Mamičky, čo oceníte ako zamestnanec?

1. dec 2023

Ahojte mamičky.
Máme malú firmu a plánujeme prijať zopár nových zamestnancov, zaujímalo by ma však to, čo ako zamestnanec oceníte?

Nenarážam na "bežné" veci ako je dobrý plat, priateľský kolektív, dobrá atmosféra... Skôr ide o to, čo vám (alebo aj vášmu manželovi) pomôže k tomu, aby vám zamestnávateľ vytvoril také podmienky, že vo firme budete chcieť dobrovoľne zostať a hlavne pracovať v PLNOM nasadení.

Mali by vám byť umožnené aj dlhšie neplatené prestávky /napr.ráno, že si odbehnete odviesť deti do školy/, alebo ... ?

Často čítam, že majú najmä ženy so zamestnaním po materskej/rodičovskej problém. Dôvodom sú aj časté choroby detí - čo by vám pomohlo v takom prípade? Ako by ste chceli zamestnávateľovi nahradiť zameškaný čas, aby to bolo podľa vašich predstáv naj? Ďakujem

lauriik
1. dec 2023

Skrateny uvazok a moznost HO.

tykat
1. dec 2023

Deti už má veľké ale som už viac ako 10r u toho isteho zamestnavatela lebo poskytuje
- pruzny pracovny cas
- skratene uvazky
- HO
Mna v case ked boli deti male a choroby si podavali nejake mikulasske balicky ci bowling nezaujimali

anjelicek26
1. dec 2023

2 dni navyse dovolenky pre nefajciarov
moznost home officu miesto ocr (a len vtedy, mne to staci, do kanclu chodim rada)
pre mamicky s detmi pod 10 rokov uprednostnit prazdniny a dovolenku cez ne oproti inym zamestnancom
umoznit skrateny uvazok 20-30h alebo len 3-4 dni v tyzdni
Pruzny pracovny cas pomoze s vyberanim a vozenim deti
mineralka (stroj) a kava a mlieko v praci normalne stale k dispozicii beriem ako uplny zaklad...

Darceky, firemne akcie, bonusy, to vsetko ja osobne nepotrebujem... potrebujem klasika kazdodenny funkcny system

mima172
1. dec 2023

Aktuálne si hľadám prácu po rodičovskej dovolenke, tak ti napíšem, čo je pre mňa dôležité. Jednoznačne možnosť sklbenia časov v práci a časov, kedy je možné dieťa dat do škôlky a vziať domov. Ďalej, nerada by som často čerpala ocr, čiže ak by to charakter práce umožňoval, tak určite HO v prípade potreby byt doma s dietatom. Pripadne napr možnosť prísť do práce mimo bežnej pracovnej doby, tj keď prevezme starostlivosť o dieťa manžel. Jednoducho všetko sa to točí okolo sklbenia rodina vs práca. Pripadne prqcda na skrátený úväzok atď. Žiaľ, stále sa mi nepodarilo takú prácu nájsť a to nemám snáď až taky strašný životopis 🤔🙂

autor
1. dec 2023

@lauriik
@tykat
Dakujem velmi pekne za nazory. HO bohuzial nie je mozny, ide viac-menej o vyrobu a ak aj prijmeme cloveka, ktory bude mat na starosti objednavanie, sklad, mozno aj expedovanie, kontrolu, stale musi byt v nejakej faze prace pritomny

autor
1. dec 2023

@anjelicek26
Dakujem velmi pekne za super nazory. Ta dovolenka navyse pre nefajciara je uplny top, som sama byvalym fajciarom a viem si to porovnat. Bolo by to naozaj opravnene

koniarova
1. dec 2023

Veľmi múdre a pekné od teba,že uvažujete týmto smerom. 👍👍👍 Spokojný zamestnanec urobí pre tvoju firmu oveľa viac,ako frustrovaný a nespokojný.

lusyyy36
1. dec 2023

Pre mňa je super, že keď potrebujem ist skôr domov, resp. Mam niečo ráno surne, tak nikto to nerieši a nemám potrebu si to nadrabat a dokladovat kde som bola. Pretože keď treba a môžem tak rada ostanem dlhšie. Ale nikto neriešila- hodiny, + mame zakazane 🤣
Robin v hoteli a strava, kava, voda je automaticky zdarma počas celeho dna, toto by mohla byt fajn v každéj praci

anickaaa6aaa
1. dec 2023

@anjelicek26 často čítam tvoje komentáre a píšeš často k veci, ale nehnevaj sa... toto mi udrelo do očí... prečo práve 2dni navyše pre nefajčiarov? akože riadna blbosť. prepáč.

