Mám zmeniť prácu?

16. mar 2023

Pekny den vsetkym.
Chcela by som pocut vas nezainteresovany nadhlad “zvonka”..
Pred necelym rokom som menila pracu v ramci oboru, kvoli stahovaniu sa a lepsiemu platu. Praca ma kanc. charakter, je dost odborna a vyzaduje sa v nej extra vysoke nasadenie, su dni ked nemam cas ist ani na wc. Sef a zaroven majitel firmy velmi pozorne dohliada na nas vykon, a casto nam zdoraznuje, ze nechce vo svojej firme ludi, pre ktorych sa pracovna doba konci o 15:30 zabuchnutim dveri. Multitasking je moj najlepsi kamarat, casto neviem co skor dokoncit, lebo ma nahanaju s terminmi a nemam sancu vsetko stihat za 8h prac.dobu, takze denno denne taham nadcasy 1 a viac hodin (nepreplatene). Navyse nas sef dost casto demotivuje tym, ze je vecne s niecim nespokojny, ma potrebu nas stale poucat, ako by to podla neho malo vyzerat.
Plusy prace: vyborni kolegovia, moznost napredovat v ramci prace, nadstandardne vybavenie kancelarii a hlavne plat vyssi o 200-300€ ako vsade inde na rovnakej pozicii.

Uz par mesiacov premyslam ci zostat kvoli peniazom, lebo by sa nam aj zisli kvoli kupe bytu, ale zase nie sme od nich zavisli. Je mi jasne, ze rozhodnutie musim urobit sama, len potrebujem pocut nazory inych..

andrea_82
16. mar 2023

mne osobne by žiadne peniaze sveta nestáli za stresy. Dá sa to ťahať pár mesiacov, ale dlhodobo nie. Nakoniec skončíš vyhorená a našetrené peniaze budeš míňať na zdravotnú starostlivosť.

amelie2017
16. mar 2023

Precitaj si to po sebe a predstav si, ze by ti takuto spravu poslala naj kamoska/mama/tvoj muz. Co by si im poradila?

slovenka753
16. mar 2023

Ja osobne by som kvôli pár stovkám toto nepodstupovala. Za mňa je pohodicka v práci najdôležitejšia. Nehovorím ze občas zabrat treba všade, ale pri permanentnon strese veľmi skoro vyhoris a časom sú z toho zdravotné problémy.

anita6666
16. mar 2023

Nejaký bulo sa na tebe nabali, nepreplatí ti ani prácu navyše, praca nekončí zabuchnutim dverí a ty máš pocit super platu? Vážne?

lb1984
16. mar 2023

Už len tým co si napísala predpokladám ze spokojná niesi 🙂 čiže si si sama dala aj odpoveď, TJ za mňa vydrz a hladaj si niečo nové ak nechceš ísť do konfliktu so šéfom.....zjavne tlak a nadčasy niesu tvoja "šálka kavy"...... a ak je tvoj šéf tak nastavený co si aj on uvedomuje skrz zvýšené finančné ohodnotenie ťažko sa zmení on...

dadis
16. mar 2023

Vsetko je na praci super, okrem sefa, ktory je i pri nadstandardnom vykone neprijemny. Ja na tvojom mieste by som sa snazila rozvhrnut pracu na 8h a nerobit nadcas. Rozumne vzdy o tom hovorit, co nestihnes, na kedy to presuvas, nebrat pracovne ulohy, ktore by si nestihala, resp. ulohu zobrat s tym, urobim to rada, zajtra/buduci tyzden ti to poslem. Ale skoncenim 8h pracovneho casu by som vypla comp a isla domov. Prepac, musim ist, mam nieco dohodnute. Ak by ta sikanoval, aspon sa naucis si urcovat slusne hranice. Ber to ako vyzvu. Odist odtial predsa mozes kedykolvek, takto sa tam aspon naucis aj slusnej asertivite.

mogaa
16. mar 2023

Nuž, sama vieš v čom je problém...treba si riešiť priority - či slušný plat alebo menej práce za slabší plat....a ten rozdiel v plate čo píšeš je ozaj výrazný...žiaľ svojho šéfa nezmeníš, treba sa zmieriť s nadčasmi a vysokým platom alebo odísť....lebo predpokladám že nadčasy ťahajú všetci a je to podľa šéfa produktívne využívanie prac.času....za seba ti poviem tak že ja síce pracujem vo verejnej sfére, ale nadčasy mám aj tak a za slabý plat....ty máš aspom dobrý plat....ak aj budeš meniť prácu - vopred nikdy nevieš do čoho ideš a podľa seba viem že aj dobrú prácu je problém nájsť....

