Mám problém si zobrať dovolenku

14. mar 2024

Ahoj, prišla som si k vám po radu.

Celý problém je, že keď si mám zobrať dovolenku z práce, cítim sa absolútne zle a takmer nikdy si ju nezoberiem.

Aby som povedala niečo o sebe, mám 25 rokov. Minulý rok som skončila vysokú školu a aktuálne pracujem ako programátor. V pracovnom živote som od mojich 16tich rokov. Moji rodičia mali takú politiku, že jedlo, bývanie atď. mi hradili. Keď som ale chcela niečo navyše (telefón, počítač, krúžky, ...) musela som si to platiť zo svojho. Na strednej som robila väčšinou brigády. Od druhého ročníka na VŠ robím v odbore. Vždy som mala aspoň polovičný úväzok aby som si peplatila telefón alebo kúpila veci, čo som potrebovala do školy. A zvyšok peňazí som si odkladala keď pôjdem do nájmu. Odišla som mesiac pred promóciami. Teraz bývam s partnerom a šetríme na hypo.
Tým, že som vždy bola naučená na to, že som ťahala školu a polovičný úväzok, tak to bolo ak som nebola v škole, bola som v práci. A ťahá sa to so mnou aj teraz. Keď prídem z práce, potrebujem niečo robiť, keď príde na dovolenku vždy si poviem, že nie, že musím robiť, lebo si chceme zobrať hypo. Aj keď sama seba nechápem, lebo dovolenku mám platenú. Partner sa ma snaží podporovať, stále mi opakuje, že na voľno mám nárok a je to to isté ako keby som normálne išla do práce. Že si ju mám zobrať a pôjdeme niekam spolu. Ja sa ale potom cítim proste zle. Neviem ako s tým prestať.

kitycat
14. mar 2024

Ak ti je prednejsie sediet stale v praci a partner ide na bocnu kolaj, tak mu casom moze dojst trpezlivost.

Dovolenka je normalny benefit, chodi sa na hory, ku moru, na koncert do inej krajiny ak tu inerpret nevystupuje. Mozes si spravit zo zaviatku len predlzeny vikend, 1 den a uvidis, ze kolegovia to preziju a praca sa dorobi tiez

egonsk
14. mar 2024

neboj, ked vyhoris, tak pocitac nebudes chciet ani vidiet, nieto nieco programovat. Staci, ze este zopar rokov budes v takom tempe ...

januska12323
14. mar 2024

Dovolenku si vybrať musíš či chceš alebo nechceš. Naplánuj si na vtedy lekárov, výlety, upratovanie celej domácnosti aby si nemala dojem, že len sedíš a mrháš časom. Neskôr sa naučíš aj oddychovať.

heidy222
14. mar 2024

Možno skús aktívnu dovolenku, napr bike, turistika?
Ale chápem ta, ja som s tým tiež zo začiatku mala problém. Tiež od strednej pracujem, teraz mám 35 a stále som na seba priliz prísna, dobre že si to zistla takto skoro a ideš na Tom pracovať, mne to docvakava až teraz

sintra
14. mar 2024

Vzhladom k tomu, na co si bola od SS naucena, chapem tvoje nastavenie. Ale nie je to dobre. Tymto stylom o niekolko rokov zazijes fyzicky aj psychicky kolaps. Nehovoriac o tom, ze ani pre partnersky vztah to nie je dobre. Takze bud sa ,naucis' s tym pracovat a dovolenku si ,dovolis', alebo ti skor ci neskor tvoje telo da taku lekciu, ktora ta k tomu prinuti. Prajem ti tu prvu moznost.

majamat
14. mar 2024

urob si dopredu program na dovolenku, hoci nejeke sportove aktivty. nieco, so ta fakt zamestna a najlepsie je, ak to bude neico zaplatene, kde nembudes moct cuvnut.
skus ci to epomoze. treba vypnut.
a skus nepodliehat pocitom, ale rozumu.

autor
14. mar 2024

Ďakujem, skúsim si to spraviť tak, že si zoberiem dovolenku a naplánujem dopredu aktivity tak aby som z toho nemohla vycúvať.

tykat
14. mar 2024

...a este si uvedom, ze dovolenku si vies preniest len do urcitej vysky a lehoty. Cize ak ju nevycerpas tak ti prepadne. Ak si do konca roka nevycerpas dovolenku z 2023 tak ti prepadne, prepocitaj si to na peniaze, mozno sa ti bude lahsie rozhodovat.
My sme mali kolegu co mu prepadla celorocna dovolenka, az jeho zena sa bola hadat ze mu ju maju preplatit, bohuzial. Tiez programator.

