Mám oznámiť zamestnávateľovi tehotenstvo?

anuitka
4. feb 2014

Ahojte, prosim o Vas nazor/radu:

- som v 7 tt
- 30.04.2014 mi konci doba urcita
- nepredpokladam, ze sa mi tehotenstvo podari dovtedy "utajit"
-ak som spravne pochopila Zakonnik prace, v mojom pripade mi tehotenstvo nezarucuje ziadne "privilegia " 🙂 , t.j. zamestnavatel jednoducho ukonci dobu urcitu.

Viete mi prosim niekto poradit, co sa da v mojom pripade robit, resp. ako by ste postupovali?

sisaha
4. feb 2014

@anuitka ano.. siroke svetre a volne veci.. inak prides o miesto. Si na zaciatku tehotnosti, vselico sa moze prihodit, preto byt ticho... U nas kocka tajila az do 5 mesiaca, nikto si nic nevsimol

anuitka
autor
4. feb 2014

@sisaha dakujem 🙂 urcite sa budem snazit byt ticho co najdlhsie, ale asi to neprejde, som velmi stihla, vzdy vo vypasovanych handrach....nevysvetlim siroke sukne, zvracanie na zachode a ze som zraaazu naaahodou prestala fajcit 🙂

lemata
4. feb 2014

áno je to síce fajn to tajiť, ale ak sa niečo stane čo potom?
akú máte záruku, že sa do zamestnania po troch rokoch viete vrátiť?
a ak Vám aj predĺži zmluvu zamestnávateľ ako sa k Vám začne správať, ak zistí, že ste mu klamali?
odporúčam oznámiť to, a po skončení pracovnej zmluvy ste ešte tri mesiace v takzvanej ochrannej dobe, kde viete ísť na PN, kde si "ušetríte"mesiace a podporu na úrade práce a dostanete z PN 55% z Vášho súčasného príjmu.
rozhodnúť sa však musíte sama, a zdravotnú v čase PN platí štát.

bikina
4. feb 2014

ja som bola dokonca este v skusobnej dobe a sef s tym nemal najmensi problem. povedal, ze mamicky po materskej pridu vzdy tak namotivovane do prace, ze sa im to jednoducho "oplati"...

sisaha
5. feb 2014

@anuitka staci ked zacnes pozvolna nosit..nenapadne.. neboj, brusko az tak rychlo nerastie.. oni si zvyknu, ze si "zmenila" satnik.., ak budes casto nieco jest, mozno ani zvracat nebudes. Reci typu, co z toho mas, ked budes "nekorektna" nepocuvaj, pretoze - po ukonceni RD mas narok na odstupne, mas narok na dovolenku, ktora ti pocas materskej vznikla a x dalsich vyhod...Tento krok nie je iba o tom, co bude najblizsí polrok, ale co bude o dalsie 3-4 roky..

maria1989
5. feb 2014

@anuitka keď máš na dobu určitú, tak sa ti 30.4. pp skončí. osobne neznášam takéto o**** zamestnávateľov. vyriešiť sa veci dajú i slušne. ty budeš nefér, a on má byť fér.

ivet1371
5. feb 2014

a mysliš že ti da druhu zmluvu?lebo ak nie tak to budeš zbytočne tajit.ked ti konči zmluva on neni nema zo zakona ta nechat v praci preto že si tehu

dannad
5. feb 2014

a nezabudni, ze pri novej zmluve ti bude plynut odznova skusobna lehota... :/

hajajanka
5. feb 2014

Ja by som nic nezatajovala. To je take ubohe... Myslis si, ze ked zatajis tehotenstvo a budes mat zmluvu na dobu neurcitu, tak ta nevyhodia? Vzdy sa najde dovod a pre mna ako zamestnavatela by ten dovod bol zatajenie takej dolezitej zalezitosti ako je tehotenstvo. Nepojde ta vyhodit priamo, ale urcite sa bude dat zneprijemnit ti zivot v praci tak, aby si odisla sama.
Ako sa ti bude pracovat v time, ktory si cely cas klamala? Ako pozries do oci sefovi? V zivote by som takuto potupnu vec neurobila. Je to skutocne pod uroven cloveka. A myslim si, ze kludne ta mozu vyhodit v novej skusobnej dobe, lebo tehotna zas nie je uplne nedotknutelna.

