Mamina ma vysoku skolu 3 stupna v odbore strojarstva v trnave studovala ju moc dlho uspesne ju dokoncila,nechce ale zmenit pracu zaraba cca 1000€ mesacne z vysokou skolou proste radsej si chce najst brigadu ako zmenit za lepsiu pracu porad te mi ako ju prehovorit
Veď ju nechaj tak. A ty jej do toho nemáš čo rozprávať. Človeka práca musí baviť, a 1000€ nie je tak zle. Lepšie by bolo keby zarobí raz toľko ale domov by chodila bez energie a smutná?
Je lepšie v jej veku meniť prácu kvôli platu a zarábať viac, alebo nižší zárobok s tým, že práca ju baví a napĺňa? Alebo aký presný dôvod je, že nechce odísť z práce?
Ak už ma vyšši vek tvoja mami si myslíš že ak má 50 rokov je ľahke najsť novu prácu.Tvoja mama si uvedomuje že asi by zrejme nenašla tak rýchlo.A však sú ľudia čo majú VS a zarobia aj menej. A navyše už asi všetko vie je spokojna vo svojej robote načo to meniť.
@dettilv No, skorej tak patnasobok. Ak by mala raz tolko tak to je kusok nad priemernou mzdou.
@alickapusinka 50 rokov je prave ked clovek je plny energie a plni si karieru. Vsak dochodkovy vek bude o chvilu 70 rokov, neskor 75. To je este dalsich 25 rokov prace.
za mna zaraba malo penazi nato, ake ma vzdelanie.
nepises kolko ma rokov.
ja mam uplne iny nazor, moze zarabat oveľa viac a chodit z práce spokojna.....
podla mna len spohodlnela a nechce vyjst zo zabehnutych kolaji ......
ono v tom veku je uz na seniorskej pozicii s juniorskym platom a to je cele zle ☹️ uspokojila sa s tym co ma a nechce to menit.staci aby boli super kolektiv, ono sa odtial odchadza potom ťažko.
tu nepomoze nic. jedine jej povedz, ked si najde brigadu, kedy bude doma, odpocivat, venovat sa konickom. na brigade dostane max 5e na hodinu v hrubom. vyskusaj najst nejake ponuky priamo pre nu na profesii a ukaz jej ako sa pohybuju platy.
alebo zalozte ucet na linkedin a ze ked chce brigadu, nech hlada tam odbornu pracu na pár hodin tyzdenne.v strojarstve. mozno motyka vystreli a pride jej ponuka, co sa neodmieta
čo to je vysoká škola tretieho stupňa?
Predpokladám ze mama je z tých co nemajú len titul ale aj skutočne vedomosti. Priateľky mama robí školenia a kurzy pre zamestnancov fabrík. Ma to par krát do mesiaca a hodí je to zopár stoviek navyše.
Vyžaduje to jednorazovú prípravu materiálov ktoré potom na ďalších kurzoch recykluje (lebo sak nový ďalší zamestnanci takže je to jedno).
Tebe to vadí prečo? Sťažuje sa že zarobí malo? Musíš ju živiť? Koľko rokov má mama?
Preco chces ty aby tvoja matka zmenila pracu? Nevychadza jej to financne? A ma vobec nejaku ponuku, ktora by jej poskytla nielen o 100-200€ viac ale aj podobne benefity, ktore jej prinasa jej doterajsia praca. Ono bolo by potrebne vediet o aku pracu a podmienky sa jedna v tom novom jobe kde ju ty chces vidiet
Je potrebné si uvedomiť, že mať vysokú školu, neznamená automaticky, že je človek schopný uplatniť sa v praxi. A najviac problém majú ľudia s červeným diplomom a 3. stupňom VŠ. Pretože často sú to ľudia, ktorí vedia informácie veľmi dobre memorovať, ale ich uplatnenie v praxi a medzi ľuďmi je často problém. Samozrejme nepíšem, že toto je prípad tvojej mamy. Naznačujem, že mať VŠ a krájať šunku v Kauflande nie je nič výnimočné. Čo robila tvoja mama celý život? Robila v obore a teraz sa prepladla mimo? Alebo celý život robila mimo oboru? A je mamina spokojná? S tým čo robí a koľko zarobí? Toto je veľmi podstatné. Ak robila celý život mimo obor, teraz sa v ňom ťažko uplatní, dnes je každý obor úplne niekde inde ako v časoch jej štúdia. Na druhej strane - prečo chceš, aby mama robila to, čo chceš ty a nie to, čo chce ona? To je dosť sebecké všakže.
