Pekny den zienky,
deticky povyrastli, uz ma tolko nepotrebuju, v skolke sa im paci a ja premyslam co dalej so sebou.
Do prace ist na 8h, na to sa necitim este a aj problem teraz nieco najst (dve male deti zbadaju v zivotopise a uz som odpisana).
A tak premyslam nad zivnostou a robit z domu uctovnictvo.
Skolu na to mam, kurz sa otvara v nadom meste a ked si vsetko dostudujem tak by som mala byt kvalitnou uctovnickou.
Isli by ste do toho teraz? Ci radsej pracu hladat?
Ach jaaaj
Prepac, len ma zarazilo, ty mas v zivotopise deti? Materske dovolenky?
a po skole si pracovala ako uctovnicka ? kolko si mimo praxe ? lebo robit na zivnost uctovnicku len na zaklade skoly a kurzu je odvaha .. kedze zodpovedat majetkom za pripadnu skodu co by si sposobila
urobila by som si kurz zamestnala sa ako pomocna uctovnicka ... na nejaky cas ... a potom skusila tu zivnost ked budes v obraze
@loginexistuje dakujem krasne...to ze som 6rokom na RD
Ak nemáš prax v účtovníctve , tak by som sa do živnosti nehrnula,pretože,aj keď máš vyštudovanú školu a urobíš si kurz... skúsenosti žiadne..tak si neviem predstaviť sa tým živiť a hneď ,,plávať,,vo vode účtovníčka,ktoré to robia roky.Takisto mám strednú ekonomickú,vystudovane účtovníctvo,bavilo ma to,ale po strednej som odišla žiť do Anglicka,čiže prax 0...a myslím,že ani kurz by to nespravil...oživil by mi vedomosti,ale určite nie tak,až s tým podnikám...takže za mňa kurz Áno,a zamestnať sa ako pomocná účtovníčka
Nechcem ti krivdit, ale tvoj "zjednodušený" postoj k práce účtovníčky asi nie je moc objektívny. Mať školu, je super... ale ani zďaleka nestačí a ani nejaký rychlokurz. Ak chceš byť dobrá účtovníčka, ktorá si zarobí na seba, musíš sa veľmi obracať a byť v tomto obore dobrá- a ničím sa to nenaucis ako praxou. Preto mnohé začínali ako pomocné účtovníčky, kym sa do toho odstali a hlavne dokázali samostatne pracovať. Vypracovať si vlastnú platiacu klientelu a nedostať seba ani klienta do "problemov" je niekdy časovo oveľa náročnejšie ako 8 hodín práce. Tak aby si nebola prekvapená, že to nejde ľahko, ale držím place.
@zuank si 6rokov mimo odbor......kurz ti určite stačiť nebude.....a škola ti je k ničomu, za 6rokov sa kopec vecí pomenil.....ja som teda učtovníctvo robila, ale teda po 6rokoch by som si určite netrúfla ísť robiť samostatnú učtovníčku.......kurz ti dá základy a to je naozaj málo ak chceš robiť samostatnú učtovníčku
@deginko
@danusskaaa
@mogaa Toto som potrebovala pocut...dakujem krasne ...tie moje ruzove okuliare na vsetko su niekedy aj na skodu 😘
Ja ti napíšem ako klient účtovníčky. Syn začal podnikať pred niekoľkými rokmi, vyhľadali sme na základe odporúčaní jednu pani účtovníčku a žiaľ, veľká nespokojnosť. Domrvila DP, na nič mi nevedela odpovedať, poradiť, všetko som si zisťovala sama. Ďalšie DP sme si už robili sami a zvládli sme to omnoho lepšie, ako ona. Skláňam sa pred dobrými účtovníčkami, majú môj obdiv, ale túto by som veru nikomu neodporučila.
Som rada, že to berieš takto a "neofučala" si sa 😂 povolenie účtovníčka, vôbec nie je ľahké. A ver či nie, je to oveľa namahavejšie ako pracovať niekde 8 hodín. Podliezť všetky zakony, aby to bolo zákonné je makacka. Neustále sledovať novinky, ešte novšie nariadenia a všetko to dobre podložiť papiermi je niekdy extrémne ťažké. To nie je len spísať jedno daňové priznanie človeka s jedným príjmom... riešiť to tak, aby bol spokojný zákazník aj štát je makacka a v tejto dobe ešte väčšia- čiže ja by som neodporucala hneď založiť živnosť, skôr skúsiť po kurze nájsť miesto v zabehnutej firme, ktorá sa tomu venuje a ziskavat prax. Ak ťa to bude baviť aj potom, budeš v tom dobrá tak potom choď do podnikania 😉
@zuank ak si nikdy uctovnictvo nerobila, skus sa po kurze pytat na pracu ako pomocna sila. nizsi plat, ale postupne sa zaucis a ziskas prax a skusenosti.
pustit sa do uctovnictva len s kurzom je risk. detto, ak si szco.
sama zistis, ze je to ako trieska v zadku. strasne vela veci sa musis sama doucit (neviem o kurze, kde by ta naucili fakt poriadne vsetky zaklady).
navyse veci, co ti bud klienti nosit, budu sice stale o tom istom, ale po medzi ne budu neustale vybiehat uctovne pripady, ktore su "chutovky", na ktore musis uz bud dopredu vediet, ze toto sa robi inak, alebo si to rychlo uvedomit a dostudovavat. zle zauctovany pripad sa vacsinou rovna oprave a pokute.
oplati sa ti platit si pristup na webovky, ktore su zamerane na rady ohladom dani, miezd. ale je to drahe. kludne aj 300-500 eur rocne (a viac, podla toho, co potrebujes chces. Ja si plati radsej na 2 roky dopredu, davaju na to zlavy, ale je to hned 800-1000 eur za pristup).
a to nehovoriac, ze klienti tio zvycajne vsetko prinesu za 5 minut dvanast a ty to zbuchaj cez noc.
k tomu si predstav, ze niektore veci nevies, nie si si ista a nie je kedy zistovat (darmo sa s nimi dohodnes, ci spises zmluvu, ze veci sa budu nosit na termin, atd - mnohi na to kaslu, nosia kedy im pride vhod a vacsinou su presvedceni, ze ked to prinesu pred polnocou, tak to vlastne stihli vcas 🙂 ).
