Ahoj. Píšem anonymné,lebo viem,že sa mi budete smiať a hejtovať ma...
K veci...
Už od mala som mala veľkú fantáziu. Mám plnú hlavu príbehov. Často som sa chcela pustiť do písania. No ja to neviem... neviem ako začať.
Synovi tiež vymýšľam rozprávky, no začínam ich tak jednoducho..." bol raz jeden..."
Preto sa na vás obraciam. Neviete mi poradiť,či existuje niekto ...či je napr. spisovateľov,kt. hľadá inšpirácie...komu by som mohla písať/nahrávať "obsah", nejaké predlohy ? A áno, ako sa k niekomu takému dostať?
Áno viem... predstavujem si to jednoducho... ale za každú radu k veci budem vďačná....
Napríklad Tma a Tma 2.0. Alebo Metro 2032 (a ďalšie), či labyrint... nedočital som. Nie sú písané tak, aby ma bavili... bohužiaľ.
@thirstymonk veď o tom píšem,že viem,že sa to nemôže začínať "bol raz jeden" a tiež toho sa bojím, že pointa môže byť zaujímavá no čítanie nudné...
Z príspevku som vôbec nepochopil co presne hľadáš...
Musíš si nájsť svoj vlastný štýl a inšpirácu nájdeš práve vo "veľdielach", ktoré ľudia žeru. Alebo prečitaj, ako začínajú kingovia.
@lukbe nie.... pýtam sa,že či je niekto (spisovatel) ktorý hľadá inšpiráciu... komu poviem príbeh a svoju predstavu a on napíše knihu napr. ...
Pochybujem, že nájdeš niekoho, kto prepíše tvoj príbeh bez nároku na honorár. Ale čo nájdeš jednoducho sú kurzy kreatívneho/tvorivého písania.
Obávam sa že v dnešnom svete kde sa mnohé veci riešia alebo budú riešiť umelou inteligenciou ti nikto nezaplati za synopsy/námety na knihy.
Príbehy čo si vymyslela napíš nech má syn pamiatku na detstvo. Vo worde alebo inom textom editore môžeš prepisovať, prehadzovat bloky textu až kým nevyzerá výsledok tak ako si predstavuješ. Nemaj na seba nereálne očakávania ako z filmu kde si slávny spisovateľ sadne za písací stroj, popraska kosti na rukách a za 5 hodín má 299 strán hotového románu.
Prečo by si nemohla napísať príbeh so začiatkom "bol raz jeden"? Ide o celý obsah a nie o jednu vetu....
žiadny spisovateľ nebude rozvíjať tvoje príbehy, každý píše ten svoj, nič v zlom, ale spisovateľ nepotrebuje inšpiráciu od teba. Ak chceš napísať svoje príbehy, absolvuj kurz tvorivého písania alebo si o tom niečo naštuduj, aby si vedela, akú formu tomu dať. Ak je to len pre tvoju potrebu, nemusí tá forma zas byť až taká excelentná, či to chceš aj niekde publikovať?
Skus pracovať na sebe, aby si bola schopná dat svoj príbeh na papier. Myslím ze nik iný ti nebude schopný urobiť miesto teba. Je veľa spôsobov ako sa zlepšovať
Vsak zmasti nejaku ukazku a posli niekam do Narkozy, ako potencialny scenar...
Prečo mám pocit, že je tu toľko úzkoprsých ľudí 🙈
@autorka je úžasné že máš takúto fantáziu 😊 musí to byť super 😊 ja by som písala do vydavateľstiev napríklad, dala si dokopy úryvok ktorý by zaujaj a následne by som ho poslala. Nejakú zaujímavú časť toho príbehu. Alebo niekomu, kto točí filmy, prípadne na výšku, kde potrebujú natočiť príbeh 😊
Každopádne veľmi držím palce a nevzdávaj sa, to čo nosíš v ❤️ stojí za to, vyskúšať 🌷
Otvor si "veľkoknihy" ako začínajú. Ani jedna z nich nezačína Bol raz jeden...
Najčastejšie je asi vhupnutie do deja. A v tom je práve to majstrovstvo spisovateľa, že musíš na prvých troch riadkoch osloviť čitateľa, aby tú knihu čítal.
Sme na tom asi podobne, tiež mám v hlave jeden príbeh, ktorý živím už nejakú dobu, ale nedostal som sa k tomu, aby som mal čas sa tomu povenovať. Písať niečo zložité, to nie je len tak. Tolkien písal svoje knihy desaťročia. Potrebuejš si to naplánovať, pomenovať postavy a ich charaktery atď atď...
Môj príbeh bude začínať takto: "Obávam sa, pani Kováčová, že máte rakovinu". PRoste vhupnutie do deja. Takýmto úvodom hneď zaujmeš čitateľa.
Alebo potom abstraktné úvody, tak ako má tolkien v LOTR: Svet sa zmenil, cítim to vo vode, cítim to vo vzduchu, bla bla bla... 🙂
Otvor Harry Pottera, LOTR, Narnie, vlastne rozprávam stále len o sci-fi & fantasy, lebo moja story bude sci-fi :D Ale myslím, že takéto úvody čitatelia privítajú v akomkoľvek druhu literatúry.