Mám ostať doma, alebo nastúpiť do práce?

19. feb 2023

Dobrý den, konci mi pomaly RD. S muzom sme sa bavili čo ďalej keďže v povodnom zamestnaní pokračovať nebude možné. Kvalifikáciu mám vek 31 a už teraz mám pocit že som vypadla z pracovného života tak strašne že ledva zapnem pc.. muz je pracovne dosť vyťažený síce má aj homeoffice ale robiť musi úplne rovnako. Keď sme sa bavili o skolke prípadných chorobách a vyzdvihnuti je to pre neho nemožné ostávať na OČR.. babky nemáme.. navrhol teda aby som ostala ešte rok doma. Muz zarobí okolo 3500 ja mám vyšší rodicak. Rodicak mám čisto na seba a niečo dieťaťu s čím by on asi úplne nesúhlasil(drahší kúsok oblečenia atd) ide mi však o to že byt další rok mimo si neviem tak úplne predstaviť ale zas úplne sa zničiť a mat bruchabol z každej OČR. Ďalej byt úplne finančne závislá sa mi tiež vôbec nepáči ale neviem hovorím si ze neni to na cely život ale len další rok. Pripadne radšej začať robiť na mensi úväzok ako žiaden ? Má niekto skúsenosti či bolo lepšie počkať s adaptáciou s dietatom alebo vhupnut do toho a čakať
Ako to vypáli?

drahomirrra
19. feb 2023

Ja by som doma nezostala, tazko radit, ale rok je strasne vela. A mala by som stavy najvyssej trapnosti pytat si od muza na cokolvek peniaze, ked by mi skoncil rodicak. Ale to som ja…
A najma, ked dieta umiestnis o rok, bude cchore uplne rovnako, tie OCR si ta s najvacsou pravdepodobnostou pockaju tak ci tak.

laurar1
19. feb 2023

Dieta bude rovnako chore o rok ako teraz, ja by som necakala. Ak nemozte naozaj ist na ocr, pripadne pracovat na HO s dietatom, skuste si najst opatrovatelku, ktora bude len s vasim dietatom, maximalne s jednym dalsim. Tym by nemuselo byt tak chore. A do skolky neskor, mozno az ako predskolak, ale to uz budes zabehnuta v praci a pripadne ocr asi nebudu taky problem.

manend
19. feb 2023

Ahoj, ja teraz riesim podobnu situaciu. A rozhodla som, ze pojdem na 50% uvazok. (Bud pri starom zamestnavatelovi alebo si tak budem hladat novu pracu). Ten navrat po RD nie je taky sokovy a zaroven budem mat cas na deti.

katkine_terapie
19. feb 2023

Idealne je dat dieta do MŠ a byt ten rok "doma" (aby si videla, ako dieta zvlada choroby v MŠ) s tym, ze by si robila na ciastocny úväzok z domu, pripadne dohodu, zivnost... Tak budes mat aj nejake zarobene peniaze, aj ked dieta ochorie mozes byt s nim doma a nepytat OCR a aj nevyjdes z praxe.

ropucha6
19. feb 2023

O rok nebude bruchabol z OCR? Urcite je lepsie ist aspon na parttime do roboty.

lenkakravcova
19. feb 2023

Polovičný úväzok nepripadá v úvahu? Vykryla by si lepšie aj vyberanie dieťaťa z MŠ.

lucka_ke
19. feb 2023

ja by som riešila skrátený úväzok, ale doma by som neostala, ja som robila od synovho narodenia HO, neskôr kombinovane v práci + HO, lebo bol často chorý, ale u nás to bolo od 3 rokov do 7, čiže byť doma len kvôli chorobám sa ti môže natiahnuť