pribinak
16. mar 2023

Potiahnuť raz za čas hodinu-dve naviac, ok, ale každý deň? Čo som padnuta na hlavu? Mam aj svoj osobný život a nechcem vyhovieť.
Kašľa by som mu na to.

pribinak
16. mar 2023

@anita6666 presne !

vlado818
16. mar 2023

Ved si zratajte ked mesiac ma napr 20 prac dni.
20 x 1.5 hod ktore nemate zaplatene. Mozno ste este horsie natom ako inde.

dadis
16. mar 2023

@mogaa Neviem, kde sa zobralo, ze nadcasy su cnostou. Cnostou je rozvrhnut si pracu tak, aby som nenadcasovala. Nie vzdy to ide, vtedy si treba za to vypytat zaplatene (u nas to tak funguje) alebo sa dohodnut so sefom, ze ostanem dnes dlhsie, dorobim si, co treba a v piatok ma uvolni skor. Mala som aj ja s tym problem kedysi. Pri detoch som mavala nadcasy do 10min mesacne. V aktualnej praci si pracovny cas neevidujeme, ale kazdy mesiac na konci posielame vykaz, ak chceme nadcas preplatit..

ropucha6
16. mar 2023

Si si ista, ze inde by to bolo ine? U nas sa tahaju neplatene nadcasy stale…samozrejme niekto po praci, niekto vecer, niekto cez vikend, uz ako to komu vyhovuje. Proste objem roboty nepusti. Zaplateni su ale vsetci dobre. Mna by skor demotivoval ten sef.

panelacikova
16. mar 2023

výborne to odhadol/-la alebo teda napísal/-a
@vlado818 tých pár stovák navyše možno ani zďaleka nemá hodnotu toho, čo tvoje nadčasy.
určite hľadať inde. aj keď menej peňazí, ale bez stresu alebo teda s podstatne menším stresom a hlavne, s pracovnou dobou, kedy si vieš naplánovať aj svoj čas.

autor
16. mar 2023

@ropucha6 ved prave to neviem, nadcasy som zvyknuta potiahnut aj z predoslych prac, ked bolo treba. Lenze tu sa to berie ako automatika, a nikto mi nikdy ani nepodakuje za to, ze som nieco dokoncila, spravila na cas. Prave naopak, stale len pocuvame ako by to malo byt a nie je, a pritom si tu kazdy svoju pracz vykonava maximalne svedomite.

anjelicek26
16. mar 2023

@vlado818 myslim, ze to vystihol najlepsie... ked si zratas vsetky nadcasy, si na tom platovo rovnako, ak nie horsie ako u inych firiem... ano nadcasy sa robia vsade, ale bud sa preplatia alebo si ich vyberies ako den-dva-tri volna navyse ku koncu mesiaca, podla toho ako...

autor
16. mar 2023

@anjelicek26 to je sice pravda, ale ak budem mat pracu, kde nadcasovat nie je nutne, alebo nebudu preplatene nadcasy a skoncim zabuchnutim dveri o 15:30, tak ten plat bude tak ci tak o 300€ nizsi 😬
Tie peniaze su asi to jedine, co ma tu drzi.. tazko sa mi pojde z cca 1100€ na 800, pripadne nenej

matenka
16. mar 2023

Keby napises viac, ale kvoli 200-300 euram toto urcite nestoji za takyto stres

matenka
16. mar 2023

Teraz pozeram ze 1100 mas plat, tak dufam ze aspon o cistom sa bavime

ropucha6
16. mar 2023

Aka je to lokalita? Lebo ten plat je dost slaby…

elmivelmi
16. mar 2023

mas deti?Ak si slobodna este ok,ale neist na wc??

anjelicek26
16. mar 2023

Urcite je aj ina alternativa. Ten plat nie je boh vie co, ci jeden ci druhy... skus sa aspon pozriet po okoli, posli zivotopisy, "istotu" mas, ale mozes postupne najst nieco lepsieho. Kvalita zivota je rovnako relevantna ako peniaze - stres ti nici zdravie a ani to nevnimas, ale dobehne ta to, plus kazdy den ti to ubera volneho casu a ludia by skutocne nemali dojst s prace a padnut unavou do postele a dalsi den to iste, to nie je zivot, to je kolotoc stresu... ten dom-byt, ktory platis ani nevidis...