autor
1. dec 2023

@mima172
Ahoj, dakujem za komentar. HO nie je zial mozny, je to praca vo vyrobe (ja ako zena nepracujem vo vyrobnej hale, ale ak aj riesim veci okolo, vzdy si nieco musim ist pozriet, skontrolovat, prediskutovat s vyrobou atd, toto by asi nefungovalo). Kazdopadne pises, ze by si si rada namiesto OCR chodila pracovny cas nahradzat - z tvojej aktualnej skusenosti by si skor prijala popoludnie/podvecer alebo vikendy? Bezna pracovna doba je od 6-14:30 /pol hodina na obed/, ale nie je problem zacat aj neskor o 7, 8mej a odrobit 8,5hod /ako vyhovuje zamestnancovi kvoli detom/

dkethe
1. dec 2023

Moznost homeoffice, a flexibilny pracovny cas - doslova. Napr 6h v office a vecer doma 2h ak treba. Ked uspavam deti, radsej pracujem pri nich, nez scrollujem fb/mk/netflix 😊 dala by som to ale len formou benefitu - po skusobke, a pri dobre odvedenej robote. Tento model motivuje k fakt vysokemu tempu - cim sikovnejsi clovek, tym vlastne menej robi 👏

beatrixx1525
1. dec 2023

V každom jednom zamestnaní v ktorom som kedy bola, teda okrem korporátu, bola situácia so zamestnancami taká, že ak niekto vypadol vždy bol veľký problém ho nahradiť, respektíve nemal kto. Pre mňa by bolo najväčším bonusom práve to, aby sa nemuselo pracovať na doraz, aby bolo toľko zamestnancov že sa práca pohodlne stíha aj bez naháňania že nie je čas ani odbehnúť na wc a hlavne že keď zo dňa na deň ochoriem tak nemusím ísť s malou dušičkou za šéfom lebo už dopredu viem že budú mať problém bezo mňa fungovať. V prípade že by som potrebovala doma zostať s dieťaťom a aspoň časť práce sa dá robiť z domu, tak by som privítala ak by som si mohla popri očr odpracovať aspoň tých pár hodín denne a tie by sa mi zarátali ako nadrobené v prípade, keď potrebujem náhle odbehnúť

anjelicek26
1. dec 2023

@anickaaa6aaa pretoze ked si zratam, kolko su kolegovia pred tymi dverami na pokec-fajcim pauze 10 minut a viac kazdu hodinu a vsetci nefajciari dalej pracuju, tak je to logicke dostat volno navyse... my to v praci tak mame a to sef normalne fajciar a berie to, ze je to ista forma kompenzacie....

gabriela2952
1. dec 2023

Sama som fajčiar a príde mi to neber mat 2 dní viac dovolenky len koli tomu. Ved cez pracovnú dobu sa fajčiť nemá chodiť, teda aspoň ja nechodím.
Ale určite by bolo dobre ten pružný pracovný čas aby sa ozaj tie decká mohli zabezpečiť🙂

anickaaa6aaa
1. dec 2023

@anjelicek26 tak to je vaša chyba. sú firmy kde sa musíš normálne odpípnuť a hodiny si nadrobiť.

autor
1. dec 2023

@lusyyy36
Pracujes ako zivnostnik alebo zamestnanec na tpp? Ak si zamestnana, ako dokazes splnit pracovny fond?

anjelicek26
1. dec 2023

@anickaaa6aaa tak bud si ich odpipnes a nadrobis (co sa mozno na niektorych poziciach neda), alebo druhy ma viac volna, podla mna je to uplne jedno, ako to ktora firma riesi... my u nas nepipame kazdy si len casy zapisuje tak ako toto chces riesit... ja to ako "chybu firmy" nevidim, kedze mam proste dva dni volna navyse, takze 32 dni dovolenky velmo fajn... kolegovia keby nechodili na fajciarske pauzy, maju to tak tiez, ferovost tam je, kazdy si vybral svoje..

mima172
1. dec 2023

Rozumiem, pracovala a som aj na odbyte (riešila som objednávky a faktúry) a aj tak som bola denne asi 100x pri kolegoch vo výrobe, keď som niečo potrebovala zmeniť, dochystať atď. Čiže často x ani ta administratíva nie je ideálna formou HO. Výroba, to bez debaty.
Odpoveď na tvoju otázku - napríklad môj manžel pracuje od 6 do 14, čiže 14:30 je doma. Ja by som preto rada šla do prace napr od 15 alebo kľudne aj cez ten víkend. Za mňa je naozaj alfa a omega také to sklbenie rodiny a práce, nech ani jedno nezanedbávam.
Nedá mi nenapísať ti "klobúk dolu". Málo zamestnávateľov reálne prihliada na ľudské potreby zamestnancov. Z tohto mam najväčší stres, veľmi chcem pracovať, od skončenia výšky som pracovala a pracujem rada, no vieš ako to je po nástupe dieťaťa do škôlky, žiaľ, tie ocr prídu a ja sa bojím, že kamkoľvek nastúpim, tak to nebude tolerované zo strany zamestnávateľa (zasa tomu rozumiem aj zo strany zamestnávateľa, potrebuje výkony a nie zamestnanca doma).