anjelicek26
19. feb 2023

Muz bude vediet vykryt normalne OCR, tiez moze s dietatom ist, jeho praca nie je chirurg ci iny spasitel vesmiru, kde bez neho nevydrzia... len teram ma pocit, ze to nechce/nejde, na take reci by som ohlad nebrala. Rovnako si pracovne zvladne nastavit 1! chod do skolky, bud odvedie dieta rano alebo vyberie poobede, tym budes stihat pracovnu dobu. Ano tiez odporucam skrateny uvazok, dnes je viac moznosti, ale muz aj ked dobre zarobi nie je z kola "moje dieta" von a urcite nie je riesenie aby zena doma kysla, kym je dieta v skolke a robit bude co? Ja tomu hovorim stav, kedy ta posledna bunka v mozgu odumiera 😅 Aspon ja som to tak vtedy vnimala... moj muz tiez zarobi nadpriemerne a nikdy som prakticky pracovat nemusela, ale... pracovala som vzdy odkedy mali deti 1,5 roka... kvoli samej sebe...

liljana
19. feb 2023

Natiahnut rodicovsku o rok az tak nevadi. Zalezi aj na tom, ako dlho si uz bola s dietatom/detmi doma. Normalne rpacovat cely zivot, byt doma 3-4 roky a 10 a viac rokov je velky rozdiel. Ak zaroven zacnes obnovovat svoje pracovne skills (pc, ucit sa jazyk,..). Ale byt doma rok a riesit o rok to iste co dnes, ci zase natiahnut, bude pre teba coraz tazsie sa vratit a zvladat bezne zamestnanie.

panelacikova
19. feb 2023

tiež by som pouvažovala buď o 1/2 úväzku. alebo potom fakt, ak máte z čoho žiť a muž to berie v pohode, ba ti to možno aj navrhol, tak ostaň ešte rok doma. dieťa daj do škôlky, uvidíš, ako znáša ochorenia. možno bude doma stále a tebe sa ešte predĺži čas odchodu do práce.. a možno bude s dobrou imunitou a po roku budeš mať väčšiu istotu, že nebudeš každú chvíľu na OČR. osobne by som volila ostať doma. dieťa v škôlke. ale pozor! nie ja doma a aj dieťa doma. to mu narobíš viac škody ako úžitku.
za ten rok máš možnosť hľadať presne také zamestnanie, aké ťa bude baviť, skúsiť posielať žiadosti s nástupom od budúceho roka... nikdy nevieš, môže niekde behom roka nejaká žienka otehotnieť... stáva sa všeličo. alebo sa môžeš v niečom zdokonaľovať, urobiť nejaký kurz či vzdelávanie navyše v prípade teda, že dieťa bude v poriadku a bude pravidelne navštevovať škôlku. pri takomto mužovom plate by som neváhala a ten rok tomu dala čas.

elizabeth175421
19. feb 2023

@anjelicek26 na Slovensku to žiaľ funguje tak, že niektorí naozaj nemôžu ísť na očr. Napr môj muž. pracuje na živnosť. To, že nezarobí keď bude doma by nám až tak nevadilo. Ale on má robotu, ktorú musí robiť výlučne on, prípadne poslať za seba náhradu a koho len tak zoženie? Na jeden deň sa dá, na viac nie. Ak nepríde do roboty a nerozvezie tovar, ma pokutu za každý balík. Keď sme to rátali, tak denná pokuta vychádza viac ako zárobok, možno aj dvojnásobne. A rady, že zmeniť robotu. Žiaľ, Slovensko, nie je to jednoduché, keď človek potrebuje peniaze. Kým robil ako zamestnanec, tak na očr sme sa striedali. Tiež pracujem odkedy mala dcéra rok.

jaond19
19. feb 2023

Ostat doma 1 rok ti moc nepomoze, tie choroby vas dostihnu neskor, minimalne po prvy stupen zš to moze byt divočina. Skor posilnuj dietatu imunitu uz teraz. Ja som to spravila tak ze prvy polrok po RD som isla na podporu a az ked sme boli zabehnutí som isla do novej prace (tiez som sa do starej nemohla vratit/zánik) a takisto ma to caka aj pri terajsom dietati (firmu kupila ina a ta ma pracovisko velmi daleko a nestiham dohadzat). No muza treba tiez zapojit, ziadny nie je riaditel zemegule ze by raz za 3 mesiace nemohol aj on.... takisto hladaj aj zalozny plan (nejaka susedka naokolo co je doma, pripadne najst na fb v nejakej mestskej bazarovej skupine ochotnu mamicku co by vedela postrazit za € prilepsenie....)