katkaseiner
14. mar 2024

Si mlada a velmi upätá na hypoteku. Hypo je uver ktory ti pomoze nehnutelnost vlastnit ale vacsinou ho ludia platia az takmer do dochodku (okrem vynimiek). Samozrejme ze šetri ale partner ma pravdu. Na dovolenku mas narok, je platena a je na oddychnutie, nacerpanie novej sily, regeneraciu. A ano, pocas nej ludia minu aj peniaze ale tie vedu prave k oddychu, regeneracii. Hlavne si uvedom ze dovolenka je tvoja odmena za celorocnu pracu a preto si ju uži a necit sa byt otrokom seba samej. Drz sa, je to len pohlad na zivot ktory sa musis naucit zit. Verim ze rodicia vsetko robili v najlepsom domneni. Si šikovna a cielavedoma, vela mladych dostane všetko na tacke a po skonceni školy si ani zadok nevedial sami utriet.

jaroe
14. mar 2024

nerozumiem, cize ty radsej nechas dovolenku prepadnut alebo ako to myslis? Prepadnutu dovolenku ti nepreplatia.

liz_lemon
14. mar 2024

dovolenka je platena, cerpanie dovolenky je na to, aby si si oddychla, neznamena to, ze budes minat peniaze, ved mozes len tak nic nerobit, ist na vylet v ramci mesta, v lete sa kupat niekam k vode, necerpanie dovolenky sa ti moze vypomstit na zdravi, inak tvoj zamestnavatel toto neriesi? u nas sme nonstop tlaceni, aby sme si cerpali dovolenky + dalsie volna, ktore mame

mona1279
14. mar 2024

Tiež som to riešila podobne, stále v práci, u nás to bolo kvôli tomu, že veľa práce, dovolenku som si brala len na vybavovanie, nutné práce doma, žiadny oddych. A teraz mám "dovolenku" aj niekoľko mesiacov, úplné vyhorenie. A že to teda je iný zahul, sama som zvedavá, kedy sa z tohoto vyhrabem.

mabenn
14. mar 2024

naucila si sa o seba postarat, co je vyborne, mas vyhodu oproti mnohym ludom na tejto planete...casom sa potrebujes naucit aj starat sa o seba v zmysle oddychu...sama to poznam, kym na sebe pracujes, nechces pustit tempo...vekom pochopis, ze potrebujes aj inym sposobom "zit" a rozvijat sa...cestovat, uzivat zivot, casom mozno dieta a rodina...ale to pride...

ketrint
14. mar 2024

Ja Ta úplne chápem!!… mala som to dlho rovnako. Od 17 sa živím a bývam sama, takze presne skola a praca a nič medzi tým. Proste keď bolo viac casu z prace tak som sa učila do školy a keď bolo menej v škole, tak som ťahala nadčasy v práci.

Plus k tomuto všetkému som z rodiny, kde sa neoodychovalo. Nikdy. Nonstop sa chystalo, varilo, mega upratovalo (každý deň sa zmyvali podlahy aj 2x, všetko sa upratovalo na týždennej baze tak, ako ľudia neupratuju ani na Vianoce, každé 3t sa umývali okna a podobne)…
Mama si nesadne ku káve ani teraz, keď už ma všetky deti veľké a mimo domu, že len prídeme párkrát za rok na návštevu…

Takze ja som oddychovať proste nevedela… Cítila som sa previnilo, nevedela som že robiť nič. Keď som si chcela pozrieť film, tak som si k tomu nachystala aspoň žehlenie. 🙈🙈🙈

Naučila som sa to až po prepracovaní a po vyhorení.. Odvtedy (a to prišlo až po 30tke 🙈) viem mat aj takýto čas pre seba, aj sa len flakat, aj mat dovolenku a proste neriesit nič. Už ani neberiem externe projekty a mám len jeden plny úväzok (a jedno dieta).

Skús si, skôr ako pocitis takéto dôsledky, uvedomiť, že takýto relax a oddych potrebuje aj telo, aj hlava. A dopraj si to. Nemaj výčitky a potrebu stále niečo robiť. Uzi si proste aj život, nielen vecne povinnosti ✊✊🤗

sasa2
15. mar 2024

Nuž čo ti poviem .... Nenahraditeľných sú plné cintoríny.

purple_wolf
17. mar 2024

toto som mala aj ja ze som nevedela vypnut a skoncila som na psychiatrii s vyhorenim a celkovym vycerpanim organizmu ... pocuvaj svoju polovicku a chodte niekam-nemusis sa hrosit na plazi, sprav itinerar (na to som už expert), kde zahrnies turisticke miesta a co vsetko chces vidiet a budete nieco robit pocas dovolenky, alternativou je psychológ ... vyplata za dovolenku byva alebo je lepsia ako priemerna hodinovka v praci takze nielenze ti neprepadne zasluzene volno ale aj ti pribudnu na ucet peniaze