Maminky po rodičovskej hľadajúce prácu

mimkaa10
16. okt 2012

Ahojte babulky. Ste tu niektorá z vás, ktorá si hľadá práve teraz prácu? ... Aké máte skúsenosti?
Ja osobne hľadám zatiaľ takmer dva mesiace, bola som na štyroch pohovoroch a zatiaľ nič z toho. Pritom si myslím, že to so mnou nie je až také zlé,..... ale to odmietnutie dosť ubíja, aj keď samozrejme viem, že hlavu musím držať hore. 🙂
Možno keby sme sa vzájomne podporili a povzbudili, potešilo by 🙂

kristinka.s
16. okt 2012

ahoj, nezufaj, urcite sa casom nieco podari. Aj ja som hladala dlho, predlho, aj pol roka. Ale nakoniec sa postastilo. Hladanie prace v tychto casoch nie je lahke ani pre tych, co nie su po RD. Na ponuky sa hlasi velmi vela uchadzacov. Treba byt rychly, sledovat moznosti a ak sa pritrafi, nevahat. Kazda pracovna skusenost ta nieco nauci a niekam dalej ta posunie. Ak ked to nie je praca podla tvojej predstavy. Nikdy vsak nevies, s kym sa v praci stretnes, kam sa dalej dostanes. Hlavu hore, bude dobre! 🙂

nefertiti16
16. okt 2012

Ahoj! 🙂 .....tiež si hľadám prácu, hoci ešte niečo vyšee roka mi pôjde materská..problém je v tom, že ja som pracovala po škole na začiatku nejakých 5 rokov a od vtedy som stále doma, lebo zo šiestich detičiek, ktoré mám boli dve na predĺženej materskej, boli choré 😖 ........no a teraz keď už mám 43 rokov, sa vo firmách moc o mňa netrhajú ☹ ....po prvé vek a po druhé "mnoho" detí........hoci by s nimi nebol problém, mám dobrú svokru, ktorá by bola ochotná ich strážiť aj byť s nimi, keď sú choré - je im ako druhá mamina 😉, no na pohovoroch to akosi nezaberá 😝...........už som uvažovala aj o živnosti - som cukrárka - no v tomto štáte to SZČO tiež nemajú ružové..........tak tiež len dúfam a verím, že príde ten deň "D" 😎 a ako píše pani predo mnou, netreba zúfať, sledovať príležitosti a neváhať, ak sa niečo pritrafí........toto hovorím aj mojim dvom už dospelým deťom,- tiež po škole nemajú prácu - lebo dnes sa snívať nedá o dobrom zamestnaní, musíš brať, čo príde 😉

sissy27
16. okt 2012

@mimkaa10 dosť veľa záleží aj na tom, ako máš spravený životopis - úprimnosť sa v tomto prípade veľmi nevypláca 😒 ak si tam napíšeš, že posledných x-rokov si bola na materskej a rodina je zmyslom tvojho života, tak veru zamestnávatelia sa netrhajú... ani na pohovoroch sa netreba chváliť, aké krásne detičky máš a ako veľmi si na ne pyšná... žiaľ, často sme obmedzené aj pracovnou dobou - na toto treba myslieť trošku v predstihu a zaangažovať partnera a všetkých rodinných príslušníkov (prípadne zvážiť aj možnosť napr. opatrovateľky), aby v prípade potreby vedeli byť k dispozícii... a hľadať, posielať životopisy všade, kde sa čo len trošku hodíš...

mimkaa10
autor
16. okt 2012

@kristinka.s ďakujem za tvoj príspevok, dosť ma povzbudil.
Ja si uvedomujem, že doba je ťažká aj pre ľudí, ktorí nemajú deti. Len sa akosi neviem ubrániť pocitu, že všade vládne rodinkárstvo 😒
zrovna včera mi nevyšla prac. ponuka, pričom som z pohovoru mala fakt dobrý pocit a záležalo mi na tom. Rozhodilo ma to, aj som si trochu poplakala.... no viem, hľadať treba ďalej. Určite máš pravdu, každá skúsenosť je dobrá, nie som vyberavá a viem, že v tejto situácii si ani veľmi vyberať nemôžem.... tak veľmi chcem niekde patriť, pracovať a byť osožná.