panelacikova
19. feb 2023

@anjelicek26 nemusí kysnúť, môže si dopĺňať vzdelanie, môže športovať, udržiavať sa v zdraví a kondícii, môže začať chodiť medzi ľudí (hoci len kdesi na kávu), aby prešla z mamičkovského slovníka opäť na ten "dospelácky", môže čítať, obnovovať si slovnú zásobu. povedzme si otvorene, mnohé ženy po 3 rokoch fakt stratia obrovskú časť normálnej slovnej zásoby (ak sú doma stále a len s dieťaťom)... možností je veľa. ja by som teda vedela ten rok perfektne využiť, keby som nemala finančné starosti.

tamvtme
19. feb 2023

nastup do prace, dieta do skolky a uvidite....ked to nebudete nijako vediet zvladnut, stale mozes skoncit a ostat doma .....

panelacikova
19. feb 2023

@jaond19 ale veď ona ostane doma, dieťa do škôlky... prečo by ich choroby mali dostihnúť? buď bude dieťa chorľavé alebo sa bude držať. ak sa bude držať, je predpoklad, že sa bude držať až do obdobia školy 🙂

anjelicek26
19. feb 2023

@elizabeth175421 tak kazde zamestnanie je ine, ale predpokladat, ze dieta bude v mesiaci tri tyzdne chore je zbytocne... navyse sa postriedaju... ak by byvalo velmi velmi velmi chore - tak pojde na predlzeny PLATENY rodicak, to je uplne ina situacia. Ale su deti, ako aj moje,, co jasle-skolka prezili bez soplov, kaslov, ano obcas dotiahli nejaku crevnu virozu ci zapalene oci a boli sme doma, ale to proste nie je "katastroficka chorobnost", aka udajne u deti je, ked clovek cita kona...

Pri normalnej obcasnej chorobnosti ziaden zamestnavatel katastroficke scenare v hlave mat nebude, hlavne ked sa s muzom budu striedat. Ved aj zamestnanec ako taky kludne moze byt chory, bohuzial s tym treba ratat, ze par dni v roku proste ma kazdy narok "vypadnut"...

panelacikova
19. feb 2023

@jaond19 a ešte k tým mamičkám za € čo strážia deti. nič v zlom, ale ja si neviem predstaviť, žeby som svoju dcéru v čase ochorenia dala strážiť nejakej mamičke. a je mi jedno, aj keby bola matka roka. nikto nepozná svoje dieťa lepšie, než vlastná matka. nehovoriac o tom, že môj čistý hodinový príjem je cca 5-6 eur. za takúto mamičku vycálujem viac, než zarobím. a ak mám dieťa choré 2 týždne v mesiace, to sa vážne neoplatí...

anjelicek26
19. feb 2023

@panelacikova no ved prave, ze vacsina mamiciek za tak dlhu dobu strati kontakt s realitou... pracovnou myslim... clovek zije v takej mini bunke upratovanie dieta varenie manzel a cim dlhsie s toho von, tym je to potom tazsie... keby si robi nejaky rekvalifikacny ci doplnkovy kurz, ci ide na prax, tak to je tiez pocas dna, ked bude dieta chore, problem ma rovnaky.

ysseba
19. feb 2023

A čo ti prosím ťa ten rok doma pomôže? Akože myslíš, že po roku dieťa nebude býtať choré? 🙂 Inak dúfam, že keby si aj doma zostala, tak, že by Ti muž platil zdravotné poistenie, ale aj sociálne.... Lebo raz by ti ten rok veľmi chýbal.

