Mam virózu a zamestnávateľ na brigáde chce potvrdenie od lekára

5. jan 2024

Ahojte, náhle som zrušila smeny, kvôli nejakej viróze čo na mna prišla. Mám zvýšenú teplotu, kašlem, pracujem medzi ľuďmi s jedlom takže aj keby sa prekonám, bolo by to odomna nezodpovedne. Zamestnávateľ odomňa chce aby som mu poslala potvrdenie od lekára, že som naozaj chorá, lebo že ak klamem dá mi preplatiť náklady za ušlý zisk. Lenže ja studujem v Česku, tu mám aj brigádu, ale dr tu žiadnu nemám. Keď sa cítim zle, idem na urgent, ale s virózou tam predsa nemám čo robiť. On mi nechce veriť, že tu nemám doktorku. Ako by ste to riešili? Podľa mňa celkovo to s tým preplatením nákladov je hlúposť a nemá na to žiadne právo, ale 100%ista si nie som.

autor
5. jan 2024

Ešte ma napadá, že je tu dr na intráku, ale tej by som musela ako samoplatca zaplatiť

maca1984
5. jan 2024

A mne napadlo urobiť si covid test 😆

majlo1234
5. jan 2024

Mas to v zmluve? Ze ti moze dat preplatit naklady? Ak nie, posli ho do pecka. Ak ano, asi budes musiet ziskat potvrdenie

rebrambora
5. jan 2024

Ved chod na urgent a povedz co je vo veci.

melanta
5. jan 2024

Platiť ti nič nedá, to nerieš. Ale čo sa týka tej absencie. Podľa teba je v poriadku, že len tak napíšeš že si chorá, bez PN, bez potvrdenia? Veď to by potom ľudia mohli kedykoľvek zahlásiť, že nejdú do práce, pretože...

nelca84
5. jan 2024

@majlo1234 a ty sa vyznas v ceskom pracovnom prave, ze jej takto odvazne radis?

slavkadi
5. jan 2024

A zdravotne si poistená kde? Na Slovensku máš doktora?

autor
5. jan 2024

@slavkadi áno na sr všetko

stanulienkat
5. jan 2024

@rebrambora prepac, ale fakt v dnesnej dobe pretazeneho zdravotnictva a nedostatku lekarov jej kazes ist so soplom na urgent???? Vies, co znamena slovo urgent?

autor
5. jan 2024

@melanta pozri, pracujem už nejaký ten čas a prvý krát som neprišla do prace. Neviem ako by som si mala vyriešiť pn ked nie som zamestnaná? Keď tu nemám ani doktora. To som mala ísť naozaj na urgent s tym, že od nich chcem potvrdenie do prace? Veď to je nezmysel. Nepoviem, keby toto robím pravidelne, že neprídem do prace, ale nikdy som ani len neprišla neskoro.

autor
5. jan 2024

@stanulienkat tiež mi toto hlava nebere

januska12323
5. jan 2024

Študenti nemajú doktora ku ktorému patria? Predstav si, že si zamestnávateľ a zamestnanec ti náhle zavolá, že nepríde nechcela by si doklad?

autor
5. jan 2024

@januska12323 nemám žiadneho doktora. A to že by som mu dala doklad od dr nič nemení na tom že by som neprišla. Ja chápem pohľad zamestnávateľa, ale chápete, že ja som to neurobila naschval?

sorayaardente
5. jan 2024

Je to brigáda,ako brigáda tuším sa nedá napísať PN,iba ak je to praca na pracovný pomer,nie dohodu. Ako brigádnik mám pocit,že nie je potrebné žiadne potvrdenie od lekára ,pretože brigádnik chodí podľa dohodnutých pracovných zmien vopred,je to dohoda,ako brigádnik má tuším aj plne právo povedať,že nepríde,keď nemôže a zamestnavatel je povinný nájsť náhradu.

queen_mary
5. jan 2024

Tiez si myslim, ze je to dohoda o brig praci studenta, a teda nikdy som ja tak nedavala potvrdenie od lekara (aspon na svk). Nemozes zavolat svojmu obvodnemu lekarovi?

Aj ked si nie som ista, ci lekari vobec maju nejaky vzor na taketo potvrdenia u studenta... kedze nic take de facto neexistuje.

Kazdopadne by som tohp lekara skusila, ak nechces prist o pracu, a zaroven si hladala pracu druhu, lebo tento pristup..

dzina007
5. jan 2024

nooo ja by som sla k internatnemu lekarovi ze nech ta prehliadne ze sa citis zle. ten ti vystavi spravu ze si tam bola a ak vystavi aj ucet tak si mozes ziadat preplatenie nakladov u poistovne na SVK.

