Mám v práci oznámiť tehotenstvo?

18. júl 2024

Dobrý deň, prišla som si po názory a rady k mojej situácii.
Som krátko po IVF, momentálne som začala 6. tt, okrem krvi nemám ešte ani potvrdené tehotenstvo na sone. Mám okolo tohto pravdepodobného tehotenstva od začiatku problémy- špiním, ešte sme nenašli gestačný vak, na druhý odber krvi na hcg idem až o pár dní, takže stále neviem poriadne na čom som, či som tehotná, či potrácam, či mám mimomaternicové.
Moja otázka znie, či mám tento stav oznámiť v práci, alebo nie. Za pár dní sa ideme pustiť do veľkého projektu, ktorého budem líderkou. Zastúpiť ma v tejto pozícii nemá kto, úlohy nemám komu rozdeliť. Paragrafy na lekára som si už minula na tento rok, návštevy centra reprodukcie a i. riešim dovolenkou. Pri poslednej návšteve gynekológa vyslovil preferenciu hospitalizovať ma v nemocnici, ak sa tehotenstvo potvrdí a stav sa nezlepší.
Na jednej strane chcem byť korektná voči zamestnávateľovi, lebo ak teraz vypadnem na pn alebo hospitalizáciu zo dňa na deň, na neviem ako dlho, tak tam musia zohnať backup na ten projekt, na druhej strane nie som úplne stotožnená s oznamovaním v 6.tt a následne o týzdeň-dva s tým, že som potratila a pracujem ďalej...S vedením spoločnosti mám skôr napäté vzťahy a obidve situácie sa môžu otočiť proti mne. Čo by ste robili na mojom mieste?
Ďakujem

lara45
18. júl 2024

Neviem aký más pracovný pomer.Ja som napr. Zistila ,že som tehotná tesne pred tým ako mi mali predlžiť projekt.Kedže som bola tiež krátko tehotná tak, som si počkala projekt mi predlžili potom som oznamila ,že čakám bábo nemala som problemové tehotenstvo ale kedže začala corona tak som šla skor na matersku a po roku som sa vrátila do práce.A keď som teda potrebovala tak, som sla na pn počas tehu.Neviem ako to máte vy vo firme presne.Písem ti len ako som to mala ja.Z práce ma nemohli vyhodiť rychlo si nasli náhradu a kedže ma len zastupovala tak, po mojom nástupe musela íst náhrada preč.

anjelicek26
18. júl 2024

Daj sa na klasicku PN na tyzden-dva-tri... kym sa situacia vyjasni... nic by som este neoznamovala...

luccija
18. júl 2024

@anjelicek26 čo sa vyjasní?veď problém môže mať o 3 t a pôjde do nemocnice...za 2,3 dni nič nezisti
Autorka nič by som nepovedala nebudeš prvá ani posledná čo by išla do nemocnice, každý by mal mať náhradu od toho máš managerov, riaditeľov nech dajú na projekt niekoho iného.Hlaď iba na seba a zdravie

duppka13
18. júl 2024

Urcite este nic neoznamuj, do 12tt ani nemusi byt na tebe nic vidiet a ze nemaju za teba nahradu no to je ich problem nie tvoj

anjelicek26
18. júl 2024

@luccija momentalne spini, nevidia ani plodovy vak, je v 6tom tyzdni...ano do troch tyzdnov sa vsetko vyjasni... najdu vak, nabehne srdiecko, bude vediet, ze je-nie je tehotna a podla toho moze rozmyslat nad dalsimi krokmi...ci potom pojde do nemocnice (predlzi PN) alebo nazad do prace (na tuto variantu zatial nemyslime, ze to nevyslo), aspon tam nebude musiet s celou firmou riesit, ze o babo prisli...

medda_beda
18. júl 2024

Tehotenstvo by som oznamovala až po potvrdení lekárom, že tehotná skutočne si a tehotenstvo pokračuje v poriadku.
Ak to oznamovať nemusíš tak neoznamuj a počkaj.
Skôr to oznamujú ženy ktoré potrebujú byť preradené na inú pracovnú pozíciu.

januska12323
18. júl 2024

Neoznamuj kým netreba. Projekt bude fungovať aj keby si tam nebola a keby nie tak nie je koniec sveta.

milanemila
18. júl 2024

Tehotenstvo by som oznamila pisomne az ked budem mat tehotensku knizku v ruke. Co sa tyka paragrafov na navstevu lelara, tak pocas tehotenstva ich mas nad ramec tych 7 dni na vsetky navstevy lekara spojene s tehotenstvom.

zuzanaete
19. júl 2024

@milanemila Len tie paragrafy navyse ma, az ked oznami tehotenstvo.

katuskamala1
19. júl 2024

Mna dr dal automaticky na PN, lebo som nala rizikovu pracu a vravel,ze kedze som po IVF je to aj z hladiska poistovne uplne okey. Ty mas dotoho taku este situaciu.. drzim ti palce,potrebujes byt v klude, i ja radim na PN a praca - ako ma byt bude,tam je nahraditelny kazdy..

