

ivetz
2. máj 2023

@suzy2508 tarifny plat = 761 €, príplatok za zmennosť 190 €, hodnostny príplatok= 2 €, odmena/osobný príplatok podľa kolektívnej zmluvy= 250 €. Spocitaj a máš nástupný služobný plat stredoškoláka bez praxe. K tomu sú príplatky a plat za nadčas, ktoré závisia od účasti na výjazdoch. Ten plat vzhľadom k tomu, čo musia robiť a ovládať nie je ktovie čo. Nie je pravdou, že dostať sa k hasičom je príliš náročné. Náročné sú kritériá, ktorym veľa uchádzačov nevyhovie.

goodidea
2. máj 2023

@ivetz ešte upresnim že tieto sumy sú v hrubom, po zdanení to vychádza cca tých 800 eur

ivetz
2. máj 2023

@goodidea Správna poznámka, plat sa uvádza vždy v hrubom...

fireman666
2. máj 2023

@suzy2508 aký má vek? Chce ísť do zásahu? Ak áno, podmienka, pokiaľ nemá nejakú extra známosť co ho tak dostane je vodičak C.bez toho veľkú šancu nemá. Samozrejme klasika osychotesty, fyzické.. Zo zaciatku ten plat nič moc, v lidli zarobí viac.. Jediný bonus to voľno, ale nepovažujem to za výhru, po službe dva dni po sluzbe niekde robiť...plat je tabuľkový, jediný navyše co môže mať sú príplatky za výjazdy ak a osobne.ak ma vzdelanie a skolu, nech sa uprace niekde do kancelárie a do konca života má vystarane