Mám si podľa vás hľadať nové zamestnanie?

13. máj 2021

Ahojte. Sama som na vazkach a v poslednej dobe mad tym rozmyslam, no potrebujem poradit, pripadne vidiet iny pohlad. Pracujem v nepotravinovom obchode na 12tky, kratky/dlhy tyzden. Robota je to celkom pohodova, ide o moje prve zamestnanie kedze som predtym chodila na VŠ a kedze som chcela brat hypo, brala som kazdu robotu hned po škole, navyse po odstahovani do ineho mesta. Roboty mame tak akurat, su urcite mesiace kedy mame toho viac, ale zasa aj mesiace kedy sa dobre ze od nudy neunudime. Co sa tyka sedenia v praci to nemame povolene mimo prestavky ale to mi az tak nevadi, je to o zvyku. Ale prechadzam k hlavnej pointe. Moj cisty prijem mesacne sa pohybuje v rozmedzi cca 720-780€ v pripade nadcasov kedy som viac v praci ako doma, tak aj cez 800€ ale to je len vynimocne, mozno tak raz do roka. Pracujem tu druhy rok. Pocas korona krizy a uzatvoreni prevadzok sme boli aj my samozrejme zavrety, ale kedze mame eshop fungovali sme nadalej, ale za ovela nizzsi prijem, len zaklad cca 600-620€. A teda rozmyslam. Moje vydavky su cca 350€ len hypoteka + 2 uvery k byvaniu (len moja polovica, priateľ plati druhu polovicu). Plus este najom, elektrika, plyn, interner, telka, telefon, auto (tiez opät s priatelom kazdy pol na pol). Na stravu mi pri priemere 720€ zostane mesačne 150€ a mam po peniazoch. Rozmyslam, ci si nemam hladat nove zamestnanie mozno niekde nieco s vyssim prijmom? Nie ze by mi bolo malo aby ste ma tu hned neukamenovali, ze ludia ziju aj horsie, ale v konkretne mojej situacii mi je to malo, nakolko vzdy treba kupit este nejaku kozmetiku, drogeriu, stale este doladujeme byvanie a treba este stale cosi dokupovat kedze byvame v novom necely pol rok a velmi ma trapi, ze si nedokazem pomaly nic usetrit, pretoze byvam este aj v “minuse” 😔 O tom, ze by slm si kupila nieco na seba a pre seba tiě v poslednej dobe nepremyslam, kedze rozmyslam, kde lepsie minut peniaze. Jasne, zaraba a plati aj priatel, ale pisem konkretne o sebe a pohlade na moju pracu. Na jednej strane mi v praci vyhovuje vsetko okrem teda prijmu na druhej strane sa obavam novej prace, kolegov, zaucania a ucenia.

horalka1986
13. máj 2021

Mas VS a pracujes ako predavcka. Myslim ze odpoved poznáš.

ofzuza
13. máj 2021

Co si studovala?

zooeynka
13. máj 2021

Jasne ze hladaj lepsie...resp.za viac penazi.

lenuska9999
13. máj 2021

Nepozeraj na to, že ostatní žijú aj horšie. Pozeraj na tých, čo žijú lepšie a vezmi si od nich príklad..chápem, že životné situácie ťa zavädú hocikam, no podľa mňa máš na viac s vysokou školou , keďže máš viac dverí otvorených... Čo si študovala ak sa smiem opýtať ?

lija22
13. máj 2021

hladala by som nieco ine, ano lepsie platene a toto by si nechala, ak by chceli robit zaskok za dovolenky a podobne

sapetka
13. máj 2021

A to si so sebou spokojna ze po Vs si skoncila ako predavacka? Hm aka VS to je?

janinah
13. máj 2021

nevieme,či tu vš aj skončila...
odpoved je ľahká,nie si spokojná s príjmom,hladaj inde...len nečakaj,že sa niekde budeš nudiť za viac peňazí...
len mi nedá nenapísať...sestrička v ambulancii na východe zarobí v čistom menej ako ty,a isto sa v práci nenudí

janakuul
13. máj 2021

tak to velmi tazko povedat,u mna son napr. vzdy spokojnost v praci hodnotila,alebo brala aj podla kolektivu,lebo robota sa vzdy nejako urobi ale byt
1/3 dna niekde kde som mala stres,a celkovo zla atmosfera som radsej odisla ...ja mam skoncenu VS,pracujem v statnej sprave, odborna robota a plat,taky isty ako mas ty,ked aj pozeram ponuky na SVK mi platy pridu fakt strasne biedne,aj za odboru robotu ... mohla by som to iste robit v sukromnej firme mozno za ten isty plat,ale v urcite vacsomm strese...vyskusala som uz viacero zamestani,aj zahranicie a tak nejak ma vsetko plusy aj minusy, nevyskusas nevies,vyskusas mozno olutujes,mozno nie...ale keby som po skole ako ty,neviem ci by som v jedneho robote chcela byt cely zivot

martinkatinka
13. máj 2021

Treba sa posunut. Ved pozri ponuky, svoju kvalifikaciu a hor sa dalej 😉
Aku VS si skoncila a v akej sfere chces pracovat?