mamina7070
19. júl 2024

chod na PN teraz o par tyzdnov bude jasne ci je to prosperujuce tehotenstvo alebo nie
nahradia ta na projekte a ostanes na PN az do porodu

jarnajar
19. júl 2024

Urob ako je dobre pre teba, ja by som neoznamovala. Ak máš už teraz napäté vzťahy, tak je aj tak pravdepodobné, že po RD s tebou nebudú rátať alebo aj ty získaš za ten čas iný pohľad na veci a nebudeš sa chcieť vrátiť do pôvodnej práce. Lebo ak si nezastupiteľná (čo je už samotné chyba zamestnávateľa) a napriek tomu si ťa neváži a máte napäté vzťahy, tak tá práca asi nie je až také terno.

petronela1985
19. júl 2024

Ja mám prácu náročnú na proces a lehoty, nevedela som si predstaviť zostať na PN, návštevy v CAR som riešila paragrafmi a dovolenkou, ranné štádium tehotenstva rovnako. U mňa zostať zo dňa na deň doma, to som si nevedela predstaviť. Až že pred mesiacom v 5. mesiaci tehotenstva mi doktorka povedala, že zostávam na rizikovom. Zo dňa na deň. Moja práca sa rozdelila medzi dvoch kolegov. Nikto z nás nie je nenahraditeľný, to nemyslím v zlom, ale vedúci to jednoducho musí vyriešiť za teba. Zo začiatku som mala výčitky, ale niekedy to tak proste dopadne. Pracovať budem ešte cez 30 rokov možno, tehotná som teraz. To je priorita.

petronela1985
19. júl 2024

A neoznamovala som tehotenstvo v rannom štádiu, tiež som mala problémy, oznámila som po ukončení prvého trimestra. Väčšina kolegov sa dozvedela o mojom tehotenstve po štvrtom mesiaci. Tým, ktorí mali sprosté reči typu, ani si nepovedala, som reagovala, že zamestnávateľ bol oboznámený, mne najbližší kolegovia tiež, ostatní voľný priebeh, je to moja súkromná vec.

michaela329
19. júl 2024

Tehotenstvo ja oznamujem az po 12 tt. Lebo dovtedy nikto nevie, čo bude a vysvetľovať potom... zažila som aj potrat vo vyššom týždni (16) a návrat po PN bol ťažký, keďže o tehotenstve sa vedelo. Veci okolo IVF som riešila PN so "ženskými vecami"- oznámila som dopredu, pretože za mňa musí vždy byť náhrada.

milanemila
19. júl 2024

@zuzanaete ano samozrejme, to som myslela ze je jasne a nemusim to explicitne napisat 🤷🏼‍♀️

ella1234
19. júl 2024

Nic by som neoznamovala. To ze za teba nemajú nikoho kto by ta zastupovat je problém zamestnávateľa nie tvoj.
Prajem ti aby tehotenstvo vyšlo, ale nikdy nevieš co sa stale a ak to nevyjde tak potom aby sa k tebe náhodou nezachovali hnusne.
Toto nie je o korektnosti nikto nemoze od teba ocakavat ze v 5-6 tyzdni oznamis tehotenstvo. A ak mas okolo seba napriklad aj kolegyne ženy tak snáď preto budú mať neskôr pochopenie.

bybaa1
21. júl 2024

Nie,neoznamila by som nič. Išla si na ivf, určite bolo čakanie na bábätko na dlhú trať. Teraz by som išla na PN až do konca prvého trimestra, pokiaľ máš takéto problémy. Nepovedala by som nič, uvidela by som podla situácie.

eeffka
21. júl 2024

Ja som veduca v zenskom kolektive, ked mi 3 kolegyne zacali nejak casto chodit k lekarovi na paragrafy a na 1d dovolenky plus volnejsie veci uz som mala zalozny plan a ich tehotenstva ma nezaskocili. Tak isto som videla na 2inych zenach kde mali veducich chlapov, tych trebalo upozornit lebo su zrejme slepi 🤣

senta_sofia
21. júl 2024

Vzdy sa to nejak da zariadit, kazdy je nahraditelny. Vyzaduje sa tvoja fyzicka pritomnost v praci? Nedalo by sa pracovat z domu? Riesila by som to klasickou PN, ak by to bolo nevyhnutne, nie gynekologickou.

betulinka1
21. júl 2024

Ked mam s vedením napäté vztahy tak by som to neoznamovala. Ale vsetko by som chystala tak aby ked pojdem do nemocnice, mala som vsetko komplet upratane aby to vedel niekto prebrat bez problemov.

bluka2
21. júl 2024

Nehovoriť určite. chápem, ako by sa to mohlo obrátiť proti tebe, keby to skoro oznamujes, ale v opačnom prípade nevidím veľký problém

michelle567
21. júl 2024

Neoznamovala by som, je to veľmi skoro a vlastne sama nemáš potvrdene tehotenstvo

janababana
21. júl 2024

Bola si na ivf? Tak asi chcete dietatko. To daj na prve miesto. Ak sa citis na pn chod na pn. Ak sa citis ze chces pracovat pracuj, nemusis nikomu nic v praci oznamovat.

ellemell
22. júl 2024

Pokiaľ máš napäté vzťahy v práci a bojíš sa že o ňu prídeš, tak vyrieš to PNkou a následne keď budeš mať potvrdenie že si tehotná tak to oznám. Tehotnú podľa zákona vyhodiť nemôžu 😉