elmivelmi
16. mar 2023

1100 v hrobom?Tak to zasa tak vela za tie nadcasy a vykon nieje,to by malo byt aspon 2000 v hrubom

radolina
16. mar 2023

Takto si myslim, ze aj tak by si tam nevydrzala dlho a casom by si si aj tak hladala nieco ine, lebo by ta to tak nejak vnutorne tazilo. Byt tebou, ak vas peniaze teda aj tak netlacia, hladala by som si nieco ine

autor
16. mar 2023

@matenka je to v cistom a mimo BA. Tu je taky plat skor nadstandard.

anetka34
16. mar 2023

Bože keď si uvedomím, že mňa takto naháňali robiť za 900€ v hrubom, tak to som asi dobre spravila, že som odišla. Tiež každý deň 1-2 hodiny nadčas neplatný. No fuj. Tak u Teba záleží, aké máš priority. Ak Ti to veľmi vadí a máš rodinu, treba odísť.
Mne už napríklad aj to vadí keď nikdy nepočujem pozitívnu reakciu na moju prácu aj keby som sa rozkrájala.
Zarábala som aj menej, ale šéf si to vážil, čo robím a naozaj to človeka dosť motivuje.

autor
16. mar 2023

@lb1984 nie som, zaroven ale nemam pocit, ze je to extremne zle a bojim sa, ze budem lutovat ak odidem do niecoho este horsieho.
No sef je majitel firmy a jeho sen je, ze zamestnanci budu k praci pristupovat s rovnakou chutou a entuziazmom ako on. To, ze ja mesacne z firmy nemam niekolko tisic € ako on a nechodim 6x do roka na dovolenku mu do oci nemozem povedat 🙈

anjelicek26
16. mar 2023

Nemas tlak, tak hladaj postupne. Nie, nie je to jedina "dobre platena" praca, aka existuje, ved si este poriadne nehladala. Posielaj zivotopisy a uvidis. Kvalifikovanych motivovanych ludi hladaju vsade, posli do vacsich firiem aj iniciativny zivotopis, obcas sa taketo veci rozuzlia same... ja som zacala pred dvoma tyzdnami v novej praci po desat rokoch v starej, velmi vela veci v starej bolo skvelych, vychadzali mi v ustrety, plat bol v poriadku, home office, volna pracovna doba a bla bla - ano, ale vela veci takych uzasnych nebolo... az teraz ked mam novu pracu - kde mam o 20% vyssi plat, bonusy, odmeny, vyssiu poziciu, rovnako volnu pracovnu dobu, 80% home office, zaujimavu pracu, kolegov a bla bla proste - spokojna na maximum... zbytocne som tak dlho spekulovala... clovek je prilis loyalny k povodnemu zamestnavatelovi a celkovo sa boji zmien..ale vacsinou su to dobre zmeny, ked si to clovek vyberie sam.

barborachors
16. mar 2023

Jedným uchom dnu druhým von. Ked robis veci a stíhaš , nech si on brble kolko chce. Trochu nadhľadu. A zarobené peniazky investuj do masáže oddychu, psychológa 😂 Blbec, takych je… a vsade. Sama píšeš ze je viac plusov ako mínusov. A deleguj, alebo niekedy aj nieco neurob na 100 percent. Viem ze to je tazke ale skus to.

rebrambora
16. mar 2023

NEPREPLATENE nadčasy? 😀😀 toto je ešte stále niekde tolerované?

dadis
16. mar 2023

No najhorsie robit v malej firme s takymito zapalenym sefmi. Ja som v takej robila po materskej. Som povedala , ze jednoducho nadcasy nemozem robit a vlastne ani 8h nechcem a nemozem teraz dodrziavat 😬😅...tak sme sa dohodli na skratenom uvazku 7h za rovnaky plat 😆😆. Ale ten tlak na vsetkych zamestnancov bol enormny. Po 2 rokoch som i tak odisla...ja viem, tu v Ba je to ine. Tu si mozes ako zamestnanec viac branit svoje zaujmy. Ale najst dobreho zamestnanca je pre firmu velka vyhoda, tak ak inak odvadzas dobre dvoju pracu, tak si potom mozes lepsie chranit svoje hranice..