Tvoja mama sa vedela rozhodovať ešte v dobe ked si kakala do plienok. A vie sa rozhodovať aj teraz. Mozes poradit, dat tip.... ale nepresviedcat, nerobit dusno ci natlak. Vyska platu u niektorych ludí nie je jedine kriterium. Vyhovujuci kolektív-kamarati, prac.doba, jednoduchost práce, dostupnost pesi/bicyklom, prijemne vedenie/dobry sef,ci ine dalsie veci mozno mame pasujú viac, nez zarabat o 200/500€ navyse ale nemat to predoslé spomenuté. Ak sa vie uzivit nie je o com.
@gab1sol ja len odhadujem, ze dovod moze byt stabilita. Moj manzel takto mava ksefty popri tpp. Proste nechce prist o istotu v statnej sfere lebo vie, ze akonahle pojde k sukromnikov/do korporatu, moze sa o 1-3 roky stat, ze ho vysupnu, lebo ind lacnejsi, lebo firma zatvara atd. Kto ich vo vysokom veku uz zamestna? Nikto. Ved mladi si nevedia najst pracu
@dancingqueen321 Vo vysokom veku? To si asi robis srandu. Nepoviem 70 rocny clovek ze si tazsie hlada.
"Ved mladi si nevedia najst pracu"? Teraz? Ked firmy nevedia nikoho naist? V dobe ked ma kazdy pracu okrem par ludi? Teraz ked je asi najnizisa nezamestnanost za historiu Slovenska?
https://slovak.statistics.sk/wps/portal/ext/pro...
Nezamestnanosť v 2. štvrťroku 2024
Posledná aktualizácia: 03.09.2024
Nezamestnanosť bola opäť rekordne nízka, miera sa výrazne priblížila k 5 %
@hiro Nie, nerobim si srandu. Ano, ako pises, vyse 142 000 ludi je tu bez prace. Nemam pocit, ze su tisice ludi bez prace len “par ludi”. A vacsiu chujovinu si uz zatrepat nemohol - akoze bezne si zrejme 70tnici hladaju pracu podla teba. Vela firiem uz po 50tke cloveka nevezme. Na niektore pozicie maju este nizsi strop. Takze grafy si mozes strcit do analneho otvoru, ak nemas job aspon pre tych 100tisic ludi. Este by ma zaujimalo, ci su tam zaratani aj slovaci, co museli za pracou odist do zahranicia, lebo tu by taky job nedostali. Mozno by si bol prekvapeny, ake kvanta nezamestnanych by si tu mal
@dancingqueen321 142 tisic bez prace? A? Dalsich 100 tisic pracovnych miest je v ponuke neobsadenych. Zanedbatelne mnozstvo oproti rokom ~2000 ked bola 20 percetna. Vtedy si ludia a hlavne mladi nevedeli nic naist.
A napriklad mame tu 440 tisic Romov. Ak by ani jeden biely nebol nezamestnany tak aj tak 300 tisic z nich pracuje a len tych 140 tisic je z nich bez prace. To je tak male cislo ze nemas ziadnu sancu ho akokolvek znizit. Vzdy tu bude tychto zopar dlhodobo nezametnanych. Uz tu nemame minuly rezim ze by si ich nasilim zamestnala.
Ústredie práce evidovalo na Slovensku v auguste pokračujúci pokles nezamestnanosti
https://www.trend.sk/spravy/ustredie-prace-evid...
20.9. 15:10 Počet uchádzačov o zamestnanie vo veku nad 50 rokov bol v auguste najnižší od roku 2000
"Počet voľných pracovných miest vzrástol na 95-tisíc"
70tnici si teraz bezne este nehladaju pracu ale mladsie rocniky si budu hladat. Co by nebrali 50tnikov ked mladych nebude a tito este budu mat dalsich 20-25 rokov do dochodku? Clovek v plnej sile s najviac skusenostami. Ano, pozaduje aj daleko vyssi plat ako mladsi ci starsi ale to vyvazi prinosom pre firmu.
"Takze grafy si mozes strcit do analneho otvoru, ak nemas job aspon pre tych 100tisic ludi. " - ako som uz pisal je tu tych 100 tisic miest neosadenych a firmy nevedia naist ludi. Coraz menej nezamestnanych a coraz viac pracovnych ponuk
@hiro prepac hiro, mas sice dobre argumenty, ale tieto statisky su umelo tlacene dole.
UPSVaR ti ponukne pracu nieco celkom odveci, na co mas vzdelanie a pod urovnou a ked neprijmes vyradia ta z evidencie, realne je ovela viac ludi bez prace ako je v statistikach.