monicm
5. feb 2014

úprimne si myslím,že bude od teba absolútne nefér,ak mu to neoznámiš,najmä,ak to máš tajiť tak dlho.ako sa budeš vyhovárať,ked si nebudeš môcť plniť niektoré svoje povinnosti?prípadne si predstav,že fajn,zatajíš to,predlži ti zmluvu na dobu neurčitú a ty mu týždeň na to povieš,že si vo 4.mesiaci.myslíš,že ti "dovolí" sa vrátiť po RD?môj názor je,povedať to,byť férová.

senta_sofia
5. feb 2014

@anuitka presne tak, doba urcita ti uplynie aj vtedy, ak zamestnavatelovi oznamis, ze si tehotna... a to ostatne, to musis ty vediet, ake mate vztahy, ci planujes chodit do prace alebo sa mienis hodit na PNku na "rizikove", dnes je doba zla, ak ti ju predlzia, tak mas istotu, ze sa budes mat kam vratit po materskej, resp. rodicovskej dovolenke. Ale v 7tt by som nehovorila nic, pockaj, ako dopadne prvy trimester.

mlisa
5. feb 2014

nefer...podal mna je nefer ak ti zamestnavatel zmluvu nepredlzi len preto ze si tehotna. Ak mas pocit ze by to tak bolo, ale bez tehotenstva by s tebou pocital, tak to nehovor a vykasli sa ci to je podla niekoho ubohe alebo nie. Doba je zla, nikto ti nic neda zadarmo. A nie je to o nic horsie ako hodit sa na PN len kvoli peniazom (to zase zacvakame my vsetci cez soc.poistovnu). Takze urob ako je pre teba najlepsie, bez ohladu na ostatnych. Ale tiez by som v 7tt este nehovorila nic, vselico sa moze este stat (aj ked drzim palce nech je vsetko ok 🙂 ).
Btw, zmena z doby urcitej na neurcitu nie je nova zmluva, len zmena starej, takze ziadna nova skusobna doba ako tvrdili vyssie.

monicm
5. feb 2014

baby,ktoré radíte,aby to zatajila............predstavte si,že ste zamestnávateľ,máte svoju firmičku,zamestnáte kočku,zaučíte si ju.................a ona vám po polroku zostane na MD......................a vy ste vlastne o ničom nevedeli.....................ako by ste sa cítili?podvedené?oklamané?chceli by ste ju späť?a mimochodom,nik jej nezaručí,že po skončení MD,či RD ju zamestná opäť.zákon to síce stanovuje,ale ako všetci dobre vieme,ten sa dá vždy krásne obísť,nie?

klincek
5. feb 2014

@anuitka nic neoznamuj, ani nezatajuj - pracovny pomer ti tak ci tak skonci dohodnutym dnom. ak na to dovtedy sam pride a neponukne ti dalsiu zmluvu, najlepsie riesenie by bolo to, co navrhla @lemata..pn atd. a ak ti dalsiu zmluvu ponukne (a pozor, pri tzv. opätovne dojednanom pracovnom pomere sa nesmie dojednat dalsia skusobna doba!), tes sa🙂, mas sa kam vratit..

aduskatt
5. feb 2014

uprimne - ako zamestnavatel budem radsej pocitat so zenou, ktora bola ferova a povedala mi o tehotenstve ako so zenou, ktora zatlkala len pre to, aby nedostala vypoved. Nechcela by som nadalej spolupracovat s takou osobou a co najrychlejsie by som sa jej zbavila. Ak by jednala na rovinu, tak vzdy sa da na cas trvania MD najst niekto na zastupovanie

simca06022011
5. feb 2014

Do 3 mesiaca nemusis hovorit nic, potom ako uznas za vhodne... bolo by fajn to oznamit, ale to uz ty musis vediet ci sa ti crta moznost predlzit si zmluvu, alebo ake mate v praci prostredie...

mima4
5. feb 2014

@monicm
keby mi to spravil zamestnanec, postarala by som sa, aby odisla sama, ked sa po x rokoch vrati... pre mna taky jedinec je NEDOVERYCHODNY a neperspektivny zamestnanec