panelacikova
19. feb 2023

@anjelicek26 si šťastná matka. moja dcéra bola v priemere fakt 2 týždne v mesiaci doma. samozrejme, 80% toho boli choroby bakteriálne, nachytané od iných chorých detí, čo v škôlke nemali čo robiť. no bohužiaľ, to je už iná téma. proste bola s takou slabou imunitou, že chytila všetko, čo nechytilo ju. nešlo len o bežný soplík. ALE, nebola zas až tak veľmi chorá (diagnóza), aby mi niekto schválil platený RP. takže ja som do práce chodila. a stále som bola doma na OČR. proste strašná doba. nikdy viac 😀 😀

a ku kurzu... problém je rovnaký, máš pravdu. ja píšem o tom, nech to skúsi. ak bude dieťa zdravé, môže sa zdokonaľovať aj matka. ak bude chorľavé, aspoň nebude matka "obťažovať" nejakého zamestnávateľa OČR-kami. jednoducho kurz je kurz. ak nestíhaš, necháš ho. navyše, je kopa kurzov (napríklad aj IT kurzy), ktoré sa robia on-line, čiže vieš ho absolvovať, aj keď máš doma dieťa s teplotou. alebo kurz prerušíš, ukončíš, alebo ho začneš neskôr. alebo sa zdokonaľuješ sama. či už v jazykoch, literatúre, účtovníctve, všetko sa dá, len treba chcieť. ja tiež teraz po večeroch sama niečo študujem, lebo mám záujem rozšíriť si oficiálne vzdelanie, chcem prejsť skúškami a chcem to dať. takže je možné aj samovzdelávanie. tu ide len o 1 rok a o to, že autorka má možnosť to aspoň skúsiť, že ako sa dieťa zdravotne zadaptuje na nové prostredie.

ropucha6
19. feb 2023

@panelacikova tak otazne je, ci si muz predstavuje, ze bude platit sukromnu skolku a manzelka doma (neviem, ci ziju v oblasti, kde ide trojrocne dieta do statnej). Inak tie aktivity, co si vymenovala, su fajn, len neviem, preco zeny cakaju az do 3 rokov dietata, v pohode sa daju robit o dost skor (kym ta povestna posledna bunka neodumrie).

panelacikova
19. feb 2023

@ysseba ak bude autorka evidovaná na ÚP, prečo by jej manžel mal platiť zdravotné a sociálne poistenie? vieš mi to vysvetliť? a ak evidovaná nebude a manžel jej to zaplatí, tak nemá problém, či?

marsmykkok
19. feb 2023

Hlavne zamestnávatelia nemajú radi dlhodobo nezamestnaných a to ty po roku už budeš. Ja by som si našla prácu, kľudne na 5-6 hodín, málo platenú, hlavne nech niečo máš a hľadala by som podľa pracovného času, či má ma kto zastúpiť.

doriiis
19. feb 2023

Ja teda nechcem hejtovat,ale takýchto mužov,čo povedia,že toto a hento sa nedá,toto a toto neprichádza do úvahy ešte pred tým,než si to vôbec skúsia by som do zadku nakopala.
Keď robí občas homeoffice,prečo by ho nemohol robiť doma s chorým dieťaťom? A o rok sa zmení čo? Dieťa nebude chorlave a zázračne všetko pôjde ľahko? Či ako si to panko predstavuje?
Myslím si,že muzikovi vyhovuje full servise čo doma má teraz a sám sa trošku štítu toho,aby priniesol nejakú obeť a niečo zmenil

heln
19. feb 2023

ahoj, paci sa mi rada: dieta do skolky, ty "doma", medzitym bud dohoda alebo nizsi uvazok, ci brigada. aj vlk bude syty, aj ovca cela, dieta bude v skolke, ty nebudes mat problem, ked bude chore, a zaroven sa dostanes do pracovneho prostredia a budes trochu financne nezavisla.

milanemila
19. feb 2023

Ja by som isla do prace, ci das dieta tento rok do skolky alebo buduci moze byt rovnako chore 🤷🏼‍♀️ Ja som bola za 1,5 roka 2x na OCR po tyzdni (isla do jasliciek ked mala 1,5 roka), mala prpste nebyvala chora alebo aj to bol len nejaky soplik zobrala som si HO alebo 2 dni dovolenky a potom muz 2 dni a prestriedali sme sa. U nas tiez nebol problem financie, ale to ze som citila potrebu pracovat a zas sa niekam posunut pred dalsim dietatom. Neviem si osobne predstavit 4 roky byt doma 🙈 podla mna skus ist do prace a odist mozes kedykolvek, len netreba sa spoliehat na to, ze o rok zvladne skolku automaticky bez chorob lebo bude mat 4 nie 3 roky.