Ja som bola raz zaevidovana, bola som rok doma, kvoli zensky problemom, kvoli castym lekarom sme sa rozhodli tak, ze kym sa nepreliecim, toto bude najlepsia volba. Mam obchodnu akademiu, rozpravam 3 jazykmi, praca na PC bez problemom, ponukli mi pracu 20km od bydliska, vykladat v jednote tovar za min.mzdu, ked som odmietla skoro ma tam pani zjedla, ale povedala som jej, ze ja cestovat nebudem, mam malolete dieta, manzel v zahranici a kto sa postara a 7rocne dieta, ked mi da pracu do 18.00 a aj v sobotu. Pricom tam boli aj take, co boli vyucene predavacky bez dietata.
@mira0611 Takze tomu dobre chapem ze napriklad je ich nezamestnanych napriklad 2x viac? Takze pocas milenia nebola nezamestnanost tych 20% ale mozno zo 30-40%? A teraz nie je 5% ale 10%? Moze byt. Stale ale plati ze tak malo ludi bez prace sme tu nemali. Nikdy nebolo jednoduchsie nieco si naist ako teraz. Pamatam na casy pocas milenia ako to bolo s pracou. Teraz to je neporovnatelne labuzko...
Ja nechapem jedno...co sa ty ako dcera mas co starat a montovat do toho kde tvoja mama robi a za kolko robi a este aby si ju isla prehovat....to je z tvojho postu ako dcery teda pekna drzost....cely zivot sa o teba starala a zivila ta tak ked ti to vadi kolko zaraba chod robit ty a odvdacuj sa jej z tvojho platu na revanz financnou pomocou...ale celkom by ma zaujimalo kolko mas rokov ze mas taku drzost ist vlastnu mamu prehovarat len kvoli tomu kolko zarobi aby menila pracu lebo tebe sa nepaci vyska jej prijmu...
@hiro to netvrdim, ze je ich 2x tolko, ale je ich viac nez je realne zaevidovanych na UPSVaR, ale ano mas pravdu, urcite je teraz najnizsia nezamestnanost.
Myslim si, ze ten, kto je sikovny a chce pracovat si najde uplatnenie aj ked nie vzdy je to lahke.
Pred 2 rokmi som si hladala pracu a cele 2-3 mesiace sa mi nikto neozval, nakonec zaciatkom septembra ma zavolali na 3 pohovori, na vsetky 3 ma aj zobrali a mohla som si vybrat, ale tie 2-3 mesiace cakacky mi ubrali zo sebavedomia. 😅
Inac som sa z toho poucila, ked nabuduce si budem chciet zmenit pracu tak uz v zivote nedam vypoved v maji, vtedy koncia aj absolventi a vtedy je velmi preplneny trh prace. Absolventi zo SŠ a VŠ sa tiez chcu zamestnať.
@judar ja si myslim, ze autorka chce len dobre svojej mamine. Kedze ma VS doktorantske a zaraba malo, pre jej mamu je to malo a vedla prace chce este brigadu, aby si privyrobila, namiesto toho aby si hladala pracu s vyssim platom. Aspon ja som to tak pochopila.
Takze autorkyna mama chce zostat na TPP tu kde pracuje + chce brigadu, aby s peniazmi vychadzala.
Autorka si mysli, ze jej mama s tymi skusenostami a vzdelanim by si vedela najst aj lepsiu pracu a tak by nemusela este brigadovat.
Autorka posli mame zopar pracovnych ponuk, kde su lepsie podmienky nez v tejto praci. Pripadne jej ponukni, ze spolu jej napisete zivotopis a rozposlete, na miesta, kde to uznate za vhodne a uvidi sa, ci sa jej ozvu a co jej ponuknu. Vsak za to nic neda! Odmietnut novu pracu moze hocikedy.
Skús jej spomenúť, že tí čo zarobí za cca 40 hodín týždenne,plus zo 10 hodín brigády, môže v kľude zarobiť za tych 40, ušetrí čas , lepšie si oddýchne a môže sa viac venovať koníčkom.
Inak ju nemôžeš nútit, starať sa prehnane do jej života, len vysvetľovať, podporiť sebavedomie
Možno to v starobe oľutuje, lebo čím vyšší plat dostane teraz, tým vyšší dôchodok v starobe, ak ešte nejaké dôchodky vôbec budu. Veď nech vyskúša novú prácu, ak sa jej nebude páčiť, môže odísť kedy chce. Určite by ju nová práca posunula do predu, získala by nové poznatky, informácie....Nevyskúša, nevie 😉
ak ju praca bavi a naplna preco zmenit? titul nie je vseto. ak je spokojna v zivote...