mlisa
5. feb 2014

@monicm tak teraz neviem, ak nastupim do prace, mam zabudnut na akekolvek deti, lebo ved ma zamestnanli a zaucili? Tak proste funguje zivot, zeny zvyknu skor ci neskor otehotniet, to nie je podvod ani nic podobne, kazdy zamestnavatel s tym proste musi pocitat. Osobne povazujem za vypocitave skor to ze xy zamestnavatelov tehotnym zmluvu nepredlzi, ved ak makaju a snazia sa, tak asi budu aj potom ked sa vratia. Ak by to zamestnavatelia nerobili, ani baby by nemali tendencie radsej o takychto veciach neinformovat. Vzdy je to o vzajomnom vztahu, ak vie ze je to typ cloveka co by ju poslal prec LEN kvoli tomu ze je tehotna, tak zatajit (co bude po MD bude riesit potom). Ak je normalny a korektny, taketo veci pochopi a potom s nim treba tiez jednat ferovo. Je velmi pekne snazit sa byt vzdy ferovy a cestny, ale ludia su zli a najviac na to doplatia ti dobraci...
Moj priklad - robim na tom istom mieste asi tri roky, snazim sa, robim viac ako sa odo mna chce. Napriek tomu si ma riaditel po svadbe zavolal, ze ci mam v plane otehotniet...je uplne fuk ze mu nemusim odpovedat, je mi jasne ze to berie ako riziko a ohrozuje to moju dalsiu pracu, nedajboze karierny postup. Nepovazujem tu otazku za fer. A preto som nepovazovala za nefer ani moju odpoved ktora potom nebola uplne pravdiva 😕

velkacica
5. feb 2014

nuž treba si vybrať, či chceme robiť, alebo rodiť... 😀

mima4
5. feb 2014

@mlisa
ak vsak do niekoho investujes, aj niečo očakávas, to je prirodzene. Nikto nebude davat peniaze do niekoho, kto mu zachvilu odide, a bude chciet byt tri roky mimo prace.
Keby si bola zamestnavatel, inak chapes aj tieto veci, lebo by si nerobila "socialnu pracu", ale siel by ti biznis, potrebovala by si cloveka, ktory ti bude pdoavat vykony.

Vela veeeeeeeelmi vela ludi a aj zien tu nadava na spravanie zamestnavatelov, ale nech si vyskusaju co toje zamestnavat ludi... čo to je za nich platit odvody, haldat nahradne riešenia ked "vypadnu" a podobne...

monicm
5. feb 2014

@mlisa ja nehovorím,aby zabudla žena na deti,ja hovorím na jej konkr. príklad.ja ako zamestnávateľ by som sa cítili riadne podrazená a oklamaná,keby mi zamestnanec niečo takéto zatajil.pretože ak mi zatají niečo také dôležité,v čom všetkom ma v budúcnosti oklame?nehovorím,že to treba okamžite povedať,nemusí s tým hned vyrukovať,ale ani sa to snažiť zatajiť,ak sa na to príde,dobre,priznám sa a zároveň by som ale nadriadenému povedala,že mám záujem o túto prácu aj sa do nej vrátiť,záleží mi na nej a to že budem matka neznamená že budem horšia,práveže sa budem viac snažiť,aby som mu to dokázala.ak to vezme,super,je to dobrý zamestnávateľ a obaja budeme spokojný,ak nie,o niečom to svedčí....................toť môj názor

sunshine85
5. feb 2014

@anuitka ja si myslim, ze ani nemas na vyber... lebo aj keby ti zamestnavatel dal prac. zmluvu od 1.5. na dobu neurcitu, tak ti bude opat plynut 3mesacna skusobna doba (ibaze by ti ju nedal) a zena je zo zakona povinna, neviem do akeho tyzdna oznamit zamestnavatelovi skutocnost, ze je tehu. cize by si to musela oznamit v skusobnej dobe a keby ta chcel vyhodit, tak moze. a co si myslis, keby si nebolala tehu, predlzil by ti zmluvu alebo nie? ak nie, tak skus ist za sefom, oznamit mu svoj stav a dohodnut sa, ze ci by ti nemohol predlzit zmluvu aspon do nastupu na matersku, hm?

evita68
5. feb 2014

To, že dúfate, že jej predlži zmluvu, keď bude vedieť, že je tehotná, zabudnite.. Išiel by sám proti sebe, lebo v dnešnej dobe nikto nikdy nevie, kedy skončí s podnikaním a musel by platiť odstupné a preplatiť dovolenku, ktorá vznikne počas materskej.. Ak bude chcieť a je spokojný s jej prácou, nie je problém ju znovu zamestnať po rodičovskej dovolenke.. Ale predlžením zmluvy by naozaj išiel proti sebe..

Ale keď mu tehotenstvo bude z vypočítavosti tajiť, určite klesne v jeho očiach.. Potom to už nevyžehlí..