mimkaa10
autor
16. okt 2012

@nefertiti16 to máš pravdu so SZČO. Môj manžel je - a v poslednej dobe - neviem už, či mám ja také čierne okuliare, len polená pod nohy živnostníkom hádžu. Akoby si neuvedomovali, že len malé peniaze urobia veľké.... a ty to máš tiež ťažké - ako sa ti zatiaľ darí?
Ja som si do životopisu uviedla, že starostlivosť o choré dieťa si viem vyriešiť, aj na pohovoroch to uvádzam, ako hotovú vec.
Životopis som si dala tu na koníku skontrolovať pár kočkám, čo sa venujú personalistike - niečo sme pomenili. Nakoniec tam rodičovskú ani materskú neuvádzam - tie roky som vyplnila prácou u manžela ako prevádzkar... má totiž takú kaviaren - pohostinstvo a vzhľadom nato, že manželka môže pracovať u manžela aj bez zmluvy, tak som to využila vo svoj prospech, aby som vykryla hluché obdobie.

mimkaa10
autor
16. okt 2012

@sissy27 to ani nerobím, snažim sa vžiť do zamestnávateľa a jeho predstáv, no zatiaľ mi to veľmi nevychádza - aj keď pocit z pohovoru ostane dobrý.
Inak - posielali by ste životopis na pozíciu, kde chcú aktívnu znalosť AJ, pokiaľ ste na úrovni mierne pokročilý? Teda - rozumiem, ale kostrbato rozprávam.

sissy27
16. okt 2012

@mimkaa10 no stratiť nemáš čo, ak pošleš životopis aj tam, kde nespĺňaš podmienky na 100%, môžeš akurát získať, prípadne sa prihlásiť na nejaký kurz, aby si to priebežne vylepšila... no a vôbec by som na pohovore nespomínala, že mám dieťa a že starostlivosť si viem zariadiť - aj keď viem, že firmy často nedodržujú zákon, a pýtajú sa aj na veci, na ktoré oficiálne nesmú... mňa sa dokonca na jednom pohovore pýtali, kde pracujú moji rodičia (pritom 19 rokov som mala ešte v minulom storočí 😕 ), či plánujem tehotenstvo, akého som vierovyznania a podobne...ma prešla aj chuť pracovať v tej firme, som mala pocit, že je to nejaká sekta...

kristinka.s
16. okt 2012

z mojej vlastnej skusenosti ano, mne sa to vyplatilo - tiez som podobny typ, rozumiem ale horsie poviem, ale hovorim aktivne NJ, a ked budem mat moznost viac komunikovat v AJ isto sa do toho dostanem. Takze ano, posli. ak sa im zapacis, pozvu ta na pohovor, a tam zistia ci ano, ci nie - ci ta tvoja uroven na danu pracu postacuje alebo nie.

kristinka.s
16. okt 2012

@mimkaa10 skus poslat CV aj do firiem, kt. aktualne neinzeruje PP. NIkdy neviem, ci sa nahodou akurat neuvolnilo miesto a este ho nestihli vypisat na ponuku. Alebo uvazuju nad prijatim niekoho na danu pracu. Firmy za inzerciu platia, a takto maju sancu usetrit 🙂 Napis si sprievodny/motivacny list preco sa zaujimas o pracu u nich a posli spolu s CV. Po par dnoch mozes skusit zavolat, ci ho dostali, ci ich tvoje materiali zaujali.

sympa1
16. okt 2012

@mimkaa10 ahoj, ja som tiez teraz vo faze dost aktivneho hladania prace...nie len posielania zivotopisov ale aj osobne priamo za riaditelom, klopem pytam sa snazim sa ...bola som v tom ze od septmebra pracujem a bude koniec oktobra a nic...niekde som bola aj 2x..kde mi dali nadej..ze ci "nahodou" sa nieco nezmenilo.... ☹ som zufalec...z narokov ustupujem..male mesto male šance..uz chodim aj po obchodoch...ale ani tam sa ani len neuracia ozvat ze aka je odpoved...fakt som si myslela ze to bude lahsie....zivotopis mam myslim profesionalne urobeny aj s dobrou fotkou..ziadne deti ani matersku nespominam....inak vedla nas byva testina, moja mama je doma,takze co sa deti tyka nemam problem......ale zial....niekedy ma depky chytaju

beruska.zuzanka
16. okt 2012

@sissy27 takýto pohovor, kde sa veľmi zaujímali o každý detail môjho života som absolvovala aj ja, neboli sme v jednej forme náhodou? 😅 😀