elementissa
13. máj 2021

Ja som spravila tu istu hlúpost, ze som este pocas VS nastúpila do obchodu a kúsok po skonceni som tam ostala. Teraz sa na mna vsade pozerajú cez prsty, lebo väčšina mojich pracovných skúseností sú z obchodu. Takže som teraz len za hlúpu predavačku (aj keď som potom robila aj iné joby, ale nam pocit, že taká stigma človeku už ostane. Lebo nie je hodný asi lepšej práce ako makať v obchode, podľa niektorých manažérov). Tiež som mohla uz na vš rozmýšľať inak a nájsť si "normálnu" prácu v kancli na polovičný úväzok a potom sa zamestnať na plný. Ale čas už nevrátime, všakže. Ak nemáš ešte po výške dlho, tak sa rýchlo skus zamestnať a ešte to zhodíš na to, že si počas VS potrebovala brigádu, peniaze, ale už s titulom chceš robiť white collar work. Určite tam neostavaj, najdi si niečo v hocakom korporate. Čím dlhšie ostaneš v obchode, tým viac sa na teba budú pozerať ako na neschopnú. Držím ti veľmi palce, snáď čoskoro nájdeš lepšiu prácu 🙂

darinkaninka
13. máj 2021

Ak žiješ v regióne, kde je aj teraz dostatok pracovných ponúk, tak si určite hľadaj prácu v odbore, ktorý si vyštudovala. Snáď aj za vyššiu mzdu, evtl. benefity nad rámec ZP. Lebo načo si potom študovala?! Ak nie, tak ešte vydrž, kým sa situácia na trhu práce zlepší, keďže máš finančné záväzky. V rámci obchodu sa nemáš kam kariérne posunúť?

judar
13. máj 2021

To je tak blbe ked kazdy rozmysla stylom ze ked ma VS tak musi hned pracovat v tom v com vystudoval lebo s VS zarobi viac...realita je taka ze ani VS neznamena vyssi plat v tom v com clovek vystudoval a to vacsina je natom o nieco platom horsie nez predavaci....ale to ze si ludia viazu na krky uvery, hypoteky ako tu dotycna ze 350€ hypo a k tomu 2 uvery teda jeden a potom bedakaju ze prezivaju len tak, tak to teda nikto neriesi

darinkaninka
13. máj 2021

@judar Otázkou potom ale je, načo človek venoval toľko námahy, času aj financií na štúdium. Už po strednej teda hľadám prácu, kde mi stačí maturita. Bolo by mi teda ozaj ľúto, kebyže financujem moje dieťa počas vysokej školy a ono to vzdelanie nevyužije. Dočasne určite zobrať akúkoľvek prácu, ale zamrznut tam mi nedáva zmysel.

judar
13. máj 2021

@darinkaninka lebo to tu je to taky trend mat VS aj ked onicom len aby bol titul a ludia sa citili ako nieco viac, staci ako priklad cestvy expremier lajdak a podvodnik v jednom,...a so strednymi skolami to az taka bieda nieje napr v CR su niektore odbory ktore tu sa pozatvarali tam su maturanti ucni ziadany v istych odboroch s nastupnym platom od 28 000 kč nahor a o inych krajinach nebudem ani pisat

ofzuza
14. máj 2021

@judar len 28tis nie je ziadna vyhra, to nemas ani priemernu mzdu. Zo zvedavosti - ake odbory mas na mysli? 🙂

judar
14. máj 2021

@ofzuza pisala som od 28k nahor a ver ze vyhra to je tam pre nezadlzenych, co tam mam znamych tak niektori dokazu aj od 40k mesacne odlozit bokom pri platoch od 70 aj cez 90k s urcitymi papiermi ...a ake? No take ktore sa nevyucuju pasovo, ...jak jeden moj cesky znamy ked robil vo fabrike technika ledva vyzil s uviazanymi sluckami v podobe dlzob na krku s 800€ platom a cil posledne roky sa vozi na chevrolete po Europe na dovolenky, urobil si znovu maturitu, par narocnych kurzov a je tam kde je a svoj zivot spatne nebanuje ani to ze sa neskorsie zobudil

ofzuza
14. máj 2021

@judar vsak daj priklad, co robia 🙂 remeselnici dobre zarobia. Tuna sused stavbar dostal za ani nie tyzden prace 150tis.

