Ahojte dievčatá, ženy. Chcela by som sa vyrozprávať a vedieť názor tých, ktoré majú skúsenosť s toxickými vzťahmi na pracovisku. Po dlhej odmlke kvôli pandémii sa mi podarilo nájsť prácu, akú som si dokonca aj priala.
Jednalo sa o zahraničnú firmu, a tak som čakala, že práca a organizácia bude štrukturovaná s jasnými kompetenciami a pravidlami. Jedná sa o prácu v office manažmente, nič náročné na zodpovednosť. Firma je však veľká, tak tá hektika a stres tam je.
No a tie pravidlá a poriadok nikde. Firma len začínala, tak si hovorím, že je to teda normálne a budem trpezlivá. Bola som fakt rada, že mám tento job. Manažérka však svoju rolu nezvládla, z týždňovej PN sa vykľuľa už 3-mesačná, kdesi po 3 týždňoch už v tíme prichádzalo zistenue, že s ňou nemôžeme rátať..
Medzitým odišla ďalšia kolegyňa na mojej úrovni, ktorá tam bola o niečo dlhšie. Prišla mová. Nikto sa nemal k tomu aby sa tam upratala komunikácia,irganizácia..
Povedala som si, že sa toho chopím, aby som to nejak prežila dôstojne, no prišiel ďalší problém, tá nová kolegyňa. Sabotovala moju prácu, žiarlila keď sa so mnou ľudia bavili, komunikovala nepriamo. No ťažko s ňou vyjsť..Je to typ prefíkanej líšky, ktorá všegko zahrá na chudinku a v konečnom výsledku vyjdete vy najhoršie.
Povznášala som sa nad zo až kým mi nenávistne vytkla dochádzku, s ktorou nič nemá a ani nemala dôvod. Žalovala a šéf, ktorý mal toto na starosti ju nespacifikoval, má ho omotaného okolo prsta..
Je to pre mňa nová skúsenosť. Nikdy som nemusrla čeliť takémuto problému a to som si už preskákala rôzne roly a firmy. A ja hlúpa som si ju ešte obhajovyla a hovorila ľuďom nech sa so mnou radšej v jej sooločnosti nebavia lebo žiarli a nerobí jej to dobre..
Až som úplne stratila svoju silu, sebavedomie. Nedokážem sa ani brániť, nechcem sa s ňou dostávať do konfliktov a nikto kompetentný, s kým by sa to dalo riešiť tam nie je..
Nerada sa vzdávam, chcela som tam byť jeden rok, no trpím, do práce chodím si zovretým žalúdkom a v strese, bezmocná lebo nevidím riešenie ako to zmeniť. Bijú sa vo mne dve bytosti. Taká inštinktívna a správna ktorá hovorí, či ti to stojí za to a chce aby som sa na to vykašľala a druhá, ktorá vie, že to. ie je dobré, no bojí sa, nechce už zas hľadať novú prácu, neverí si a vie, že sa situácia môže opakovať…
ženy, ktoré máte skúsenosť a aj nadhľad ( a vydržali ste to dočítať o)) čo by ste robili?
@queenci212 ta nova ziarliaca kolegyna/liska by chcela mat tvoje postavenie?
@queenci212 hľadala by som novú prácu a keď by som mala nájdenú, odišla by som. Do výpovede by som uviedla reálny dôvod odchodu a pekne podrobne - presné spôsoby ako konkrétne sabotovala moju prácu, ako mi dávala najavo, že v práci nie som vítaná, atď. Možno nebudeš jediná. U nás takto "kolegyňa" postupne vyštvala celú kanceláriu. Ona je tam doteraz. Napriek tomu, že som mala šéfa, ten s tým nič nespravil, tváril sa ako mŕtvy chrobák, že to sú také ženské pletky, atď. a že máme si to vyriešiť medzi sebou. Pri takomto prístupe som fakt nemala dôvod tam ostávať dlhšie...🤷
Ako sa hovorí "za dobrotu na žobrotu" ... máš poučenie ... ľudia sú dnes zlí, Tvoju pomoc využijú, zneužijú a na Tvojom chrbte sa vyšplhajú hore ... za svoju prax som zaúčala 4 nováčikov ... tri kočky boli v pohode, tá štvrtá mi teda dala životnú lekciu ... pomáhala som jej, robila veci za ňu len aby sa stihli termíny ... bola za peknú, chrumkavú, šikovnú a ja tá zlá, neschopná atď. ... ja som typ človeka, ktorý sa po takejto skúsenosti chvíľku poľutuje a potom jednoducho zatnem zuby, idem ďalej, poučím sa, zoberiem si z toho poučenie ... viac nováčikov nezaúčam, nestarám sa, neriešim ... a ako dopadla ona? Dala sa preložiť, lebo, podľa jej slov, som bola neschopná, nevzdelaná atď. ... a pol pol roku ju z nového miesta prepustili ... lebo bola neschopná a nemala pri sebe takú kravu, ako som bola ja, ktorá by jej pomáhala ... aj keby si odtiaľ odišla, nikdy nemáš záruku, že v novej práci nebude niekto rovnaký ... samu seba musíš nastaviť, iných nerieš, nech si poradia sami.
Odisla by som
Ono záleží čo myslíš pod tým - "nebola tam organizácia a pravidlá, tak som sa toho chopila"...lebo je rozdiel či sabotovala tvoju snahu alebo prácu ktorú máš v náplni práce....lebo ak sabotovala tvoju snahu o nastavenie pravidiel, tak sa jej ani nečuduj...ste kolegyne, ty nie si jej nadriadená, aby si jej určovala čo a ako má robiť.....môžwrw ai určiť pravidlá s ktorými ale súhlasíte všetky, ale pravidlá nemusia akceptovať samozvané vedúce"....v každom prípade, nemáte tam dobré vzťahy takže buď to budeš akceptovať alebo si hľadať niečo iné...ak je to neúnosné, hľadala by som niečo iné aj za cenu možno "horšej práce"alebo slabšieho platu.....dobrý kolektív je k nezaplateniu
akonahle je ohrozene zdravie nie je o com