beruska.zuzanka
16. okt 2012

No a k hľadaniu práce, mám životopis na Profesii a ozývali sa mi len s ponukou práce poisťováka a podobných agentov s teplou vodou, s podobnou prácou skúsenoť mám a robiť ju nechcem, takže ja zatiaľ nič.... ale od januára chcem pracovať, tak sa idem zrejme vrhnúť na úpenlivé hľadanie, po tom, čo tu čítam... 😕

ematko29
16. okt 2012

@mimkaa10
@beruska.zuzanka
@nefertiti16
@sympa1 ahojte môžem sa pridať?tato téma tu naozaj chybala,kedže je dosť aktualna premna.Myslím,že aj to tu patrí na tú stránku ,kedže maminky navždy doma nemôžu ostať aspon tie ktorým manželia nezarábaju viac ako 2000mesačne ako sa vyjadril jeden pán v nedávvnej téme tu na mk.Možno ste čítali.no ale otom som nechcela.Mne tiež v júly končila rodičovvská,atiež aktívne hladám.Do konca roka mi bude chodiť podpora v nezamestnanosti no teda do januara,čiže teraz to nieje až také strašné ,ale bude ked mi skonči aj toto.Ja som robila ako szčo ešte pred materskymi ale mne sa velmi nedarilo skončila som stým auž ma to neláka.Ale ja mám aj ten problém okrem toho,že nemôžem nájsť robotu aj to ,že sa mi v prípade choroby nemá kto postarať o deti :(

mimkaa10
autor
16. okt 2012

@sissy27 no pekné otázky. Neetické otázky - ale všetky dobre vieme, že ak im na ne neodpovieš, tak sa rovno odpíšeš 🤐
na druhej strane tých zamestnávateľov často nechápem - prečo sa boja matky po materskej dovolenke, veď kto iný má väčšiu chuť a motiváciu pracovať ako ona? Mne je to zatajovanie akosi proti srsti - raz sa to aj tak prevalí.

mimkaa10
autor
16. okt 2012

@kristinka.s pracujem na zvýšení úrovne angličtiny, chodím na kurz. No len aby nenastal trapas, ak budú pohovor viesť v angličtine 😀

charlie555
16. okt 2012

ahojte, mne konci rodicak cca za rok, no uz teraz rozmyslam co a ako s pracou, pomaly rozhadzujem siete či niekto o niečom nevie.., drzim nam vsetky paste 😉

mimkaa10
autor
16. okt 2012

@kristinka.s to je pravda, nie každá firma má prácu na profesii. Včera som zrovna rozmýšľala - ako funguje zamestnávanie napríklad v severoslovenských vodárnach a kanalizáciach ? U nás v ZA. Pozerám stránku - nikde nič - ani náznak o nejakom prac. mieste. Na profesii tobôž nie. Ako sa dá zamestnať v takejto firme ? Ešte som nato neprišla.

mimkaa10
autor
16. okt 2012

@sympa1 ono je to tak. Ked máš vysokú školu, je problém zamestnať sa podradnejšie. Aj keď všetci hovoria, že zober hocijakú robotu. Hm - ale ako to urobiť? Posielam životopisy, motivačné listy - ale na jednoduchších pozíciách sa mi ani len neozvú - tipujem, že rátajú s tým, že tam dlho neostanem. 😒

mimkaa10
autor
16. okt 2012

@sympa1 hm .. aj ja som si myslela, že to bude ľahšie, veď nie som žiadny trúd.
Na dobrom pocite mi nepridá ani to, že dnes/zajtra mi príde posledný rodičovský a od teraz nemám nárok vôbec na nič.

charlie555
16. okt 2012

@mimkaa10 no presne, ved ja sa uz teraz tesim ako vypadnem z tohto stereotypu(milujem svoje deti ale viete ako to je..) , ved my matky mame tolko toho co ponuknut, lebo si budeme vazit pracu a budeme si ju chciet udrzat, dalsie deti mnohe asi nebudu planovat tak skoro takze ...mohli by to zacat chapat ako +, keby to bolo takto ružove čo?

