Mám si vybrať prácu v hoteli?

10. apr 2024

Zdravim, pred 3 rokmi som skončila obchodnu akademiu kde som mala výborný prospech, skusala vysokú školu (ktoru som po vyse semestri vzdala) a zamestnala sa ako čašníčka. O rok som sa presťahovala do Bratislavy kvôli práci a bývala v zdieľanom byte. Robila som v lidli, potom v McDonald's. Teraz mám možnosť robiť v hoteli na recepcii čo beriem ako upgrade, ale rodina ma stale podpichuje ze ci nemám na viac, aby som skúsila buď vysokú ešte spraviť alebo si nájsť nejakú aspoň juniorku účtovnícku pozíciu. Ja to chapem lebo tak tiez ma neláka byť do konca života na týchto pozíciách ale úprimne sa mi do výšky až tak nechce a na tie pozície väčšinou chcú buď prax alebo vyššie vzdelanie.

crazy_cat_lady
10. apr 2024

na junior uctovnicku, resp. nejakeho account assistant-a vacsinou beru aj absolventov - mas skoncenu OA, to je dobry zaklad 🙂 nevyskusas, nevies. kazdopadne si vyber to, co bude bavit teba a s cim si stotoznena, nie to, co by chceli ostatni, aby si robila 🙂

dagas
10. apr 2024

Mňa práca na recepcii bavila. Nebavilo ma robiť všetko okolo toho. Vypadne čašník ideš,vypadne chyžná ideš...ale tak to asi záleží od hotela.

tenerifka
10. apr 2024

@dagas urcite to tak nie je vo vacsine hotelov, skor je to vynimka. Ja som robila niekolko rokov na recepcii, a nic take neexistovalo. Ak sa vsak jedna o nejaky rodinny penzion, to bude ine.
Autorka, preco neskusis a uvidis? Skolu si mozes dorobit aj popri zamestnani.
Mña praca na recepcii bavila-cista robota v peknej elegantnej uniforme, spoznavanie ludi, konverzovanie v roznych jazykoch.... Ak budes dobra, mozes sa vypracovat. V BA je vela dobrych hotelov na urovni, a asi maju nudzu o zamestnancov, ja som zazila na recepcii v Sheratone Ukrajinku, ktora nevedela poriadne po slovensky

melanta
10. apr 2024

Takže robila si čašníčku, predavačku v potravinách a v mekáči. A teraz, keď chceš ísť robiť na hotelovú recepciu, sa to tvojej rodine máli? Trošku odveci povedala by som. Zober to a ak ťa láka účtovníctvo, tak si popri tej novej práci hľadaj pozíciu, kde budeš môcť rásť ako účtovníčka. Ale rob to preto, že to ty chceš, že chceš ísť touto cestou. Nie preto, že to chce rodina. A ako píše tenerifka, v dobrom hotely sa môžeš posúvať pozične, ak budeš šikovná a budeš chcieť.

janai1
10. apr 2024

Mam OA a robím na recepcii v hoteli. A teda vôbec nerobím čašníčku ani chyžnú ako sa píše vyššie.
Záleží v akom hoteli budeš robiť ale ak si šikovná tak v sieťových je pozícia obyčajnej recepcnej pomaly práca na pol roka a posúvaš sa vyššie. Takže ak máš ambície byť manažérka je to ideálne prostredie.

petronellla87
10. apr 2024

Mňa bavila práca na recepcii, horšie bolo že majiteľ hotela bol debil😅 inač by to bolo v pohode

autor
10. apr 2024

No samozrejme by som v budúcnosti chcela robiť niečo "serióznejšie", nie len kvôli rodičom ale aj kvoli sebe. Ono to uctovnictvo bolo aké bolo, nejake zaklady mam vsak som zmaturovala, ale to je iné ako sa tým živiť. Preto ma laka skôr ta recepcia, nie je to taky stereotyp ako pri pokladni a zaroven ani nebudem musieť stresovat že na to nemám.
Ako vobec ale zistim či je hotel "lepší" alebo tam budem okrem recepcie este zaskakovat iných ľudí?

janai1
10. apr 2024

Opýtaš sa na pohovore žeby? 😀
Do ktorého hotela chceš ísť?

autor
10. apr 2024

Nechcem úplne konkrétne názov napísať ale asi to nie je siet, nemyslim ze ich majú nejako viac.
A zas neviem či mi na pohovore hneď povedia že no, keď bude treba, budete robiť aj iné veci 😂

janai1
10. apr 2024

Tak potom ti neviem poradiť. Keď ani nevieš či to je sieťový či nie resp. si to nevieš nájsť. Hneď máš výhovorku k otázke na pohovor, čo je za mňa bežná otázka.

lenka2405
10. sep 2024

Ahoj! Rozumiem tvojej situácii a viem, že je to náročné rozhodovanie, najmä keď na teba tlačí okolie. Na to, aby si vedela, čo je pre teba najlepšie, by som odporučila naozaj zvážiť pár vecí.
1. Pokračovanie vo vzdelaní:
Ak ti vysoká škola momentálne veľmi nevyhovuje, neznamená to, že sa k tomu nemôžeš vrátiť neskôr. Existujú aj alternatívne formy vzdelávania, napríklad online kurzy, ktoré ti môžu rozšíriť obzory a doplniť vedomosti, ktoré by ti mohli pomôcť nájsť si lepšiu prácu bez toho, aby si musela byť opäť študentkou na plný úväzok.
https://www.edu-management.sk/online-kurzy/

2. Kariérne možnosti:
To, že teraz pracuješ v hotelierstve, neznamená, že to musí byť tvoja konečná kariéra. Recepcia je skvelý spôsob, ako získať skúsenosti v oblasti služieb, komunikácie a administratívy, čo sú cenné zručnosti pre mnoho pozícií. Ak by si sa predsa len rozhodla pre účtovníctvo, mohla by si začať na juniorskej pozícii a postupne si budovať prax. Zváž napríklad možnosť absolvovania nejakého kurzu zameraného na účtovníctvo alebo certifikáciu, ktorá ti môže otvoriť dvere aj bez toho, aby si musela ísť naspäť na vysokú.

3. Tlaky rodiny:
Rodina to určite myslí dobre, ale nakoniec je to tvoj život a tvoje rozhodnutie. Ak sa cítiš pohodlne v súčasnej pozícii a máš z nej dobrý pocit, možno by bolo fajn dať si čas, aby si si premyslela, čo naozaj chceš a kam ťa to ťahá. Niekedy pomôže aj rozhovor s niekým z odboru alebo kariérny kouč, ktorý ti môže pomôcť lepšie pochopiť tvoje možnosti.

Daj si priestor na to, aby si si naštudovala rôzne možnosti (či už kurzy, certifikácie alebo juniorské pozície), aby si vedela, do čoho sa púšťaš. Nemusíš sa ihneď rozhodnúť, či vysokú školu ešte skúsiš, ale zároveň by som neodmietala hľadanie spôsobov, ako postupovať v kariére – aj malé kroky ťa môžu doviesť tam, kam chceš.

Držím ti palce, aby si našla cestu, ktorá bude pre teba tá správna!