autor
1. dec 2023

@anickaaa6aaa
Ale zamestnanci su kreativni a casto si napriklad aj pomenia karty 🙂 v beznej praci nik nechce odrabat nic navyse, lebo si 5x denne odbehne na cigaretu. Ale aj keby si na nu odbehol len 2x denne po 5 minut, za tyzden je to 50 minut, za 21dni 3.5hodiny. Za 12 mesiacov je to 42 hodin. Neratam s tym, ze niektori chodia fajcit a vykecavat sa na ovela dlhsie a navyse niektori fajcia ovela viac, aj 5-10 cigariet denne, niekto kazdu pol hodinu. Cize sa to naozaj nazbiera. Pisem z vlastnej skusenosti ako zamestnanec fajciar. Ked som otehotnela a fajcit som prestala, den mi prisiel nekonecny :D

iwesska
1. dec 2023

Za mna tyzden dovolenky navyse pre rodica s detmi. Nepride mi fer,ze bezdetny clovek ma rovnaky pocet dovolenky a my,co musime kazdu chvilu vykryvat prazdniny to platame ltt.
A privitala by som tiez prispevok na regeneraciu - ci uz formou nejakych listkov na kulturu, alebo multisport karty. Som nenarocna na chov😂

lusyyy36
1. dec 2023

Som zamestnanec na tpp. U nás nesmieme mať nadčasy (teda nemali by sme, lebo potom musia preplatit). S minusovymi hodinami nemaju Problem. Ja som napr minulý mesiac mala nadčas 3 hodiny, sefka mi dala dodatocne 1 den volno aby som bola v Minuse . Alebo pridem niektory den extra a ostanem len 4 hodiny, tak mi da 1 den inokedy cely volno.

dulazh
1. dec 2023

Nie je to uz diskriminacia fajciara?Predsa co budem robit cez pauzu je moja osobna vec.Vo vyrobe si nemozes dovolit fajcit pri stroji atd.To si mozu dovolit ludia v kancelariach.Ja keby som kazdu hodinu odisla od stroja len na 5 minut,tak nikdy nespravim normu.Kavu a mlieko beries ako samozrejmost-to ja vobec nemusim,lebo ju nepijem.@ anjelicek26 a ani mineralka nie je vsade samozrejmost,ide pitna voda,ta splna pitny rezim.

autor
1. dec 2023

@gabriela2952
Tu sa rozpravame o praci, kde fajcit zamestnanci mozu ist, su to chlapi vo vyrobe a sme mala firma, nemame brany na karty ani cipy... kazdopadne vidim aj vo svagrovej firme, ze to velmi casto zneuzivaju. Ak sa fajcit nesmie chodit, tak samozrejme je to ine 🙂

anjelicek26
1. dec 2023

@dulazh tam ide o fajciarske pauzy mimo pauzy... kludne kazdu hodinu... chodia kolegovia a plus normalna obedna pauza (30-45 minut)..to neznamena, ze nejdu na kavu, wecko a vsetko ostatne... keby fajcili len cez obednu pauzu, firma by to neriesila... viem, ze to zaviedli, lebo sa par kolegov stazovalo na ten nepomer poctu pauz... ja som tu len par mesiacov, ja s toho len profitujem poctom dni 😅

anickaaa6aaa
1. dec 2023

@anjelicek26 pozri či nefajčiar vykecáva na káve niekým aj pol hod alebo ide fajčiar na cigo.... to je to isté. a tiež je každého osobná vec ako strávi prestávku. ja som fajčiar. ale idem len cez prestávku. a robím ako ostatní. takže je to diskriminačné.

gabriela2952
1. dec 2023

No tak ak zamestnanci môžu mať prestávku na cigaretu, tak tu prestávku môžu mať všetci zamestnanci ;)

anjelicek26
1. dec 2023

@anickaaa6aaa u nas fajciari fajcia pocas celeho dna ako ich napadne a ano je to velmi casto... takze to diskriminacne nie je a vsetci su spokojny... nikto na nich nepozera cez prsty, ze idu - lebo my mame tie dva dni navyse... dava to kolegov proste do kludu...

letfenixa
1. dec 2023

Ak sú tu učitelia v iných krajinách ako Slovensko, môžete mi napísať, či máte tie samozrejmosti spomínané @anjelicek26, tj minerálka, čaj, mlieko? V našej zborovni sme radi za kanvicu.

autor
1. dec 2023

@iwesska
Nemyslis si, ze by to kolegovia nevnimali dobre z dovodu, ze na dieta si predsa v case choroby mozes vziat OCR a dovolenku nechat na to uz spominane leto?

anickaaa6aaa
1. dec 2023

@anjelicek26 ako píšem. keby ste to mali ošetrené vo firme. nikto na nikoho nemusí pozerať cez prsty.