sissy27
16. okt 2012

@mimkaa10 ono sa to prevalí veľmi rýchlo - v podstate už pri nástupe do zamestnania, kde vypisuješ papiere na daňový bonus... ale ide o to, že ak povieš na rovinu, že máš dieťa, tak ti nedajú ani šancu ukázať sa pri pohovore... Ja zase tých zamestnávateľov tak trochu aj chápem - deti znamenajú očr, prázdniny, nemôžeš robiť toľko nadčasov ako tá, ktorú doma nikto nečaká... plus ja som v tak blbom veku, že sa ma na drzovku nie na jednom pohovore pýtali, či neplánujem druhé dieťa a teda materskú - dá sa na toto normálne odpovedať?? možno neplánujem, ale stane sa - potom čo? ale bola som na jednom pohovore, kde sme sa s pani majiteľkou firmy otvorene bavili aj o tom, že práve tie zamestnankyne, ktoré majú deti, sú viac loajálne voči firme ako tie slobodné, pretože si prácu viac vážia, keďže sú zodpovedné aj za rodinu, domácnosť...škoda, že mi to tam nevyšlo 😖

mimkaa10
autor
16. okt 2012

@beruska.zuzanka no poisťovákov vždy treba - to sú jediní ľudia, čo mi aspon trochu zdvihnú sebavedomie, že ma aspoň niekto chce 😀
no a dalšia správa do upršaného dňa - z poštovej banky pozícia klientsky pracovník - áno, úspešne ste prešli, evidujeme vás, ale uprednostnili sme iného uchádzača. Tak fajn.

amouramour
16. okt 2012

@mimkaa10 zalezi aka firma, ono casto ked aj maju aktivne anglictina, sa realne anglictina vyuziva ako pracovny jazyk...ale zas za pokus nic nedas...

martinkatinka
16. okt 2012

Ahoj, zrejme treba začať skor hladať ako skončí RP..... mňa to čaká budúci rok, ale už teraz sondujem a pozerám, že kde by sa dalo. Plus.... ak máš naozaj niekoho, kto by ťa odporučil, tak to využi, lebo inak je s prácou problém.... a nehľaď na to, že ťa niekto ohovára.... mne tak pred rokmi vyfúkla miesto pani, ktorá nemala vobec žiadne skúsenosti ani kvalifikáciu na prácu a drží sa tam doteraz a ja som o miesto prišla, hoci som mala aj školu v odbore, aj prax, chuť a všetko ostatné....je to bohužiaľ tak.... 😒 ja ak budem mať známosti, využijem ich....
Momentálne som sa prihlásila na rozdávanie letákov, tak uvidíme, či ma vezmú a potom sa pojdem rad radom pýtať do firiem v okolí, či niekoho nepotrebujú.... osobne, lebo niekedy je to lepšie, ako len poslať životopis

mimkaa10
autor
16. okt 2012

@ematko29 jasné, že sa môžeš pridať. Viac hláv, viac rozumu 🙂
diskusiu som nečítala ... našťastie 🙄 aspoň, že máš podporu... trošku lepšie sa dýcha. V akých oblastiach hľadáš prácu?

mimkaa10
autor
16. okt 2012

@charlie555 no keby sa takto nato chceli dívať... len oni majú fakt divné požiadavky. Najlepšie 20ročný s 10ročnou praxou a workoholik.

sympa1
16. okt 2012

@mimkaa10 ja som si vsetky moznosti mojho odboru uz presla v nasom meste...ziadna z nich nemala napisane ze niekoho hlada..proste ludia sa chodia sami nukat tak nemaju potrebu vypisovat niekde na urad prace ze niekoho prijmu...treba ist len osobne za riaditelom so ziadostou...najlepsi je osobny kontakt a prvy dojem ...lepsie ako len došlí mejl ktori im nic nehovori a vacsinou neodpovedaju....ja mam prax aj v službach tak obchod by nebol problem...ale som chcela nejaku pracu k mojmu odobru...clovek prachy vyhodi za skolu a nakoniec ho.no z toho 🙄

mimkaa10
autor
16. okt 2012

... babulky - reagujete na všetky ponuky, kde požiadavky spĺňate? Ja áno - aj keď niekedy nemám predstavu, do čoho by som išla. Motivačné listy píšem pre každú pozíciu zvlášť... snažím sa...
- kde hľadáte pracovné ponuky okrem profesie? Ja okrem toho hľadám na domácich stránkach firiem, ale viac ma nenapadá.

mimkaa10
autor
16. okt 2012

@sympa1 aj si sa nejako ohlásila na stretnutie, či si prišla len tak ?

sympa1
16. okt 2012

@martinkatinka mas pravdu...ja som uz prisla na to ze skola je nic skusenosti su nic...dolezite su znamosti...