mogaa
14. máj 2021

ono treba si zvážiť, či chceš lepšiu prácu alebo vyšší plat...nie vždy lepšia práca znamená vyšší plat....napr. ka by si išla robiť učiteľku do MŠ alebo poradcu do banky, tak ani zďaleka nemusíš mať taký plat ako teraz.....nie vždy je to ohodnotené a rovnako záleží kde žiješ a hľadáš si prácu.....

sslobodnamama777
14. máj 2021

jasne ze to je malo, sme na Slovensku, ceny mame europske, no co Ti pisu ze mas vysku a robis predavacku tak tie zeničky, asi nikdy nepoculi o tabulkovych platoch. Plno vysokoskolsky vzddelanych zaraba aj menej alebo podobne. ale zas menej zrejme pracuju, volne vikendy, ziadne nocne, pre mňa uplne hrozné pobedné,p, ale zas su aj doktori, ktorym nastupny plat dali ako mas Ty. A su ludia s VS co robia na smeny v zavodoch vyrobnych, alebo upratuju hotely a pomahaju v kuchyni v svajci. No je to tak akurat na prezitie, mas to este dobre, ze ste dvaja. proste zijes..ci prezívame na slovensku, kde vacsina ludi živorí.

luccija
14. máj 2021

@janinah lenže sestrička v ambulancii nepracuje na 12 tky
Autorka hľadala by som inú prácu ani nie tak kvôli platu, ale ak budeš chcieť rodinu, deti pracovná doba je úplne zlá.Aby si tam nestvrdla roky a potom budeš nahnevaná, že si niečo nezmenila pokým neboli deti

judar
15. máj 2021

@ofzuza prepac ale nedam priklad, neuvediem nikoho znameho pracu :D staci mi ze ma tu isli poniektore zozrat len kvoli tomu ze som nenapisala svoju pracu ktorou su viem rovnako skvelo uzivit ako moj znamy zarobit

ofzuza
15. máj 2021

@judar ved je to len profesia. Ale v poho. Nechces, nechces. Len teda mzdou 28tis by som sa nechvalila 😁

elementissa
15. máj 2021

@ofzuza tak podla mojho prepoctu robeneho v tejto sekunde je 28000 kc 1099€, co je dobre ako nastupny plat, ak je to v cistom. Ak je to v hrubom, tak je to to, co hlasi profesia pri kazdej korporatnej entry level position (1100€ brutto). V cistom je to 771€ (ak nemas danovy bonus na dieta) a to teda ziadna slava nie je. Tolko sa v BA zaraba v obchodoch. (Resp. O 100€ v hrubom menej, ale v cistom ten rozdiel az taky vyrazny nie je )

ofzuza
15. máj 2021

@elementissa tak mzda sa hadam udava vzdy v hrubom 🤷‍♀️

ofzuza
15. máj 2021

@elementissa a navyse v cr su mzdy vyssie ako na svk. Priemerna je niekde okolo 34tis, takze 28 je podpriemer.

elementissa
15. máj 2021

@ofzuza tak jasne, na pracovnych zmluvach hej, ale ja ked sa bavim s ludmi o peniazoch, tak sa bavime o cistych prijmoch. Lebo jasne, vsetci platime odvody a dane, ale ked sa bavime o tom, kolko kto zaraba, tak nas zaujima, kolko pride na ucet, nie kolko je na zmluve. Takze aj ona moze mat info, ze nastupny 1100€ v cistom. Ja si napriklad nepamatam, ze by som spominala hruby plat inde ako na pohovore. Ludia operuju s cistou, nie hrubou mzdou. Kym nie si szco, odvody si neovplyvnis. Takze nastupny pre niekeho po strednej skole 1100 v cistom je slusne. Ak je to hruby plat, tak nic moc a suhlasim, ze v CR su vyssie platy, takze aj na SR pomery to stale nie je ziadne terno

ofzuza
15. máj 2021

@elementissa hm ja davam furt hrubu, nech si kazdy odvody prisposobi sebe. Uplatnis si 3 deti a hned to mas o skoro 5tis viac na mzde.

elementissa
15. máj 2021

@ofzuza wau, to taky rozdiel? Ja som teraz porovnavala ako to vychadza pri jednom dietati a pri ziadnom- 1100 brutto je 771€ pri ziadnom dietati a 818€ pri jednom, takze skoro 50€ pri jednom dietati, pri troch detoch je to uz 910€, takze 140€ navyse, co je slusne, ale teda 5000 to nie je :D podla prepoctu to vychadza 3500kc, no ked mas vyssi prijem, tak aj danovy bonus je vyssi, to je jasne. A je mozne, ze v CR je vyssi

ofzuza
15. máj 2021

@elementissa pozri danove zlavy v cr. Na prve dieta 1267, na druhe 1617 a na tretie 2017

ofzuza
15. máj 2021

@elementiss a nie, ked mas vyssi prijem, bonus nie je vyssi. Bonus je fixny, nie je to percento.