Ahojte, prosím poradte mi.
Do konca júla mám zmluvu na určito, lenže som tehotná a pracujem v noci.
Myslíte, že ma vyhodia keď im to oznámim? Nechcem pracovať v noci, ale chcem aby mi ešte na pár mesiacov predĺžili zmluvu.
Bojím sa jedine toho, že aj keď mi nedajú nočné zmeny, nepredĺžia mi zmluvu,
Dik za rady.
oznam to, az ked ti zmluvu predlzia
Pracuješ len v noci? Akú prácu vykonávaš, ak je to niečo nevhodné pre tehotné ženy, asi si veľmi nepomôžeš a budeš musieť prácu opustiť, ala viem že je dosť zamestnávateľov, ktorí vedia preradiť ženu na inú prácu.
nuz, so zmluvou na urcito nic nenarobis ... zalezi od pristupu tvojho nadriadeneho a vasej vzajomnej dohody. ja som tehotenstvo oznamila mojmu sefovi este pred ukoncenim prveho trimestra s tym, ze v minulostiu som potratila a teraz je mozne, ze budem potrebovat ulavy v praci. bol velmi ustretovy ... ale to nemusi byt tvoj pripad .... cakat na predlzenie zmluvy - a ak ti ju daju napr na neurcito a ty potom zatrasies tehotenskou knizkou, to budu povazovat za nekorektne :( aj ked budes v prave ... musis ty odhadnut, ako sa k tomupostavi vedenie. aj k tvojej poziadavke predlzit ti zmluvu do nastupu na matesku ... to ti tu nikto neporadi, ked nepozna tvojich nadriadenych.
kazdopadne su druhy prace, ktore ako tehotna nesmies robit, z tych by ta mali uvolnit. ci ale ta moze automaticky uvolnit aj z nocnych zmien - to neviem. pisali niekde baby, ze im zamestnavatel povedal, ze sa to neda, lebo v zmenach sa striedaju - a nema im dataku inu pracu.
Ja by som pockala ci predlzia alebo nie, potom oznamila. A mozes ist aj na PN, este soms a nestretla s gynekologom, ktoremu keby povies ze mas narocnu pracu v noci, by ta nesupol na rizikove 🙂
@katus87 záleží aj na tebe, ako sa cítiš... ja som nočné ťahala do konca 7.mesiaca - aj gynekologička mi povedala, že pokiaľ to mne nerobí problém a mám možnosť sa potom v pohode vyspať, tak ona v tom problém nevidí... pre mňa osobne bol oveľa väčší problém zmeniť režim na "normálny" ako robiť nočné...
Zamestnankyňa je povinná oznámiť zamestnávateľovi, že je tehotná. Máte už materskú knižku ?
@krystalik ktory zakon to urcuje? pokial viem, tak kym neoznami, povazuje sa za netehotnu. ked oznami, vztahuju sa na nu pripadne ulavy a ochrana
"Zákonník práce vyslovene neukladá žene povinnosť oznámiť tehotenstvo zamestnávateľovi. Závisí to od rozhodnutia zamestnankyne, či svoje tehotenstvo zamestnávateľovi oznámi a kedy.
Ak žena neoznámi zamestnávateľovi svoje tehotenstvo, a to spôsobom, ktorý určuje zákon - písomne informovať o svojom stave a predložiť o tom lekárske potvrdenie - nebude sa považovať za "tehotnú zamestnankyňu" podľa Zákonníka práce a nebude jej prislúchať osobitná právna ochrana tehotných žien, ktorá sa týka napríklad úpravy pracovných podmienok, pracovného času, taktiež sa na ňu nebude vzťahovať zákaz výpovede v ochrannej dobe. "
Je pravda, že zákonník práce vyslovene neukladá, ale ja by som sa s tehotenstvom veľmi nezahrávala. Akú prácu vykonáva budúca mamička ? Keď sa jej zamestnávateľ bude chcieť zbaviť, tak sa aj zbaví . Zámienku si nájde.Viem o čom hovorím . Robila som personalistu. Môže ísť aj o infekčné práce a následky kto ponesie? Keby to bola kancelária, nepoviem nič.
Ja nie som odbornik na Zakonnik prace ale pokial viem, tak nocna praca je tehotnym zenam zakazana. Takze ciste teoreticky to mas oznamit aby ta preradili na inu pracu. Ale prax je ina, je celkom mozne, ze sa ta zbavia. Tehotenstvo neuvedu, najdu si iny dovod. Musis sama uvazit, ze ci budes pracovat v noci a svoj stav tajit az do vtedy ked to bude zjavne.
ďakujem za vaše pripomienky, som prvý krát tehotná takže ešte musim doštudovať zakon. práca nie je narocna, som operatorka vo vyrobe, knižku už mam, v praci to pravdepodobne na 95% oznamim, nechcem riskovat pracou v noci, dufam ze veducu presvedcim aby aspon na 3 mesiace mi este predlzila zmluvu, dufam ze bude ludska
bohužial je veľmi pravdepodobné, že po oznámení tehu nepredĺžia zmluvu 😒