Mám šancu uplatniť sa s právom?

1. nov 2022

Dobry den.
Poprosim o nazor tie, ktore sa vyznate. Mam sancu sa uplatnit v pravnickej sfere, ked ako 33-rocna skoncim externe pravnicku fakultu a nebudem mat este ani prax v odbore? Je to velky problem alebo sa na to nepozera - na to, ze nemam prax + aj na to, ze studium je externe a nie denne?
Idealne by som si predstavovala ist smerom prokuratury.

olinka246
1. nov 2022

Závisí to od tvojej šikovnosti a dnes predovšetkým od známosti. Ja som študovala denne a keď som mala skúšky, tak tam chodili aj externisti a každý mal okolo 30 a ešte pár rokov školy pred sebou. Osobne si nemyslím, že vek by si mala brať ako prekážku pri následnom uplatnení sa. Taktiež právo je za mňa najvšeobecnejšia škola, ak by ti nevyšla prokutatúra, môžeš to skúsiť inde.

martinkatinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
linibini
1. nov 2022

Ja som študovala externe, nedokončila - pre veľmi vážne rodinné dôvody(pred bakalárom - dalo by sa povedať, že 5 semestrov v keli), mala som aj prerušené štúdium, ale späť som sa už nevrátila. Z mojich spolužiakov dokončilo školu 30 ľudí, reálne v oblasti pracujú 5. Paradoxom je, že všetky moje pracovné pozície majú vždy s právom veľa spoločného, ťahá nás to k sebe 🙂. Predtým som mala dlhú prax v bankovníctve na rôznych pozíciách. Ak si šikovná a ideš za svojím snom, prečo nie? V akej sfére pracuješ? Nerozmýšľaš o zmene povolania, aby si bola bližšie k svojmu snu?

janka_266
1. nov 2022

@martinkatinka áno
K autorke, už študuješ, a tento rok končíš? Alebo rozmýšľaš nad prihlásením? Dostať sa na prokuratúru, to sú ďalšie roky studia. Skúšok a veeeelkeho kusu šťastia 😃máte už deti? Chcete deti? Poznam prokurátorky, ktoré ani nevedeli ako im deti vyrástlo, lebo ony len v knihách. Deti riešil len muž, aj domácnosť.
Ale ak vám ti to vie pomôcť aj v inom odvetvi, tak hura do toho, ak nie, tak by som si to dobre rozmyslela, skončenie školy nie je koniec učenia, ci už ako sudca, prokurátor slebo advokát, stále len učenie a skúšky 😃koho to baví, ten to zvládne, koho nie, ten nie

roxanna
1. nov 2022

Na to, aby si mohla robiť prokurátorku a vlastne akúkoľvek špecializovanú právnickú činnosť potrebuješ prax. Na prokuratúre konkrétne musíš byť čakatelka 3 roky, dá sa skrátiť. Na čakateľov na prokuratúru sa občas vypisujú výberové konania, kde sa hlási veľa ľudí a je ťažké uspieť. Počas cakatelskej praxe absolvujes viackrát priebežné skúšky pred komisiou a na záver náročné skúšky na Justičnej akademii, na ktoré sa musíš pripravovať 2-3 mesiace. Až potom môžeš byť vymenovaná do funkcie. A áno, vzdelávať sa musíš sústavne. Ak nie si samoživiteľka, budeš zrejme aj zaradená do služby, ktorá trvá týždeň a riešiš veci mimo pracovnej doby a cez víkendy. Ako čakateľka máš plat veľmi nizky

zmrzlinka2021
1. nov 2022

Urcite.

Kvalitnych pravnikov je vyrazny nedostatok a je po nich velky dopyt.

lulaby1982
1. nov 2022

Ja poznám ľudí ,kt keď chceli začínat ako koncipienti ,tak kopali kanály najprv,veľa ľudí takto začínalo,ako robotníci. Je ťažké sa uplatniť pokiaľ nemáte niekoho známeho,že Vás uvedie do práce .

Nie je právnik ako právnik,musíte mať supervizora podľa mňa,aby ste sa stala dobrý právnik a v akej oblasti aj , byť koncipientom ,na to ale treba aj osobnosť byť právnik . Máte môj obdiv jednoznačne.