@anuitka nemala si náhodou pred nástupom do tejto práce ukončený nejaký iný pracovný pomer?

stanislavao
5. feb 2014

@anuitka niektora zena ma brucho velke uz v 4.mesiaci a tehu sa utajit neda. mate pracovnu dobu na dobu urcitu a nic sa pre vas nemeni. a o tehu ste povinna zamestnavatelovi povedat. zvycajne sa to hovori po 1.trimestri. myslim, ze by bolo riadne nefer voci zamestnavateli, keby mu zamestnankyne tajili tehotenstvo. skuste sa niekedy mile zeny vzit aj do druhej strany.

evita68
5. feb 2014

@sunshine85 pri predlžení prac zmluvy nie je opätovná skúšobná doba !!

zabka79
5. feb 2014

@anuitka V prvom rade si premysli či tam ešte robiť chceš, alebo potrebuješ to pre peniaze alebo tak. Ak tú prácu naozaj potrebuješ skús to tajiť do poslednej chvíle. Môže sa ti to podariť 🙂 Na šéfove pocity a dôveryhodnosť by som sa asi vykašlala (a čo tvoje pocity keby ťa vyhodili za to že si tehotná? na nich nezáleží?), zle ti robiť podľa mňa nebudú (ktorý bezchrbťák by robil zle tehotnej?) a ak by aj robili zle vyhrážala by som sa im péenkou. Ja osobne som z práce odišla, lebo som počas tehotenstva chcela mať svätý pokoj a nenervovať sa. Takže si vyber čo je vhodné pre teba 😎

zabka79
5. feb 2014

@stanislavao prepáč, ale čo ak bude tehotná pol roka bez príjmu? odíde a zostane bez prostriedkov? nevieme v akej je kto finančnej situácii, či sa má kto o ňu postarať, a nie každý môže poberať podporu alebo iné dávky, kým nepôjde na materskú...

stanislavao
5. feb 2014

@zabka79 ale ved ja tu neriesim kto je v akej situacii. ale ma zmluvu na dobu urcite, cize si je vedoma toho, ze zmluva jej konci a ak by mala dostat novu zmluvu tak snad je fer aj voci firme povedat, ze je tehotna. ved normalny ludia sa dohodnu a nie ze bude zatajovat, ze je tehotna. a potom co? po 3 mesacnej skusobnej co? to bude 8 mesiacov tajit tehotenstvo?

88summer88
5. feb 2014

ahoj, ja som bola v rovnakej situacii, takze Ti mozno budem vediet poradit. ja som nastupila v septembri a na konci mesiaca som otehotnela. planovala som to povedat az v 4 mesiaci, pretoze prvy trimester je este velmi rizikovy. takze som chodila do prace, robila som si svoju pracu a cakala kym budem "za vodou". bohuzial som ale v 12tt potratila.. takto sefka zistila ze som bola tehotna.. dala si ma zavolat a bola urazena preco som jej to normalne nepovedala, ze by mi nedavali robit dlhodobe veci a pustala by ma castejsie k dr... tiez mam zmluvu na dobu urcitu a nemyslim si ze mi ju predlzia, pretoze vedia ze chcem babo. ale pojdem sa skusit spytat. za to nic nedam. ale ak sa ma spyta, ako dlho tam planujem robit kym otehotniem, poviem, ze nie je v mojich silach to az tak planovat, lebo neviem kedy sa podari, ci donosim do konca a podobne. v kazdom pripade, ked Ti uplynie doba urcita, konci sa prac.pomer bez ohladu na to ci si alebo nie si tehotna. dovtedy Ta nemozu vyhodit len preto ze si tehotna, si chranena Zakonnikom prace. ak Ti ale zmluvu predlzia, tak si za vodou a mas sa kde vratit po rodicovskej dovolenke. lenze ak Ti je uz predlzia, a potom zistia ze si tehotna, a budu sa citit urazeni, podvedeni, tak Ta vyhodia z ineho dovodu - ten sa vzdy najde hoci Ta ZP chrani ako tehotnu.
takze moja rada: ak si pojdes pytat zmluvu na dobu neurcitu, najskor zacni s tym ako sa Ti tam paci, ako Ta naplna a ako presne tato firma je zmyslom Tvojho zivota a chces tam robit 😀 a potom ale povedz ze si tehotna a ze mozes robit do augusta/septembra a po roku sa vratis do prace. alebo po troch, podla toho ako planujes. ak su s Tebou spokojni a su korektni, nechaju si Ta. ak nie, mozno Ta vyhodia aj tak ked zistia ze si tehotna..

zabka79
5. feb 2014

@stanislavao podľa mňa pri predĺžení zmluvy žiadna druhá skúšobná doba neexistuje. Neviem kedy je povinnosť zo zákona oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi. Veď ona sa nakoniec sama rozhodne 😎