@zuank ja som ako učtovníčka pracovala, to sa ešte dalo, lebo učtovníctvo len v práci(prípadne nadčas keď bolo treba niečo dorobiť), sestra ale učtovníctvo robí firmám a teda volno nepozná.....klient ti zavolá či ideš k lekárovi alebo si na oslave alebo si doma s dieťaťom čo má 40-tky horúčky.....teraz väčšine preratávať či majú nárok na nejakú štátnu pomoc, sa smiala keď som sa pýtala či má menej roboty ako keď boli prevádzky otvorené.....do konca marca každý rok nestíha, robí soboty-nedele aj po nociach.....cez leto po dovolenke tiež nevie čo skôr, robota ju počká, DPH, mzdy ani odvody nepočkajú......
@mogaa
@moonlight1210
@danusskaaa Dakujem zienky za vas cas s odpisanim... prave citam vase odpovede manzelovi aby vedel ze to chce so mnou veeeela trpezlivosti 😂😅
No.. v prvom rade, praca uctovika na zivnost je casto viac ako 8h denne 🙂 Ak ta to ma uzivit, hlavne potrebujes klientov a dnes si vyberu tu co to "vie". Inak je to jedno ci teraz, ci o rok, pretoze uctovnikov treba stale. Ale moze nastat to ze 1. budes mat vela prace 2. nebudes mat pracu.. pretoze naozaj klienti sa neobjavia len tak... a este mozes byt aj stratova, treba ti pc, software, pripravit kopec dokumentacie ci uz zmluvy, gdpr, ... a klienti nikde.
Neodradovala by som ta, kazda uctovnicka nejak zacinala a ak ta to bude bavit, tak preco nie.. Vsetky tu opisovane problemy su realne, ale samozrejme nie su pravidlom... ucto robim od "mala", a ani rocne nepotrebujem 20 kurzov a dokonca neplatim ziadny portal, pretoze po par rokoch som prisla na to, ze to ani nepouzivam, zakony viem citat aj sama, ked tak vacsiou mi staci jeden, alebo dajme tomu dva, ak su nejake rozsiahle zmeny ako napr. teraz v DPH a cielene si viem kupit materialy napr. k "specialitam" ako majetok, nejake novinky atd. Na kurz chodim stýlom: "ak nahodou sa daco objavi"-idem a vypocujem si aj ine pripady od "kolegov", lebo aj mne sa to moze neskor zist, v 99% sa nic neobjavi. Je ale dost pravdepodobne,ze na zaciatku ti ich bude treba. CO ale urcite by sa zislo, je vidiet realne tu pracu uctovnika, neviem ci na to mas nejaku prax, alebo to naucia na kurze... Najviac da zabrat system prace, kde co s kym, kedy, jedna vec v jednom zakone,dalsia v dalsom, jedna ovplyvnuje druhu, tretiu, dvadsiatu piatu......potom zacnu klienti chodit s vecami, s ktorymi realne uctovnik nic nema (ano uz som riesila dan z nehnutelnosti, aj napriklad nahlasenie smeti, co zmenu prevadzky :DDD ). Ak niekto robi ucto 1-3-5 firmam, je to ine ako ked ich je 70... ja mam jednu velku a tam relane stravim pracou jeden den v tyzdni aj to len preto ze im chystam aj platby a vsetko. Uzavierka je tak na predlzeny vikend od rana do vecera. Dvojsanonova FO je u mna praca na jeden-dva dni, ak su taki laskavi a dodaju vsetko, inak sa k tomu musim vracat 🙂 Ale takto to vyzera, ked uz je v praci system a prax...
Su aj skupiny na FB s uctovnikmi, tiez tam pisu zaciatocnici, a vzdy im niekto poradi ak sa objavia veci, ktore nepoznaju...
@zuank ahoj. Uz si robila niekedy v ucte? Ja robim ucto 20 rokov, cez 3 materske som sa musela predierat so zivnostou, poviem ti uz by som to nerobila nikdy viac, tolko lusrov co mi nanosili papiere .... ja kazdemu ze ano spravim doneste, jasne ze kazdy uplne specificky pripad, natrapila som sa a ked dala dokopy vysledok, este by som im chudakom ak 50 eur dala za take biedne podnikanie
Po materskych som sa opat vratila do zahranicnej firmy, a je to super, nestazujem sa, viem si naplanovat pracu v ramci tyzdna, mesiaca, roka....ak je naval, vedia mi pomoct z materskej firmy. Neviem ci vies anglicky, ak ano, lepsia kombinacia neexistuje. Zabudni na zivnost, teraz aj tak pracujem na homeoffice a myslim, ze ak aj pandemia pominie homeoffice sa v urcitych profesiach uz udomacni. My vedieme komplet cele ucto na serveri, ziadne sanony s fakturami nehrozia, takze som presvedcena ze homeoffice sa uz z mojho zivota nevytrati.
@zuank na zopakovanie ucta odporucam stranku
https://zrozumitelne-uctovnictvo.com/
Ja sa tomu tiez zacinam venovat kvoli priatelovej firme ..na stranke je to dobre vysvetlene pre zaciatocnikov
Isla,uctovnicky treba stale.