Nejde tu ani tak len o to ci ma alebo nema pravo pytat usly zisk a ako tu sa pise ze proste zamestnavatel je povinny si najst nahradu. Zamestnavatel si moze totiz najst nahradu nastalo a moze prist clovek lahko o brigadu.

lujza123
5. jan 2024

PN do prace, skoly potrebuješ vzdy. Ako študent mas nárok na zdravotnú starostlivosť zdarma. Vyskúšaj toho dr na intraku a aj sa tam prihlas ako pacient, hádam nebudeš cestovať na sr s každou chorobou.
Alebo potom tu pohotovosť ked to potrebuješ hneď
Zamestnávateľ nechce nic neštandardne, v každej práci to vyžadujú

Z oficiálnej stránky všeobecnej zdravotnej

Ak sa absolvent strednej školy chystá na vysokú školu v niektorej z krajín EÚ, EHS alebo vo Švajčiarsku (členské štáty EÚ), na ktorej je štúdium ekvivalentné s vysokoškolským štúdiom v SR, zostane naďalej ako študent poistený v SR a zdravotné poistenie bude za neho platiť štát. Potrebnú zdravotnú starostlivosť v členských štátoch EÚ vrátane štátu štúdia bude čerpať na základe EPZP. Zoznam ekvivalentných vysokých škôl je zverejnený na internetovej stránke MŠ SR. V prípade, že bude navštevovať vzdelávaciu inštitúciu, ktorá sa v uvedenom zozname nenachádza, je potrebné, aby zdravotnej poisťovni doručil doklad o ekvivalencii štúdia (vydáva ho Stredisko na uznávanie dokladov o vzdelaní na základe žiadosti o posúdenie štúdia) a potvrdenie o návšteve školy. Okrem ekvivalencie bude zdravotná poisťovňa skúmať aj ďalšie podmienky vyplývajúce zo zákona (napr. vek do 30 rokov, či ide o denné štúdium, neexistenciu zdravotného poistenia v inom členskom štáte EÚ a pod.). Ak absolvent podmienky ekvivalentného štúdia nesplní, stane sa samoplatiteľom.

queen_mary
5. jan 2024

@melanta ak ma dohodu o praxi studenta, tak take potvrdenia ani neexistuju...

ivik4
5. jan 2024

Na dohodu potvrdenie nepotebujes

queen_mary
5. jan 2024

@melanta dohoda o vykonani prace studenta, nie prax (oprava)

majlo1234
5. jan 2024

@nelca84 a ty sa vyznas? Bol som v tom, ze prava a povinnosti zamestnanca a zamestnavatela sa udavaju v prscovnej zmluve

nelca84
5. jan 2024

@majlo1234 nevyznam a preto si netrufam radit

bettie
5. jan 2024

@autorka, zavolaj svojej doktorke na Slovensku, ze si chora a potrebujes PN. Mozno ti je nebude ochotna poslat mailom, a bude tam musiet niekto osobne ist. Dcera studuje v Cesku a ked bola chora, zo skoly jej dali tlacivo, ktore jej musela potvrdit lekarka na SK, ze je chora, inaj by mala absenciu. Cez mail to nechcela urobit, musela som ist osobne. Ale vlastne teraz by uz mali byt e-PN.

autor
6. jan 2024

@bettie v škole to takto funguje, to máš pravdu. Ale mne nemôže doktorka vystaviť PN keď nie som normálny zamestnanec ale len brigádnik

autor
6. jan 2024

Riešila som to s kamarátkou, ktorá zamestnáva brigádnikov a povedala mi, že nemá žiadne právo po mne chcieť nejakú náhradu ušlého zisku a ani potvrdenie od lekára. Že ja ako brigádnik nie som povinná nikomu vysvetľovať dôvod mojej neprítomnosti a môžem zo dna na den odísť. Tak isto ako ma ok môže zo dna na den bezdôvodne vyhodiť. Upozornila ma na to, že ak teraz sa mi vyhráža niečím na co nemá právo boji sa, či bude seriózny a že si mám radšej hľadať inú brigádu. Ešte mi povedala, že teda nie je môj problem ze jemu prevádzka stojí na jednom brigádnikovi a je to riziko, do ktorého mal ísť s tým, ze sa niečo takéto môže stať. Proste nemá žiadne právo vymáhať odomňa peniaze.

autor
6. jan 2024

Dosť som nad tym premýšľala, či mi brigáda v takom podniku za to stojí a asi si nájdem niečo lepšie. Finančne to tiež nie je bohvieako zaujímavé, takže do horšieho nepôjdem a toto nie je prvé pochybne jednanie z jeho strany. Nebolo nič neobvykle že mi volal počas voľného dna, že niekto vypadol a mám prísť do prace a keď som odmietla, nastalo citové vydieranie, že je to odomna hnusne a že vie, že určite som doma keďže mám skuskove. Alebo že som musela par krát zostať po záverečnej, lebo chodili ľudia a keď som sa ohradila že ja po práci musim ešte niekde ísť tak absolútny nezáujem, že veď mi tie hodiny zaplatí tak čo sa sťažujem.

zuzanka.zuzu
6. jan 2024

čiže keď poprosí zamestnanca/brigádnika aby prišiel do práce nahradiť kolegu a volá mu keď nie je v práci (však logicky !!! kedy má volať? 🤦) tak je to citové vydieranie? aha

autor
6. jan 2024

@zuzanka.zuzu prečítala si si polku príspevku, alebo? Píšem, že citové vydieranie nastalo v momente, keď som povedala, ze sa mi nedá prísť. Typu, ze kvôli mne tam nebudú stíhať, alebo ze kvôli mne sa zavrie skôr atď. Hádzať to na mňa ako moju zodpovednosť aby som mala výčitky, ze nemôžem je podľa dosť mimo

bettie
7. jan 2024

@autorka PN ti podla mna vystavit moze, len ju nebudes mat platenu. Zisti si to.