panelacikova
19. feb 2023

@ropucha6 hej, dajú sa skôr, máš pravdu, zase som si spomenula na svoju dcéru a že tie 3 roky boli bohovsky ťažké :( no i tak som chodila aspoň na ANJ a 2x v týždni sa mi podarilo na 45 minút cvičiť... celkovo som však mala podstatne menej energie, po 24-hodinovej starostlivosti o dieťa, než potom, keď už bolo aspoň pol mesiaca v škôlke 🙂 a áno, musela by byť v oblasti, kde jej dieťa príjmu, to súhlasím. mám však dojem, že idú pomaly ročníky, ktoré nie sú až tak preplnené, než sme mali my (pred 10 rokmi cca), ale možno sa mýlim...
@heln ja som dala radu: dieťa do škôlky, ty doma. a prečo nie? keď môžu dávať staršie deti do škôlok matky, ktoré majú doma dieťa mladšie, prečo to nemôže urobiť žena, ktorá doma nemá ďalšie dieťa? ak má škôlka, samozrejme, kapacitu. ak nemá, tak by som ju neuprednostnila. to je jasné.

panelacikova
19. feb 2023

@doriiis z časti súhlasím, ale musím tiež poznamenať, že nie je HO ako HO. mnohí majú pod pojmom HO normálnu klasickú pracovnú dobu, kde 7,5 hodín reálne pracujú, dokonca sú na telefónoch, mailoch, musia reagovať v hociktorú minútu.... a to sa vážne nedá pri dieťati, ktoré ťa každú chvíľu niečím "otravuje", ktorému treba dať jesť, chce sa zahrať, treba ho nalievať čajom, lebo má horúčku, nebodaj mu ju treba zrážať zábalmi, atď... inak súhlas, na starostlivosti by sa mal podieľať aj muž. čiže pri chorobe dieťaťa raz ja, raz on. ale vieme dobre, že v realite toto platí málokde :(

doriiis
19. feb 2023

@panelacikova ...áno,jasné,že sú aj také HO.Nehadam sa.Ja neviem,ale mne to príde také svinske,keď jedna strana zahlási,že mne sa nedá toto a toto a druhá strana sa musí zariadiť.Neda sa mu zobrať OCR? Dôvod,prečo sa nedá? Dôvod,prečo sa nedá dieťa vyzdvihovať a brať do škôlky?

zuzanockamt
19. feb 2023

Vyskúšaj prácu a dieťa do MŠ. Aspoň na polovičný úväzok, keďže finančne to utiahnete. U nás fungujeme tak, že buď beriem očr len ja, alebo sa striedame, keď má manžel voľno z práce (robí v nepretržitej prevádzke, očr nehrozí) a ja beriem dovolenku alebo NV. Vôbec sa už nad tým nepozastavujem ako pri prvom dieťati. HO u nás nie je možný. Našťastie naše druhé dieťa je menej choré ako bývalo prvé. Ale zase má vyšetrenia navyše. Zamestnávateľ to prežije,netrvá to roky.

lauriik
19. feb 2023

Mne by vadilo, ze muz sa od vaseho dietata distancuje. Ako keby jeho potencionalne choroby bolo len tvoja starost 🤦🏼‍♀️
Moj muz robi tiez HO, ja robim na ciastocny uvazok. Ked su deti chore tak on ich doobeda obstara (kreslia si pri nom na stole, rozpravku pusti, albi pero a podobne) a ja ho o 12 striedam. Celkom to funguje. Urcite by som rok necakala lebo okrem toho, ze mas este horsie postavenie na trhu prace tak aj tak nic neporiesis. To by si musela byt doma cely cas co bude chodit do skolky. Navyse OCR je tvoje pravo. Bolo to vymyslene nato aby si sa mohla starat o pribuzneho ked je chory. Nie kazdy zamestnavatel hned vyhodi zenu ked si OCRku zobere 🤦🏼‍♀️