Mám ostať na Slovensku, alebo ísť do zahraničia?

20. júl 2022

ahojte, viem ze rozhodnutie musim urobit sama,ale zacinam rozmyslat ako dalej. V skratke mam cez 30, podarilo sa mi kupit byt (na hypoteku), okrem rodiny (rodicia,sestry...) ma tu nic nedrzi,priatela nemam ani aktivne nikoho nehladam. V praci sa nenarobim,dobry kolektiv,pracovna doba...avsak mesacne si po zaplateni vsetkych vydavkov,stravy,cestovania...dokazem odlozit max.100e teda dovolenka,alebo nejaky dlhsi vylet neprichadxa do uvahy...no momentalne mam zmluvu do konca septembra s tym,ze mi ju predlzia na neurcito...avsak cim dalej tym som viac rozhodnuta,ze ju nepodpisem a pojdem si na rok/dva zarobit do zahranicia (uz som viac krat bola),ide mi hlavne o to,ze tam som si schopna za mesiac odlozit co na slovesku za cely rok. Urobilu by ste to,alebo podpisali zmluvu ?

syslik81
20. júl 2022

v zahranici to uz nieje co byvalo.. mas tam istu pracu prepocitane naklady ? tak akosa zdrazelo na sk sa zdrazelo i v zahranici... ja teda v zahranici zijema mam klasicke vydavky ale tiez si neodlozim o nic viac.. plus musim setrit na leto aby som mohla ist na sk (namiesto dovolenky) aby dcera videla aspon raz za rok babku ...

si mlada a ak ovladas jazyk ak mas zaistenu prcu a pozistovane ake nastali zmeny v krajine kam chces ist chod kym mozes ...

guiseppinka
20. júl 2022

Uplne suhlasim s nazorom vyssie. Som tiez mimo svk a benzin aktualne vyse 2e, potraviny drahsie, energie drahsie... Samotni domaci nariekaju, ze drazoba neskutocna...

guiseppinka
20. júl 2022

Vyzisti si plat, byvanie a dalsie naklady... Lebo naozaj to nie je to, co byvalo... Teraz som sa rozpravala s jednym z rodiny, co bol dlho v anglicku a sam povedal, ze anglicko je uz teraz mega nevyhodne - vysoka suma za viza, dokladovat velky prijem...

luccija
20. júl 2022

A co potom?pojdes na rok, dva nieco si nasetris mozno... a byt asi prenajmes?potom sa vratis ako 33,34 r s co dalej?Skor by som uvazovala ako si zvysit kvalifikaciu, jazyk...iste mozes tam niekoho spoznat zamilujes sa, zostanes tam zit...
Zalezi kde by si pracovala v zahranici turizmus, gastro...nikto nevie co zas bude kvoli.pandemii zatvorene prevadzky...asi by som pockala a podpisala zmluvu.

tomas115
20. júl 2022

Ostan doma a pracuj na sebe. Z dlhodobeho hladiska je lepsie budovat si zazemie tu ako behat po Europe a nakoniec sa vratis a budes bez kontaktov, bez partnera, bez skusenosti. Zahranicie ma zmysel ked mas 20-26 ako rychle prachy, po 30tke to nema cenu.

ropucha6
20. júl 2022

Ak mas vykalkulovane, kolko by ti to vyslo a mas skusenosti s tou pracou, tak chod. Ale po navrate by som tiez rozmyslala, ako zvysit kvalifikaciu a zarobit viac aj na SVK.

mamadievcatiek
20. júl 2022

Akú prácu v zahraničí budeš robiť?

melanta
20. júl 2022

Ja si zase myslím, že aj v tomto veku je oka ísť do zahraničia. Ak pôjdeš robiť to, v čom máš kvalifikáciu a prax. Čiže pôjdeš robiť svoj job do zahraničia za výrazne lepšie podmienky. Môj muž aj doma zarobí veľmi nadštandardne a po lete odchádzame do Švédska, pretože v rámci skupiny tam dostal ešte lepšie podmienky. Takže kľudne choď, ak rozdiel príjmu tej istej práce doma a v zahraničí je výrazný.

dagmarovita
20. júl 2022

Ani nemas co rozmyslat, utekaj a ostan tam, tu nikdy nebude lepšie. Jednoznacne Ti bude lepsie po financnej stranke.
A to vzdelanie to je jasné..

vilma7
20. júl 2022

Išla by som jedine v prípade, že budem mať prácu s ubytovaním a stravou a všetko zarobené budem môcť odkladať.

daniela1911
20. júl 2022

Ja nie som ten typ, čo sa sťažuje na SR a za hranicami je všetko lepšie… ale v tvojom prípade, by som asi zvážila odchod - pokiaľ sa v tej tunajšej práci nemáš kde posunúť za dva roky. Či teda ta hodnota zárobku je vyššia ako dva odpracované roky v tvojom odbore.
Plus, by mohla byt možnosť, že vonku aj niekoho zaujímavého stretneš. Aké to môžeš aj u nás v MHD 🙂 každopádne, držím palce.
A nerozhoduj sa kvôli veku, 30tka ešte nie je nič 🙂

martina1985ba
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lubina
21. júl 2022

Ja som v zahranici a ano je pravda, ze aj v zahranici je vsetko drahsie a drahsie, ale zasa na druhej strane aj stat sa snazi pomahat, najma tym co maju nizsie platy alebo rodinu a male deti. Podla mna v zahranici ziskas vela skusenosti. Moja starka hovorila, ze svet je skola. Ak mas pocit, ze chces ist do zahranicia, tak chod.....vratis sa mas kam a ak sa nebudes chciet vratit, tak sa zariadis podla toho neskor, ked sa rozhodnes, co chces skutocne od zivota 😉

sense
21. júl 2022

No tma máš ako na Slovensku, záleží co vieš zamestnávateľovi danej krajine ponúknuť a co od danej krajiny a zamestnania očakávaš a keďže zahraničie je pojem široký, tak každá krajina ma iné výhody a nevýhody. Ale zdrazovalo sa zrejme vsade

macik166
Autor odpoveď zmazal
Zobraz